Előfizetés

Bejött az RTL-nek a kritikusabb Híradó

Százezer új nézőt hozott az RTL Klub Híradójának a csatorna kormánykritikus hírműsora - derül ki a csatorna nyár eleji, illetve az elmúlt két heti nézettségi adatainak összevetéséből.

Az elemzést a Markeintg & Média Online végezte; eszerint ha lassan is, de nézettségi szempontból bejött az RTL-nek a változtatás, a Híradó kritikusabb hangvétele. Míg az este hatkor kezdődő hírműsoruk a nyár elején - a 18-49 évesek köréből - 140-160 ezer nézőt vonzott, addig az elmúlt két hétben már 180-190 ezret, azaz durván 50 ezer új nézőt nyertek. A teljes lakosságból nyár elején átlagosan 500 ezer nézőt érdekelt az RTL hírműsora, ehhez mostanra több mint 100 ezer új néző csatlakozott.

Olyanok is elkezdték nézni az RTL Híradóját, akik eddig nem tévéztek, vagy éppen mást néztek. Ennek ellenére a konkurens Tényektől nem tudtak elhódítani nézőket. A TV2 hírműsora ugyanis nyár elején és végén is 200 ezres nézőszámot produkált a 18-49 éveseknél, míg a teljes lakosságnál 800 ezret - ezzel pedig továbbra is a TV2 hírműsora vezet a teljes a lakosság körében. Ugyan az RTL Híradó közönségaránya 18-ról 21 százalékra nőtt, a Tények tartja magát a 27 százalékos szinten.

A nyáron, különösen a főműsoridős nézettséget amúgy is jelentősen felkavaró futball-világbajnokság idején még kérdéses volt, tudja-e érdemben befolyásolni az RTL Híradó nézettségét a markáns politikai blokk. A csatorna ugyanis lényegében azután helyezte el negyedórás politikai anyagait a szokásos bűnügyek és egyéb bulvárhírek közé este fél 7-re, hogy kiderült: a reklámadó-törvény az RTL-től vonna el legalább 4-5 milliárd forintot. Június 11-től így egyre keményebb hangot ütött meg a Híradó; gyakran foglalkoztak a fideszes botrányokkal, kormánypárti politikusok viselt dolgaival.

Az RTL Híradó késő esti - jellemzően 11 óra körül kezdődő - adása a nézettségi adatok szerint amúgy stabilan tarol a sávjában: ez a csatornának a 18-49 éveseknél átlagosan 135 ezer, a teljes lakosságnál 270 ezer nézőt hoz.

Falus reggel találkozott Tóbiással

Publikálás dátuma
2014.08.28. 22:08
Fotó: VAJDA JÓZSEF, NÉPSZAVA
Van programja, csapata és pénze is a kampányra - mondta a Népszavának Falus Ferenc. A baloldal főpolgármester-jelöltje azt is elárulta, hogy az elképzeléseiről a jövő héten beszél a nyilvánosság előtt, és bár előzetesen a programjáról semmit nem akar mondani, annyit mégis közölt: számára a 3-as metró biztonságossá tétele a legfontosabb.  A főpolgármester-jelölt a Hét Olajfa Egyesület csütörtök délutáni rendezvényén elárulta, hogy reggel találkozott Tóbiás Józseffel, az MSZP elnökével, akivel a kampányról, a programjáról, a közös politikai üzenetekről egyeztettek.  

Falus nem pontosan értette, miért olyan fontos a közvélemény számára, hogy az őt támogató pártok közül mikor találkozik a szocialisták elnökével, de elfogadta, hogy Tóbiás korábbi kijelentése után - amely szerint ők korábban nem ismerték egymást - ez sokakat érdekel. Elmondta, hogy az MSZP-elnökkel egyebek mellett abban állapodtak meg, a kampánystábjaik rendszeresen egyeztetnek majd egymással. Falus beszélt a sokat vitatott "jeges vödrös" videóról is: a volt országos tiszti főorvos elmondta, hogy tudomása szerint 170 ezren látták a felvételt, közöttük nagyon sok fiatal, és ez biztosan segített abban, hogy őt jobban megismerjék. Hozzátette, ezt csak nagyon sok pénzzel lehetett volna elérni. 

