Előfizetés

Ködös holdingtervek - Központban az energia

S. L.
Publikálás dátuma
2014.08.29. 07:20
A legkényesebb kérdés, hogy ha nonprofi t lesz a szolgáltató, miből finanszírozzák a működését, beruházásait FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Holding alapú közszolgáltatási rendszer részeként egy társaságcsoportba akarja szervezni a kormány a villamosenergia-, a földgáz- és a távhő-közszolgáltatásokat. A tervezet elemei hasonlítanak a szocialista rendszerben megszokottra, amolyan öszvér megoldás. Az energiahordozók zömét piaci alapon külföldről vásároljuk, ám a tervezett holding nonprofit alapon működne - Lázár János felügyelete alatt. 

Az állami tulajdonú energiaszolgáltatók jó részét összefogó holding nonprofit alapon, a szolidaritás elvét figyelembe véve, kis ráfordítással, fenntarthatóan működne. Röviden a menedzsmentnek nem kell majd törődnie a gazdasági működés törvényszerűségeivel, elég lesz az állami kommünikéket követni - az erről szóló kormányhatározat a Magyar Közlönyben jelent meg.

A tervek szerint az egységes közműszolgáltató társaságcsoport, valamint a központi adatfeldolgozó (számlázó) társaság feletti tulajdonosi jogokat, és a közszolgáltatásokkal kapcsolatos szabályozási jogkört a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János látja el. A nemzeti fejlesztési miniszter pedig gondoskodhat az energiaellátás biztonságáról, az árszabályozási feladatokról, továbbá a közszolgáltatások megrendelésével kapcsolatos feladatokról.

Ebben leginkább az az aggasztó, hogy a tervezett energiaholding monopóliumként fog működni, nonprofit jellegű lesz és a menedzsmentjének nem kell figyelnie a hatékony gazdálkodásra. Csak a nevében lesz holding, és nem a piacgazdaság törvényei, hanem a politika rövidtávú kénye-kedve szerint fog működni - mondta el a Népszava érdeklődésére Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató Kft. ügyvezető igazgatója.

Hozzátette: ez egy szerencsétlen elgondolás, mivel energiáról van szó, amely alapvetően befolyásolja a lakosság mindennapjait és a gazdaság szereplőnek eredményességét. Ugyanis a lakosság kiadásainak 15 százalékát teszik ki az energiakiadások, az üzleti szféra költségei között is jelentős rész az áram- és gázfelhasználás ellentételezése.

Az energetikai kutató szerint a tervezet elemei hasonlítanak a szocialista rendszerben megszokottra, amolyan öszvér megoldás, mondhatni ez egy végsőkig elvitt unortodox gazdaság nem a piacgazdaság törvényei szerinti politikai gondolat. Másrészt súlyos problémát is felvet, mivel a magyar energiaszektor 80 százaléka import alapanyagot használ fel, aminek árára a kormánynak nincs közvetlen befolyása.

Mivel várhatóan a dollár-forint árfolyam fokozatosan romlani fog, így az energiaárának folyamatos drágulása is borítékolható. Ha e mellé még odavesszük, hogy az új energia holding nonprofit alapon működik, kérdés, hogy ki fogja fedezni az ebből eredő nemzetgazdasági veszteséget - tette fel a kérdést Hegedűs Miklós.

A GKI Energiakutató Kft. ügyvezető igazgatója felvetette azt is, hogy ez nem minősül-e tiltott állami támogatásnak, és így nem ütközik-e uniós versenyképességi előírásokkal. Ennek eldöntése az uniós fórumokra vár. A kormányhatározat szerint az új közszolgáltatási rendszer előkészítésére, a szabályozási, gazdasági megalapozó feladatok elvégzésére a Miniszterelnökséget vezető miniszter vezetésével, az igazságügyi miniszter, a nemzeti fejlesztési miniszter és a belügyminiszter részvételével munkacsoport alakul.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal a hátterét adja és az adatokat szolgáltatja a terveket kidolgozó munkacsoportnak. A kormány a teljes közmű-szolgáltatási szektor - hulladékgazdálkodás, víziközmű-szolgáltatás, kéményseprő-ipari szolgáltatás, távhőszolgáltatás, villamos energia szolgáltatás, földgázellátás - helyzetét vizsgálja, hogy miként vonhatók be a holdingba.

Várhatóan október 31-ig készül el az a a gazdasági számításokkal alátámasztott jogszabálytervezet és intézkedési terv, amelyek alapján a hírek szerint már jövő évtől elindulhat a holding alapú közszolgáltatási rendszer.

Kacsafutam a Dunán

Publikálás dátuma
2014.08.29. 07:18
A verseny előfutáraként májusban a szervezők óriási kacsát állítottak fel Budapesten a Városligetben FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
A Kacsafutam egy vidám és izgalmas jótékonysági rendezvény, ahol a Dunán sárga gumikacsák versenyeznek egymással értékes nyereményekért. A különleges esemény a ’90-es évek óta tartja lázban a világot, és mindenhol hatalmas tömegeket mozgatott meg. Idén augusztusban pedig London, Szingapúr és Taiwan után Budapesten is megrendezik 31-én vasárnap. A hazai futam jótékony célt szolgál majd, a befolyt összeg egy részét az UNICEF Magyar Bizottsága részére ajánlják fel a szervezők.

