Titkok és bűnök a csótányok között

Publikálás dátuma
2014.08.23 07:45
Az előadás látványos vizuális megoldásokban bővelkedik FOTÓ: DÖMÖLKY DÁNIEL
Fotó: /
A Jurányi Inkubátorház udvarában szombat este látható a Leselkedők című előadás, amely két független műhely, a STEREO Akt és a Szputnyik Hajózási Társaság koprodukciójaként jött létre. A nézők távcsővel és fejhallgatóval követhetik a ház több szintjén játszódó történetet.

Ismét merész vállalkozásba kezdett Boross Martin fiatal rendező, aki már korábban is színre vitt nem megszokott helyeken előadást. Emlékezetes például a Promenád - Városi sorsturizmus című előadás, amely Csepelen különböző köztereken, az utcán és más helyszíneken játszódott. A történetet pedig fülhallgató segítségével egy buszról követhették a nézők. A Jurányi Inkubátorházban bemutatott Leselkedők című előadás mutat némi hasonlóságot a Promenáddal, hiszen például fejhallgatóra itt is szükség van.

De nem csak "fülest" kapunk, hanem távcsövet is. Az ötlet egyszerű, mégis kimondottan izgalmas: a Leselkedők története egy társasházban játszódik, amelyet csótányok leptek el és emiatt lakógyűlést hívtak össze. Mi nézők pedig a ház udvarán üldögélve, kvázi megfigyelőként belekukkolhatunk az egyre inkább megfékezhetetlennek tűnő eseményekbe. A cselekmény a Jurányi Ház különböző szintjein, lakásaiban, erkélyein zajlik. A közönség az udvarról figyelheti az egészet. Már amit lát és fel tud fogni ebből a nem mindennapi kavalkádból.

Az elején én is gyakran használtam a távcsövet, hogy közelebbről is lássam a szereplőket, mit is csinálnak valójában, aztán már inkább arra próbáltam koncentrálni, hogy minél kevesebb történésről maradjak le. Darabról nem beszélhetünk igazán. Szövegíróként az Örkény Színház remek színészét, Máthé Zsoltot említi a színlap. Kapunk is főként monológokat, sőt dalokat is. Ezek szellemesek, néhol életszerűek, máskor inkább eltúlzottak, szürreálisak. Az egész mégis magával ragadja a kukkolót. Néha tényleg azt érezhetjük, mintha a saját társasházunk lakógyűlésén lennénk. Egymás szavába vágnak a lakók, elhangzanak okoskodó, a másikat kioktató gondolatok, miközben a megoldástól, jelen esetben a kártevők elpusztításától egyre távolabb kerülünk.

A figurák elnagyoltak, a tanár úr, a veterán úr, a fény kisasszony, a házmesterasszony, a politikusi tulajdonságokkal rendelkező ügyvéd, az ő felesége, a szintén a házban élő kislány és a biológus valamennyien úgymond saját magukat hozzák ebben a szörnyű válsághelyzetben is. Élik mindennapjaikat, zsörtölődnek, szeretkeznek, próbálják túlélni a káoszt, amelyet tetéznek még a csótányok is. A szemetet kidobálják az ablakon a kukába, máskor csak úgy az udvarra, ahogy éppen sikerül. Hatalmas reklámplakátjával megérkezik a csótányirtó is, aki nem tesz mást, mint jól el van ebben a zavaros helyzetben. Próbálkozik persze mindennel: légbefúvással, hangrobbantással és villantással, de mindhiába, a kártevők mégsem pusztulnak. A bajt persze tetézi, hogy a ház lakói egymásnak esnek, folyik a bűnbakkeresés. Az előadás legnagyobb erénye, hogy parádés összművészeti képet fest a történet háttereként.

A szereplők olykor zenélnek, a legnagyobb szám azonban az európai szintű vizualitás, amilyen módon használják az alkotók a világítást, illetve az animációs elemeket. Máskor a falra is vetítenek, például az üldözendő csótányokat, "akiknek" az inváziót sejtető éjszakai zajongását halljuk a fülünkbe, néha még úgy is érezhetjük, mintha minket is meg akarnának támadni. Nincs számukra akadály, mindent ellepnek, nem lehet őket legyőzni. A színészeknek - Bach Katának, Hajduk Károlynak, Jankovics Péternek, Kárpáti Pálnak, Király Dánielnek, Kurta Nikének, Pető Katának, Rainer-Micsinyei Nórának és Szabó Zoltánnak - nincs könnyű dolguk. Egy hatalmas tabló részei ők, akik olykor kiválnak az egészből, egy-egy percre mégis főszereplőkké válnak, majd elnyeli őket újra a társasházi hajsza.

