Mérnökhallgatók versenyautói a Formula Student Hungaryn

Publikálás dátuma
2014.08.12. 15:35
Fotó: Thinkstock
Tizenöt ország autóiparimérnök-hallgatói saját fejlesztésű és építésű versenyautókkal szállnak ringbe a Formula Student Hungaryn augusztus 21. és 24. között a győr-gönyűi kikötőben. Az ötödik alkalommal megrendezendő programsorozaton Magyarországról a Kecskeméti Főiskola, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatói mellett első alkalommal vesz részt a győri Széchenyi István Egyetem csapata, a Miskolci Egyetem pedig kiállítóként szerepel az eseményen - mondta el kedden Csütörtöki Tamás, a Formula Student Hungary rendezvényigazgatója 

Augusztus 21-én és 22-én a magyar járműipar szereplői számára statikus versenyszámokat és szakmai találkozókat tartanak, augusztus 23-án és 24-én pedig a nagyközönségnek látványos dinamikus futamokat ígérnek - tette hozzá a rendezvényigazgató.

Katona Gellért, a BME csapatának vezetője elmondta: az elmúlt években összesen 450 diák vett részt a csapat munkájában. Idén saját fejlesztésű elektromos autóval indulnak, amelynek elkészültén 60 diák dolgozott. A BME hallgatói minden évben legalább egy külföldi futamon részt vesznek a magyar verseny mellett - hangsúlyozta. 

Az idei rendezvény újdonsága, hogy ringbe száll a győri Széchenyi Egyetem 30 fős csapata is, amely egy egyhengeres belsőégésű motorral nevez az eseményre. 

A diákok és az autóipari vállalatok szakmai együttműködését ösztönző Formula Student Hungary-t először 2010-ben tartották. A magyarországi verseny az ötödik az Európában alakult Formula Student futamok sorában. Az első versenyt 1981-ben rendezték meg az USA-ban.

Szerző

Újabb játékőrület: menekülés a halál elől

Publikálás dátuma
2014.08.11. 15:30
Képünk illusztráció. Fotó: Thinkstockphotos
Egyre népszerűbbek a szimulációs szobák Kínában, melynek sorát a halál elől menekülő bővíti a hónap végétől. Az ötletgazdák azt várják a játéktól, hogy a látogatók elgondolkodnak majd az élet és a halál kérdéseiről.

Rendkívüli népszerűségnek örvendenek Kínában a szimulációs szobák, melyekből Sanghajban tucatnyi található már. A legújabb játékot „négydimenziós halálélményként” reklámozzák, ami témaválasztásában és a lejátszását illetően is egyedi. A cél, hogy fizikai és szellemi képességek felmutatásával a játékosok kalandos utakon elmeneküljenek a halál elől. Akiknek ez nem sikerül, azt koporsóban krematóriumba küldik, ahonnan az út egy kipárnázott anyaméhbe vezet, az újjászületés jelképeként.

A játék kitalálói középkorú sanghaji üzletemberek, akik a puszta játékon kívül a halál élményét kívánják "közelebb hozni", s állításuk szerint az élet és a halál kérdéseiről kívánják elgondolkodtatni a publikumot.

A játék iránt hatalmas az érdeklődés, amit a legjobban az mutat, hogy a netezők három hónap alatt 440 ezer jüant – 17 millió forintot – ajánlottak fel a projekt megvalósítására. A koncepciót a hétvégén bemutatták a nyilvánosságnak, míg a játékterem végleges formájában várhatóan augusztus végén, szeptember elején nyit majd ki.

A sanghaji nem az első a hasonló szimulációk sorában. Dél-Koreában és Tajvanon létezik már temetésimitálás, vagyis olyan szolgáltatás, mely még élő emberek számára teszi lehetővé saját temetésük megrendezését és koporsóban való átélését.

Szerző

Osztrák orvosok is dolgoznak az Ebola-gyógyszeren

Publikálás dátuma
2014.08.09. 18:55
Fotó: Thinkstock, Getty Images.
A bécsi Agrártudományi Egyetem kutatói is részt vettek a kísérleti Ebola-gyógyszer, a ZMapp kifejlesztésében, amely a hírek szerint javított két, Ebola-vírussal megfertőződött amerikai állampolgár állapotán - számolt be róla szombaton a Kurier című osztrák lap.

A bécsi egyetem munkatársai, akik az Ebola-gyógyszeren dolgozó nemzetközi kutatócsoport munkájához is csatlakoztak, már csaknem tíz éve kísérleteznek olyan antitestek előállításával, amelyek sikeresen vehetik fel a harcot a vírussal szemben. Dohánynövényeket módosítottunk genetikailag úgy, hogy képesek legyenek speciális fehérjék előállítására. Ezekből nyerhetőek ki a kísérleti Ebola-gyógyszer alapjául szolgáló monoklinális antitestek – mondta Herta Steinkeller, az osztrák egyetem kutatója és a nemzetközi kutatócsoport egyik tagja.

Az Egészségügyi Világszervezet pénteken nemzetközi egészségügyi vészhelyzetnek nyilvánította a nyugat-afrikai Ebola-járványt és rendkívüli intézkedéseket sürgetett a vírus terjedésének megállítására, ami vélhetően még hónapokig eltarthat. A WHO adatai szerint már 961 ember vesztette életét a márciusban Guineában kezdődött, azóta pedig Nigériára, Sierra Leonéra és Libériára is átterjedt járványban. Az egészségügyi világszervezet legfrissebb adatai szerint csupán az elmúlt két napban 29 áldozatot szedett a halálos vírus. A fertőzöttek száma 1779-re nőtt.

Szerző