Több mint negyven kukoricaföldeken dolgozó munkás betegedett meg

Eddig 41 ember betegedett meg feltehetően leptospirózisban, többségük Jász-Nagykun-Szolnok megyei lakos, hárman megyén kívüliek, de munkavégzésük során ott fertőződhettek meg - közölte Sinkó-Káli Róbert megyei tisztifőorvos.

Tájékoztatása szerint a betegeket fekvőbeteg-intézményben látták, illetve látják el, jelenleg már csak ketten vannak kórházban. A laboratóriumi vizsgálatok folyamatban vannak, eddig hat esetben igazolódott be a leptospirózisos fertőzés - tette hozzá. Az első megbetegedések július végén jelentkeztek a kukoricásban címerező munkások körében, akkor kilencen szorultak kórházi kezelésre. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal munkavédelmi és munkaügyi szakigazgatási szerve foglalkozási megbetegedés gyanúja miatt vizsgálatot indított.  Az érintettek megbetegedésük előtt mezőgazdasági munkát végeztek, döntően kukoricát címereztek, és az eső által elárasztott sáros földeken, gyakran térdig érő vízben mezítláb dolgoztak. A víz és a talaj a jelentősen elszaporodott rágcsálók vizeletével szennyeződhetett, és a betegek a bőrükön lévő apró horzsolásokon, sebeken keresztül fertőződhettek meg.

A nádvágóláznak is nevezett betegség jellemző tünetei a visszatérő 39-40 Celsius-fokos láz, hidegrázás, izomfájdalmak, erős fejfájás, szédülés, hányás és hasmenés.

Szerző

Pásztor Albert: összegyűltek az aláírások

Biztonságos és gyarapodó Miskolcot akar Pásztor Albert, az MSZP, a Demokratikus Koalíció, az Együtt miskolci szervezete, és a Miskolc Lokálpatrióta Egyesület által támogatott független polgármesterjelölt, aki kedden a miskolci városháza előtt tartott sajtótájékoztatón bejelentette: összegyűlt a polgármester jelöltségéhez szükséges ajánlások többszöröse, miként összegyűlt annyi aláírás, hogy "csapatunk tagjait képviselőjelöltként nyilvántartásba vegyék".

Pásztor Albert azt mondta: az utcákon, a lakásokban, a választási irodákban sokan támogatásukról biztosították, az ajánlások gyűjtését folytatják, azokat a törvényes határidőn belül leadják. A polgármesterjelölt ezen a héten közölte, hogy Miskolc belvárosában kampányirodát és infopontot nyitott, ahova bárki betérhet beszélgeti, problémákat jelezni.

Pásztor Albert akkor egyebek mellett azt is azt is elmondta: azért akar polgármester lenni, hogy csapatával visszaadja Miskolcot a miskolciaknak. "Véget vetek a várost semennyire sem ismerő, hozzá nem értő emberek uralmának!" - szögezte le. Mint fogalmazott: rendet, biztonságot, nyugalmat, békét szeretne.

Programpontjai között szerepel az is, hogy a közgyűlésben valamennyi frakcióval együtt kívánja szolgálni a város érdekeit, újra helyzetbe hozná a miskolci szakembereket, vállalkozókat, vállalkozásokat.

Szerző

Szabadságvágy - Vezető nélkül száguldozott a villamos

Délutánra helyreállt a közlekedés azon a szegedi villamosvonalon, amelyen kedd reggel egy vezető nélkül haladó szerelvény leszaggatta a felsővezetéket. A Közlekedésbiztonsági Szervezet (KBSZ) vizsgálja az eset körülményeit, a szakmai vizsgálat a helyszíni szemle után a kft. telephelyén és az érintett vonalszakaszon folytatódik.

Tóth István Tibor, a Szegedi Közlekedési Kft. vezetője elmondta, hogy a száguldó villamos a sínek mentén néhol a betont is megtörte, de a szakemberek felmérték a károkat és megállapították, hogy a sínpálya nem sérült meg.

Reggel az Izabella hídnál levő telephelyről egy csuklós Tátra forgalomba állítása előtt a több éve járművezetőként dolgozó munkatársuk leszállt a villamosról, és miközben egy váltót akart átállítani, a szerelvény eddig ismeretlen okból elindult. Mintegy kétszáz méteres gyorsulás után kijutott a remízből, majd a nyílt pályán több mint hétszáz métert száguldott. Mivel a felsővezetéket a villamos leszakította, nem tudott továbbmenni, megállt a Rókusi körúti nagy körforgalomnál lévő Károlyi Kollégium előtt. Az eset során senki nem sérült meg.

Az igazgató elmondta: a Közlekedésbiztonsági Szervezet (KBSZ) vizsgálja az esetet, a jármű "fekete dobozát" is elemzik. A KBSZ a honlapján azt írta, szakmai vizsgálatot indítottak. A helyszíni szemle után a vizsgálat a Szegedi Közlekedési Kft. telephelyén, valamint az érintett vonalszakaszon folytatódik. Ennek során egy ugyanilyen típusú járművel próbát végeznek annak megállapítására, hogy az elmondások alapján rekonstruált mozgás lehetséges-e, továbbá folyik az adatrögzítő - "fekete doboz" - kiértékelése is.

A közleményben a Közlekedésbiztonsági Szervezet kitért arra: az érintett jármű áramszedőjének helyreállítása után - ez várhatóan néhány napot vesz igénybe - további próbákat terveznek annak megállapítására, hogy a történtekben műszaki hiba közrejátszott-e. A villamosokon ugyanis van egy olyan berendezés, amely megakadályozza a nyitott ajtókkal való elindulást, ezért azt is vizsgálják.

Szerző