"Doktorátus", potom 300 ezerért

Parabolikus doktorátust vásárolhat - pontosabban licencjogot szerezhet arra - szinte bárki, aki hajlandó elegendő pénzt áldozni a nagy megtiszteltetésre. A gyulai székhelyű egyesület elnöke szerint a védjegyoltalom alatt álló ,,'Dr." jogszerűen használható. A szabadalmi hivatal másként látja. 

"A parabolikus tiszteletbeli doktori cím nem a hivalkodás, hanem a megbecsülés kifejezésének és jogos igényének szimbóluma lett a maga hatáskörében!" - így jellemzi saját ,,találmányát" Husvéth György, a fogalom megalkotója, szerzője és védjegytulajdonosa. Szervezete, a ,,Hu-Man Medica Parabolikus/Szimbolikus Doktor 'Dr Humán Szolgáltatók Tiszteletbeli Doktorátusa" zavaros nevet viseli.

Husvéth 'doktor, a jelentkezők legfőbb elbírálója, lapunknak elmondta, az aposztrofos doktor - azaz a 'Dr. - saját találmánya. Miután védjegyoltalmat szerzett rá, nehezményezi, hogy egyes okmányirodák nem hajlandók a bejegyezni az aposztrofos doktori címeket az igazolványokba.

Arra a kérdésünkre, hogy nem tartja-e szélhámosságnak a pénzért árult áldoktorságot, rutinos választ adott. ,,Szélhámosság az, ha valaki olyan tevékenységet folytat, aminek jogosultságát nem tudja igazolni". Véleménye szerint meggazdagodással sem lehet vádolni, mert bár mintegy 300 ezer forintért hirdeti a ,,licencet", illetve a költségfedezetet, amit ,,mércehely-foglalónak" nevez, ezt csak kevés embertől kéri el maradéktalanul.

Dr. Talpmasszázs?
Az áldoktorok tevékenysége legutóbb Bajor Imre színművész halála kapcsán került előtérbe. Mint arról lapunk is beszámolt, Bajort bizonyos "dr." Vargha Zoltán kezelte. Az intézetet is működtető Vargha nem orvos, de más doktorátusa sincs - tudtuk meg. A névadó a Népszavának nem volt hajlandó elárulni, milyen tudományból szerzett doktori fokozatot, ahogyan azt sem, miért ítélték el több rendbeli közokirat-hamisítás miatt, illetve mi az iskolai végzettsége, van-e például érettségije. Kiderült, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen lényegében a katonai talpmasszázsból (ez nem vicc!) védte meg doktoriját - egyetemi végzettsége hiányában azonban ezt a tudományos tanács visszavonta. Vargha szerint koholt vádak alapján kezdtek ellene lejárató kampányba.

A parabolikus doktori címről egyébként azt írja bemutatkozásában: ,,…a felsőoktatásban résztvevőkön kívül még számosan vagyunk, akik ugyancsak képzéseken szereztük meg a szakmai ismereteinket, és hosszú évek gyakorlatával a tapasztalatainkat, ugyanakkor ez idáig nem volt arra lehetőség, hogy a kompetenciánknak a nevünkben is használható jelzéssel elismerést és megbecsülést szerezhessünk! A humán szolgáltatók parabolikus tiszteletbeli doktorátusa cím a 'Dr. amely egy sajátos tiszteletbeli doktori cím, ezt hivatott szimbolizálni!"

A ,,doktorandusznak" az általa választott témakörből általában 45-60 percben kell lényegre törő részletességgel tájékoztatnia Husvéth által felkért, és elnökölt Meghallgató-tanácsot. ,,A jelentkező az engedélyezéséhez meg kell győzze a jelenlévőket a kitüntető cím használatának érdemességéről".

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala egészen másként látja az aposztrof-doktorok helyzetét. Igaz ugyan, hogy oltalmat kapott Husvéth egyesületének emblémája, illetve a ,,Hu-Man Medica Parabolikus/Szimbolikus Doktor 'Dr." védjegy, ez azonban csupán termékre, szolgáltatásra értelmezhető. Nem jogosít fel senkit a doktori cím használatára, azt semmilyen formában nem lehet kisajátítani, rá bármely formában oltalmat kapni. A hivatal illetékese jelezte: több panasz is érkezett már ez ügyben.