Falus szerint ennek ellenére sokakat megosztott a videó, de örül annak, hogy a filmes szakmától - például Kamondi Zoltán rendezőtől is - kapott elismerést. A Hét Olajfa Egyesület rendezvényén később azt mondta, néhány a videóra kapott kritikán hangosan kacagott. Akár magán a filmen, amiről előre tényleg nem tudta, hogy milyen lett. Falus ezúttal is mindenkit arra kért, hogy október 12-én menjen el szavazni, azokban a kerületekben is, ahol a baloldal pártjai kénytelenek egymás ellen indulni, mert a voksuk nem vész el, hanem a kompenzációs listán támogatják a baloldalt. Vagyis azt, hogy minél több baloldali politikus kerüljön be a fővárosi képviselő-testületbe. Úgy vélte, olyanra szinte alig van példa a világon, hogy a választási időszakban írják át a törvényt, ám szerinte ennek ellenére Budapesten győzhet a baloldal.

Tagokat keres az Együtt
Tagtoborzó kampányt indított az Együtt. Ezt tegnap jelentette be Szigetvári Viktor, a párt ügyvezető társelnöke. Ismertetése szerint elsősorban a Facebook közösségi oldalon és az interneten toboroznak, de szórólapokon is kampányolnak az önkormányzati választás részeként, továbbá az aláírásgyűjtések során is gyűjtenek tagokat. A politikus ugyan nem gondolja, hogy tízezrével csatlakoznak majd hozzájuk, de az a céljuk, hogy jövő év végére a 2000-3000 főt is meghaladja a jelenleg mintegy 200-300 fős tagság. A toborzó kampány során egy modern párt beszél arról, amiben hisz, nem a szövetségi politikával foglalkozik, hanem a saját elveiről beszél.
Az Együtt számára már gyártják az önkormányzati jelöltjeiket népszerűsítő plakátokat, szórólapokat, de óriásplakátjuk kevés lesz. Nem csupán a pénzhiány miatt, hanem mert a párt ezúttal sem tud elég felültetet kapni. Szigetvári megalapozatlannak nevezte a Magyar Nemzet információit, amelyek szerint nincs pénz Falus Ferenc főpolgármester-jelölt kampányára. Annyi pénzük ugyan nincs, mint a Fidesznek, de a főpolgármester-jelölt kampányát támogatják, méghozzá ugyanannyi pénzzel, mint az MSZP és a DK.
A korábban Bajnai Gordon nevével fémjelzett párt júniusban döntötte el, hogy átalakítja és kinyitja a szervezetet. A létszámstop miatt akkor összesen 341 tagjuk volt. A közgyűlésen, amelyen a nyitást elhatározták, a korábbi miniszterelnök bejelentette, hátrébb lép és az Együtt országos politikai tanácsnak az elnökeként dolgozik tovább. Bajnai az önkormányzati választási kampányban szórólapokon, alkalmi kiadványokon, illetve a Facebookon keresztül igyekszik majd megszólítani a választókat.

Arról is beszélt, hogy az elmúlt négy évben gyakorlatilag nem fejlődött a főváros, csak néhány belvárosi presztízsberuházás történt, bizonytalan a tömegközlekedés, elavult az úthálózat, és az sem elfogadható, ha a jelenlegi főpolgármester úgy gondolja, hogy az oktatással vagy egészségüggyel nincsen dolga, mondván, ez mind állami feladat. Elfogadhatatlannak nevezte a BKV-finanszírozását is, hiszen az állam nem határozta meg, hogy milyen forrásokból tartja fenn a céget. Farkas Ferenc, a baloldali pártok és civil szervezetek erzsébetvárosi polgármester-jelöltje a Hét Olajfa Egyesület rendezvényén jelentette be, hogy összegyűjtötte az indulásához szükséges ajánlásokat. Akár Falus, ő is arra panaszkodott, hogy a VII. kerületben az elmúlt négy évben szinte semmi nem történt, csak most a választás előtt kezdtek el építkezni.

