Euroszkeptikus előretörés Szászországban

Rendkívül alacsony részvételi arány mellett a konzervatív CDU győzelmét, a liberális FDP tartományi parlamentből (Landtag) való kiesését és az euroszkeptikus Alternatíva Németországnak (AfD) előretörését jelzik a Szászországban vasárnap tartott helyi törvényhozási választás után megjelent első előrejelzések.

Az ARD és a ZDF közszolgálati televíziók által az urnazárás után közzétett két felmérés szerint a CDU 39-39,5 százalékos eredményre számíthat.
Koalíciós társa, az FDP egyik felmérés szerint sem éri el az 5 százalékos bejutási küszöböt, az ARD szerint 3,5 százalékot, a ZDF szerint 4,5 százalékot szerezhet.
A tavaly alakult AfD a szavazatok 9,5-10 százalékát érhette el, így első alkalommal juthat be egy Landtagba.
A CDU utáni második legerősebb párt a Baloldal lehet 18,5-19 százalék körüli eredménnyel, a szociáldemokraták (SPD) nagyjából 12,5 százalékot szerezhetnek, a Zöldek 5,2-6 százalék körüli eredménnyel végezhetnek. A szélsőjobboldali NPD a bejutás határán, 5 százalékon áll a felmérések szerint.
A választási részvétel rendkívül alacsony volt, az első adatok szerint a 3,4 millió választásra jogosult 48,5 százaléka voksolt, ami a második legalacsonyabb arány a második világháború utáni németországi tartományi választások történetében.

A győztes CDU Németország újraegyesítése óta a vezető politikai erő az egykori NDK területén fekvő tartományban. Várakozások szerint a szászországi konzervatívok a 2004-2009-es ciklusban folytatott kormányzati együttműködés után ismét az SPD-vel lépnek koalícióra, de az AfD-t is választhatják partnernek. Az Angela Merkel vezette CDU elnöksége azonban elutasítja az együttműködést az euroszkeptikusokkal.
Sigmar Gabriel, az SPD elnöke az urnazárás után adott nyilatkozatában felszólította Stanislaw Tillich CDU-s szászországi tartományi miniszterelnököt, hogy egyértelműen foglaljon állást a koalíció ügyében. Hangsúlyozta, hogy Tillich nem utasította el nyilvánosan az együttműködést az AfD-vel.

A CDU tartományi és berlini vezetőségének tagjai az első nyilatkozatokban nem foglalták állást a kérdésben. Azt emelték ki, hogy a párt ugyan némileg visszaesett a 2009-ben elért 40,2 százalékhoz képest, de így is nagyobb a támogatottsága, mint a politikai spektrum baloldalán álló pártoknak - SPD, Zöldek, Baloldal - együttvéve.
A CDU tartózkodását magyarázhatja, hogy akár a Zöldekkel is stabil törvényhozási többségre támaszkodó kormányt alakíthatnak, amennyiben az 5 százalékos határon billegő NPD végül kiesik a drezdai Landtagból.

Az FPD-nél teljes kudarcként, az AfD-nél teljes sikerként értékelték a szavazóhelyekről távozók megkérdezése alapján készített előrejelzések alapján várható eredményt. Frauke Petry, az AfD szászországi vezetője jelezte, hogy pártja hajlandó tárgyalást kezdeni a CDU-val az együttműködés lehetőségeiről, ha van erre igény a konzervatívoknál.
A Baloldal tartományi vezetői hangsúlyozták, hogy sikerült elérni két legfontosabb céljukat, hiszen a párt egyértelműen a második számú erő Szászországban, a CDU pedig nem szerzett abszolút többséget, holott alig néhány héttel ezelőtt még ezt jelezték a felmérések.

Szerző

Mit mondott Putyin? - A szóvivő magyarázata

Vlagyimir Putyin egy tévéinterjúban tárgyalásokat sürgetett a szakadárok és a kijevi kormány között a délkelet-ukrajnai társadalom politikai szerveződéséről és államiságáról, egy szóvivője azonban leszögezte, hogy az orosz elnök nem úgy értette, hogy az országrész kiválna Ukrajnából.

Putyin az orosz állami tévének pénteken adott interjút, amelynek egyes részleteit még a vasárnapra tervezett sugárzása előtt közölték az orosz és külföldi hírügynökségek. Az elnök az interjúban kijelentette: "törekedni kell annak a tervnek a megvalósítására, amelyről megegyeztünk. Haladéktalanul lényegre törő tárgyalásokat kell kezdeni és nem technikai kérdésekről, hanem a társadalom politikai szerveződéséről, az államiság kérdéséről Ukrajna délkeleti részén, hogy meg lehessen védeni az ott élő emberek törvényes érdekeit".
Oroszország eddig csupán azt követelte, hogy kapjanak szélesebb körű autonómiát a többségében orosz ajkú, kelet ukrajnai régiók, szövetségi berendezkedés keretében.

