Ötezer tanfelügyelő vizslatja a tanárokat

Publikálás dátuma
2014.08.19. 07:07
Fotó: Thinkstock
Legalább ötezer tanfelügyelőt képeznek ki az év végéig ahhoz, hogy a jövő évben 18 ezer pedagógus minősítését, az ehhez kapcsolódó tanfelügyeleti ellenőrzést, valamint a további 12 ezer tervezett tanfelügyeleti ellenőrzést végrehajtsák - közölte a Világgazdasággal a köznevelési államtitkárság. A lap szerint az Oktatási Hivatal (OH) által meghirdetett tanfelügyeleti és a pedagógusminősítési szakértői képzésekre csaknem 7000-en jelentkeztek januárban. A képzést 3,7 milliárd forintos uniós keretből finanszírozzák.

Tanfelügyeleti és pedagógusminősítési szakértőnek az a pedagógus jelentkezhetett, aki rendelkezett legalább 14 év pedagógus-munkakörben szerzett köznevelési vagy a felsőoktatásban a pedagógusképzésben oktatói munkakörben szerzett tapasztalattal.

Rendelkeznie kellett továbbá legalább 5 éves tapasztalattal is abban az intézménytípusban, melyben szakértői tevékenységet szeretne folytatni. Szükséges a pedagógus-szakvizsga vagy azzal egyenértékű végzettség is, jelenleg pedig pedagógus, pedagógiai szakértő vagy előadó munkakörben foglalkoztatott. A jövendő tanfelügyelők a sikeres próbaminősítés után január 1-től (a nagyobb jövedelemmel is járó) mesterpedagógus fokozatba nyernek besorolást.

A felügyelők feladatai közé tartozik majd, hogy átnézzék a pedagógiai dokumentumokat, órákat látogassanak, és interjút készítsenek az intézményvezetővel, illetve a tanárokkal is. A tanfelügyelők érkezése előtt 15 nappal az intézményvezetőnek el kell küldenie az érintett pedagógusok órarendjét a kormányhivatalnak, az óralátogatás előtt pedig két nappal felveszik a kapcsolatot az igazgatóval.

Szerző

Rektor lesz Mocsaiból - doktori nélkül

Publikálás dátuma
2014.08.19. 07:06
Fotó: Népszava
Elismerte Mocsai Lajos, hogy pályázik az önállósuló Testnevelési Egyetem rektori posztjára. A férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya - aki 1978 óta tanít az egyetemen és elődintézményeiben - a Népszabadságnak azt mondta, nem beszélt Orbán Viktor miniszterelnökkel és Balog Zoltán emberi erőforrások miniszterével szándékairól. A napilap azon felvetésére, hogy rektori tervei ellenére nincsen tudományos fokozata, úgy reagált: 2002-ben megkapta az Európai Kézilabda-szövetség életműdíját, de "a vezetői kvalitásai valakinek nem a PhD-fokozattal dőlnek el". 

Bár azt nem tudni, hogy Mocsai rendelkezik-e kormányzati hátszéllel, de az Országgyűlés kormánypárti többsége júliusban fogadta el azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi, hogy a sporttudomány foglalkozó felsőoktatási intézményekben doktori fokozattal egyenértékűnek ismerjék el az olimpiákon elért dobogós helyezést, a művészeti intézményekben pedig bizonyos állami kitüntetéseket.

Ezáltal doktori fokozat nélkül egyetemi tanárrá vagy akár rektorrá is kinevezhető az, akit a Magyar Olimpiai Bizottság, illetve a Magyar Művészeti Akadémia erre terjeszt fel. A "lex Mocsaiként" elhíresült törvénymódosítás előzetes nyilvánosságra kerülése óta többen felvetették, hogy ezzel a lépéssel akár a kisdoktori disszertációjával plágiumgyanúba keveredett, majd lemondott köztársasági elnök, Schmitt Pált akarja a kormányfő valamilyen pozícióval "jutalmazni" a felsőoktatásban.

Korábban a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) közölte: a sebtében végrehajtott törvénymódosítás, az egyetemi tanári kinevezések megengedő volta, a MAB minőségi kifogásainak figyelmen kívül hagyása miatt kétséges, hogy a MAB meg fog felelni az európai felsőoktatási minőségbiztosítási szervezet (European Association for Quality Assurance in Higher Education) tagsági követelményeinek.

Az Együtt-PM nevében Szabó Szabolcs felszólította a kormányt, hogy "tisztelje annyira a tudomány fellegvárainak számító felsőoktatási intézményeket, hogy tudományos minősítéssel rendelkező vezetők kinevezését teszi csak lehetővé". A pártszövetségnek Mocsai szakmai munkásságával szemben kifogása nincs, hiszen "játékosként és edzőként számos alkalommal szerzett dicsőséget hazánknak". Ám, "amennyiben rektor szeretne lenni, a hagyományoknak megfelelően neki is tudományos fokozatot kell szereznie. Vele sem lehet kivételezni!" - fogalmazott a képviselő.

