Törvénytelen volt a Citadella "ostroma"

Május 5-én - ahogyan arról lapunk beszámolt -, hatalmas rendőri erőkkel "foglalta vissza" a Citadellát az állam. Az akciót a vagyonkezelő azzal indokolta, hogy "az állam jó gazda módjára, vette vissza jogos tulajdonát, az UNESCO által a világörökség részének nyilvánított Citadellát".

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának megállapítása szerint ugyanis a Citadella használata, illetve hasznosítása nem felel meg a világörökségről szóló törvény rendelkezéseinek. A bérlők elvégezték ugyan a szükséges karbantartásokat és az alkalomszerű javításokat, de lényegében csak az üzleti érdekeiket érintő beruházásokat hajtották végre.

A területre a turistákat sem engedték be hetekig, az ott működő vállalkozásokat pedig bezáratták. Az eljárás ellen per indult, s mint a nol.hu megtudta, a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság végzéséből kiderül, a végrehajtást arra hivatkozva rendelték el, hogy a bérlők nem tettek eleget a miniszter 2013. októberi határozatának.

Csakhogy annak eleget tettek. Hiszen jogi értelemben távoztak, az pedig más kérdés, hogy az időközben jogaiba lépett új vagyonkezelővel új szerződést kötöttek, és így mégis maradtak. A lap szerint a bíró világosan leírta: hiába nem tetszik a vagyonkezelőnek az önkormányzattal kötött szerződés, hiába vitatják annak érvényességét, az mindaddig érvényben van, amíg nem teljesül, illetve a felek vagy a bíróság azt fel nem bontja.

Az ügyben hivatali visszaélés gyanúja miatt tett feljelentéseket eddig az ügyészség rendre elutasította. Csakhogy a bíróság jogerős végzése jogilag új helyzetet teremt az ügyészség számára is - derül ki a lapból. A Népszava korábbi információi szerint azonban nem feltétlenül világörökségi aggályok, illetve üzleti viszályok vezethettek a Citadella lezárásához.

Sokkal valószínűbb, hogy a kormány meg kívánja valósítani a felcsúti aréna építészeti megálmodója, a 2011-ben elhunyt Makovecz Imre gellért-hegyi terveit. Az ő elképzelései szerint Magyar Panteont kellene létesíteni a város szirtfokán, a Citadella falazatán kívüli körsétányon pedig Hungarikum utcát létesíteni.

Makovecz Imre építész egy 2008-as, interjújában kifejtette: nagyon örülne, ha megjönne a politikusok esze, és lecserélnék a Gellért-hegy "ocsmányságait" valami méltóbb emlékműre, amit már meg is tervezett.

Az is napvilágot látott, hogy már az idén megkezdenék egy sikló építését, mely a Hegyalja út és a Rác fürdő közötti alsó állomástól a Citadella sétányig - mintegy 300 méteres pályán - vinné az utasokat. A két, egyenként 40 férőhelyes kabin óránként 540 fő szállítására akalmas, és a nap 24 órájában közlekedne majd.
Utóirat:

A Citadella panoráma éttermének honlapja jelenleg nem működik, csak egy közlemény olvasható rajta: "a Citadella teljes területe rajtunk kívülálló okok miatt, bizonytalan ideig zárva tart…"

Szerző

Rekordot dönt a turizmus

Publikálás dátuma
2014.08.15. 07:16
Szupercella halad el Vasvár térségében csütörtökre virradó éjjel FOTÓ: MTI/VARGA GYÖRGY
Nem csökkent, sőt, az elmúlt hónapokban növekedett a magyarországi turistaforgalom még a borongós, esős időjárás ellenére is: júniusban 7,6 százalékkal nőtt a hazai szálláshelyek vendégforgalma, bruttó árbevételük mintegy 9 százalékkal emelkedett - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból. A tavalyi év első feléhez képest a hazai vendégforgalom összesen 6,9 százalékkal bővült.

A KSH felméréséből az is kiderült, mely országokból érkezett az idén a legtöbb turista: az utóbbi évekhez viszonyítva a lengyel vendégek által eltöltött éjszakák száma növekedett a legszembetűnőbben, összesen 37 százalékkal, majd az osztrák (21 százalék), a cseh (20 százalék) és a német (11 százalék) turisták következnek.

A külföldi vendégek összesen 1 millió 172 ezer éjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek száma 7,8 százalékkal nőtt a bázisidőszakhoz viszonyítva. Persze nem csupán a külföldi, de a belföldi-vendégforgalom is emelkedett: 2013 júniusához képest a magyar vendégek száma 11 százalékkal nőtt.

