A mesés hetes

Publikálás dátuma
2014.08.12. 07:53
Vállvetve. Julio C. Maglione, a FINA elnöke és Gyárfás Tamás, az alelnöke FOTÓ: NÉPSZAVA
Azért a jóból nem árt meg a sok!… Futószalagon követik egymást a mind rangosabb vizes sportesemények. A Magyar Úszó Szövetség 2005 és 2012 közötti 7 évben 5 Európa-bajnokságot rendezett, 2014 és 2021 között pedig 7 világbajnokságnak ad otthont. Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöke, aki egyben a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) alelnöke és az Európai Úszó Szövetség (LEN) kincstárnoka nem tétlenkedik: élve a sportág kellő támogatásával sorra szállítja az eseményeket, amely a megannyi öröm mellett jócskán ró feladatot az általa vezetett szövetség munkatársaira.

- Elég lesz-e 40 nap a nyílt vízi junior FINA világbajnokság megrendezéséhez?

- Az első szervező bizottsági ülés kezdetekor azt kértem, ezt a kérdést soha senki ne tegye fel. Zavart okozhat. A rövid időre mostantól senkinek sem lehet hivatkoznia, azzal egyetlen hibát sem lehet indokolni. A vb szeptember 3-án kezdődik, addigra mindennek ugyanolyan tökéletesnek kell lennie, mintha két év lett volna az előkészületekre.

- De mégis!... Egy vb rendkívül precíz felkészülést követel, annak alapján ítélkezik rólunk a világ. A FINA-nak 204 tagországa van...

- Ha akarja, most itt hagyjuk abba!... Gondolja, nem tudom, hány tagországa van a Nemzetközi Úszó Szövetségnek?! Kérem, rimánkodom, ne arról beszéljünk, hány nap van hátra, mert ez alapot adhat bárminemű kifogásra. Márpedig azokból nem kérünk. Mint utaltam rá, a több mint 40 tagú szervező bizottság egyetértett velem, azaz nem az órákat számoljuk, hanem a feladatokat vesszük számba.

- Azért ez nagy kihívás, annál is inkább, mert közben augusztus 13-24. között Berlinben zajlik az úszó, műugró, műúszó és nyíltvízi Eb... Van mire figyelni.

- Merem állítani, a Magyar Úszó Szövetség baráti közösség. De egy-egy nagy vállalás előtt mi amolyan "hadiállapotot" hirdetünk. Ilyenkor én jó előre mindenkitől tízszer elnézést kérek, de ebben a helyzetben, nincs vita, hiszen gyors döntésekre, azonnali cselekvésre van szükség. És ami nagyon fontos: senki nem sértődhet meg, ha az üléseken, elemző módon, kivételesen nem taglalhatja hosszan a véleményét.

- Most virágnyelven azt mondta, a diktatúra lép életbe?

- Nem tudom, mi lép életbe, de ami tény: mindenkinek erőn felül kell teljesítsenie, máskülönben kudarcot vallunk. Még mielőtt felhívná a figyelmem, hogy sérülhet a demokrácia, nyomatékkal hangsúlyozom: híve vagyok a közösségi döntéseknek, megtanultam, tudom, hogy mindenkinek tiszteletben kell tartani a tudását, bölcsességét, de vannak pillanatok, amikor egy-egy terület felelősének helyt kell tudni állni. Vegyük például a szövetségi kapitányt. Biztos vagyok abban, hogy egy váltót többféleképpen össze lehet állítani, de ebben a kérdésben nem nyithat, soha nem nyit vitát. Vannak olyan versenyszámaink, amelyekben akár három-négy éremesélyes úszót is fel tudunk vonultatni. Kiss László dönt: ki miben indulhat. Másképp ez nem működik.

- Most Kiss Lászlóval behelyettesítve, saját magáról beszélt?

- Kiss Lászlóról beszéltem.

- Visszatérve a nyíltvízi vb-re, tény, hogy 7 éven belül, öt Eb-t remekül megrendeztek, és mit tesz Isten, most újabb hét éven belül Magyarország négy vb-nek ad otthont. Merthogy alig több mint, három hét múlva jön a füredi vb, aztán 2017-ben az új úszó palotában a junior vb, 2021-ben a felnőtt nagy vb, amit követ a masters... Ilyenkor mondják: ez gombócból is sok.