A történet kiötlői aztán a cselekmény végét is viszonylag egyszerűen, de mégis rendkívül hatásosan oldják meg. A ház ugyanis kiég, a falakon vetítve látjuk és halljuk a fülünkben a lángnyelvek diadalát. A lakások pedig elnéptelenednek, aki teheti, elmenekül, még a csótányok is menekülőre fogják, nem beszélve a csótányirtóról. Úgy látszik, a sorsszerű eseményeket nem lehet kivédeni. A ház pedig ott marad magányosan, a lakásokban az egymást gyötrő és a boldogságot hiába kereső emberek helyett a lángok ülnek kíméletlen tort.

Az okokat keressük a megoldás helyett
Fotó: Marosi Viktor

Fotó: Marosi Viktor

Boross Martin rendezővel a produkcióról még a bemutató előtt beszélgettünk.
- Hogyan jött létre, hogy a Szputnyik csapatával készíthetett előadást?
- A STEREO Akt műhelyben megszokott, hogy minden új előadáshoz külön az adott projekthez válogatjuk össze a munkatársakat. Így történt ez eddig a táncosok, zenészek és a vizuális művészek esetében is. Most először alakult úgy, hogy egy gyakorlatilag állandó, összeszokott társasággal dolgozhattam.
- A kukkolás miért érdekli önt ennyire, hiszen több előadásában is megjelenik.
- Sokszor érezzük úgy, hogy kívülről rálátunk egy szituációra, azt gondoljuk, hogy véleményt tudunk róla formálni, miközben az igazság lehet, hogy nem is ott van, ahol keressük, mert csak az egyik szeletét ismerjük a történetnek. A lakóközösség jelen esetben egy egész társadalmat szimbolizál, Szembe kellene néznünk egy problémával, és engem az érdekelt, hogy miként viselkedünk ilyen esetekben. A mi hőseink kicsit visszatetsző módon az okokat keresik a megoldás helyett. Minél jobban firtatják a bűnös kilétét, annál többet árulnak el a saját bűneikről.
- Miért nem merünk szembenézni a bűneinkkel?
- A frusztrációból adódó csökönyösség a jellemző ránk és így az önkritika szinte teljesen elmarad.
- Mennyi idő kell ahhoz, hogy változtassunk ezen?
- A szomorú tény az, hogy sajnos ez egy pillanat alatt nem fog végbemenni. Valószínű több generációváltást igénybe vesz majd.
- Tervezik, hogy külföldre is utaztatják a Leselkedőket?
- Szó van róla. Az érdeklődés és a szükség párhuzamosan visz rá minket, hogy külföldön is dolgozzunk.

