Előfizetés

Obama minisztere a helyszínen

Átfogó, tisztességes, független vizsgálatot ígért Eric Holder amerikai igazságügyi miniszter, aki tegnap érkezett a Missouri állambeli Fergusonba. Holdert, az Obama-kormányzat legmagasabb rangú afrikai-amerikai tisztségviselőjét az elnök küldte St. Louis több mint egy hete forrongó elővárosába, hogy személyesen próbálja nyugtatni a kedélyeket.

Mintegy 40 FBI-ügynök, illetve az igazságügyi minisztérium polgárjogi részlegének nyomozói vizsgálódnak a városban. Holder széleskörűen tájékozódik, a helyi hatóságokkal is tárgyal, a helyi közösségek vezetőit is meghallgatja. Egymást követik a megmozdulások azóta, hogy augusztus 9-én egy rendőr lelőtt egy 18 éves, fegyvertelen, fekete fiút.

Michael Brown haláláról ellentmondóan számolnak be a szemtanúk, egyesek szerint Brown ellenállt, mások szerint már megadta magát, amikor hat golyót eresztett bele az intézkedő rendőr, aki különösebb ok nélkül állította meg az utcán sétáló fiút és barátját. A városba előbb az állami autópálya-rendőrséget rendelték ki, majd Jay Nixon, Missouri demokrata kormányzója a Nemzeti Gárda bevetését is elrendelte.

Fergusonban a szerdára virradó éjszaka sem telt incidens nélkül. Mintegy kétszáz tüntető maradt az utcán a kijárási tilalom ellenére, s ismét Molotov-koktélokkal dobálták a rendőröket, akik paprikasprayt - ezúttal nem könnygázt - vetettek be. Kedden újabb halálos kimenetelű incidens történt. Ferguson közelében egy bolti rabláshoz riasztották a rendőröket.

Sam Dotson, St. Louis rendőrfőnöke szerint egy fekete férfi energiaitalokkal a kezében fizetés nélkül akart távozni, majd késsel fenyegetőzött. A kiérkező rendőrök megadásra szólították fel, de a zavarodottan viselkedő fiatal afrikai-amerikai a késsel hadonászva feléjük rohant, és azt kiabálta: "Lőjetek le! Öljetek meg!" Egészen közel volt, amikor lőttek.

A férfit azonosították, a 25 éves Kajieme Powell nem a városba valósi, ott élő nagymamáját látogatta meg. A két rendőrt a vizsgálat idejére felfüggesztették. Arra, hogy miért nem volt elég sokkolóval ártalmatlanná tenni, a rendőrfőnök azt válaszolta: a kés halálos sebet ejthet, a rendőröknek jogukban áll megvédeni magukat.

Béke helyett újabb kölcsönös rakétaeső

Megszakadtak a tartós tűzszünetről szóló tárgyalások Kairóban, Gázában és Izraelben ismét a fegyvereké lett a főszerep. Kedden kora a Gázai övezettel határos izraeli települések ellen, késő este már Tel-Aviv és Jeruzsálem ellen is rakétatámadást intézett a Gázát uraló Hamász, s jelezte, a ben Gurion nemzetközi repülőteret is célba vették. 

Azonnal újrakezdődtek az izraeli légicsapások is. Izraelben ismét életbe léptek a polgári védelmi előírások, tilos tömeges, ötszáz fősnél nagyobb rendezvényeket tartani a rakéták lőtávolságában lévő településeken.

Az Egyiptom által közvetített tűzszünettel kapcsolatban a szakértők eleve nem voltak optimisták. Most úgy vélik, hogy a Hamásznak még két-háromezer rakétája lehet, s a palesztin szélsőséges szervezet, mivel a tárgyalásokon nem érte el célját, most "kifárasztó háborúba" kezdett követelései teljesítése érdekében.

A kedd esti izraeli légicsapásban meghalt a Hamász katonai szárnyát, az Ezzeddín el-Kasszám Brigádokat vezető parancsnok felesége és lánya - közölte Músza Abu Marzúk, a szélsőséges szervezet második számú politikai vezetője. A célpont azonban maga a katonai parancsnok, Mohamed ed-Deif volt.

Szerdán a hamász közölte, hogy Deif életben van és sértetlen, családja azonban valóban a légicsapás áldozata lett. A parancsnok már több izraeli támadást túlélt. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár elítélte a tűzszünet felrúgását, figyelmeztetett, hogy helyzet súlyosbodásáért mindkét fél felelős.