- Vb-kből kevés. Feladatul kaptuk, ha felépül a csodálatos új uszoda, akkor adjon otthont minél több nemzetközi érdeklődést kiváltó vizes eseménynek. Már pályáztak a pólósok a klubcsapatok legjobb hatosának, a Final Six-nek a döntőjére, és megcélozzák a 2020-ban az újabb vízilabda Eb-t is; úszásban Budapesten kell lennie az egyik világkupa állomásnak, bravúr lenne idehozni az immár hagyományos Európa- Amerika páros találkozót; és akkor még ott van a műugrás és a műúszás, hiszen ezekben a sportágakban is fel kell nőni a majdani nagy feladatokhoz. A nyílt vízen az Európa Kupa-fordulók után Világkupa állomásokat is szeretnénk Balatonfüredre vinni. Az óriás toronyugrás is nagy lecke, kiváltképp, hogy tudomásom szerint Magyarországon 27 méternél magasabbról még ember nem ugrott le - legalábbis vízbe…

- A kívülállónak úgy tűnik, hogy amióta nincs Nap Tv, ön lubickol… Most ebben éli ki magát?

- Elhitettem magammal, hogy most itt van rám szükség. Egykor felvettem egy tempót, nem tudok váltani. Nyílván, ennek kiváltképp úszó sportbarátaim örülnek… Amúgy, valóban remek kis csapatunk van, kezdve Kiss Lacival, az egykori világklasszis úszó főtitkárunkkal, dr. Szabó Tündével, a debreceni Eb-k szuperrendezőjével, Orendi Misivel, az örökifjú Tóth Ákosig bezárólag, bár azt hiszem most hibáztam. Kár volt neveket mondanom, hiszen a névsort hosszan folytathatnám. A Jövő Bajnokai program említésekor szoktam hasonlót érezni, nem szerencsés senkit kiemelni, hiszen a mintegy 350 tehetség bármelyikéből lehet a jelenlegi úszó világsztárok utódja.

- Mire lesznek képesek a berlini Eb-n a világsztárok?

- Ez ugyan Kiss Laci asztala, de mindig is utáltam, ha valaki megkerüli a választ, tehát: habár Gyurta Dani 200 mellen nem indul, úszóink így sem fognak csalódást okozni. Három a magyar igazság…

-…és egy a ráadás…

- Hát, ha nem mondja!... Azaz három-négy aranyat várunk. Katinka mindenevő, hihetetlen, de 10 számra nevezték, szerintem ha kettőt megnyer, magam további nyolcat el is engednék neki. De azt ő úgysem bírná ki. Gyurta Dani 100 mellen is a dobogó bármely fokára állhat, Cseh Laci, Verrasztó Dávid, Bernek Péter, Kapás Bogi, egyaránt remekelhet, és akkor még nem szóltunk a nyíltvízi versenyekről, Risztov Éváról, nyomában Olasz Annával, no meg az itt is, ott is mindenre képes kis Gyurtáról. Jó a csapat, már csak az kell, hogy a lépés jól jöjjön ki.

- Gyurta Dániel miért nem indul 200 mellen?

- Ezt a kérdést én is feltettem; a választ elfogadtam, három vb-t nyert egymásutánban, közben egy olimpiát és két Európa-bajnokságot. Csodát művelt! Nincs ember, aki örül, hogy most a 200-at kihagyja, de úgy tapasztaltam, mindenki megérti. Emberfeletti az a feszültség, amelyet valamennyi világversenyen átélhetett. Valami azt súghatta neki, most jobb, ha a 100-ra összpontosít, aztán majd decemberben, ott a rövidpályás vb, majdan jövő nyáron a kazanyi vb, aztán pedig a riói olimpia. Ott akar ismét nyerni.

- Az említett feszültség juttatta eszembe, mit tesz akkor, ha szeptember 5-7 között Balatonon dézsából ömlik az eső?

- Akkor ernyővel állok a parton A nyíltvízi versenyek FINA szabályzata rögzíti, lehet zápor vagy tajtékzó hullám, az eseményt meg kell rendezni, többek között ez ennek a küzdelemnek a szépsége, izgalma, sajátossága. Egy kötöttség van, 16 fok a minimum víz hőmérséklet. Szeptemberre a Balaton csak nem fagy be.