2014.08.23 07:45

Pár százan mentek el Gyurcsány tüntetésére

Publikálás dátuma
2018.09.18 17:34

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
A DK elnöke még vasárnap jelentette be, hogy addig rendez tüntetéseket, amíg a kormány a helyén marad. Keddre meghirdetett demonstrációját egyelőre mérsékelt érdeklődés kíséri.
Tíz perccel a meghirdetett kezdés előtt még nem túl volt nagy az érdeklődés a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, Gyurcsány Ferenc által vasárnap meghirdetett, Utcára Európai magyarok! című kormányellenes demonstráció iránt, mintegy száz ember gyűlt össze az Alkotmány utca Kossuth tér felőli végén- jelentette tudósítónk a helyszínről. Bár a megmozdulást az MSZP-vel és a Párbeszéddel közös vasárnapi tüntetésen jelentették be, a DK akciójához egyetlen ellenzéki párt sem csatlakozott. Gyurcsány hétvégi felhívása szerint addig kell az utcán maradni, amíg le nem mond a kormány. Az esemény Facebook-oldalán az olvasható: "Mi európai magyarok követeljük a kormány lemondását, tisztességes választási rendszert, új választást!" 
A tüntetés megkezdése után negyed órával már kétszáz fősre duzzadt az Alkotmány utcában demonstráló tömeg, és gyarapodhat, hiszen a keddi rendezvény elvileg késő estig is eltarthat. A DK elvileg három célt szeretne elérni a megmozdulással, kormányváltást, új választást és tisztességes választási rendszert követelnek. 
 A tüntetők között feltűnt Demszky Gábor volt budapesti főpolgármester, valamint Horváth Csaba, az MSZP fővárosi közgyűlési frakcióvezetője is. Az első felszólaló Nemes Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke volt. Arról beszélt, a kormány tudatosan építette le a szakszervezeti rendszert, a munkavállalói jogokat, egyebek mellett a sztrájkjog korlátozásával. "Nagyon sokan súlyos jövedelemveszteséget is elszenvedtek. Minden eszközt megragadott ez a kormány, hogy a cégek működési költségeit a dolgozókon spórolja meg" - fogalmazott. 
Molnár Csaba, a DK európai parlamenti képviselője arról beszélt: Magyarország győzött, amikor az Európai Parlament megszavazta az Orbán-kormányt súlyosan bíráló Sargentini-jelentést. Szerinte akkor a fideszes politikusok megérezték: semmi sem tart örökké, nem érezhetik biztonságban hatalmukat, lopott vagyonukat. Orbán Viktort szájhősnek nevezte, aki csak beszél, de nem ér el semmit.   „Vaknak kell lennie annak, aki ezek után is elhiszi, hogy Orbán befolyásos ember Európában" - mondta, hozzátéve: a Fidesz saját uniós pártcsaládjában. az Európai Néppártban is hatalmasat veszített. „Orbán egy politikai értelemben vett európai törpe, a kormánya pedig egy lúzer kormány. Ők egyetlen európai értéket ismernek, az eurót - a külföldi számláikon, meg a zsebükben” - fogalmazott. Szerinte két tábor van ma az országban: a tisztességesen dolgozó európai magyarok és a közpénzből urizáló fideszesek. „Meg kell mutatni, hogy az előbbiek vannak többen” - mondta. 
2018.09.18 17:34
Frissítve: 2018.09.18 17:42

Még egy ideig kitart a meleg, de hétvégén jön a lehűlés

Publikálás dátuma
2018.09.18 17:33

Fotó: Shutterstock/
Egy ideig marad a napsütés, a következő napokban is 30 fok körüli maximumokat mérhetünk.
Egyelőre folytatódik a nyárutó 30 fokot megközelítő hőmérsékleti értékekkel, de már látszik ennek is a vége: hétvégén erős hidegfront mögött zúdul ránk a hideg levegő, majd második hullámban a jövő hét elején újabb hidegbetörés jöhet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből. Szerdán alapvetően napos idő lesz, de a Duna-Tisza közén főként gomoly-, míg a Dunántúlon inkább fátyolfelhőzet zavarhatja a napsütést. A légmozgás jobbára mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszaki hőmérséklet általában 8 és 15 fok között alakul, de az északi völgyekben lehet ennél hűvösebb is. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 30 fok között várható. Csütörtökön is túlnyomóan napos időre számíthatunk keleten több, nyugaton kevesebb gomolyfelhővel. Csapadék nem lesz, és mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 9 és 16, a legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 30 fok között várható. Pénteken túlnyomóan derült, száraz idő lesz, de a déli, délnyugati szél többfelé megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 9 és 16, a legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 30 fok között várható. Szombaton észak, északnyugat felől fokozatosan megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, de délkeleten, délen még néhány órára kisüt a nap. Kora délutánig az ország északi felén több helyen, később délebbre is szórványosan valószínű eső, zápor. Az északira, északnyugatira forduló szél nagy területen megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 17 fok között várható. A hőmérséklet északnyugaton a reggeli, kora délelőtti órák után csökken, délben már 15 fok alatt valószínű, míg délkelet felé haladva egyre melegebb lesz, az Alföld déli részén 25, 27 fokos csúcsérték ígérkezik. Vasárnap észak felől csökken a felhőzet, és gomolyfelhős, napos időre számíthatunk. Éjjel szórványosan, délelőtt már csak néhol valószínű eső, zápor. Az északnyugati, nyugati szelet élénk lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 6 és 12, a legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 22 fok között valószínű.     
2018.09.18 17:33
Frissítve: 2018.09.18 17:33