Ne legyen "úri luxus" a demokrácia
Önkormányzati vagy közmunkát, a nyugdíj nélkül maradóknak anyagi segítséget kellene ígérni az önkormányzati kampányban - javasolja az MSZP elnökségének a Deák kör. Az ismert szocialista politikusokat tömörítő műhely tagjai nyáron is több alkalommal találkoztak egymással, hogy az októberi választási felkészülésről, illetve a baloldal jövőjéről beszélgessenek. Lendvai Ildikó, korábbi pártelnök, a kör egyik alapítója lapunknak elmondta, ajánlásokat készítettek az elnökség és a legközelebb szeptember közepén ülésező országos választmány számára.  Bár tudják, hogy az önkormányzati választás a helyi ügyekről szól, meggyőződésük szerint vannak olyan dolgok, amiket minden településen képviselhetnek a szocialista polgármester- és képviselőjelöltek. Ilyen egyebek mellett az, hogy a lehető legtöbb embernek legyen munkája, megélhetést biztosító fizetése, ezért fontos, hogy a párt jelöltjeinek programjában szerepeljen az önkormányzati, vagy közmunka biztosítása, amit megválasztásuk esetén meg is kell valósítani. A Deák kör azt javasolja, hogy helyben a szocialisták vizsgálják meg, hogyan tudnak a nyugdíj nélkül maradt embereknek segíteni. Lendvaiék szerint az is elengedhetetlen, hogy átlátható önkormányzatokat ígérjenek a baloldali jelöltek. A volt pártelnök elmondta, a javaslataikról a párt vezető testületei döntenek. A műhely tagjai úgy gondolják, hogy az októberi választás után a pártnak el kell kezdeni gondolkodni a baloldal jövőjéről. Ezért örülnek, hogy az MSZP-n belül más műhelyek is alakulnak. A Deák kör nem csak ideológiai vitát akar kezdeményezni, hanem szeretné, ha a feltétel nélküli alapjövedelemről éppen úgy kezdődne párbeszéd, mint arról, mit lehet tenni annak érdekében, hogy a demokrácia az emberek fejében ne csak "úri luxus" legyen Magyarországon.

A helyi politikus elmondta, hogy a kerületben a baloldali pártok és a civil szervezetek mindenben egyetértenek, ami segíti majd a kampányát. A bulinegyedben élők gondjaival kapcsolatban arról beszélt, hogy ugyan a romkocsmák nagyon fontosak, ha megválasztják, neki elsősorban a környező házakban lakók érdekeit kell képviselnie. Ez azt jelenti, hogy forrásokat kell biztosítani a házak szigeteléséhez, több rendőrt vezényelni a negyedbe, és közös asztalhoz ültetni a kocsmák tulajdonosait és a házakban élők képviselőit, hogy kössenek egymással kompromisszumot. És az olykor áldatlan helyzet javításához természetesen a főváros segítségét is várják.

Falus reggel találkozott Tóbiással

Publikálás dátuma
2014.08.28. 22:08
Fotó: VAJDA JÓZSEF, NÉPSZAVA
Van programja, csapata és pénze is a kampányra - mondta a Népszavának Falus Ferenc. A baloldal főpolgármester-jelöltje azt is elárulta, hogy az elképzeléseiről a jövő héten beszél a nyilvánosság előtt, és bár előzetesen a programjáról semmit nem akar mondani, annyit mégis közölt: számára a 3-as metró biztonságossá tétele a legfontosabb.  A főpolgármester-jelölt a Hét Olajfa Egyesület csütörtök délutáni rendezvényén elárulta, hogy reggel találkozott Tóbiás Józseffel, az MSZP elnökével, akivel a kampányról, a programjáról, a közös politikai üzenetekről egyeztettek.  

