KRESZ-módosítás a gyermekek védelme érdekében

Az iskolakezdéshez időzítve egyértelművé válnak és a változó nemzetközi rendelkezésekhez igazodnak a gyermekek közlekedésének biztonságát szolgáló előírások. A kismértékű módosítás megtiltja az álló gyermekszállító buszok melletti elhaladást, pontosítja a gyerekülések első ülésre szerelésének szabályait, viszont megengedi az autósoknak, hogy az oktatási intézmények előtt bizonyos időszakokban ne kelljen csökkentett sebességgel hajtaniuk.

Az uniós szabályozás új elemként bevezeti az ún. i-Size (integrált univerzális ISOFIX) gyermekbiztonsági rendszerek használatának lehetőségét. A korszerű ülések előnye, hogy fokozott védelmet nyújtanak az oldalirányú ütközésekkel szemben, rögzítési módjuk miatt beépítésük is könnyebb, kevésbé hibázható el. Egyszerűsödik az osztályba sorolás, a megfelelő terméket a gyermek magassága szerint választhatják ki a vásárlók. Az üléseken kötelezően fel kell tüntetni a magasságtartományt és maximális testsúlyt (ld. az alábbi példát a jóváhagyási jelre). A szeptember közepi átültetési határidőt tartva a KRESZ is alkalmazkodik a rendelkezéshez.

A módosítás új szövegezéssel teszi egyértelművé, hogy gyermekbiztonsági rendszer az első utasülésbe is szerelhető, háttal azonban csak akkor, ha az üléshez nincs légzsák vagy ki van kapcsolva. Egy másik pontosítás félreérthetetlenül rögzíti, hogy a „Gyermekszállítás” táblával megjelölt autóbuszt párhuzamos közlekedésre nem alkalmas úttesten a gyermekek be- és kiszállása közben kikerülni vagy a szembe jövő forgalomnak mellette elhaladnia tilos. A korlátozás időtartamát a vezető az összes irányjelző működtetésével jelzi.

Tavaly május óta a „Gyermekek” tábla alatti kiegészítő jelzőtáblán feltüntetett távolságon belül legfeljebb 30 km/óra sebességgel szabad közlekedni. A friss előírások szerint egy másik kiegészítő tábla jelölheti azt az időszakot, amelyben a korlátozás érvényben van. A főként közoktatási intézmények környékén használt táblák így a tanítás kezdetének és végének reggeli és kora délutáni óráiban védhetik fokozottan a gyermekeket. A nap egyéb időszakaiban az autósok a megszokott tempóban közlekedhetnek az érintett útszakaszokon.

 

Szerző
Témák
gyermekek KRESZ

Liberálisok: Hazánk helye nyugati szövetségesei és Ukrajna mellett van

A Magyar Liberális Párt mély aggodalommal figyeli az Ukrajnában kialakult válságot. Keleti szomszédunkat katonai támadás érte, ezért Orbán Viktornak egyértelműen és határozottan állást kell foglalnia az orosz agresszió ellen és az ukrán szuverenitás mellett - áll a párt közleményében.

Orbán Viktor néhány napja a Kossuth Rádióban még azt nyilatkozta, hogy az Oroszországot sújtó szankciókkal kapcsolatos döntés ellentétes a magyar nemzeti érdekekkel és partnereket keres az unióban a döntés megváltoztatásához. Ezzel szemben a Bundestag külügyi bizottságának elnöke tegnap azt hangsúlyozta, hogy az Európai Uniónak haladéktalanul, már a tagállami vezetők hét végi csúcstalálkozóján újabb szankciókkal kell sújtania Oroszországot, hiszen világossá vált, hogy Oroszország tankokkal és katonákkal van jelen Ukrajnában.

Tusványos óta tudjuk, hogy a miniszterelnök Oroszországot mintaállamnak tekinti, Putyinra pedig példaképként néz, de itt az ideje, hogy Orbán Viktor felhagyjon a kettős beszéddel és az ország érdekét szem előtt tartva tegyen eleget uniós tagságunkkal járó kötelezettségeinek. Elvárjuk Orbán Viktortól, hogy a tagállami vezetők uniós csúcstalálkozóján hazánkat, mint a demokrácia és a szabadság mellett elkötelezett országot képviselje és határozottan álljon ki az uniós szankciók szükségessége mellett. Elvárjuk az ország vezetőjétől, hogy mondjon nemet az orosz erőszakra, biztosítsa az Ukrajnában élő magyarokat is arról, hogy hazánk elítéli az orosz agressziót és elutasítja az Oroszországból induló konfliktust, melynek már civil áldozatai is vannak - olvasható a Liberálisok közleményében.

Szerző

DK: Az országgyűlés ítélje el az orosz agressziót

A DK az Országgyűlés külügyi, nemzetbiztonsági és honvédelmi bizottságainak azonnali összehívását kezdeményezi az ukrán válsággal kapcsolatban, és szükségesnek tartják azt is, hogy a Ház fogadjon el az ügyben egy, az orosz agressziót elítélő politikai nyilatkozatot.

A DK elnöksége közleményében felszólítja Navracsics Tibor külügyminisztert, hogy kéresse be hivatalába Oroszország budapesti nagykövetét, kérjen tájékoztatást a konfliktusról és "közölje vele Magyarország orosz agressziót elítélő álláspontját".

A párt azt is követeli, hogy "a magyar kormány ne álljon az agresszor oldalára, ugyanakkor az uniós és NATO döntéshozatali fórumokon politikusaink és diplomatáink sürgessenek egy, az orosz háborús terveket megfékezni képes álláspontot, illetve támogassák a hatékony szankciót bevezetését az orosz hatalommal szemben".

A DK megállapítja: a szomszédság okán Magyarország fokozott kihívásnak van kitéve, ebben a helyzetben pedig már nem választható szét az ország biztonsága és gazdasági érdeke, "miként azt Orbán Viktor hangoztatta". A párt szerint a magyar kormány politikája a kérdésben egyszerre tekinthető az európai érdekek elárulásának, ugyanakkor teljes stratégiai kudarcnak. Mára bebizonyosodott, hogy nagyszámú orosz fegyveres erő lépte át az ukrán határt, a konfliktus ezáltal háborúvá szélesedett és ez annak a politikának a kudarca, amely bízott az orosz együttműködésben - áll a DK közleményében.

Szerző