Falus Ferenc elstartolt - "Jeges élményben" is része volt

Bajnai Gordon is beszáll az önkormányzati kampányba. Az Együtt alapítója, országos politikai tanácsának elnöke azonban csak szórólapokon, alkalmi kiadványokon, illetve a Facebookon keresztül igyekszik megszólítani a választókat. A DK elnöke forrásaink szerint a jövő hét elején indul országjárásra; Gyurcsány Ferenc több településen tart fórumot, szeptember 6-án pedig a párt Egyetem téri nagygyűlésén beszél. Lapunk úgy tudja, az MSZP elnöksége a napokban dönt a kampány menetrendjéről, így Tóbiás József pártelnök programjáról. 

Elkezdték a jelölté váláshoz szükséges ajánlásokat gyűjteni a pártok. Falus Ferenc, az Együtt-PM, az MSZP és a DK közös főpolgármester-jelöltje tegnap a XIX. kerületi Határ úti metró-, és villamosmegállóban tartott kampánynyitóján kijelentette, hogy Budapest egy és oszthatatlan, és ha megválasztják, a szabadság fővárosa lesz. Szerinte a kerületek és a főváros között nem lehetnek ellentétek, a kerületeket érintő problémákat pedig közösen kell megoldani. Falus, aki a következő hetekben mind a 23 kerületbe ellátogat, tegnap Kispesten Gajda Péter szocialista polgármesterrel, Óbudán pedig Béres András polgármester-jelölttel kampányolt.

Bajnai Gordon, aki hónapok óta nem jelent meg a nyilvánosság előtt, forrásaink szerint személyesen nem vesz részt az önkormányzati kampányban. Az Együtt alapítója, a párt országos politikai tanácsának (OPT) elnöke szórólapokon, alkalmi kiadványokon, illetve a Facebookon keresztül igyekszik majd megszólítani a választókat. A volt miniszterelnök szombaton az OPT zárt ülésén kijelentette: a közelgő önkormányzati választás lehetőséget ad arra, hogy az "orbánizmus kilátástalan sivatagában létrejöjjenek a szabadság oázisai, ahol él a remény, és működik az európai Magyarország".

A DK elnöke a jövő hét elejétől sorra látogatja a nagyvárosokat és a győzelemre esélyes kerületeket. Gyurcsány Ferenc fórumokon, utcai pultoknál találkozik majd a választókkal, szeptember 6-án pedig az Egyetem téren beszél. Lapunk úgy tudja, hogy az MSZP elnöksége a napokban dönt a kampány menetrendjéről, így Tóbiás József pártelnök programjáról.

Pásztor: "Van elképzelésünk"
"Egyelőre jussunk el odáig, hogy nyerjünk" - reagált lapunknak Pásztor Albert arra, hogy győzelem esetén polgármesterként mit kezdene a romák három hete elkezdett kitelepítésével, a számozott utcákban élők elhelyezésével. Mint a miskolci független, de a baloldali ellenzék által támogatott polgármester-jelölt elmondta, természetesen "van elképzelésük" a helyzetről, megoldási javaslatuk is, ám egyelőre nem kívánnak munícióval szolgálni a Fidesz-KDNP-nek, így terveiket egyelőre nem hozzák nyilvánosságra. "A cél a fideszesek leváltása, és az odavezető út nem egyszerű, nem kívánjuk ezt nehezíteni" - tette hozzá. Pásztor tegnap ismertette programja fontosabb pontjait, ezek a rendteremtést, a biztonságot helyezik fókuszba, de kiemelte a nincstelenek segítését, az igyekvők támogatását is. "De a gátlástalanoknak azt üzenem, semmi jóra ne számítsanak Pásztor Alberttől!".
Pásztor emellett a közmunkaprogramok továbbfejlesztését tervezi és a munkanélkülieknek is kész segítő kezet nyújtani. Ha polgármester lesz, civil közgyűlés-sorozatot kezdeményez. Szeretné, ha Miskolc ismét a régió központja lenne, továbbá feltámasztaná "a legendás miskolci sportágakat", így a salakmotorozást is.

Már egy kerületi polgármester-jelölt van: Kocsis Máté már tegnap délelőtt összegyűjtötte az októberi választáson való induláshoz szükséges ajánlásokat. A jelenlegi fideszes polgármestert egy óra alatt 1041 józsefvárosi támogatta aláírásával.

Király Zoltán, a '90-es évek egyik legnépszerűbb politikusa, volt parlamenti képviselő az LMP színeiben indul a XI. kerületben - derül ki az Index.hu cikkéből. Az önkormányzati képviselőjelölt nem tagja az LMP-nek, de Schiffer Andrásnak a jelenlegi politikai elitet elutasító következetessége közel áll hozzá. Örülne, ha megválasztanák, mert szerinte a politikát alulról építkezve, az önkormányzatokból kell megújítani. Az internetes lap szerint az ökopárt több ismert embert indít október 12-én. A jelöltek között van egy egykori Vasas-focista: Székesfehérváron Sowumni Thomas a párt önkormányzati jelöltje. A XII. kerületben Hirschler Richárdot indítja az LMP, aki 2003-11 között a hvg.hu-t vezette. A II. kerületben indul Ungár Péter, aki a néhai Ungár András nagyvállalkozó és a Terror Háza Múzeumot vezető Schmidt Mária fia, Ungár Klára unokaöccse. Az LMP több budapesti kerületben és vidéki nagyvárosban, így Székesfehérváron, Miskolcon, Szegeden és Szombathelyen a 4K!-val működik együtt. A trafikmutyit leleplező Hadházy Ákos is az ökopárt polgármester-jelöltje lesz Szekszárdon. A Fideszből kilépett politikus tegnap az ATV Startban cáfolta, hogy a baloldali ellenzék közös jelöltjeként indulna a választáson, de mert programját az MSZP és az Együtt-PM is támogatja, ezért ezek a pártok nem indítanak ellenjelöltet a városban.