Donyeck tárgyalna

G.M.
Publikálás dátuma
2014.08.21. 07:38
Angela Merkel és Vlagyimir Putyin lehet az ukrán válság diplomáciai megoldásának kulcsa FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/CHRIS JACKS
Sorsdöntő hetek jönnek az ukrán válságrendezés szempontjából. Bejelentette tárgyalási szándékát a donyecki szakadár vezetés, Putyin - Porosenko találkozó is körvonalazódik.   A szélsőjobboldali radikális Jobb Szektor, amely múlt héten még Kijevet zsarolta, kiegyezett az ukrán vezetéssel. Azért az elhúzódó hadműveletet sem zárja ki Kijev, a hadsereg téli ruháit kezdték kiosztani.

Megkezdődik az átmenet a telefonos diplomáciáról a közvetlen tárgyalásokra – jelentette be Valerij Csalij, Petro Porosenko ukrán elnök hivatalának helyettes vezetője. A következő két hét döntőnek bizonyul Ukrajna háborúból való kilábalása szempontjából, Kijev a diplomáciai rendezésben bízik – hangsúlyozta Csalij.

Valóban magas szintű tárgyalások következnek. Augusztus 23-án Angela Merkel német kancellár látogat Kijevbe, 26-án Minszkben Vlagyimir Putyinnal tárgyal Porosenko, majd 30-án Brüsszelben, az uniós diplomácia segítségével keresik a válság megoldásának békés lehetőségeit.

A Porosenko-Putyin találkozót a Kreml jelentette be, amit az ukrán elnökség megerősített. A fehérorosz fővárosban jelen lesznek az Európai Bizottság (EB) és az Eurázsiai Vámunió képviselői is. Az EB biztosok névsora alapján a tárgyalások témái is körvonalazódnak. Ott lesz Catherine Ashton kül- és biztonságpolitikai főképviselő, Günther Oettinger energiaügyi biztos valamint Karel De Gucht kereskedelmi biztos.

Kijev máris megnyitotta a tárgyalások sorát, kedden az ukrán belügyminisztérium és a szélsőjobboldali radikális szervezet, a Jobboldali Szektor együttműködési megállapodást kötött.

Anton Herascsenko, belügyminiszteri tanácsos bejelentette, hogy Arszen Avakov belügyminiszter megállapodott a múlt héten még Kijev elleni fegyveres támadással fenyegetőző Jobb Szektorral a terrorellenes műveletek zónájából Ukrajna többi területére történő fegyverszállítás kérdésében.

Korábban a szervezet több tagját letartóztatták, mert fegyvereket szállítottak Lembergbe. Avakov ahhoz ragaszkodott, hogy a Jobboldali Szektor harcoló egységét a hadsereg, a belügyminisztérium és az Ukrán Nemzetbiztonsági Szolgálat struktúráiban legalizálják.

Az utóbbi időben a kijevi kormányzatnak egyre nagyobb gondot jelentettek korábbi szövetségesei, akik a februári rendszerváltás óta a nyugati országrészben a rend őreinek képzelvén magukat több visszaélést követtek el, és önkéntes harcoló egységeket szerveztek a keleti hadművelethez is.

A hadsereg eközben minden eshetőségre felkészül. A katonák számára már biztosítottak meleg ruhákat arra az esetre, ha télen is folytatódik a terrorellenes hadművelet. Az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács korábban még úgy vélekedett, hogy a hadsereg télig felszabadítja a szeparatisták által uralt keleti országrészt.

Kedden megkezdődött és tegnap is tartott a holttestek kiemelése Luhanszk mellett a hétfőn rakétatámadásban megsemmisült menekülteket szállító konvoj járműveiből. Andrij Liszenko nemzetvédelmi és biztonsági szóvivő szerint a folymaat nehézkes, mert sokan a felismerhetetlenségig összeégtek, 15 holttestet emeltek ki kedden.

Összességében még mindig nem ismert az áldozatok száma, a mentés tart, mint ahogy a harcok is a környéken. Azt sem tudni, ki lőtt rá a konvojra, mert a felek változatlanul egymást vádolják. A hadsereg napok óta ostromgyűrűben tartja Luhanszkot, és a donyecki térségben is heves harcok folynak. Az infrastruktúra a megsemmisülés szélén áll, akadozik a vízellátás is, iskolák, középületek dőltek romba a tüzérségi támadás nyomán.

A donyeckeik szorult helyzetét jelzi, hogy az önkényesen kikiáltott népköztársaság miniszterelnöke, Olekszandr Zaharcsenko jelezte, a Donyecki Népköztársaság hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni és letenni a fegyvert amennyiben Kijevtől ésszerű javaslatokat kap. A kezdetben csak autonómiát kérő szakadárok most már önálló államuk elismerését várják el.

Korábban az elnöki hivatal kijelentette, hogy Kijev nem fog tárgyalni a szakadárokkal, csak kontaktcsoport bevonásával képzelhető el a június 23-án megkezdett tanácskozás folytatása.