Husvéth állítása szerint eddig 127 doktori címet ítélt oda, de a listát ígérete ellenére nem tette hozzáférhetővé. A hírek szerint kőműves, pedikűrös, de rendőrtiszt is büszkélkedhet az ,,elismeréssel".

Szerző

Csütörtöktől éjszakánként lezárják a Sibrik-felüljárót

Csütörtök estétől hat éjszakára lezárják a fővárosi Sibrik Miklós úti felüljárót az újjáépítéséhez kapcsolódó bontási munkák miatt - közölte a Budapesti Közlekedési Központ.

A lezárás szeptember 2-ig minden este 10 órától másnap hajnali 4 óráig tart, a kerülőútvonalakról a kihelyezett táblák adnak tájékoztatást. 

A lezárás miatt 22 órától üzemzárásig módosított útvonalon közlekedik majd a 68-as, a 85-ös, a 98-as, a 151-es, és a 202E busz, valamint a 909-es és 968-as éjszakai busz. A Sibrik Miklós úti felüljáró felújtását áprilisban kezdték el az előkészítő munkálatokkal és az elhasználódott tartóelemek elbontásával. A rekonstrukciós munkák keretében kicserélik a felüljáró teljes szerkezetét, új útpályát építenek, a gyalogosjárdán pedig részben kerékpársávot, részben közös használatú gyalogos-kerékpáros útfelületet hoznak létre.

Szerző

Rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezi a miskolci ellenzék

Rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezik Miskolcon a közgyűlésben ellenzékben lévő MSZP-s politikusok, az ehhez szükséges aláírásokat összegyűjtötték - jelentették be ellenzéki önkormányzati képviselők sajtótájékoztatón szerdán a városháza előtt.

A Pásztor Albert független polgármesterjelöltet támogató erők, a Magyar Szocialista Párt, a Demokratikus Koalíció és az Együtt - A Korszakváltók Pártja nevében Mokrai Mihály (MSZP) és Tompa Sándor (DK) arról beszélt, hogy Kriza Ákos polgármester ideje lejárt, a Fidesz-KDNP-s várospolitikust a kormány gyámság alá helyezte, ezért a miskolci közgyűlés szocialista frakciója rendkívüli közgyűlés összehívására szólítja fel a polgármestert.

Tompa Sándor elmondta: az elmúlt hetekben két olyan esemény is borzolta a miskolciak idegeit, amelyre Kriza Ákosnak reagálnia és a város közvéleményét tájékoztatnia illett volna. Arra szólította fel a polgármestert, hogy 24 órán belül hívjon össze rendkívüli közgyűlést, amely a "Kriza-féle telepfelszámolási botrányról" ad tájékoztatást, beleértve azt a budapesti, zárt ajtók mögötti minisztériumi megbeszélést, amelyről a sajtóban egymásnak ellentmondó hírek jelentek meg. Ezzel arra utalt, hogy a hónap elején a miskolci polgármester a Belügyminisztériumban a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal közösen egyeztetett a miskolci nyomortelepek felszámolásáról.

Az ellenzéki várospolitikusok arra is kérték Kriza Ákost, hogy beszámolási kötelezettségének tegyen eleget, és adjon számot arról, hogy Diósgyőrben miért nem indultak még el a stadionépítési munkák.  Mokrai Mihály, aki a korábbi önkormányzati ciklusban Miskolc alpolgármestere volt, úgy fogalmazott: csaknem két hete "kormányzati gyámság alá helyezték Kriza Ákos jelenlegi Miskolci polgármestert, mi, Miskolcért elkötelezett képviselők, tiltakozunk a város belügyeibe való beavatkozás ellen". "A polgármester tehetetlensége miatt átvesszük a kezdeményezést, és a szükséges számú aláírással kezdeményezzük egy rendkívüli közgyűlés összehívását, és ezen több kérdésre is választ várunk" - tette hozzá.

Szerző