Bortúra Bernsteinnel

Publikálás dátuma
2014.08.18. 07:45
A Götz Saxophone Quartett a Tokaji Kereskedőház Szegi Pincészetében játszott FOTÓ: NAGY KÁROLY ZSOLT
A tegnap esti záró koncerttel véget ért az idei Zempléni Fesztivál. A sorozat legegyedibb programjainak a hangulatos kirándulókoncertek bizonyultak.  A fesztivál legjellemzőbb vonása az igényesség és a sokszínűség volt.  

Vannak olyan fesztiválok, amelyeknél a helyszín különösen meghatározó. A Zempléni Fesztivál esetében ez végképp elmondható, hiszen a rendezvények miatt olyan tájakat, kistelepüléseket, kastélyokat, várakat, csűröket, pincéket fedezhetünk fel, amelyeket eddig nem ismertünk eléggé. Ráadásul, hogy segítsenek nekünk ebben, a szervezők egy külön műfajt iktattak be a programba, mégpedig a kiránduló koncerteket.

Nem hiába lett pillanatok alatt rendkívül népszerű ez a sorozat, mert ritkán van ennyire minden adottság együtt, hogy igényes és kellemes időtöltésként élje meg a fesztivállátogató ezeket a hangulatos zenés túrákat. Már az is jó, hogy busszal indulunk, le lehet tenni az autót és a programhoz kapcsolódó borkóstolásban is aktívan részt lehet venni. Persze csak kellő mértékkel, ahogy az illik.

A buszban alkalmi idegenvezetőnk is akad, Tamás Edit, a Sárospataki Rákóczi Múzeum igazgatója, aki végzettségét tekintve történész és mivel a környéken nőtt fel, szinte mindent tud a kirándulás célpontjairól. Több útitársam, amikor megpillantotta az igazgatónőt, felsóhajtott: "de jó, hogy megint az Editke jön velünk" - mondták egyöntetűen. Igazuk is lett, Editke folyamatosan ontotta a legkülönfélébb információkat, de úgy, hogy természetes maradt, egyáltalán nem volt tolakodó.

Az útitársak között sok volt a visszatérő vendég, egy hölgykoszorú barátnőkből állt, akik szinte minden ilyen programon ott vannak. Egy házaspár pedig Budakesziről érkezett, évekkel ezelőtt szerettek bele a zempléni tájba, és azóta minden évben a fesztivál idejére időzítik a szabadságukat és elmaradhatatlan résztvevőivé váltak a nívós sorozatnak.

Sárospatakról indultunk és két Bodrog-parti települést vettünk célba, először a közeli Olaszliszkát, majd a szomszédságban lévő Szegit. Olaszliszkáról az elmúlt években nem csak jó híreket hallhattunk, emlékezetes az a szörnyű tragédia, melynek az áldozata Szögi Lajos tanár volt. A szörnyű esetet idéző emlékhely mellett a településről távozóban haladunk el.

De ne szaladjunk ennyire előre. A hosszan elnyúló Olaszliszka évszázadokkal ezelőtt mezővárosi rangot is kivívott magának. Koncertünk helyszíne az olaszliszkai katolikus templom a XVI. században épült. Jó volt érzékelni, hogy a Budafoki Dohnányi Zenekar tagjaiból alakult vonós kvintett hangversenyére a szokatlan délutáni időpont ellenére teljesen megtelt a templom.

Berán Gábor első hegedűs néhány ismertető mondattal felvezette Schubert C-dúr vonósötösét. Sőt a tételekből először egy kis ízelítőt is kaptunk, majd következett a koncert. A közönség egy része bele tapsolt a tételszünetekbe, de ez nem okozott különösebb gondot, hiszen a nézők többsége valószínű nem tartozik a rendszeres koncertlátogatók közé. A végén viszont megérdemelt, hosszas ünneplésben részesítették a muzsikusokat, akik ihletetten, egymásra figyelve adták elő Schubert művét.

Ezeknek a koncerteknek a velejárója a zenélést követő vendéglátás. Így történt ez Olaszliszkán is, ahol Kossuth nagyszüleinek múzeummá lett háza adott helyet a pogácsázásnak és egy pohár bor felhörpintésének. Többre nem is maradt idő, hiszen rögtön indultunk tovább Szegire. A romák lakta részen vitt utunk.

Tamás Edit azt mesélte, hogy Olaszliszkára járt általános iskolába, akkor talán csak kettő roma osztálytársa volt, ez az arány mára igencsak megváltozott. Sajnálatosan az elmúlt évek incidensei miatt a fiatalok nem szívesen építkeznek a településen, többségük máshol képzeli el a jövőjét. 

Szegiben a Tokaji Kereskedőház állami kézben maradt Szegi Pincészetébe vezetett utunk. A pincészet elől a kilátás isteni, szinte az egész tájat szemügyre vehetjük. De erre sincs sok idő, irány a háromszintes hűvös pince felső része. Hosszú asztal, gyertyákkal. A program igencsak kellemes, a Götz Saxophone Quartett tagjai szolgáltatják a muzsikát, a pincészet pedig a borkóstolót prezentálja hozzá.

