EU;NFM;Miniszterelnökség;Seszták Miklós;

2014-08-15 07:25:00

Vizsgálat Seszták Miklós üzletfelénél

A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnál (NFM) az uniós pályázatok kiírása reálisan szeptember végére, október elejére várható - nyilatkozta Seszták Miklós miniszter a Gazdasági Rádióban. Korábban nyár végi, szeptemberi kezdésről beszélt Rákossy Balázs, a nemzetgazdasági tárca uniós fejlesztésekért felelős államtitkára.

A miniszter szerint ez már nem rajtuk múlik, a tárca megtette a szükséges lépéseket, már az EU jóváhagyására várnak. A direkt brüsszeli források kezeléséért is az NFM felel majd, ami a gyakorlatban azt jelenti, ők koordinálják az uniós tenderek megpályázhatóságát is Seszták Miklós rádiós interjújában azt állította, hogy a kkv-k jól járhatnak az MKB Bank megvételével. Az állami vásárlások következő célpontjai a közműcégek lehetnek - jelentette be a miniszter. Emellett a Bombardier-MÁV Kft.-ről is folyamatosan tárgyalnak, és a kormány hamarosan dönt és fog születni a kérdésben, nincs már messze a megállapodás. Az MVM teljes körű állami tulajdonba vétele stratégiailag fontos, hogy így "bizonyos akvizícióknál, bizonyos fejlesztéseknél, munkáknál ne kelljen közbeszerzést kiírni, hiszen állami cégeknél erre van lehetőség".

A Miniszterelnökség utólagos ellenőrzést indított annak tisztázására, hogy átlátható hátterű-e az a ciprusi-seychelle-i tulajdonú King Kft., amely uniós támogatásból valósított meg beruházást Seszták Miklós fejlesztési miniszter autószalonjában. A 2012-ben elnyert uniós támogatás kapcsán utóellenőrzés zajlik a King Kft.-nél – tudta meg a Népszabadság a Miniszterelnökségtől. Ez annak áttekintését jelenti, hogy a Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszterhez köthető cég "átláthatónak" minősül, vagy netán elcsúszik a vizsgálaton. Utóbbi esetben felmondják a Kinggel kötött támogatási szerződést. Jogi szakértők azt mondták: ha a King tulajdonosa a pályázat elnyerésekor is a jelenlegi, seychelle-i Goran Ltd. volt, és a végső haszonhúzó a kiírók előtt sem fedte fel magát, akkor a cég biztosan átláthatatlannak minősül. Ebben az esetben vagy nem kapja meg a megítélt támogatást, vagy vissza kell fizetnie. Az Együtt-PM Szövetség reméli, hogy a Seszták Miklós gengszterminiszter volt osztálytársa által alapított cégről nem csupán azt deríti ki a most indult vizsgálat, hogy háttere átláthatatlan. Reméljük, kiderül az is, hogy kizárólag azért hozták létre, hogy uniós forrásokat nyúljanak le, amiből aztán Seszták autószalonja fölépülhetett. Ebben az esetben pedig Sesztáknak le kell mondania!

"Az Együtt-PM Szövetség örül, hogy végre elindult valamilyen vizsgálat Seszták Miklós fejlesztési miniszter gyanús cégügyeivel összefüggésben" - írta a pártszövetség közleményében. "Kíváncsian várjuk, mi lesz a vizsgálat eredménye, és reméljük, nemcsak a nyilvánvaló offshore-hátteret bizonyítja be, hanem végre fény derül arra is, ami ennek a történetnek a lényege. Itt ugyanis arról van szó, hogy Seszták Miklós egy volt osztálytársával valószínűleg csak azért alapított cégeket, hogy több tízmillió forintnyi uniós forrást nyúljon le, amelyet aztán saját céljaira – egy autószalon építésére – használt föl. Seszták Miklósról hetente derülnek ki újabb átláthatatlan és mocskos ügyek. Az Együtt-PM korábban számos esetben szólalt meg a miniszter rovott múltjával kapcsolatban. Sőt egy ügyben Polt Péter legfőbb ügyésznél tettünk feljelentést, mert Seszták Miklós ügyvédként 600 cég alapításában és eltemetésében működött közre, ez pedig jogászok szerint kimerítheti a költségvetési csalás tényállását. Az Együtt-PM szerint Seszták Miklós alkalmatlan és érdemtelen ember. Reméljük, a mostani vizsgálat bebizonyítja ezt, ebben az esetben pedig nem lesz elég csak a pénzt visszaadni, de távoznia kell a közéletből!" - írja az Együtt-PM Szövetség.