Igazolást kérnek az afrikai hallgatóktól

A Pécsi Tudományegyetemre (PTE) 48 hallgató érkezik a tanévkezdésig Afrika Ebola-fertőzéssel érintett országaiból - közölte az intézmény, hozzátéve, hogy felkészültek a hallgatók fogadására. A közlemény szerint a megyei tisztifőorvos hivatalos megkeresésére az orvos- és egészségtudományi szakokon tanuló hallgatóktól nyilatkozatot kérnek arról, hogy jártak-e Nigériában, Guineában, Sierra Leonéban vagy Libériában az elmúlt hat hétben.

Az igennel válaszolók, illetve az érintett országokból tanulmányokat folytató 48 hallgatónak járványügyi kockázat megítélésére és kezelésére szolgáló nyilatkozatot is ki kell töltenie. A nyilatkozat alapján, ha csak minimális esély is mutatkozik a fertőzésre, illetve ha esetlegesen tünetek jelentkeznek a hallgatókon a Klinikai Központban haladéktalanul további vizsgálatokat folytatnak.

Kitértek arra is, hogy a jelenlegi epidemiológia helyzettől függetlenül, megelőzési célzattal 2010 óta a Pécsi Tudományegyetem valamennyi, az orvosi- és egészségügyi képzésben résztvevő hallgatója tanulmánya megkezdésekor, majd évente ismétlődően egészségügyi alkalmassági vizsgálaton vesz részt.

A Semmelweis Egyetemre húsz felsőbb éves és hét új hallgató érkezik a tanévkezdésig Afrika Ebola-fertőzéssel érintett országaiból. Az egyetem a diákokkal a beiratkozáskor az egészségügyi hatóság által kiadott angol és magyar nyelvű kérdőívet töltet ki, ezek alapján eldönthető, hogy mekkora a vírus hordozásának kockázata.

Ha a kockázat felmerül, de a hallgató tünet- és panaszmentes, akkor 21 napos járványügyi megfigyelés alá kell vonni. Ha a fertőzés tünetei jelentkeznének, az Egyesített Szent István és Szent László Kórházba viszik a beteget. A Debreceni Egyetem rektora szerint - mivel az afrikai Ebola-járvány miatt Magyarországon csekély a veszély - nincs szükség rendkívüli intézkedésekre.

Szilvássy Zoltán az MTI kérdésére hétfőn azt közölte, minden tanév elején felmérik a külföldi hallgatók egészségi állapotát, a részletes kérdőívet ezúttal is kitöltetik. Az egyetemre mintegy négyszáz hallgató érkezik a napokban Afrikából.

A Debreceni Egyetemen az afrikai országokból érkező hallgatókat érintő esetleges hatósági intézkedések esetén is biztosítanák, hogy mindenki befejezze féléves tanulmányait - közölte az egyetem rektora a nyugat-afrikai Ebola-járvánnyal kapcsolatban.

Debrecenben, a Kenézy kórházban felkészültek az esetleges gyanús esetek megfigyelésére, kivizsgálására. A Szegedi Tudományegyetemen - ahol 120 nigériai diák lehet érintett - szintén kérdőívet és nyilatkozatot töltenek ki a hallgatók.

Szerző

Magyarország, de csodás!

Publikálás dátuma
2014.08.27. 07:16
Káptalanfüred: a Balaton mindig népszerű FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Sokan gépkocsival, belföldön szeretnek leginkább utazgatni az Európai Unión belül, így Magyarországon is, bár igaz, hogy hazánkban kiugróan magas az itthon nyaralók aránya. Ugyanakkor a KSH utazási szokásokra koncentráló felmérése azt mutatja, hogy a belföldi utazások száma is évről évre csökken: sokan már ezt sem engedhetik meg magunknak. Az utazási szakértő szerint viszont olcsón is lehet találni rendezett szállásokat, szép helyeket. 

A magyar utazók döntő többsége - 78 százaléka - nyaral az ország határain belül - derült ki az Európai Unió (EU) statisztikai hivatala, az Eurostat felmérésének június végén publikált eredményeiből. Az EU 28 tagállamában a polgárok összesen 1,2 milliárd utazáson vettek részt 2012-ben.