Az orosz államfő nem a terület önálló államiságáról, hanem az Ukrajnán belüli állami berendezkedésről szóló tárgyalásokról beszélt - korrigálta Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő az államfő televíziós nyilatkozatáról megjelent vasárnapi sajtóértelmezéseket. Putyin és szóvivője vasárnap, a dzsúdó-világbajnokság záró napján Cseljabinszkban tartózkodott.
A Kreml befolyásos tisztviselője azt mondta: "olyan értelmezések" jelentek meg, mintha az orosz államfő Kelet-Ukrajna önálló államiságáról folytatandó tárgyalásokról beszélt volna. A szóvivő kijelentette, hogy bár az elnök az államiság szót használta, a Kreml szerint "egyáltalán nincs szó" a Novorosszijának nevezett "donyecki" és "luhanszki népköztársaságot" egyesítő délkelet-ukrajnai terület szuverenitásáról.

Dmitrij Peszkov hangsúlyozta, hogy Vlagyimir Putyin azoknak a belső ukrajnai tárgyalásoknak a megkezdését sürgette, amelyeken a kelet-ukrajnai régióknak és Kijevnek a viszonyát, az ukrajnai állami berendezkedést kellene meghatározni, figyelembe véve a térség érdekeit. Megismételte a Kreml álláspontját, hogy belső konfliktusról lévén szó, Kijevnek nem Moszkvával, hanem Novorosszijával kell megállapodnia a konfliktus rendezéséről.

Az orosz elnök közölte, hogy ukrán kollégájával, Petro Porosenkóval megállapodott az ukrán válság békés, tárgyalásos rendezéséről. Putyin arról is beszélt a Pervij kanalnak adott interjúban, hogy Oroszország nem nézheti tétlenül, ha emberekre lőnek Ukrajnában. "Meg kell barátkozni azzal a gondolattal, hogy Oroszország nem maradhat tétlen, ha embereket lőnek le szinte közvetlen közelről" - mondta Putyin. Nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy megjósolható-e az ukrán válság végének időpontja. "Ez nagyban függ a jelenlegi ukrán hatóságok politikai akaratától" - tette hozzá.

"Az a probléma, hogy az ország (Ukrajna) parlamenti választások előtt áll és a már elkezdődött parlamenti futam minden résztvevőjének meg kell mutatni, hogy ő milyen klassz" - fogalmazott Putyin, aki szerint "az éleződő politikai küzdelem közepette nehéz arra számítani, hogy lesznek olyan emberek, akik világosan és pontosan kifejtik álláspontjukat, amely a békét, és nem pedig a gondok katonai megoldását célozza".
Megjegyezte, hogy a Nyugatnak jó előre át kellett volna gondolnia, mivel járhatnak a lépései.

Putyin figyelmeztetett, hogy azoknak az európai cégeknek, amelyek kivonultak Oroszországból, nehéz lesz visszatérniük az orosz piacra a nyugati szankciók következtében. Az orosz államfő egyszersmind furcsának nevezte, hogy az európai gyártók arra szólítanak fel dél-amerikai, kínai cégeket, ne szállítsanak az orosz piacra.

Szerző
Frissítve: 2014.08.31. 19:44

Gázrobbanás - Halottak, eltűntek Párizs közelében

Feltehetően gázrobbanás miatt összedőlt egy négyemeletes ház vasárnap reggel a Párizs közeli Rosny-sous-Boisban. Ketten meghaltak, négyen életveszélyes sérüléseket szenvedtek és több mint tíz ember eltűnt.

A balesetben a tűzoltók szerint egy 8 éves gyerek és egy 80 éves nő életét vesztette, a ház 11 lakóját, köztük öt gyermeket még mindig keresnek a romok alatt.
"Az idős asszony azt követően halt meg, hogy kihoztuk a romok alól" - jelezte Gabriel Plus tűzoltóparancsnok.
Tizenkét sérültet már sikerült kihozni a romok alól, közülük négy állapota életveszélyes - közölte Philippe Gally, az érintett Seine-Saint-Denis megye prefektusa.

Bernard Cazeneuve belügyminiszter azonnal a helyszínre sietett. "Feltehetően gázszivárgás okozta a robbanást" - mondta a miniszter. "Ugyanakkor szeretnék óvatosságra inteni, mert jelenleg semmi biztosan nem tudunk a robbanás okáról" - tette hozzá. A prefektus megerősítette, hogy "erősen feltételezhető", hogy gázrobbanás áll a tragédia hátterében.
A tűzoltók arra számítanak, hogy a következő 12-24 órában még életben találnak meg a romok alatt rekedt embereket. A hat felnőttet és öt gyermeket kutyákkal keresik.

Miután a franciák nagy része ezen a hétvégén tér haza a nyaralásból, nehéz megmondani, hogy pontosan hányan voltak az épületben a robbanáskor - hangsúlyozta a tűzoltóparancsnok.
A robbanás - amely hosszában kettévágta a négyemeletes épületet - valamivel reggel 8 óra előtt következett be Párizs északi külvárosában. A környéken lakók elmondták, hogy a szomszédos házak is beleremegtek a robbanásba, ami hatalmas pánikot okozott a településen.

Szerző