Előfizetés

Elmenekült a miniszterelnök

Biztonsága érdekében a Dél-Afrikai Köztársaságba menekült Thomas Thabane, Lesotho miniszterelnöke, mert szerinte a hadsereg puccskísérletet követett el.

A védelmi erők mindezt tagadják, de elismerték, hogy szombaton Maseruban tűzharcba keveredtek két rendőrkapitánysággal, amiket utólag le is fegyvereztek. Szóvivőjük szerint ez azért történt, mert megtudták, hogy a rendőrség fel akarja fegyverezni egy mára tervezett tüntetés résztvevőit, és meg akarták előzni a vérontást. A tűzharcban egy katona és négy rendőr sérült meg.

A kétmillió lakosú országot jelenleg a miniszterelnök-helyettes vezeti, így az alkotmányos rend ilyen értelemben megmaradt. Thabane jelenleg a helyi vezetőkkel készül tárgyalni a béke érdekében, számítanak Jacob Zuma dél-afrikai elnök részvételére is. Egy vasárnapi találkozón Dél-Afrika, Zimbabwe és Namíbia vezetői kerestek megoldást a lesothói krízishelyzetre. Helyettese kapcsán Thabane elmondta, nem tudja teljes mértékben felmenteni a felelősség alól, és távozása óta nem jelentett újabb biztonsági problémákat, ami szerinte abnormális.

A két fél közt és a koalíciós kormányon belül azóta nagy a feszültség, hogy a miniszterelnök júniusban felfüggesztette a parlamentet, hogy kikerüljön egy bizalmatlansági szavazást. A ma esedékes tüntetést is a koalíció egyik pártja szervezte, de az események fényében lemondták. Ban Ki Mun ENSZ főtitkár is kifejezte aggodalmát a hatalomátvétel kapcsán, egy békés és tartós megoldás keresését sürgeti.

Tizenéves dzsihádista Franciaországban

Egy 16 éves lányt tartóztattak le Nizzában, mivel feltehetőleg Szíriába akart utazni, hogy az iszlám szélsőségesekhez csatlakozzon.

Később egy 20 éves férfit is őrizetbe vettek, aki a rendőrség gyanúja szerint a lányt toborozta. Ő vehette meg a repülőjegyét is Törökországba, ahonnan át akart jutni Szíriába.

Franciaországban a legmagasabb a muszlim vallásúak száma az Európai Unióban, ezért különösen nagy erőkkel próbálják felkutatni a szélsőséges iszlám csoportokat, de így sem tudják megállítani a harcolni indulókat. Becsléseik szerint körülbelül 800-an távozhattak, hogy részt vegyenek a polgárháborúban, a legfiatalabbak 14 év körüliek.

Bernard Cazeneuve belügyminiszter áprilisban fedte fel legújabb megelőző intézkedéseiket, egy forródrótot is felállítottak a szülőknek, arra az esetre, ha gyermekük gyanúsan viselkedne. A hatóságok csaknem 300 ilyen bejelentést kaptak, ezeknek 45 százalékát nőkről és fiatal lányokról.

Figyelem, csak próba! - Szirénák a fővárosban

Ma délelőtt 11 órakor tartják a budapesti lakossági riasztó-tájékoztató rendszer első szirénapróbáját - közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Budapesten három veszélyes üzem - Chinoin Gyógyszer- és Vegyészeti Termékek Gyára Zrt., Richter Gedeon Nyrt., Egis Gyógyszergyár Zrt. - környezetében 52 monitoring és 317 riasztó-tájékoztató végpontot telepítettek, a riasztható lakosok száma megközelíti a 190 ezret. A riasztókat a IV., a IX., a X., a XIII., a XIV., a XV., a XVI. és a XIX. kerületben helyezték el, ezeket a szirénákat minden hónap első hétfőjén tesztelik, de októberben, novemberben és decemberben csak csökkentett üzemidejű próbát tartanak.

Az igazgatóság hangsúlyozta: valós veszélyhelyzetben a szirénarendszeren sugárzott szövegben nem szerepel a "Figyelem, ez próba" kifejezés.

A katasztrófavédelem vegyvédelmi riasztórendszere abban az esetben riasztja a lakosságot, ha egy ipari üzemből veszélyes anyag kerül a levegőbe. A meteorológiai, vegyi monitoring és lakossági riasztórendszer a riasztáson és a lakosság tájékoztatásán túl a veszélyes anyag terjedéséről is szolgáltat információkat.