Az adatok szerint Magyarország az utazások számát tekintve jól teljesít: 2012-ben a magyarok összesen 18,5 millió utat bonyolítottak le, amivel rajta vagyunk a "legtöbbet utazó országok" tizes listáján.

A külföldi úticélok közül Németország, Ausztria és Románia a legnépszerűbb. A leginkább preferált utazási eszköznek a személygépkocsi bizonyult, nem csupán magyarországi, hanem európai viszonylatban is: az uniós polgárok 65 százaléka utazott autóval, hazánkban pedig a magyar utazók 71 százaléka választotta a gépkocsit.

Úgy tűnik, hogy a magyarok nem nagyon szeretnek repülni: 2012-ben csupán hat százalékuk választotta a repülőgépeket. A felmérés az utazáson eltöltött éjszakák számát is vizsgálta, az eredmények szerint egy utazás alkalmával a magyarok töltik a legkevesebb időt az otthonuktól távol: átlagosan 3,7 éjszakát tett ki az utazások időtartama.

Míg az Eurostat a 2012-es európai adatokat, addig a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a 2013-as magyarországi utazási szokásokat vizsgálta. Bár a belföldi desztinációk a múlt évben is népszerűnek bizonyultak, és a kormány szerint 2013 "rekordév" volt a belföldi turizmusban, a KSH felmérése arra mutatott rá, hogy tavaly csökkent a belföldi utazások száma.

A jelentés szerint a lakosság kétharmada nem vett részt többnapos turisztikai utazásokon. "2013-ban tovább csökkent a többnapos belföldi utazások száma és az azokon eltöltött idő, a 14 millió utazás során mintegy 60 millió napot töltöttek el a turisták, ami 16, illetve 14 százalékos visszaesés az egy évvel korábbihoz képest" - írja a KSH.

Kádár Tímea utazási szakértő szerint a magyarokban nem csökkent az utazási kedv, az utazások számának csökkenésében vélelmezhetően gazdasági tényezők játszanak közre. A KSH kutatása is ezt támasztja alá: 2013-ra 49 százalékra nőtt azok anyára, akik anyagi gondokra hivatkozva nem tudnak elmenni nyaralni, kikapcsolódni. A másik két leggyakoribb ok az egészségügyi problémák és a munkából adódó kötelezettségek - ez utóbbira legtöbbször a Budapesten élők hivatkoznak.

Kádár Tímea - aki a szallasmaskepp.hu alapítója és szerkesztője is - úgy véli, hogy a magyarok szeretnek belföldön nyaralni, hiszen itthon is lehet találni szép helyeket, látnivalókat, és visszafogott büdzsével is kellemes, emlékezetes programot lehet összeállítani. "Ha valaki szeretné, itthon is talál takaros szállást megfizethető áron.

A vendégházakat ajánlom, ahol a család kényelmesen elfér, és akár napi 10-20 ezer forintért megkapja a teljes házat akár hat fő. Mivel ezekben a házakban jól felszerelt konyha van, az étkezésen is lehet spórolni, a környékbeli kirándulások sem kerülnek semmibe, illetve a benzinköltség is kevesebb, ha közelebbi célpontot választunk" - mondja a szakértő, hozzátéve: a "Felelős vakáció" kezdeményezés keretein belül akár ingyenesen is nyaralhatunk, ha hajlandóak vagyunk néhány órát a házigazda kertjében dolgozni.

Szerző
Frissítve: 2014.08.26. 21:42

Gyűlnek az aláírások

Publikálás dátuma
2014.08.27. 07:11
Falus Ferenc a baloldal közös főpolgármester-jelöltje is megkezdte az ajánlások gyűjtését FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Teljes gőzzel folyik a támogató aláírások gyűjtése az önkormányzati választásokra. Tegnap mások mellett Pásztor Albert, miskolci polgármester-jelölt, volt városi rendőrkapitány jelentette be, hogy megkapta az induláshoz szükséges támogatást, Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke pedig közölte: jelöltjeik több mint fele egy nap alatt összegyűjtötte a szükséges számú ajánlást. Forrásaink szerint azonban Erzsébetvárosban még az sem dőlt el, kik lesznek a kormánypárt egyéni képviselőjelöltjei. A kormánypárt vezetői szeptember 1-jén indulnak országjárásra, a kampányban Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök és a kormány tagjai is részt vesznek. 

