Éljen Balog miniszter!

Nemcsak én, hanem rengetegen eben az országban és külföldön, ahol fogható a "híres " közrádiónk, hallhatták Balog miniszter szavait arról, hogy a romákat nem Magyarországról, hanem  Ausztriából deportálták. A Fidesz a kijelentést követő nagy felháborodásra mérgesen reagált. Azt írják ezzel kapcsolatban: "Felháboritó, hogy a bukott /sic!/ baloldal politikai célból félreértelmez és eltorzít egy roma áldozatokért való tiszteletadásról szóló telefonos interjúból kiragadott mondatot". Nem tudom, hogy ki az a bukott baloldal, nem is érdekel, a Fidesz jobban tudja. Azt sm tudom, hogy ki, honnan és mit ragadott ki, de az, aki a Fidesznél ezt a marhaságot írta a bukott baloldalról, meg más "szép,hazafias" szavakat, biztos hogy nem hallgatta meg a Kossuth Rádió archivált anyagát, mert ott ma is nagyon jól lehet hallani, hogy mit mondott valójában Balog miniszter a cigányokról. Nem értem, hogy miért kell hülyének néznie forradalmi pártunknak a rádióhallgatókat? Nem értem, hogy miért kell a "bukott baloldalra" kenni azokat a baromságokat, amiket egy miniszter kimondott? És teljesen nem tudom megérteni, hogy miért kell magyarázkodni. Hisz minden úgy lesz, ahogy a Fidesz traktálja a dolgokat. Mi, alattvalók, úgy kell, hogy értelmezzünk mindent, ahogy a forradalmárok az orrúnk elé teszik. Éljen Balog miniszter! Sokáig és nyugodtan!

Betart a Hamász

Publikálás dátuma
2014.08.08. 07:40
A Gázai övezet határánál továbbra is ott állnak az izraeli erők FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/ILIA YEFIMOVICH
Kairóban elakadtak az egyiptomi közvetítéssel folyó izraeli-palesztin tárgyalások a kedden életbe lépett 72 órás humanitárius tűzszünet meghosszabbításáról. 

Teljes erőbevetéssel dolgoztak tegnap az egyiptomi közvetítők a fegyvernyugvás kiterjesztése érdekében. Izraeli részről jelezték, hajlandók feltételek nélkül további 72 órára meghosszabbítani a tűzszünetet.

A Hamász szóvivője, Musir al-Maszri azonban a csütörtökön tartott többezres megmozduláson felhívta a gázaiakat, egyelőre ne térjenek vissza otthonaikba, mivel ha Izrael nem enged a palesztin követeléseknek, felújítják a rakétatámadásokat. (Mintegy félmillió gázai volt kénytelen elhagyni lakóhelyét a harcok miatt.)

"Izraelnek tudnia kell, hogy harcosaink készen állnak, hogy újra meghúzzák a ravaszt" - mondta Al Maszri. A szóvivő a tömeggyűlésről üzenve arra intette a kairói tárgyaló küldöttséget, hogy ragaszkodjanak feltételeikhez. Szerinte a Hamász csak arzenálja kis részét veszítette el a majd egy hónapos konfrontáció során.

A palesztin terrorszervezet egyebek mellett Gáza 2007-ben bevezetett blokádjának feloldását, állandó gázai kikötő és repülőtér létesítését követelte.  Benny Gantz, az izraeli hadsereg vezérkari főnöke a Jerusalem Post jelentése szerint közölte, ha a Hamász megsérti a tűzszünetet, minden szükséges erő bevetésével megvédik az izraeli lakosság biztonságát.

"A Hamász 9 ezer rakétával rendelkezett az offenzíva kezdetén, jelenleg háromezernél kevesebb, s inkább csak rövid hatótávolságú rakétájuk lehet" - vélekedett az izraeli védelmi erők egy magas rangú képviselője. 

Egyiptomi biztonsági forrásokra hivatkozva az AP azt jelentette, hogy a kairói tárgyalásokon a palesztin tárgyalófél álláspontja megkeményedett azt követően, hogy a Hamász és az Iszlám Dzsihád vezetői Gázából Kairóba érkeztek. Egyiptom számára szintén fontos lenne a rafahi határátkelő mielőbbi megnyitása, de nemcsak Kairó, hanem a Palesztin Hatóság képviselője sem ért egyet a tárgyalások kiélezésével.

Szerző

Évekig maradhat Snowden Moszkvában

Publikálás dátuma
2014.08.08. 07:38
Honvágya van Snowdennek FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Három évre szóló oroszországi tartózkodási engedélyt kapott Edward Snowden - jelentette be Moszkvában az amerikai kiszivárogtató orosz ügyvéde, Anatolij Kucserena. A Kremlhez közelálló Russia Today honlap gyorshírben jelentette, hogy augusztus 1-től érvényes a volt NSA-alkalmazott oroszországi tartózkodási engedélye.

Snowden tavaly augusztus 1-én kapott ideiglenes menedékjogot az orosz kormányzattól, tartózkodási engedélye július 31-én lejárt. A 31 éves amerikai informatikust családja és mások is győzködték, hogy kössön vádalkut és térjen haza az Egyesült Államokba. Ez azonban végül nem történt meg.

Snowden 2013 májusában hagyta el az Egyesült Államokat, Hawaiiról Hongkongba utazott, ott adta első leleplező interjúját a Guardian munkatársának, Gren Greenwaldnak az NSA széleskörű titkos adatgyűjtéséről. Kucserena újságíróknak elmondta, Snowden nem kért politikai menedékjogot.

Szerinte az amerikai főügyésznek az orosz igazságügyi minisztériumhoz intézett levele alapján Moszkvát nem terheli semmiféle kötelezettség, a levél alapján nem kell kiadniuk az amerikai informatikust. Moszkva, mint mondta ezt egyébként sem tenné meg, mivel álláspontjuk szerint Snowden nem követett el bűntényt, Oroszországban nem emeltek vádat ellene.

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség titkos adatgyűjtését leleplező Snowden egyelőre nem kérhet orosz állampolgárságot, s még nem is döntötte el, hogy akar-e. Kucserena elismerte, hogy ügyfelének gyakran honvágya van. Mindazonáltal talált állást és fizetését is megfelelőnek találja.

Snowden szabadon utazhat Oroszországon belül, s külföldre is mehet, három hónapnál hosszabb ideig azonban nem tartózkodhat Oroszországon kívül. Külföldi állampolgárként egyébként is csak öt év elteltével folyamodhatna orosz állampolgárságért.

Szerző