Előfizetés

Csukás István-díjat alapított a Pesti Magyar Színház igazgatója

Publikálás dátuma
2014.08.28. 17:06
Gyerekek a Mesemúzeumban. FOTÓ: MTI, Beliczay László
Csukás István nevét viselő díjat alapított Őze Áron, a Pesti Magyar Színház igazgatója. A gyerekeknek szóló darabok elismerésére létrehozott díj kuratóriumának elnöke maga az író.

A Csukás István-díjat meghívásos pályázat alapján ítélik oda. A nyertes darabot műsorra tűzi a Pesti Magyar Színház: az évadonként tervezett három nagyszínpadi bemutatóból ez lesz az egyik. A pályázatot október 11-én - az évad első nagyszínpadi premierjén, a Rév Fülöp bemutatóján - hirdetik meg - mondta el a díj alapítása alkalmából tartott csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón Őze Áron, aki újra pályázott a Pesti Magyar Színház vezetésére és pályázatának kiemelkedő eleme volt a Csukás István-díj.
A díj kuratóriumának tagja Őze Áron mellett Balázs Ágnes, Berg Judit, Szabó Borbála, Böszörményi Gyula és Jeney Zoltán író, Perczel Enikő dramaturg és Göttinger Pál rendező.

Berg Judit, a színházban bemutatott Rumini szerzője elmondta: íróként és négy gyerek anyukájaként is azt tapasztalja, hogy nagy szükség van jó gyerekdarabokra. A gyerekek számára minőségi, jó színházat kell csinálni - emelte ki, hozzátéve, hogy reméli, a díj ezt inspirálja.

Jeney Zoltán - a Rév Fülöp című darab szerzője - arról beszélt, hogy a magyar irodalom külföldi népszerűsítéséért végzett munkája során azt tapasztalta, a gyerekirodalom alulreprezentált, alig jut el a határon túlra. Mint fogalmazott, azért is jó, hogy ilyen díjak létrejönnek, mert ez azt is bizonyítja: van értelme a gyerekeknek is ugyanolyan színházi világot adni, mint a felnőtteknek.

Őze Áron elmondta: a színház koncepciója szerint a nagyszínpadon a legkisebbeknek játszanak, a vasfüggöny mögötti térben az ifjúsági korosztálynak, a stúdiószínpadon pedig a felnőtt közönség számára készítenek előadásokat. Csukás Istvánt idézve kiemelte: a gyerekeknek úgy kell írni, mint a felnőtteknek, csak egy kicsit jobban. A gondolatot a színházra lefordítva hozzáfűzte: játszani a felnőtteknek jól, a gyerekeknek pedig még jobban kell.

Göttinger Pál, a színház főrendezője kiemelte: elkötelezettek abban, hogy a színház nagyszínpadán új magyar művek jelenjenek meg. A meghívásos pályázattal nemcsak alkotókat, hanem az ifjúsági és gyermekirodalmi műfajban tevékenykedő színházakat, szakmai szervezeteket, intézményeket szólítanak meg szerte az országban. Az írásokat forgalmazni is szeretnék, elősegítenék bemutatásukat, a műhelyek közötti kommunikációt - emelte ki a rendező, hozzátéve, az a céljuk, hogy a beérkezett darabok közül a lehető legtöbbet bemutassák valahol.
A pályázat várható menetéről elmondta: a darabokat decemberig küldhetnék be a pályázók és februárra már kiderülhet, hogy mely darab a nyertes, így a jövő évad tervezésénél már számolhatnak vele.

Csukás István: a díj a gyerekirodalomra irányítja a figyelmet

Nagyon örül a róla elnevezett díjnak Csukás István, aki szerint ezzel a figyelem a gyerekirodalomra, azon belül pedig gyerekeknek szóló színdarabokra terelődik. 

Arra a kérdésre, hogy miként fog működni a díj kuratóriuma, amelynek elnökeként tevékenykedik, az író azt felelte: a részleteket még tisztázni kell. Az alkotó szerint ma az írók szívesen írnak ifjúsági vagy gyerekirodalmi művet, ám ez nem volt mindig így. "Örömmel látom, hogy főleg a fiatalabb írók rákaptak az ízére. Én mindenkit bíztatok, hogy írjon gyerekeknek mesét, színdarabot, filmet, mert a mesebirodalom végtelen területe írói gyakorlatnak is nagyon jó" - magyarázta.

"Azt szoktam mondani, hogy a gyerekeknek ugyanúgy kell írni, mint a felnőtteknek, csak egy kicsit jobban. Ez azt is jelenti, hogy a gyerek sokkal érzékenyebb, élesebb fülű és szemű, mint a felnőtt, ezért nagyon kell vigyázni" - fogalmazott Csukás István, hangsúlyozva, hogy a gyerekirodalom egyenrangú a felnőtteknek szóló irodalommal. "Egy különleges szempont mégis van: a gyerek egy méter körüli ember, ebből a nézőpontból látja a világot" - mutatott rá, megjegyezve, hogy szerinte a gyerekperspektíva érdekesebb, színesebb, mint a felnőtteké.