Egy kis késéssel indul a műsor, a szervezők nem számítottak ennyi érdeklődőre, de aztán minden megoldódik, mindenkinek jut ülőhely, még pohár is. Gershwin dallamaihoz először remek száraz furmint dukál, majd a három prelűdhöz már 2013-as félszáraz muskotályos bort kortyolhatunk. Bernstein West Side Story részleteihez pedig furmint, hárslevelű és sárga muskotályos házasításából született szintén 2013-as, az öt puttonyos aszúhoz hasonlító remek italt kapunk.

Gerschwin és Bernstein muzsikáját még sokáig hallgatnánk, de be kell látnunk, ez a remek este nem tarthat örökké. Újra buszra szállunk, visszautazunk Sárospatakra, ahol levezetésként még a Makovecz Imréről elnevezett téren a remek hegedűs,Lantos Zoltán dzsessz formációja ad koncertet.

A téren felállított borteraszon pedig tovább kortyolhatjuk a tokaji borokat. Azt hiszem, nem kérdés, hogy a Zempléni Fesztivál jövő évi programját jó előre érdemes bejegyezni a naptárba, hiszen van még jócskán olyan helyszín, ahová mindenképp el kell majd jutni.

Mádi kalandok
Jó ötletnek bizonyult, hogy Mádot is bevonták a szervezők a Zempléni Fesztivál programjába. Az egész napos sorozat délután a Royal Tokaji Borászat egyik jókora és igencsak hűvös, akusztikailag remekül vizsgázó tároló csarnokában kezdődött, ahol a népviseletben megjelent grazi Vocalforum kórus tradicionális osztrák népfeldolgozásokkal, polkákkal, szerelmes dalokkal rukkolt elő. Itt teljesen természetes volt, hogy az egyik hangszert egy hatalmas hordó tetején szólaltatták meg.
A hangulatos műsort szellemesen és kedvesen moderáló Franz M. Herzog néha bőgősként még a zenekarba is beszállt. A kóruskoncertet egy irodalmi műsor követte a Demeter pincészetben. Pikáns volt éppen a Fideszes politikusként ismertté vált és mostanában bortermelőként is babérokat megcélzó Demeter Ervin kertjében hallgatni Villon szövegeit Faludy György szabad szájú átköltésében.
Az egyik a polgármestert emlegető résznél Demeter meg is lökte szomszédját, feltehetően a helyi polgármestert. Az estet jegyző szlovák Csavar Színház egyik tagjának, Gál Tamásnak a nevét mindenképp érdemes megjegyezni, aki fantasztikus orgánummal és előadói talentummal szólaltatta meg Villon önkritikus és szarkasztikus gondolatait egy hatalmas diófa környezetében.

Szerző

Látogatórekord a Szigeten

Publikálás dátuma
2014.08.18. 00:34
FOTÓ: MTI, Marjai János
Bár a zárónapi adatok még nem ismertek pontosan, bizonyosan új látogatócsúcs született az idei Sziget fesztiválon. Gerendai Károly vasárnap este azt mondta, 410 és 420 ezer között lesz a végső szám.

A főszervező felidézte, hogy korábban soha nem fordult elő, ami idén igen: még a fesztivál megkezdése előtt elfogytak a bérletek. Aztán csütörtökön már megszületett a napi rekord 85 ezer látogatóval; az elmúlt években 80 ezerben maximálták a napi befogadóképességet.
Az eddigi összlátogatószám a 2009-es Sziget fesztiválon volt a legmagasabb, 390 ezer, tavaly viszont csak 361 ezren szórakoztak az egyhetes rendezvényen.

"A látogatócsúcs azt is jelenti, hogy az idei Sziget mindenképpen nyereséges volt. Tavalyhoz képest 2014-ben nagyjából 300 millió forinttal nőttek a kiadások, ezzel együtt úgy kalkuláltunk, hogy a 390 ezres látogatottság jelenti a nullszaldót, és ezt sikerült túlszárnyalni. Egyértelműen jó döntés volt a korábbi évekhez képest egy héttel későbbre tolni a Szigetet, úgy tűnik, jövőre is maradunk az augusztus közepi időpontnál. Ezt legfeljebb az befolyásolhatja, ha más európai fesztiválok is változtatnak megszokott dátumukon. Az augusztus elején inkább Amerikában és Japánban turnézó előadók idén az egy héttel későbbi időpontban már el tudtak jönni a Szigetre" - fejtette ki Gerendai Károly.

Az idei Sziget hetijegyeinek több mint 80 százalékát Nyugat-Európában értékesítették, az összlátogatottságban az elsősorban a napijegyeket preferáló magyarok aránya csaknem 50 százalékos. "Idén több magyar jött a Szigetre, mint korábban, ez hosszú évek óta először fordult elő. Külföldről a legtöbben Hollandiából érkeztek, bár itt a növekedés kicsi volt, a hollandiai Lowlands Festival velünk egy időben, augusztus 15-től 17-ig zajlott. Az angol, a francia, a német, az olasz piacon jelentős növekedést sikerült elérnünk."