Alacsonyabb részvétel az EP-választáson

Publikálás dátuma
2014.08.12. 07:40
Fotó: Thinkstock
Mégsem volt magasabb a részvétel a május végén megrendezett európai parlamenti választáson az öt évvel korábbi voksolásnál - figyelt fel az adatokra az European Voice. 

Akkor azt kommunikálták az unió illetékesei, hogy bár alacsony volt a részvétel, hiszen 43,1 százalék járult az urnákhoz, ez mégiscsak magasabb, mint 2009-ben, amikor pontosan 43 százalék voksolt. Brüsszel ezt úgy értékelte, hogy sikerült megállítani azt az 1979 óta tartó folyamatosan csökkenő trendet.

Még elméletek is napvilágot láttak arról, mi lehetett ennek az oka, a legtöbban ezt arra vezették vissza, hogy az emberek úgy érezték, ők is aktív részesei a kampánynak azáltal, hogy előre tudták: annak a pártnak a jelöltje lesz az Európai Bizottság elnöke, amelyre leadják szavazatukat.

Bár ez azért már akkor is elég derűlátó analízisnek tűnt. Bár tény az, hogy a két "csúcsjelölt", Jean-Claude Juncker és Martin Schulz több tévévitán is részt vett, az Európai Tanács végül hosszas viták árán szavazta meg a Bizottság elnökének a volt luxemburgi kormányfőt.

Kiderült azonban, hogy a "növekvő részvételre" vonatkozó adatokat az exitpoll alapján közölték. A valós, 42,5 százalékos részvételi arányt azonban csak az internetre tették fel az európai illetékesek. Az új adattal nem dicsekedtek. S bár a különbség mindössze 0,6 százalék az eredetileg kommunikálthoz képest, kiderült, hogy ez volt minden idők legalacsonyabb részvételi aránya egy EP-választáson.

Így a korábbi optimista megnyilatkozások is értelmüket vesztették. Franciaországban és Olaszországban az eredetileg közöltnél kevesebben szavaztak, volt azonban ellenkező példa is: Litvániában 37,3 százalékos részvételt adtak meg, a valós adat azonban 47,4 százalék volt.

Szerző

Civilek, pajzsok

Két éve élek Izraelben. Ez az ország a legkevésbé sem agresszív. Sétálgathat bárki éjszaka, keresgélheti az agressziót, a vérszomjat, nem fogja megtalálni. Elkeseredettséget most igen. Katonák haltak meg, mert be kellett vonulni Gázába. 

Ott évek óta alagutakat ás egy terrorista banda azért, hogy azon feljutva Izraelbe, megöljenek, túszul ejtsenek minél több civilt. Évek óta repkednek a rakéták felénk. Sajnálatos, de az alagutakat nem lehet a levegőből kiiktatni. Békében, nyugalomban, tiszta lelkiismerettel szeretnénk élni.

Sokan nem akarják megérteni, miért. Mert Izraelnek igaza van. Sokszor és sokan leírták már, hogy a terroristák az alagutakban lapulnak, a civileket felzavarják a háztetőkre. Fordítva lenne normális. Bár nehéz eldönteni, ki ott a polgári személy. A tizenéves felfegyverzett gyerek, fegyver nélkül civil.

Az alagutak ásását segítő nő szintén. Nyilván vannak valódi polgári áldozatok. Kizárólag azért, mert az alagutakat nem nekik építették a terroristák, hanem maguknak. A civilek pajzsok.

Ezúttal megint kipróbáljuk a tűzszünetet. Nem szokta a Hamász betartani, de most hátha. Legyünk derűlátóak. A többség a fejét csóválja és tudja, ez sem fog összejönni, mint eddig semmiféle megállapodás. Ha csendben vannak, annak pedig kizárólag az az oka, hogy fogy a rakétájuk. Megszegik majd a tűzszünetet, Izrael válaszol, aztán Izrael lesz a hibás.

Ez a szokásos forgatókönyv. Miért is? Mert ez a szokás. A Gáza mellett élő gyerekek az óvóhelyeken töltötték a szünidőt. Két hét múlva kezdődne a tanítás. Hogyan? Sokan elmenekültek az ország békésebb részeire. A múlt heti hívó szóra, hogy "vége a pokolnak", volt, aki hazament, volt, aki nem hitt benne és maradt. Utóbbiaknak lett igazuk. Egy végtelennek tűnő, talán befejezhetetlen történetnek vagyunk a részei. .

Frissítve: 2014.08.11. 22:39