"Csak arra kell odafigyelni, hogy mennyit tud a gyerek elviselni agresszióból, félelemből. Nem kell lemondani a borzongásról, sőt semmilyen érzésről sem, de oda kell figyelni, mennyit bírnak el a gyerekek. Sajnos ezt mostanában a rajzfilmek, irományok nem nagyon veszik figyelembe" - magyarázta.

Csukás István szólt arról is, hogy nemrég fejezte be új művét, egy gyerekoperát, jelenleg pedig a Játékszín felkérésére ír gyerekdarabot, ennek premierjét december 6. környékére tervezik.

A Szökevény csillagok című gyerekoperát a Szegedi Nemzeti Színház fogja bemutatni november 14-én, jelenleg próbálják. "Egy régi álmom volt ez. Valójában gyerekeknek nem igazán készült opera, nemcsak Magyarországon, de a világon is alig akad ilyen" - mutatott rá. A zenét Nagy Imre Erik szerezte, a librettó főszereplői pedig tárgyak, eszközök, szerszámok, amelyek életre kelnek, sőt még énekelnek is.

A Játékszínnek készülő darab főhőse Gombóc Artúr, a kövér madár, akinek szíve vágya, hogy eljusson Afrikába, de sajnos nem tud repülni. Így aztán elindul gyalog, közben pedig mindenféle társakkal találkozik - árulta el Csukás István, hozzátéve, hogy a műfaj zenés mesejáték lesz. Az előadásban a Talamba ütőegyüttes működik közre, a produkciót Zsurzs Kati rendezi.
Csukás István kitért arra is, hogy a budapesti Naphegy téren szeptember 3-án nyílik meg a Pom Pom játszótér, ahol többek között Gombóc Artúr házába is bemehetnek majd a gyerekek. "Ennél nagyobb öröm aligha érheti az írót" - tette hozzá.

DK: miért nem lehet elérni a mentőket?

Publikálás dátuma
2014.08.28. 15:18
Fotó: K2 Press, Népszava.
A Demokratikus Koalíció magyarázatot vár az Emberi Erőforrások Minisztériumától arra, hogy miért nem lehet vagy csak hosszú várakozási idő után elérni a 104-es hívószámon a mentőket.

Élő Norbert, az ellenzéki párt elnökségi tagja elmondta: internetes fórumokon merült fel a probléma, és előfordult, hogy 1,5 óra után valaki saját maga vitte be gépkocsival a kórházba a beteget. Utalt arra: a Gyurcsány-kormány azt a célt tűzte ki korábban, hogy 20 percen belül bárhová kiérjen a mentő, ma meg 20 percen belül föl sem lehet hívni őket.

Azt gondolják, hogy Budapesten jobb lenne stadionok építése helyett mentőket vásárolni és a mentőszolgálatot, annak a tájékoztatási rendszerét fejleszteni - jegyezte meg az ellenzéki politikus, aki az őszi önkormányzati választáson Kőbányán indul polgármesterjelöltként. Elvárják a minisztériumtól, hogy nyugtassák meg az embereket, minden rendben van - mondta, hozzátéve: az ügyben korábban kiadott közleményre várták a tárca válaszát, ez azonban mindeddig nem érkezett meg.

A szabadság megvédéséért gyűjtik az aláírásokat a Liberálisok

Tiltakozom az ellen, hogy Orbán Viktor lebontja a liberális demokráciát Magyarországon! - ezzel a mondattal indított aláírásgyűjtést a Magyar Liberális Párt. Azt akarják elérni, hogy az állampolgárok tevőlegesen, aláírásukkal is tiltakozzanak Orbán Viktor Tusványoson elhangzott beszéde és az abban vázolt államrend kiépítése ellen olvasható a Liberálisok közleményében.

Orbán Viktor Tusványoson mondott beszédében harcot hirdetett a liberális állam ellen, és ebben a harcban a személyes érintettség okán a liberálisoknak fel kell venniük a kesztyűt. A liberalizmust az Orbán-kormánynak sikerült szitokszóvá silányítania, pedig a liberalizmus nem más, mint a szabadság, mint az egyik legfőbb demokratikus érték tisztelete, szeretete. A liberális állam lehetővé teszi állampolgárinak a szólás, a sajtó, a választás, a döntés, a vállalkozás szabadságát, biztosítja mindazokat a jogokat, melyektől a Fidesz-kormány az elmúlt 4 évben igyekezett megfosztani a társadalmat. A Fidesz kormány mondta meg kik nyithatnak trafikot, kik kaphatnak állami földeket, milyen tankönyvből tanuljanak a gyerekek, milyen vallási vagy erkölcsi normák szerint éljenek a családok és most már azt is meg szeretnék szabni, hogy ki és milyen feltételek teljesülésekor kapjon nyugdíjat. Ez ellen hirdetünk harcot és ellenállást.

Az MLP a most indított aláírásgyűjtéssel meg akarja védeni mindazokat az értékeket, melyek a szabadsághoz kötődnek, s tiltakoznak az ellen az államkép ellen, melyet Orbán Viktor kezd megvalósítani. Az állampolgárok kinyilvánított akaratával a Liberálisok az őszi parlamenti ülésszakban szembesítik a miniszterelnököt és kormányát - áll a Liberálisok közleményében.