Jeges élmény
A magyar kampányt is elérte az ice bucket challenge, a jeges vizes kihívás. Falus Ferenc lóval, kutyákkal és visító gyerekkel körülvéve jegelte magát - látható egy videón. A politikus a Bátor Tábor munkáját támogatva kihívta Tarlós István, Kósa Lajos és Botka László polgármestereket és a Facebookra tegnap feltöltött videón mindhármukat arra kérte, hogy adózott jövedelmükből ők is támogassák a tábort. A jegesvödör-kihívás lényege annyi, hogy akit kihívnak, annak 24 órán belül nyakon kell öntenie magát egy vödör jéggel, ezt felvenni és kiposztolni valamelyik közösségi hálózatra, ellenkező esetben támogatnia kell az egyik jótékonysági szervezetet. A kihívottak többsége nem adakozás helyett vállalja a tortúrát, hanem adakozik és vödrözik is. Falus szintén így tett, a nyakába zúdított jeges vízről pedig a közösségi oldalra azt írta: "Egy élmény volt!".

Szerző

DK: a kormány nem a nemzeti érdekeket képviseli

Publikálás dátuma
2014.08.25. 20:24
Fotó: VAJDA JÓZSEF, Népszava
A Demokratikus Koalíció (DK) álláspontja szerint a kormány nem a nemzeti érdekeket képviseli, mert "félnótásoknak" tartja az értékvezérelt országokat, holott Magyarország nemzeti érdeke az értékekre épülő érdekérvényesítés.

Kerék-Bárczy Szabolcs, a DK elnökségének tagja ezt arra reagálva közölte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Budapesten, a Külgazdasági és Külügyminisztérium idei külképviselet-vezetői értekezletén úgy határozta meg a nagykövetek feladatát, hogy józan ésszel és bátorsággal kell képviselni külföldön a magyar intézkedéseket, és mindent meg kell tenni azért, hogy minél több befektető érkezzen Magyarországra.

Az ellenzéki politikus közleményében úgy fogalmazott: a miniszterelnök a nagyköveti értekezleten "kiadta a parancsot", hogy Magyarországot tovább kell kormányozni a keleti diktatúrák felé. A miniszterelnök egyértelművé tette, hogy az általa képviselt magyar politika nem értékvezérelt - fogalmazott Kerék-Bárczy Szabolcs, hozzátéve: ez azt jelenti, hogy a kormány nem a magyar érdekeket nézi. "Mert a nemzeti érdekünk az értékekre épülő érdekérvényesítés. Hiszen értékek mentén jött létre az a NATO és EU, amelynek mi, magyarok is önként és örömmel váltunk tagjává" - fogalmazott.

Szerző

Elhunyt Mojzer Miklós

Életének 83. évében, augusztus 24-én elhunyt Mojzer Miklós művészettörténész, a Szépművészeti Múzeum egykori főigazgatója - közölte az MTI-vel hétfőn a múzeum.

A középkori magyarországi művészet elismert kutatójaként Mojzer Miklós tizenöt éven át, 1989 és 2004 között vezette a Szépművészeti Múzeumot, amelynek vezetése és munkatársai az intézmény közlése szerint mély megrendüléssel értesültek a művészettörténész haláláról és osztoznak a család gyászában.

Mojzer Miklós 1931. november 7-én született Budapesten, az ELTE BTK muzeológia szakán 1955-ben végzett. Ettől az esztendőtől az esztergomi Keresztény Múzeum, 1957-től a Szépművészeti Múzeum Régi Képtára, 1974-től a Nemzeti Galéria Régi Gyűjteménye muzeológusa, 1977-től osztályvezetője, 1989-2004-ben a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, 1981-től a Művészettörténeti Értesítő szerkesztője volt.

Részt vett az esztergomi Keresztény Múzeum modern rendjének kialakításában, a Nemzeti Galéria Régi Gyűjteményének kibővítésében, átformálásában. Kutatási területe a magyar barokk építészettörténet, építészeti kronológia, európai és hazai késő gótikus és barokk festészet volt. Több évtizedes művészettörténészi, gyűjtemény- és tudományszervezői munkássága, nagyra becsült múzeumvezetői tevékenysége elismeréseként 2005-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét.

Főbb művei: A Keresztény Múzeum Képtára (társszerző, 1964), Torony, kupola, kolonnád (1971), The Warsaw Collection (1971), M. S. mester passióképei (1976), A Magyar Nemzeti Galéria Régi Gyűjteményei (szerkesztő, társszerző, 1984).

Szerző