Áll a bál az erzsébetvárosi Fideszben. Lapunk úgy tudja, hogy Vattamány Zsolt újrázni kívánó polgármester és Rónaszékiné Keresztes Mónika alpolgármester, volt parlamenti képviselő "csatája" miatt még nem dőlt el, kiket indít a kormánypárt VII. kerületben. Miután nincs meg a tizenkét egyéni önkormányzati képviselőjelölt, még az ajánlóíveket sem vették fel a fideszesek. Forrásaink szerint Vattamány emberei közül néhány azt sem szeretnék, hogy Rónaszékiné valamelyik körzetben jelölt, majd esetleg ismét alpolgármester legyen. Azt, hogy a jelenlegi polgármester ismét versenybe szálljon, a kormánypárt budapesti választmánya már jóváhagyta, az egyéni jelöltek személyéről azonban a kerületi fideszeseknek kell dönteni.

Nincs váltóhangulat
Nem kérdés, hogy az önkormányzati választásnak melyik párt lesz a nyertese, nem fog felfordulni a politikai preferenciák világa - fogalmazott az InfoRádió Aréna című műsorában Závecz Tibor, az Ipsos véleménykutatási igazgatója. A Fidesz továbbra is stabilan vezeti a pártok népszerűségi listáját - tette hozzá. Závecz szerint a következő másfél hónapban sem fordul meg a trend. Az Ipsos véleménykutatási igazgatója úgy vélte, hogy csak egy évek munkájával felépített jelöltnek lehetne esélye Tarlós István főpolgármesterrel szemben. "Kicsit olyan a helyzet, mintha ezt a főpolgármesterséget az ellenzék - ezt sose fogja kimondani a baloldali ellenzék, nyilvánvalóan egy kampányban nem teheti meg - föladta volna, és mintha nagyobb energiákat fordítana arra, hogy a kerületekben minél több helyet meg tudjon nyerni" - tette hozzá. Závecz szerint ugyan nincs polgármester-váltó hangulat, de csak szűk többsége lesz a kormánypártoknak a fővárosi közgyűlésben. A baloldal számára Angyalföld és Kispest, a Fidesz számára pedig a Belváros, valamint Újbuda kivételével a budai kerületek lehetnek a biztosan nyert városrészek. Csepel és Zugló is billegőnek számít.

A párt alapszabálya értelmében a jelöltállító taggyűlést három nappal korábban kell összehívni, ami azonban - úgy tudjuk - még nem történt meg. A baloldal jelöltjei azonban már hétfőn összegyűjtötték az induláshoz szükséges támogatást. Oláh Lajos, a kerület DK-s országgyűlési képviselője lapunknak elmondta, hogy az ajánlásokat csak ma adják le, mert minél több aláírást szeretnének összegyűjteni Farkas Ferenc polgármester-jelöltnek, valamint a tizenkét baloldali önkormányzati képviselőjelöltnek.

Falus Ferenc, az Együtt-PM, a DK és az MSZP főpolgármester-jelöltje tegnap Csepelen kampányolt. A politikus Horváth Gyulának, a baloldal XXI. kerületi polgármester-jelöltjének segített az induláshoz szükséges aláírásokat összegyűjteni és megpróbált minél több embert meggyőzni arról, hogy Budapest csak akkor lesz a szabadság városa, ha az itt élők október 12-én leváltják a fideszes vezetést. A főpolgármester-jelölt, aki korábban kórházigazgató, majd országos tiszti főorvos volt, Horváth Gyulával a helyi szakorvosi rendelőintézetet és a csepeli mentőszolgálatot is meglátogatta.

A Liberálisok is önálló főpolgármester-jelöltet indítanak. Bodnár Zoltán szociálisan érzékeny, a szegényeket támogató városvezetést ígér. Ha megválasztják, szociális bérlakásprogramot indít, amihez a korrupcióval szembeni zéró toleranciával és átlátható gazdálkodással teremtene forrást. Beszélt arról is, hogy a Liberálisok olyan kreatív szemléletű városvezetést szeretnének, amely támogatja Budapest sokszínű kultúráját. Csárdi Antal, Tarlós István LMP-s kihívója pedig arról beszélt, hogy az önkormányzati választáson Budapesten induló politikusaik az emberek által felvetett problémákat kívánják képviselni a testületekben. Csárdi büszke arra, hogy olyan jelölteket állítottak, akiknek vannak elképzeléseik a városról.

