Előfizetés

Zavaros tőkeemelés

A Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. tovább folytatja a korábban elhatározott tőkeemelést - közölte a pénzintézet pénteken honlapján. 

A bank közgyűlése még júniusban döntött a 9,562 milliárd forintos tőkeemelésről. A hvg.hu pénteken azt írta, hogy a bank csaknem 9 hónapja nem felel meg a jogszabályban előírt tőkekövetelményeknek. Az MNB ezt követően a portfolio.hu-nak azt válaszolta: a jegybank átfogó helyszíni vizsgálatat folytat a Széchenyi Banknál. Hozzátették, hogy egy átfogó vizsgálat során az MNB minden esetben áttekinti a felügyelt intézmény biztonságos működését szavatoló valamennyi részterületet, így az ellenőrzés kiterjed az intézmény jövedelmezőségére és tőkehelyzetére is.

A Széchenyi Bank pénteki közleménye szerint a bank vezetősége "tájékoztatja ügyfeleit és partnereit, hogy a tulajdonosok által korábban elhatározott tőkeemelés, melyet két lépcsőben terveznek megvalósítani, a részvényesek által egyeztetett és kontrollált módon továbbra is folyamatban van." A pénzintézet a tőkeemeléssel kapcsolatos dokumentumokat a MNB-hez benyújtotta, a vonatkozó engedélyezési eljárás még nem zárult le.

A többségi tulajdonos június 30-ig a fiatal bank építési időszakára jellemző, elmúlt időszaki veszteségének kompenzálása érdekében 3,44 milliárd forintot tőketartalékba helyez, és ezen felül 6,122 milliárd forinttal tovább növeli a bank jegyzett tőkéjét, amely így a duplájára, 12 milliárd 244 millió forintra nő.

Tej, ami nem látott tehenet

Amerikai tudósok laboratóriumban előállítható tejet fejlesztenek, ami hamarosan az üzletekben is megjelenhet - olvasható az Élelmiszer.hu-n. 

A Muufri elnevezésű, San Franciscó-i biotechnológiai vállalkozás kidolgozott egy, a tehéntej lemodellezésére alkalmas képletet. A Muufri weblapján található információk szerint, míg az ital struktúrájáért és funkciójáért hat fehérje, addig a folyadék zamatának és ízgazdagságának felidézéséért nyolc zsírsav a felelős. A termék emellett laktóz- és koleszterinmentes, és mivel laboratóriumban állítják elő, a hagyományos szarvasmarha-eredetű tej fenntartható változatának bizonyulhat.

A Muufri rendelkezésére álló adatok alapján a felnőtt emberek 75 százaléka számára a laktóz részben emészthetetlen, és így a diszacharid elhagyása egészségesebb megoldást eredményez. A vállalkozás alapítói szerint a tej teljesen baktériummentes lesz, ami miatt az ital "példátlanul hosszú ideig eltarthatóvá válik", és pasztörizálni sem kell. A feltalálók úgy látják, hogy a laktózérzékeny embereknek a világ népességén belüli magas aránya miatt száz éven belül már többen választhatják a mesterséges tejet a manapság fogyasztottnál.

Mivel a tudósok az új terméket gyakorlatilag a "semmiből" tudják létrehozni, a folyadék ízének finomhangolásával a valódi tej ízvilágát is fel tudják idézni. A "tehénmentes műtej" piacra lépése a következő három évben esedékes, de már 2015 előtt jelentős tételeket fognak előállítani belőle.

Tej, ami nem látott tehenet

Amerikai tudósok laboratóriumban előállítható tejet fejlesztenek, ami hamarosan az üzletekben is megjelenhet - olvasható az Élelmiszer.hu-n. 

A Muufri elnevezésű, San Franciscó-i biotechnológiai vállalkozás kidolgozott egy, a tehéntej lemodellezésére alkalmas képletet. A Muufri weblapján található információk szerint, míg az ital struktúrájáért és funkciójáért hat fehérje, addig a folyadék zamatának és ízgazdagságának felidézéséért nyolc zsírsav a felelős. A termék emellett laktóz- és koleszterinmentes, és mivel laboratóriumban állítják elő, a hagyományos szarvasmarha-eredetű tej fenntartható változatának bizonyulhat.

A Muufri rendelkezésére álló adatok alapján a felnőtt emberek 75 százaléka számára a laktóz részben emészthetetlen, és így a diszacharid elhagyása egészségesebb megoldást eredményez. A vállalkozás alapítói szerint a tej teljesen baktériummentes lesz, ami miatt az ital "példátlanul hosszú ideig eltarthatóvá válik", és pasztörizálni sem kell. A feltalálók úgy látják, hogy a laktózérzékeny embereknek a világ népességén belüli magas aránya miatt száz éven belül már többen választhatják a mesterséges tejet a manapság fogyasztottnál.

Mivel a tudósok az új terméket gyakorlatilag a "semmiből" tudják létrehozni, a folyadék ízének finomhangolásával a valódi tej ízvilágát is fel tudják idézni. A "tehénmentes műtej" piacra lépése a következő három évben esedékes, de már 2015 előtt jelentős tételeket fognak előállítani belőle.