Előfizetés

Azért itthon is készülnek az ebolára

Noha kicsi a valószínűsége, hogy a nyugat-afrikai Ebola-járvány eléri Magyarországot, azért a szakembereket nem érheti váratlanul egy vírus megjelenése.  

Kis Zoltán virológus, az Országos Epidemiológiai Központ Nemzeti Biztonsági Laboratóriumának vezetője szerint elmondta, hogyha esetleg valakin mégis ebolára utaló jeleket tapasztalnak, a Szent László Kórház elkülönített részlegébe szállítják, a beteg vérmintájából pedig az Országos Epidemiológiai Központban néhány óra alatt diagnosztizálják, hogy valóban Ebola-vírusról van-e szó.  

 MTI Fotó: Máthé Zoltán

MTI Fotó: Máthé Zoltán

 

Magyarországon kidolgozott eljárásrend van az ilyen súlyos fertőző betegségek kiszűrésére és a betegek elkülönítésére, gyógyítására, valamint a további járványügyi intézkedésekre.

Péntekre csúszik a baloldali megállapodás

F. Á.
Publikálás dátuma
2014.08.06. 14:40
Fotó: Tóth Gergő/Népszava
Nem jelentik ma be a baloldali pártok, hogy Budapesten megszületett az önkormányzati választási megállapodás – értesült a Népszava. Tegnap este a fővárosi szocialisták párttanácsa ugyan szavazott a megállapodás-tervezetről, ám mert a 15 igen mellett, 8 nem és 3 tartózkodás is volt, így a döntést elhalasztották. Az elfogadáshoz az kellett volna, hogy a párttanács egységesen szavazzon. 

Bár ma délután 1-kor Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke, Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke és Szigetvári Viktor az Együtt ügyvezető társelnöke kiáll a nyilvánosság elé, hogy az önkormányzati együttműködéséről beszéljen, forrásaink szerint a szocialisták fővárosi elnöke azt jelenti majd be, hogy náluk vannak még rendezetlen kérdések.

Kunhalmi kedden éjjel a párttanács után közölte, elvi állásfoglalást hoztak arról, hogy meg kell állapodni a baloldali pártokkal a jelöltek koordinált indításáról, a végső döntést azonban a pénteki fővárosi küldöttértekezleten hozzák meg.

A kerületi elnökökből, a párt fővárosi elnökségi tagjaiból, valamint a fővárosi szocialista közgyűlési képviselőkből álló párttanács tagjai közül forrásaink szerint kedd este azok a kerületek utasították el legnagyobb számban a koordinált indulást, ahol ezt szem előtt tartva kellene indulnia szocialistáknak októberben.

Szocialista forrásból úgy tudjuk, hogy a párt legkevésbé Falus Ferenc lehetséges közös főpolgármester-jelöltet utasítja el, a megállapodást a – szerintük - rosszul járó kerületek hiúsíthatják meg. Értesülésünk szerint Óbudán, illetve az V. kerületben egyáltalán nem akarják elfogadni a csomag rájuk vonatkozó részét, és mert a mandátumok, a polgármesteri helyek elosztásáról az alapszabály szerint a kerületek döntenek, ha az elégedetlenkedőket péntekig nem sikerül meggyőzni, Budapesten nem lesz teljes körű összefogás. 

Az MSZP fellép a tömeges vidéki elbocsátások ellen

Az MSZP minden lehetséges hazai és nemzetközi fórumon fellép a falusi munkavállalók tömeges elbocsátását előidéző kormányzati támogatás-megvonással szemben! Ugyanakkor szégyenletesnek tartjuk Font Sándor magyarázkodását, amikor azt próbálja elhitetni, hogy nem lesznek elbocsátások a mezőgazdaságban a tervezett kormányzati intézkedés miatt - szögezi le közleményében Gőgös Zoltán, elnökhelyettes.

"Ha Font Sándor egy percet is dolgozott volna az agrárágazatban, nem állítana olyan képtelenséget, hogy az elvonás munkahelyeket teremt! Ha értene ahhoz, amiről nyilatkozik, tudhatná, hogy ezzel az intézkedéssel a kormány és a mezőgazdasági bizottság többsége a konkurens országok termelőit segíti a magyar termelőkkel szemben, s emiatt vidéki emberek tízezrei fogják elveszíteni a munkájukat. Ez felér egy nemzetárulással! Gyalázatosnak tartjuk, hogy Font Sándor a mezőgazdasági bizottsági elnökeként ezt nem csak szó nélkül tűri, hanem még hazugsággal próbálja leplezni a tényeket.

A MSZP baloldali néppártként ebben az ügyben is a kisemberek a munkavállalók pártján áll. Támogatjuk az érintettek tiltakozását, és mindent megteszünk, hogy megvédjük a vidéki emberek munkahelyeit!

Gőgös Zoltán,
elnökhelyettes"