tej;labor;tehén;

2014-08-23 07:24:00

Tej, ami nem látott tehenet

Amerikai tudósok laboratóriumban előállítható tejet fejlesztenek, ami hamarosan az üzletekben is megjelenhet - olvasható az Élelmiszer.hu-n. 

A Muufri elnevezésű, San Franciscó-i biotechnológiai vállalkozás kidolgozott egy, a tehéntej lemodellezésére alkalmas képletet. A Muufri weblapján található információk szerint, míg az ital struktúrájáért és funkciójáért hat fehérje, addig a folyadék zamatának és ízgazdagságának felidézéséért nyolc zsírsav a felelős. A termék emellett laktóz- és koleszterinmentes, és mivel laboratóriumban állítják elő, a hagyományos szarvasmarha-eredetű tej fenntartható változatának bizonyulhat.

A Muufri rendelkezésére álló adatok alapján a felnőtt emberek 75 százaléka számára a laktóz részben emészthetetlen, és így a diszacharid elhagyása egészségesebb megoldást eredményez. A vállalkozás alapítói szerint a tej teljesen baktériummentes lesz, ami miatt az ital "példátlanul hosszú ideig eltarthatóvá válik", és pasztörizálni sem kell. A feltalálók úgy látják, hogy a laktózérzékeny embereknek a világ népességén belüli magas aránya miatt száz éven belül már többen választhatják a mesterséges tejet a manapság fogyasztottnál.

Mivel a tudósok az új terméket gyakorlatilag a "semmiből" tudják létrehozni, a folyadék ízének finomhangolásával a valódi tej ízvilágát is fel tudják idézni. A "tehénmentes műtej" piacra lépése a következő három évben esedékes, de már 2015 előtt jelentős tételeket fognak előállítani belőle.