Falus nem pontosan értette, miért olyan fontos a közvélemény számára, hogy az őt támogató pártok közül mikor találkozik a szocialisták elnökével, de elfogadta, hogy Tóbiás korábbi kijelentése után - amely szerint ők korábban nem ismerték egymást - ez sokakat érdekel. Elmondta, hogy az MSZP-elnökkel egyebek mellett abban állapodtak meg, a kampánystábjaik rendszeresen egyeztetnek majd egymással. Falus beszélt a sokat vitatott "jeges vödrös" videóról is: a volt országos tiszti főorvos elmondta, hogy tudomása szerint 170 ezren látták a felvételt, közöttük nagyon sok fiatal, és ez biztosan segített abban, hogy őt jobban megismerjék. Hozzátette, ezt csak nagyon sok pénzzel lehetett volna elérni. 

Falus szerint ennek ellenére sokakat megosztott a videó, de örül annak, hogy a filmes szakmától - például Kamondi Zoltán rendezőtől is - kapott elismerést. A Hét Olajfa Egyesület rendezvényén később azt mondta, néhány a videóra kapott kritikán hangosan kacagott. Akár magán a filmen, amiről előre tényleg nem tudta, hogy milyen lett. Falus ezúttal is mindenkit arra kért, hogy október 12-én menjen el szavazni, azokban a kerületekben is, ahol a baloldal pártjai kénytelenek egymás ellen indulni, mert a voksuk nem vész el, hanem a kompenzációs listán támogatják a baloldalt. Vagyis azt, hogy minél több baloldali politikus kerüljön be a fővárosi képviselő-testületbe. Úgy vélte, olyanra szinte alig van példa a világon, hogy a választási időszakban írják át a törvényt, ám szerinte ennek ellenére Budapesten győzhet a baloldal.

Tagokat keres az Együtt
Tagtoborzó kampányt indított az Együtt. Ezt tegnap jelentette be Szigetvári Viktor, a párt ügyvezető társelnöke. Ismertetése szerint elsősorban a Facebook közösségi oldalon és az interneten toboroznak, de szórólapokon is kampányolnak az önkormányzati választás részeként, továbbá az aláírásgyűjtések során is gyűjtenek tagokat. A politikus ugyan nem gondolja, hogy tízezrével csatlakoznak majd hozzájuk, de az a céljuk, hogy jövő év végére a 2000-3000 főt is meghaladja a jelenleg mintegy 200-300 fős tagság. A toborzó kampány során egy modern párt beszél arról, amiben hisz, nem a szövetségi politikával foglalkozik, hanem a saját elveiről beszél.
Az Együtt számára már gyártják az önkormányzati jelöltjeiket népszerűsítő plakátokat, szórólapokat, de óriásplakátjuk kevés lesz. Nem csupán a pénzhiány miatt, hanem mert a párt ezúttal sem tud elég felültetet kapni. Szigetvári megalapozatlannak nevezte a Magyar Nemzet információit, amelyek szerint nincs pénz Falus Ferenc főpolgármester-jelölt kampányára. Annyi pénzük ugyan nincs, mint a Fidesznek, de a főpolgármester-jelölt kampányát támogatják, méghozzá ugyanannyi pénzzel, mint az MSZP és a DK.
A korábban Bajnai Gordon nevével fémjelzett párt júniusban döntötte el, hogy átalakítja és kinyitja a szervezetet. A létszámstop miatt akkor összesen 341 tagjuk volt. A közgyűlésen, amelyen a nyitást elhatározták, a korábbi miniszterelnök bejelentette, hátrébb lép és az Együtt országos politikai tanácsnak az elnökeként dolgozik tovább. Bajnai az önkormányzati választási kampányban szórólapokon, alkalmi kiadványokon, illetve a Facebookon keresztül igyekszik majd megszólítani a választókat.