A szálláshelyek szobakihasználtsága 54 százalékos volt, ami 1,8 százaléknyi javulást mutat a tavalyi évhez képest. A statisztikai hivatal adatai szerint idén kiemelkedő volt az ötcsillagos szállodák szobáinak igénybevétele, de a négycsillagos és gyógyszállodák szobakihasználtsága is átlagon felüli (71, 66 és 62 százalék). A szállodák összes folyó áron számított árbevétele 9 százalékkal volt magasabb, mint tavaly júniusban.

Az adatok publikálása után a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményben reagált a pozitív mutatókra, mint írják: "jó kilátásokat vetít előre az év egészére is, hogy az első hat hónap teljesítménye valamennyi mutatóban a 2013-as rekordévi felett alakult." Ami pedig az időjárást illeti: nem akar megszakadni a viharos, esős időszak.

Tegnap egy hidegfronttal érkeztek viharok az ország nagy részébe. Budapesten is zuhogott az eső dél után. Veszprém megyében hat villanyoszlop kidőlt Veszprémgalsa és Szentimrefalva között a viharos szélben, Apácatornán pedig a transzformátor hibásodott meg, és emiatt öt településen - Veszprémgalsán, Orosziban, Borszörcsökön, Szentimrefalván és Apácatornán - nem volt áram.

Somlóhegy és Somlószőlős között, valamint a Zalaszegvár és Hosztót közötti összekötőúton kidőlt fák akadályozták a közlekedést. A viharral érkező hidegfront 16 fokra csökkentette a levegő hőmérsékletét Nagykanizsa belvárosában.

Két házba is villám csapott a vihar során Győr-Moson-Sopronban: Csornán egy kéménybe, Győrladaméron egy tetőbe csapott a villám, előbbinél körbefóliázták a tetőn tátongó lyukat, utóbbinál a szigetelést kellett a tűzoltóknak eloltaniuk. Emellett a pincéket elárasztó nagy mennyiségű eső adott még munkát az egységeknek; emiatt Abdán és Öttevényen egy-egy, Kunszigeten két házhoz kellett kivonulniuk.

Vihar a sláger a biztosítóknál - legalábbis ez derül ki a K&H biztosítójának friss adataiból, amelyek szerint az idén a lakásbiztosításhoz kötött kárrendezések fele volt viharhoz köthető, miközben júniusban és júliusban már a rendezett károk kétharmadában volt a vihar a ludas. A K&H biztosítója az idén eddig 2800 viharkárt rendezett lakásbiztosítások alapján 80 millió forint értékben, tehát a viharkár egy-egy esetben átlagosan csaknem 30 ezer forint volt.

Szerző

Bukásra van ítélve az illiberális állam

Orbán, Putyin és Erdogan illiberális demokráciái egy csoportba tartoznak, és bukásra vannak ítélve - erre a következtetésre jutott a Huffington Postban megjelent írásában a volt washingtoni magyar nagykövet. 

Az amerikai hírportál - napi.hu által szemlézett cikkében - Simonyi András úgy fogalmazott, a magyar miniszterelnök, az orosz és a török államfő az elmúlt öt évben létrehoztak egy hibrid rendszert, egy illiberális rezsimet, amelyből kasztrálták a súlyok és ellensúlyok működésére alapuló demokratikus intézményrendszert. "Magyarország, Oroszország és Törökország történelme során folyamatosan ingadozott a Nyugat és Kelet, Nagy Károly és Dzsingisz kán világa között. Most újra kelet felé vették az irányt".

Simonyi szerint a nagy különbségek ellenére a három vezető sokban hasonlít egymásra. Mindhárman tehetséges politikusok, belekóstoltak abba, milyen hosszú ideig hatalmon lenni és elhatározták, hogy országuk vezetői maradnak. Az ideológia, a politikai technikák, a demokratikus lehetőségek csak eszközök a számukra, amelyeket e cél elérése érdekében felhasználhatnak. Pontosan tudják, mi lakik az emberek lelkében, milyen félelmek mozgatják társadalmaik tagjait, ezért a különleges nemzethez tartozás élményét kínálják, idegengyűlölettel vegyítve.

A volt nagykövet úgy vélte, Magyarországon a felszín alatt csendben gyűlik a gőz a társadalomban. Orbán túlságosan elbizakodott, ami biztos jele a vég kezdetének. Nincsenek meg azok az eszközei, mint a másik két államférfinek, hiszen országa az Európai Unió támogatásai nélkül csődbe menne. Az illiberális demokráciákkal szemben azonban a demokráciáknak nem szabad meghátrálniuk - írta Simonyi.

Szerző