Tegnap egyébként kiderült, hogy a holokausztot relativizáló Büki Tamás helyett Mrena Edit volt óvodavezetőt indítja az MSZP, a DK és az Együtt-PM a XVI. kerületben. Erről Büki meghallgatása után döntöttek a baloldali pártok. A volt civil jelölt vasárnap arról beszélt a Magyar Nemzetnek, hogy nem egyértelmű, hány áldozata volt a holokausztnak. A Hír Tv szerint szerepelt egy videóban is, amiben Tomcat náci jelszavakat tanít Fekete Pákónak, továbbá szerzője a Görénylyuk nevű blognak is, ahol azt írták: "2009 vitathatatlanul a két patkány éve volt; a nevük pedig Gyurcsány és Bajnai".

Vágó István, aki szintén közös baloldali önkormányzati jelölt lesz a XII. kerületben, a a demokratikus elkötelezettségű választók támogatására számít. A kvízmester a Facebookon tette közzé programját. Eszerint, ha felhatalmazást kap, egyebek mellett nem engedi, hogy a Normafa a kerület stadionja legyen, a fizetős parkolást pedig megszünteti ott, ahol ez nem indokolt. A kvízmester még gyűjti az indulásához szükséges aláírásokat, Pásztor Albert, korábbi miskolci rendőrkapitány, aki az MSZP, a DK, a helyi Együtt, és a Miskolc Lokálpatrióta Egyesület támogatásával függetlenként indul a polgármester posztért, tegnap bejelentette, hogy csapatának tagjaival együtt a szükséges ajánlások többszörösét megszerezte. Miskolcon Kriza Ákos, a város jelenlegi fideszes vezetője, illetve a kormánypárt önkormányzati képviselőjelöltjei szintén megkapták már az induláshoz elengedhetetlen ajánlásokat.

Szombathelyen a Városháza előtt mutatták be a baloldal helyi jelöltjeit. A polgármesteri posztért Ipkovich György indul majd október 12-én és mind a 14 körzetben közös jelölteket indít az MSZP, a DK, az Együtt, a Szolidaritás, valamint az Éljen Szombathely! Egyesület. A Párbeszéd Magyarországért (PM) azonban elutasította a megállapodást, ezért a párt a városban nem vesz részt az önkormányzati választáson.

A vödör jég és a szívós munka
A Fidesz polgármester- és képviselőjelöltjeinek több mint fele egy nap alatt összegyűjtötte az induláshoz szükséges számú támogatói aláírásokat - ezt a kormánypárt ügyvezető alelnöke jelentette be tegnap. Kósa Lajos elmondta, hogy 1130 polgármester-jelöltjük van, közülük 640-en fideszesek, a többiek függetlenek, de kormánypárti támogatással indulnak. Önkormányzati képviselőjelöltjeik száma pedig 4127, közülük 2506 a párt színeiben indulnak, a többiek függetlenek, akiket támogatnak. Azt is elmondta, hogy szeptember 1-jén országjárásra indul Orbán Viktor, a pártelnök-miniszterelnök mellett a kormány tagjai is részt vesznek a kampányban.
A kormánypárti politikus elfogadta Falus Ferenc hétfői kihívását, de közölte nem önteti nyakon magát jeges vízzel. Inkább az ALS-szindrómát gyógyító alapítványt támogatja. Kósa kétségbeesett akciónak nevezte, hogy a baloldal főpolgármester-jelöltje, a Bátor Tábor munkáját támogatva fejére öntött egy vödör jeges vizet, a videót pedig, amelyen mások mellett Kósát is kihívta, feltöltötte a Facebookra. A felvételre reagálva a Fidesz ügyvezető alelnöke kijelentette: az ismertséget lehet úgy növelni, hogy valaki 20 év szívós, kitartó munkájával eljut valahova, és lehet úgy is, hogy valaki leönti magát egy vödör jéggel.

Szerző