Palotanegyed Fesztivál, "gasztrozene" sétánnyal

A nőké lesz a főszerep a hétvégén a Palotanegyed Fesztiválon, a programban világzenei koncertek, kiállítások és kézműves vásár is várja a látogatókat a Múzeumkertben, a Muzikum Klubban, a Szabó Ervin téren, valamint a Palotanegyed utcáin és terein egyaránt.

 Pénteken a Besh o droM koncertjével indul a hétvége, amely szombaton már kora délután Szalóki Ági izgalmas, kutatómunkára és gyűjtésre épülő népzenei előadásával folytatódik. Ezt követi az Indiából érkező Anwar Khan radzsasztáni együttese és Ábrahám Judit fellépése, akik klasszikus indiai és szufi zenékkel kedveskednek a közönségnek. Az estét a Kerekes Band produkciója zárja, amelynek vendége Szalóki Ági lesz.

Szombaton a Muzikum Klub Sebestyén Márta és Andrejszki Judit régizenei koncertjének ad otthont 18 órától - olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.  Vasárnap délután Szirtes Edina "Mókus" és a MoNaMo produkcióját élvezhetik a helyszínre érkezők, a záró koncertet este Herczku Ágnes és a Nikola Parov Quartet adja.

Mindezzel párhuzamosan, a Szabó Ervin téren ismét felépül a sör és "gasztrozene" sétány, ahol kézműves édességek, illatszerek, ékszersziget és ékszerkészítő műhely várja a családokat.  A fesztivál idén még egy tematikus hétvégét tartalmaz: szeptember 12-14. között a Józsefvárosi Sör és Örömzene Fesztivált rendezik meg a városrészben.

Szerző

Ici-pici európai mozdonyok a Vasúttörténeti Parkban

A környező országok dízel- és gőzmozdonyainak kicsinyített másai vonulnak fel szombaton és vasárnap a VIII. Európai Kerti Vasutak Találkozóján a Vasúttörténeti Parkban, ahol az apró sínpályákon közlekedő vonatokat nem csak nézheti, de ki is próbálhatja a közönség.

A kisvonatok egy 850 méter hosszú, apró vasútpályán vonulnak majd végig, amely egy alagúton és egy kis tó felett ívelő igazi vasúti hídon vezet keresztül, végül a szakasz végén visszatér a kiinduló állomásra. A kerti vasút magyarországi rajongói között is egyre többen építenek saját gőzmozdonyt, sőt néhányan a mozdonyhoz kapcsolható ülőkocsikat is elkészítik. A rendezvény ideje alatt ilyen egyedi készítésű modelleket is megtekinthetnek majd a látogatók - közölték a szervezők.

A Magyar Vasúttörténeti Park több mozdonyával képviselteti magát a találkozón: látható lesz a 203.001-es pályaszámú kisgőzös, a 2008-ban készült, zöld színű, Bobó névre hallgató mozdony és az új, Szilvia nevű kisgőzös is, amely a MÁV egykori 394-es gőzmozdony-sorozatának egyik működő tagja, a 394,057 pályaszámú Szilvi gőzmozdony kicsinyített mása. Az eredeti gőzös jelenleg a Szilvásváradi Erdei Vasúton teljesít nosztalgia szolgálatot. A vendégmozdonyokat a múzeum kisgőzöse vezeti majd fel a pályára.

A gyerekeket ezen felül várja a Thomas klubsarok is, ahonnan kitűzőt és maguk által készített papírmozdonyt lehet hazavinni.

Szerző

Hullámsírban nyugszik Robin Williams

A San Franciscó-i öbölben, otthona közelében szórták szét az augusztus 11-én elhunyt Robin Williams hamvait egy nappal halála után - számolt be róla a Radar Online portál szerdai jelentése nyomán az amerikai sajtó. Hollywood az Emmy-díjak hétfői átadásán emlékezik a színészre.

A Radar Online értesülését egy általa megszerzett szerdai keltezésű halotti bizonyítványra hivatkozva osztotta meg. A dokumentum szerint a színész hamvait egy nappal azt követően szórták szét a Csendes-óceánban, amelyre Tiburonban álló háza is néz, hogy otthonában öngyilkosságot követett el. Özvegye, Susan Schneider napokkal férje halála után beszélt arról, hogy a filmsztár depresszióval küzdött és kezdődő Parkinson-kórtól szenvedett. A The New York Daily News cikke szerint Schneider egy szomszédos hálószobában aludt, mikor a 63 esztendős Williams véget vetett életének. Az özvegy elmondta, hogy férje a halála előtt még nem volt kész arra, hogy beavassa a nyilvánosságot krónikus betegségének részleteibe. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy férje tragikus halála után más szenvedők erőt merítenek ahhoz, hogy segítséget keressenek, és betegségükkel szembenézve le tudjanak számolni félelmeikkel.

"Ránk hagyott legnagyobb öröksége, három gyermekén túl, az öröm és a boldogság, amit másoknak nyújtott, különösen azoknak, aki személyes problémákkal küzdöttek" - idézte Schneider szavait a nydailynews.com portál. Hollywood egy emberként gyászolja a színészt. A hétfői Emmy-díjátadó gálán Billy Crystal emlékezik meg a sztárról. Crystal és Williams barátsága több évtizedre nyúlik vissza. 1997-ben együtt játszottak Ivan Reitman Apák napja című vígjátékában. Crystal, aki rövid Twitter-bejegyzésben búcsúzott tőle, halálhírét követően a televíziós díjak átadásán beszél majd először hosszabban Williamsról. Az Emmy-gála visszaemlékezésnek szentelt perceiben Sara Bareilles is fellép - ismertette a The Hollywood Reporter.

Az Emmy-díjak átadását hétfőn este rendezik meg a Los Angeles-i Nokia Színházban, a legrangosabb amerikai televíziós díjak kiosztását az NBC televízió közvetíti élőben.

Szerző