Előfizetés

Kate 35 év után visszatért és aratott

G.N.L.
Publikálás dátuma
2014.08.28. 11:30
Fotó: Facebook
Soha semmit nem csinált úgy, ahogyan a rock más csillagai. Kate Bush fittyet hányt a zene, az imázs szabályainak még azzal is, hogy sikerei csúcsán 1979-ben visszavonult a koncertezéstől. A különleges szépségű angol énekes-zeneszerző 35 év után tért vissza a színpadra és szenzációs sikert aratott.

A 22 koncertes nagy visszatérés jegyei (összesen 77 ezer darab) alig 15 perc alatt fogytak el elővételben (persze voltak köztük ügyes jegyüzérek is). A londoni Eventim Apollo Hammersmith telt házának aztán tátva maradt a szája a Before The Dawn című előadás láttán. Kate három órában járta végig több mint három évtizedes pályafutását, nemcsak ma is eredeti hangzású zenéjével, hanem látványos színházzal is lenyűgözte a közönséget.

Az énekesnő előzőleg külön megkérte hallgatóságát, hogy ne készítsenek felvételeket telefonjaikkal, iPadjeikkel, mert egy intimebb kontaktust szeretne kialakítani a közönséggel, hogy együtt éljék meg minden porcikájukban az élményt, és ne álljon közéjük a technika.

Fotó: Facebook

Fotó: Facebook

Kate Bush előadásáról az angol kritika is felsőfokokban írt. „Egészen különleges volt, kétségkívül a brit színpadon valaha látott legambiciózusabb, ugyanakkor ártatlanságában megindító pop-színházi előadás” – lelkendezett Andy Gill a The Independentben. A Guardian kritikusa szerint Kate Bush-nak nagyon sok vesztenivalója volt azzal, hogy három és fél évtized után színpadra állt, de látványos sikert aratott. A Times „látomásos előadást” emlegetett, míg a Daily Mail „elbűvölő visszatérésként” értékelte a koncertet.

A július 30-án 55. életévét betöltő, művészi függetlenségét mindig megőrző Kate Bush karrierje a 70-es évek második felében kezdődött, a korai időkben fő mentora David Gilmour, a Pink Floyd gitárosa volt. Két legnagyobb kislemez sikere a Wuthering Heights (1978) és a Babouchka (1979) volt, 1986-ban pedig híres duettet énekelt Peter Gabriellel a Don’t Give Up című dalban. Soha nem ontotta az albumokat, de szinte mindegyik munkája a maga eklektikus, a progresszív rock-tól a punkig, a barokkos hangzástól a világzenéig terjedő stílusskálájával emlékezetes maradt és fizikai jelenlétét jól pótolták a zenékhez méltó videóklipjeit.  Eddigi életművéből különösen a Lionheart (1979), a The Dreaming (1982), a Two Rooms (1991) és az Aereal (2005) maradandó érték.

 

Iskolakezdési támogatás: 30 ezer forint a munkáltatótól

A munkáltatók idén is adhatnak iskolakezdési támogatást, amellyel jelentősen csökkenhetnek a családok iskolaszerekkel kapcsolatos költségei. Az alkalmazottak a több mint 30 ezer forintos, közoktatásban tanuló gyermekek után járó támogatást utalvány formájában kaphatják - értesült a HavariaPress.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatása szerint, 30 450 forint adható gyermekenként a munkavállalónak iskolakezdési támogatás címen 2014-ben. Ez a béren kívüli juttatás csak azokat a szülőket illeti, akik iskolás gyermeket nevelnek.

Iskolakezdési támogatásként olyan utalvány adható, amely az év végéig felhasználható tankönyv, taneszköz és ruházat vásárlására. Az utalványt közvetlenül a pénztári fizetésnél kell felhasználni, utólag nincs lehetőség számla elszámolására. Az utalvány értéke több iskolás gyermek esetén többszöröződhet. Feltétele, hogy a támogatásban részesülő alkalmazott vagy házastársa gyermekei után családi pótlékra legyen jogosult. A támogatásban mindkét családi pótlékra jogosult szülő részesülhet még akkor is, ha a szülők egy munkahelyen dolgoznak. Az a szülő is kaphat iskolakezdési támogatást, akinek a gyermeke már elballagott az óvodából és szeptemberben kezdi az általános iskola első osztályát.

Az iskolakezdési támogatás a kirendelt alkalmazottaknak és a társas vállalkozás személyesen közreműködő tagjának is adható. A juttatás után a munkáltató fizeti a közterheket: 16 százalék személyi jövedelemadót (szja) és 14 százalék egészségügyi hozzájárulást (eho). Ha a támogatás meghaladja a 30 450 forintot, a többlet után 27 százalékos egészségügyi hozzájárulást kell fizetnie a munkáltatónak.

Elkobozzák a csomagban feladott marihuánát

Publikálás dátuma
2014.08.28. 10:23
Fotó: Gettyimages.
Négyszer annyi marihuánát próbáltak csomagban kijuttatni Colorado államból tavaly, mint 2010-ben. A postai ellenőrzés során 2013-ban 223,6 kilogramm drogot foglaltak le, míg 2010-ben 25,8 kilogrammnyit.

Colorado államban 2012 óta legális a könnyű drog használata gyógyászati és rekreációs célra. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a postázás is engedélyezett. A postai szolgáltatás ugyanis szövetségi hatáskörbe tartozik, szövetségi szinten ugyanakkor a marihuána használata, eladása és terjesztése továbbra is tilos az Egyesült Államokban, a hatóságok ezeket a küldeményeket lefoglalják.

Mivel a denveri posta nem adta ki az adatokat, az AP hírügynökség a szövetségi postafelügyelettől szerezte az információit. Mint kiderült, a legtöbb csomagot Florida, Maryland és Illinois államba címezték. A 2010-ben feladott, drogot tartalmazó 15 csomag tíz államba ment volna, a tavaly postázott 207 küldeményt 33 állambeli címekre adták fel.