Előfizetés

Tartós fegyvernyugvásról állapodott meg Putyin és Porosenko

Az ukrán elnöki hivatal tájékoztatója szerint a tartós fegyvernyugvásról állapodott meg szerdán az ukrán és az orosz államfő telefonbeszélgetésük alkalmával.

"A megbeszélés eredménye az állandó fegyvernyugvásról szóló megállapodás volt a Donyec-medencében. Kölcsönös egyetértés volt azoknak a lépéseknek a megtételéről, amelyek hozzájárulnak a béke megteremtéséhez" - áll az elnöki hivatal szűkszavú, mindössze hárommondatos közleményében.

Előzőleg az orosz elnöki hivatal is tájékoztatott közleményében a két államfő telefonbeszélgetéséről, de nem volt szó benne arról, hogy Putyin és Porosenko megállapodott volna a tartós fegyvernyugvásban.

Putyin és Porosenko véleménye nagyban megegyezik

Az orosz és az ukrán államfő véleménye nagymértékben megegyezik az ukrán válságból kivezető útról - tájékoztatott Vlagyimir Putyin szóvivője szerdán a két elnök telefonbeszélgetéséről.

 Dmitrij Peszkov nem árult el részleteket, csak annyit mondott: "az államfők arról cseréltek véleményt, mit kell elsősorban tenni annak érdekében, hogy mielőbb megszűnjön a vérontás" Délkelet-Ukrajnában.

Vlagyimir Putyin orosz és Petro Porosenko ukrán államfő egy hete - Porosenko államfői posztra lépése óta először - Minszkben folytattak egymással négyszemközti tárgyalást. Akkor megegyeztek az ukrán válság megoldását célzó konzultációk folytatásában.

Nagy-Britanniába mennek szülni a lengyel nők

Nagy-Britanniában nagyobb a lengyel nők szülési hajlandósága, mint odahaza, sőt, más bevándorlóknál is termékenyebbek.

A brit statisztikai hivatal (ONS) megállapításai szerint a lengyel kismamák már negyedik éve vezetik a toplistát az Angliában és Walesben élő külföldiek közül: 2013-ban több mint 21 300 kisbaba született lengyel anyától – írják a lengyel rádió honlapján. A lengyeleket a pakisztáni és az indiai kismamák követik a listán. Az Angliában és Walesben született bébik negyedének egyébként nem brit születésű az édesanyja.

 A Rzeczpospolita című lengyel lap számításai szerint tavaly a lengyel kisbabák hat százaléka Nagy-Britanniában született. Korábban már megírták azt is, hogy Angliában és Walesben egy lengyel anya átlagban kettőnél több gyereket nevel, míg Lengyelországban a születési ráta 1,3 százalékos. Nagy-Britanniában 2011-es népszámlálási becslések szerint 569 ezer lengyel bevándorló élt.