Előfizetés

Tüntetést kezdtek Miskolcon - Egy hétig biztosan maradnak

Publikálás dátuma
2014.08.06. 20:19
Váradi Gábor, a Miskolci Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke (k) a szervezet demonstrációján a Szent István téren, Miskolcon
Demonstrációt kezdtek Miskolcon a polgármesteri hivatal előtt és a számozott utcáknál a kilakoltatások ellen roma jogvédők: Dancs Mihály, a Roma Polgárjogi Mozgalom megyei elnöke lapunkat arról tájékoztatta, az önkormányzat előtt sátortábort vertek, egy hétig biztosan maradnak és készek meghosszabbítani a tüntetés idejét addig, míg békés megoldás nem születik.

Ma egyelőre nem folytatódtak a tegnapi kitelepítések, amelyek során kedden először egy mozgáskorlátozott asszonyt és egy kisgyerekes családot tettek az utcára Miskolc vezetői.

A Roma Sajtóközpont (RSK) híre szerint  azért számolnak fel egy városrészt Miskolcon, mert kell a hely a stadion parkolójának. A városvezetés azonban közbiztonsági okokra hivatkozott, valamint arra, hogy tömeges tartozásokat halmoztak fel az ott élők, miközben az RSK úgy tudja, pár tízezer forintos összegekről van csupán szó, a legmagasabb ismert tartozás is mindössze 50 ezer forintra rúgott

Dancs Mihály, a Roma Polgárjogi Mozgalom megyei elnöke lapunkat arról tájékoztatta, ma tábort vertek a polgármesteri hivatal, valamint az érintett számozott utcák előtt, egy hétig biztosan maradnak. "De meg fogjuk hosszabbítani ezt az időt mindaddig, amíg az önkormányzat el nem áll a szándékától" - szögezte le.

Dancs szerint van, akinek másfél millió forintot ajánlanak fel, van, akinek semmit, mint a tegnap kitelepítetteknek is: nekik "egy szót sem szóltak", egy lakást sem ajánlottak fel. Dancs azonban úgy tudja: a tartozókat már nem az önkormányzat, hanem egy ingatlankezelő keresi fel, "ők próbálják rábírni az utcában élőket, hogy menjenek el". Dancs elmondta, sokan csatlakoznak hozzájuk, kiemelte az ellenzéki pártok szolidáris megnyilvánulásait is.

Vihar - Késnek a vonatok a keleti országrészben

Az ország keleti és középső részén átvonuló vihar miatt több vonalon jelentős késésekre kell számítani - közölte a Mávinform.

Több vonalon beázások és villámcsapások miatt elromlottak a biztosítóberendezések és fák dőltek a vasúti pályára. Tura és Hatvan, Karcag és Püspökladány, Csengőd és Fülöpszállás között, valamint Rákos állomáson elromlott a biztosítóberendezés - írták.

Csomád és Veresegyház között a pályára veszélyesen bedőlő fa, Pestszentlőrinc és Vecsés között fakidőlés okoz komoly fennakadásokat a közlekedésben. Emiatt a Budapest-Hatvan-Miskolc, a Budapest-Cegléd-Szolnok-Záhony, a Budapest-Újszász-Szolnok-Lőkösháza, a Budapest-Veresegyház-Vác vonalon 40-50 perc közötti késésekre kell számítani az utasoknak - közölte a Mávinform.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdára Győr-Moson-Sopron és Vas megye kivételével az egész országra elsőfokú figyelmeztetéseket adott ki a heves zivatarok, a felhőszakadás, illetve a jelentős mennyiségű csapadék miatt. A veszélyjelzés szerint csütörtökön is az ország nagy részén lehetnek heves esőzések.

Hömpölygött a víz Debrecenben

Lecsapott a vihar Debrecenre szerda délután: a legnagyobb károkat a nagy mennyiségű csapadék és jég okozta.

Szinte hömpölygött a víz Debrecen egyes részein szerda délután. A belváros egyes területein, a város északi és keleti részén a víz a gépkocsik küszöbéig ért.
A debreceni, hajdúböszörményi és nyíradonyi tűzoltók mintegy 25 helyszínen dolgoznak a megyeszékhelyen.
Főként lépcsőházakból és családi házak pincéjéből szivattyúzzák a vizet.
Több mint fél órára a 2-es villamos közlekedését is leállították a magas vízállás miatt - tájékoztatta a helyi közlekedési cég az MTI-t.
A gyalogosok a Libakertben és az Újkert egyes részein lábszárközépig érő vízben gázoltak, a kerékpárral közlekedőknek pedig tengelyig érő vízzel kellett megküzdeniük.
A hirtelen lezúdult nagymennyiségű csapadékot lassan nyelték el a lefolyók, a tűzoltók jelenleg is több helyen szivattyúzzák a vizet az elöntött pincékből, alagsori helyiségekből.