Előfizetés

Kellemes meglepetés a magyaroktól

Az ötödik helyen végzett a Demeter Gergely, Harangozó Bence páros a varsói öttusa-világbajnokság férfi váltóviadalában.

A magyar kettős jól kezdte a napot: a 17 duót felvonultató mezőnyben ötödik lett a vívásban. A 2x100 méteres úszásban aztán - a kazahokkal holtversenyben - a tizedik időt érte el 1:50.10 perccel, de két szám után így is a mezőny első felében, a hetedik helyen állt.

A lovaspályát egy verőhibával teljesítették a magyarok, s bár akadt tíz hibátlan lovaglás, Demeter és Harangozó ezzel együtt nem sok pontot veszített a riválisokhoz képest.

A kombinált számnak - amelyben a csapattagok 2x800 métert futottak, s közben két sorozatot lőttek - honfitársaink hetedikként vághattak neki, hátrányuk az éllovas fehéroroszokkal szemben 18 másodperc volt. A versenyt a franciák nyerték, a fehéroroszok és a dél-koreaiak előtt, míg a magyarok az ötödik helyre zárkóztak fel.

"Kellemes meglepetést okoztak a fiúk - értékelt Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány. - Ha valaki a verseny előtt azt mondja, hogy beférnek a mezőny első felébe, azt mindenki aláírta volna, már csak azért is, mert a székesfehérvári Európa-bajnokságon tizedikek voltak. Most nagyon jól küzdöttek."

A szakvezető hozzátette, hogy a szövetség a sportágfejlesztési programot szem előtt tartva indított fiatal párosokat a váltókban.A nemzetközi szövetség döntése nyomán ettől az évtől a korábbi három- helyett kétfős csapatok részvételével rendezik a váltóversenyeket.

Eredmények: 1. Franciaország (Valentin Belaud, Valentin Prades) 1578 pont, 2. Fehéroroszország (Raman Pincsuk, Sztaniszlau Zsuraliu) 1576, 3. Koreai Köztársaság (Hvang Vu Dzsin, Li Vu Dzsin) 1571, ... 5. Magyarország (Demeter Gergely, Harangozó Bence) 1542.

Ma a nők hagyományos versenyének selejtezőjét rendezik Varsóban.

570 ezer állami alkalmazott

Négy év alatt 290 ezer fővel nőtt a költségvetési szerveknél foglalkoztatottak száma. Nem csak a tanárok, orvosok lettek két évtized után újra közalkalmazottak, hanem sok minisztériumban is nőtt a létszám - írta a Napi.hu internetes portál. 

A költségvetési intézményeknél tavaly átlagosan 573,6 ezren dolgoztak, miközben a kormányváltás előtti utolsó évben, 2009-ben a központi közigazgatásban alkalmazottak létszáma 282,7 ezer fő volt - többek között ez derül ki a parlamentnek a napokban benyújtott 2013-as költségvetési elszámolásából, illetve a korábbi évek zárszámadásainak összevetésből.

Az elmúlt négy évben az Orbán-kormány viszonya a közigazgatáshoz teljességében megváltozott: míg baloldali elődei konzervatív-liberális gazdaságpolitikát követtek ezen a téren, vagyis inkább az adminisztráció egyszerűsítésre, a kisebb és olcsóbb államra helyzeték a hangsúlyt, addig a 2010 után megalakult Orbán-kormány az erős állam mellett tette le a voksát.

Az elmúlt négy évben teljesen átrajzolódott a közigazgatás képe, hiszen a teljes egészségügyi és oktatási szféra az önkormányzatoktól a költségvetéshez, azaz a kormányhoz került, illetve megalakultak a kormányablakok is. 2013-ban zajlott le az egészségügy és az oktatás "államosítása", megalakult a Klebelsberg Intézményfenntartó, amely az önkormányzati közoktatás túlnyomó többségét átvette és hasonló folyamat zajlott le az egészségügyben is - így nőtt az Emberi Erőforrás Minisztérium által foglalkoztatottak száma.

Ellenpélda a Nemzetgazdasági Minisztérium, ahol 2009-ben 35,1 ezer fő tartozott a tárcához, ma pedig már alig hatezer fő dolgozik az NGM-ben és a háttérintézményeknél. Ugyanis lezajlott a Vám- és Pénzügyőrség és az adóhivatal (APEH/NAV) összevonása, majd a Nemzeti Adó- és Vámhivatal költségvetési értelemben kikerült az NGM-ből.

A devizahitelesek az Ab-hez fordulhatnak

Publikálás dátuma
2014.09.03. 07:24
illusztráció. Fotó: Thinkstock
Minden maradt a régiben kedden a Fővárosi Törvényszéken a devizahitelt nyújtó pénzintézetek kontra magyar állam közötti perekben, Ezúttal szeptember 17-re halasztották a határozat kihirdetését az FHB Kereskedelmi Bank Zrt. keresete kapcsán ugyanakkor elutasították az EvoBank beadványát. A bíróságra eddig eljutott 52 keresetből a törvényszék hétfőig harminc ügyet tárgyalt, ezek közül ítélet öt perben született (Alba Takarékszövetkezet, AXA Bank, Kéthely és Vidéke Takarékszövetkezet, Milton Finanszírozási Zrt., EvoBank) - mindegyik ügy a felpres pénzintézet vereségével zárult.

A devizahiteles mentés előnyeiről beszéltek tegnap Londonban. Az elemzők úgy látják, hogy a már megtett és még várható intézkedések mérséklik az ország gazdaságának sérülékenységét - idézi a Dow Jones hírügynökség a Bank of America Merrill Lynch (BofAML) közgazdászát, Raffaella Tenconit. Az intézkedéseknek köszönhetően csökkenni fog a nem teljesítő hitelek mennyisége és az ország fizetési mérlege is javul. A devizahitelek forintosítására Tenconi szerint valószínűleg a jegybank közreműködésével fog sor kerülni. A legmerészebb forgatókönyv szerint egy menetben forintosítják a jelzáloghiteleket, ami a jegybank devizatartalékait 11 milliárd euróval, 24 milliárd euróra csökkentené. Ez azonban még így is 3,5 havi import finanszírozására elegendő és uniós pénzekkel jövőre már fel is töltődne 5-6 havi importnak megfelelő összegre.

A Pénzügyi Ismeretterjesztő és Érdek-képviseleti Egyesület (PITEE) az alkotmánybírósághoz fordul az OTP Bank ellen folyamatban lévő közérdekű kereset felfüggesztése miatt. Az egyesület azt javasolja a perben álló devizahitelesnek, hogy nyújtsanak be alkotmányjogi panaszt az eljárások felfüggesztése ellen. Álláspontjuk szerint az eljárások felfüggesztése sérti a devizahitelesek tisztességes eljáráshoz fűződő alapjogát. Továbbá az eljárások várható lezárása akár millió forintos nagyságrendű kárt is okozhat számukra. Az alkotmányjogi panasz benyújtásához jogi képviselet nem szükséges és az Alkotmánybíróság előtti eljárás illetékmentes - emlékeztet a szervezet. A PITTE el is készítette (és felrakta honlapjára) annak a beadványnak a mintaszövegét, amelyet a devizahiteleseknek érdemes benyújtaniuk az Alkotmánybírósághoz.