Arról is beszélt, hogy az elmúlt négy évben gyakorlatilag nem fejlődött a főváros, csak néhány belvárosi presztízsberuházás történt, bizonytalan a tömegközlekedés, elavult az úthálózat, és az sem elfogadható, ha a jelenlegi főpolgármester úgy gondolja, hogy az oktatással vagy egészségüggyel nincsen dolga, mondván, ez mind állami feladat. Elfogadhatatlannak nevezte a BKV-finanszírozását is, hiszen az állam nem határozta meg, hogy milyen forrásokból tartja fenn a céget. Farkas Ferenc, a baloldali pártok és civil szervezetek erzsébetvárosi polgármester-jelöltje a Hét Olajfa Egyesület rendezvényén jelentette be, hogy összegyűjtötte az indulásához szükséges ajánlásokat. Akár Falus, ő is arra panaszkodott, hogy a VII. kerületben az elmúlt négy évben szinte semmi nem történt, csak most a választás előtt kezdtek el építkezni.

Ne legyen "úri luxus" a demokrácia
Önkormányzati vagy közmunkát, a nyugdíj nélkül maradóknak anyagi segítséget kellene ígérni az önkormányzati kampányban - javasolja az MSZP elnökségének a Deák kör. Az ismert szocialista politikusokat tömörítő műhely tagjai nyáron is több alkalommal találkoztak egymással, hogy az októberi választási felkészülésről, illetve a baloldal jövőjéről beszélgessenek. Lendvai Ildikó, korábbi pártelnök, a kör egyik alapítója lapunknak elmondta, ajánlásokat készítettek az elnökség és a legközelebb szeptember közepén ülésező országos választmány számára.  Bár tudják, hogy az önkormányzati választás a helyi ügyekről szól, meggyőződésük szerint vannak olyan dolgok, amiket minden településen képviselhetnek a szocialista polgármester- és képviselőjelöltek. Ilyen egyebek mellett az, hogy a lehető legtöbb embernek legyen munkája, megélhetést biztosító fizetése, ezért fontos, hogy a párt jelöltjeinek programjában szerepeljen az önkormányzati, vagy közmunka biztosítása, amit megválasztásuk esetén meg is kell valósítani. A Deák kör azt javasolja, hogy helyben a szocialisták vizsgálják meg, hogyan tudnak a nyugdíj nélkül maradt embereknek segíteni. Lendvaiék szerint az is elengedhetetlen, hogy átlátható önkormányzatokat ígérjenek a baloldali jelöltek. A volt pártelnök elmondta, a javaslataikról a párt vezető testületei döntenek. A műhely tagjai úgy gondolják, hogy az októberi választás után a pártnak el kell kezdeni gondolkodni a baloldal jövőjéről. Ezért örülnek, hogy az MSZP-n belül más műhelyek is alakulnak. A Deák kör nem csak ideológiai vitát akar kezdeményezni, hanem szeretné, ha a feltétel nélküli alapjövedelemről éppen úgy kezdődne párbeszéd, mint arról, mit lehet tenni annak érdekében, hogy a demokrácia az emberek fejében ne csak "úri luxus" legyen Magyarországon.

A helyi politikus elmondta, hogy a kerületben a baloldali pártok és a civil szervezetek mindenben egyetértenek, ami segíti majd a kampányát. A bulinegyedben élők gondjaival kapcsolatban arról beszélt, hogy ugyan a romkocsmák nagyon fontosak, ha megválasztják, neki elsősorban a környező házakban lakók érdekeit kell képviselnie. Ez azt jelenti, hogy forrásokat kell biztosítani a házak szigeteléséhez, több rendőrt vezényelni a negyedbe, és közös asztalhoz ültetni a kocsmák tulajdonosait és a házakban élők képviselőit, hogy kössenek egymással kompromisszumot. És az olykor áldatlan helyzet javításához természetesen a főváros segítségét is várják.