Szerző

Ünnepli magát az állam

Publikálás dátuma
2014.08.19. 07:05
Fotó: Népszava
Viharok moshatják el az augusztus 20-i állami ünnepségeket és programokat - legalábbis a meteorológiai szolgálat szerint, de az állami kitüntetések átadása körül sem lesz "szélcsend". Kiderült: Rubik Ernő és Kertész Imre kapja a Szent István Rendet. Tegnap jobboldali újságíró és polgári körös vezető is kapott állami kitüntetést.

Kertész Imre író és Rubik Ernő feltaláló veheti át augusztus 20-án a legmagasabb magyar állami kitüntetést, a Szent István Rendet - közölte a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. Havasi Bertalan szerint az elismerést olyan személyiségek kaphatják, akiknek "nemzetközi elismertsége vitathatatlan, és szerte a világban öregbítik Magyarország hírnevét". A díjakat holnap adja át a Sándor-palotában Áder János köztársasági elnök, a miniszterelnök felterjesztése alapján. Az elismerést 2011-ben alapították újra egy jogszabállyal, tavaly Egerszegi Krisztina olimpiai bajnok és Lámfalussy Sándor közgazdász kapta a díjat.

A Nobel-díjas Kertész Imre kitüntetése körül azonban vita alakult ki. Sokak szerint a Sorstalanság írójának nem lenne szabad elfogadnia a kitüntetést, bár Kertész nyíltan eddig nem bírálta az Orbán-kormányt. Egyik legvitatottabb mondatát ráadásul 2009-ben mondta a német Die Welt-nek: "A magyarok régi káros szenvedélyei - a hazugság, a dolgok elfojtására való hajlam - jobban jellemzők, mint valaha. Magyarország a háborúban, Magyarország és a fasizmus, Magyarország és a szocializmus: semmi nem kerül feldolgozásra, mindent csak megszépítenek". Heller Ágnes ugyanakkor lapunk hasábjain kijelentette: "Ő nagy ember és minden efféle "úgy" felett áll. Minden díjat megérdemel, elsősorban minden magyar díjat".

Korábbi felvétel Kertész Imréről. Fotó: Népszava

Korábbi felvétel Kertész Imréről. Fotó: Népszava

Az államalapítás ünnepének alkalmából Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter már tegnap állami kitüntetéseket és szakmai díjakat adott át a Pesti Vigadóban. A tárcavezetőtől több, mint százan - köztük művészek, tanárok, orvosok, sportolók, tudósok, újságírók - vehették át a Magyar Érdemrend közép-, tiszti- és lovagkeresztjeit, valamint Magyar Arany, Ezüst és Bronz Érdemkereszteket (a díjazottak teljes listáját csütörtöki számunkban olvashatják).

Kitüntetésben részesült többek között Huszti Péter színművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja; Szuromi Szabolcs, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora; Taróczy Balázs, wimbledoni bajnok, háromszoros világbajnok és Európa-bajnok teniszező. Díjat kapott továbbá Osztovits Ágnes, a jobboldali Heti Válasz újságírója, valamint Léránt Károly Lajos, a Zalai Polgári Körök Egyesületének vezetőségi tagja is. Az ünnepélyes átadáson Balog Zoltán hangsúlyozta: "A díjazottak Magyarország hozzáadott értékei, az az emberi többlet, amely képes pótolni a hiányzó nyersanyagot, tőkét, infrastruktúrát".

A holnapi állami ünnepen a szokásosnak mondható programok várják az érdeklődőket Budapesten. Reggel fél kilenckor Magyarország nemzeti lobogójának felvonásával, tisztavatással, valamint Áder János államfő beszédével indul a nap a Kossuth téren. Az Országházban nyílt nap lesz délelőtt 10 órától 16 óráig. A Clark Ádám téren és a Duna-parton családi programok, koncertek várják az érdeklődőket. 17 órától indul a hagyományos Szent Jobb körmenet a Szent István Bazilikától. 21 órakor kezdődik az ünnepi tűzijáték. Azonban az Országos Meteorológiai Szolgálat tegnap arra figyelmeztetett: szerdán északnyugat felől hidegfront éri el az országot, és csak lassan vonul át fölöttünk. A fronthoz kapcsolódóan záporok, zivatarok alakulhatnak ki, amelyeket átmenetileg erős vagy viharos széllökések is kísérhetnek.

Üdvözletét küldte a pápa
Ferenc pápa levélben üdvözölte Áder János köztársasági elnököt és Magyarország minden állampolgárát az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából. A katolikus egyház feje egyebek közt azt írta: "A Mindenható Isten szerető gondviselésébe ajánlva  a nemzetet, imádkozom azért, hogy minden magyar továbbra is egy igazságra, az igazságosságra és az egységre épülő társadalom megteremtését segítse elő".

Szerző