A csütörtöki Stromae-koncertre a tervezettnél jóval többen érkeztek a mintegy 10 ezer ember befogadására alkalmas A38 sátorba, az eset kisebb tömegjelenetekhez vezetett, csaknem húszan megsérültek. A főszervező az MTI-nek elmondta: egy ilyen nagy fesztiválon időnként elkerülhetetlen az ilyen eset, ráadásul a várt nagy érdeklődés miatt fel is ajánlottak egy délutáni nagyszínpados időpontot a belga előadónak, ám ő ragaszkodott a késő esti koncerthez, így maradt az A38 sátorban. Gerendai Károly hangsúlyozta: mobil applikáción és Facebookon felhívták a közönség figyelmét a várható telt házra, és kérték az embereket, hogy időben jelenjenek meg.

"Az esetleges tumultuózus jelenetekre számítva megerősítettük a sátor egészségügyi és biztonsági személyzetét, és kitettünk kivetítőket is azoknak, akik nem tudtak bejutni. Hiába írtuk ki, és közöltük hangosbemondón, hogy megtelt a sátor, a tömeg egy része mégis nyomult befelé, ez okozott kisebbfajta pánikhelyzetet. Szerencsére a legsúlyosabb sérülés egy térdficam volt, a kollégák jól reagáltak, hogy a kordonokat nem nyitották meg, hiszen nagyobb veszélybe kerültek volna az ott állók, ha megindul a tömeg" - magyarázta.
Gerendai Károly szerint a megszokottól eltérő más komolyabb eset a több látogató ellenére a héten nem történt, egy gerincsérülés volt, de az sem súlyos.

A főszervező a koncertek közül kiemelte Macklemore & Ryan Lewis csütörtök esti produkcióját a nagyszínpadon, de a legjobban sikerültek között említette a Queens of the Stone Age nulladik napi fellépését is.
"Nagyon sok nem zenei program is nagy sikert aratott, ezek között volt például a Cirque du Sziget új előadása, az idén debütált Art Zone és Tábortűz helyszín, de a tavalyinál magasabb vízállás, ezért kisebb használható terület ellenére a Sziget Beach is rendkívül népszerű volt a szigetlakók körében" - mondta Gerendai Károly az MTI-nek.

Szerző

Tüntetnek Missouriban a kijárási tilalom ellenére

A kijárási tilalom ellenére vasárnapra virradóra is folytatódott a tüntetés a Missouri állambeli Fergusonban. A rendőrség ismét könnygázt és füstbombákat vetett be a mintegy százötven tiltakozó visszaszorítására. Egy embert lövés ért, válságos állapotban szállították kórházba. Hét tüntetőt őrizetbe vettek. Több amerikai tévé egyenes adásban közvetít a városból.

St. Louis jórészt feketék lakta elővárosában azt követően szabadultak el az indulatok, hogy egy hete egy rendőr számos lövést eresztett egy 18 éves fekete fiatalemberbe. Michael Brownnál nem volt fegyver, s felemelte a kezét szemtanúk szerint. Miután a helyi rendőrség és a lakosság között elmérgesedett a helyzet, Jay Nixon, az állam demokrata kormányzója állami rendőri egységeket rendelt ki Fergusonba, a rend helyreállítására. Bár eleinte úgy tűnt, hogy úrrá lesznek a helyzeten, tegnap hajnalban ismét utcai csaták folytak. A tiltakozók azt kiabálták: „Ha nincs igazság, nincs tűzszünet”. Elbarikádozták az utcát, több üzletet fosztogatók rohantak meg, noha helyi lakosok egy része élő sorfallal próbálta visszatartani a tömeget.

Tovább élezte a feszültséget, hogy a rendőrség közzétette egy biztonsági kamera felvételét, amelyből kiderült, a 18 éves fiú pár perccel korábban üzleti rablást követett el, s körözték. A rendőr, aki lelőtte, erről semmit nem tudott, nem ezért állította meg Brownt, hanem azért, mert az utca közepén sétáltak a barátjával. A kis értékű rablás sem indokolta volna az azonnali fegyverhasználatot.

Bár a Fergusonba rendelt rohamrendőrök parancsnoka, a fekete Ron Johnson kapitány azt ígérte, nem vetnek be könnygázt és páncélautókat, a szombat esti tüntetések után mégiscsak megtették, miután egy rendőrautóra is rálőttek, s lövöldözés tört ki egy vendéglőnél. A helyiek tartottak attól, hogy a szombat estére meghirdetett kijárási tilalom sem segít. Nixon kormányzó azt mondta, „amíg nem áll helyre a nyugalom, nincs esély a helyzet kivizsgálására”, de hiába próbálta csillapítani az indulatokat. A hatóságok a St. Louis Post-Dispatch helyi lap szerint naponta döntik el, szükség lesz-e az éjszakai kijárási tilalom meghosszabbítására.

 

Szerző