Megszámlálhatatlan sárga gumikacsa, több tízezer lelkes szurkoló, kacsa-rajongó sztárok. A kacsafutam-őrület, amely már világszerte több százezer embert ragadott magával hazánkba is elérkezett. A családi eseményen - augusztus 31-én - hazai hírességek bevonásával a tervek szerint 100 ezer kacsát bocsájtanak egyszerre a Duna vizére. Világszerte több száz óriási sikerű kacsafutamot rendeztek, így többek között Ohióban, Coloradóban, de Ausztráliában, Nagy-Britanniában, és Szingapúrban is igazi hagyomány lett a jótékonysági eseménysorozat. Londonban 250 ezer, Szingapúrban 170 ezer kiskacsát bocsátottak vízre.

A hazai futam jótékony célt szolgál majd, a befolyt összeg egy részét az UNICEF Magyar Bizottsága részére ajánlják fel a szervezők. Az esemény végén pedig a kis gumikacsák új életet kezdenek, újrahasznosítás során játszótéri gumiszőnyegek gyártásához használják majd fel őket, amelyből egy Kacsa játszóteret hoznak majd létre a szervezők.

„A gumikacsákat vagy online, vagy a kacsaárusító pontokon lehet beszerezni. Vásárlás után mindenki kap egy ellenőrző szelvényt, a kacsája számával, ezt kell majd bemutatni a verseny végén. A 999 forintért megvásárolt kacsát ott is hagyhatja a kacsárusító ponton, ezeket együtt juttatják el a szervezők a verseny helyszínére – mondta Gomez Norbert, a főszervező. „A kacsákat egyszerre engedjük vízre, mindenki egyenlő esélyekkel indul. A Dunán a Margithídtól rajtol a futam és a Batthyány téren érnek célba az indulók” – tette hozzá.

Vasárnap 13 órától a Magyar Kajak-Kenu Szövetség szervezésében vízi felvonulást láthatnak a résztvevők sárkányhajókkal, kajakosokkal és kenusokkal. 14 órakor kezdődő Kacsafutamot a Budai Felső Rakpartról, a Margit híd és a Batthyányi tér közötti szakaszán lehet megtekinteni. Az eseményt követően 16 órától az Akváriumban a korábbi X-Faktor győztesek - Kocsis Tibor, Oláh Gergő és Danics Dóra - ad mini koncertet.

Halálos balesetet okozott Welsz?

Halálos közúti baleset okozásában lehetett részes a márciusban elhunyt Welsz Tamás - csaknem húsz évvel ezelőtt. Ez is kiderül a Simon-ügy egykori tanúja özvegyének könyvéből.

Horthy Andrea emlékiratát egyik kiadó sem akarta nyilvánosságra hozni, így - mint a Blikk megírta - az özvegy az interneten tette közzé az írást. Ebben többek között az áll, hogy a vállalkozó a kilencvenes években Komár László sofőrje volt, és így gázolhatott halálra egy biciklist. A baleset 1996-ban történhetett: egy este egy tiszántúli fellépésről tartottak hazafelé, amikor egy kerékpáros lepte meg őket - szinte fékezés nélkül gázolták el, a férfi azonnal meghalt. Mielőtt Welsz értesítette volna a rendőrséget, először hívott egy autót, ami elszállította Komárt - írta Horthy. A könyvből az is kiderül, hogy a baleset Welsz saját kocsijával következhetett be: akkoriban vett ugyanis egy GMC terepjárót, amellyel elszegődött Komárhoz, ám nem csak sofőri, hanem afféle mindenesként testőri, hangosítói és menedzseri feladatokat is ellátott az énekes mellett. Annak ellenére, hogy Komárt elszállította a helyszínről, az énekes tanúskodott az ügyben a bíróságon, ám ott Horthy szerint azt állapították meg, hogy a kerékpáros is vétkes volt, a vádat végül ejtették.

A vállalkozóról március 21-én közölte az ügyészség, hogy meghalt, és a hatóságok szerint öngyilkos lett. A rendőrség éppen kihallgatásra vitte, amikor az autóban rosszul lett; Welsz neve a Simon Gábor elleni nyomozás során merült fel. Az MSZP elnökhelyetteséről az év elején derült ki, hogy egy osztrák bankszámlán elhelyezett 240 millió forintnyi devizát úgy, hogy azt vagyonnyilatkozatában nem tüntette fel, és később kiderült, hogy Welsz "Gabriel Derdak" néven készíthetett hamis bissau-gunieai útlevelet Simonnak. Simon jelenleg házi őrizetben van, a Központi Nyomozó Főügyészség nyári határozata szerint egészen október 12-ig marad otthon.