Drogtanyát számoltak fel a szegedi rendőrök - videó

Publikálás dátuma
2014.09.05. 11:29
Fotó: police.hu
Kendertermesztőket fogtak el a rendőrök Algyőn és Szegeden, a két Csongrád megyei településen több mint ötszáz tő, kábítószernek minősülő növényt foglaltak le – tájékoztatta a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője pénteken az MTI-t.

Jászai Linda közölte, a szegedi nyomozók egy algyői ingatlanban tartott házkutatás során 136 tő kendert és 41 szárított növényt találtak még hétfőn. A folytatódó nyomozás eredményeként egy szegedi ingatlant is átkutattak, ahol további 367 tő kendernövényt és 77 tő, gyökérzettel rendelkező szárcsonkot foglaltak le a termesztéshez szükséges technikai eszközökkel együtt. Kiderült az is, hogy a gyanúsítottak a termesztéshez használt áramot a házhoz közeli elektromos vezetékről lopták.

A rendőrök két férfit vettek őrizetbe kábítószer birtoklása bűntettének megalapozott gyanúja miatt, a Szegedi Járásbíróság elrendelte a gyanúsítottak előzetes letartóztatását.

Szerző
Témák
bűnügy kender

A HÖOK tegyen meg mindent a fizikai atrocitások ellen!

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) felszólítja a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciáját (HÖOK), tegyen meg minden szükséges intézkedést annak érdekében, hogy a gólyatáborokban senkit ne érhessen fizikai atrocitás, lelki nyomásgyakorlás, amely megalázó az egyén számára és méltatlan a közösség egészére nézve.

 Pálfalvi Milán, a szervezet alelnöke az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében kiemelte: fontos, hogy közösen elítéljék mindezt, nemet mondjanak a megalázást eltűrő vagy jelentéktelen színben feltüntető értékrelativizmusra, és együttérzésüket fejezzék ki azon kortársaiknak, akik elszenvedői voltak ilyen cselekményeknek.

Hozzátette, biztosak abban, hogy a felsőoktatási tanulmányaikat megkezdő fiatalok tisztában vannak a cselekedeteik következményeivel, és remélik, kellő körültekintéssel és felelősségvállalással a jövőben elkerülhetőek lesznek az emberi méltóságot sértő esetek és megnyilvánulások. Megjegyezte, hogy az utóbbi időben számtalan olyan eset fordult elő, amikor a gólyatáborok résztvevőinek emberi méltóságát primitív és megalázó módon megsértették.

Körösparti Péter, a HÖOK elnöke csütörtökön az MTI-vel azt közölte: kirívó és példátlan, ami az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) gólyatáborában történt, ugyanakkor számos, a hallgatói önkormányzatok által példaértékűen szervezett gólyatábor zajlik.

Az egyik gólyatáborban megerőszakoltak egy elsőéves hallgatót, egy másikban pedig megengedhetetlen rigmusokat énekeltek.

A sonline.hu hírportál vasárnap számolt be arról, hogy megerőszakoltak egy lányt péntek éjszaka egy fonyódligeti gólyatáborban. Az ELTE ezután arról adott tájékoztatást, hogy a szervezett programoktól függetlenül történt a nemi erőszak. A Kaposvári Járásbíróság elrendelte egy 38 éves budapesti férfi előzetes letartóztatását.

Sajtóinformációk szerint a gólyatábor fotósa erőszakolhatta meg a lányt. Az Index hétfőn azt írta: nemi erőszakról, részeg lánnyal való közösülésről is szóló dalokat énekeltettek az állam- és jogtudományi kar gólyatáborában az elsőévesekkel.

Szerző
Témák
erőszak IKSZ HÖOK

Példátlan, ami az ELTE táborában történt

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke szerint kirívó és példátlan, ami az ELTE gólyatáborában történt, ugyanakkor számos, a hallgatói önkormányzatok (hök) által példaértékűen szervezett gólyatábor zajlik.

 Körösparti Péter ezt csütörtökön az Eötvös Loránd Tudományegyetem gólyatáboraiban történtekre reagálva közölte az MTI-vel. Az egyik gólyatáborban megerőszakoltak egy elsőéves hallgatót, egy másikban pedig megengedhetetlen rigmusokat énekeltek.

A HÖOK elnöke kiemelte: kirívó bűncselekményről van szó, ilyenre tudomása szerint nem volt példa a gólyatáborok elmúlt évtizedében. Ha a bűncselekmény az eddig napvilágot látott információk szerint történt, elmondható, hogy a feltételezett elkövető józan volt, ráadásul erőszakos természetű ember, tehát a bűncselekmény nem egy buli hevében megszülető hirtelen gondolat következménye.

Hozzátette: a gólyatábori bulik és az ott énekelt, esetenként obszcén kifejezéseket tartalmazó indulók problémakörétől élesen elkülönülő egyedi esetről van szó. Ha igaz, hogy a kari hök elnökének figyelmét felhívták a lehetséges veszélyre és ő nem tett semmit, akkor alkalmatlanságról van szó, egy ilyen információt nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Biztos benne - folytatta -, hogy az ELTE vizsgálata korrekt és alapos lesz, és ha bizonyítást nyer, hogy a gólyatábor lebonyolítását koordináló, valamint a szervezésben részt vevő hallgatók mulasztásokat követtek el, a felelősségre vonások haladéktalanul megtörténnek.

Úgy véli, nem lehet elítélni mindenkit, mert számos, a hallgatói önkormányzatok által példaértékűen szervezett gólyatábor zajlik, amelyekben az intézmények vezetői is részt vesznek, és amelyek értéket képviselnek és közvetítenek az elsőéves hallgatóknak. Az országban az idén több mint nyolcvan gólyatábor volt, legalább hatvan helyszínen. A szervezésben több ezren vettek részt, és nem csak hallgatók. Tudomása szerint a szóban forgó döbbenetes esetet kivéve kirívó bűncselekmények nélkül zajlottak le a táborok - jegyezte meg Körösparti Péter.

Kitért arra is, hogy a gólyatáborok szervezésekor nagyobb hangsúlyt kell fektetni a kulturált emberhez méltatlan kifejezések és viselkedés felszámolására.

Emlékeztetett arra, hogy a hallgatói önkormányzatok működésével kapcsolatosan a HÖOK június 1-jén tartott közgyűlése után sajtóközleményt adott ki, amelyben kezdeményezte, hogy a jogszabályi rendelkezéseket át kell tekinteni és szükség szerint módosítani. A HÖOK a szükségesnek ítélt javaslatok kidolgozási folyamatának mielőbbi elindítása érdekében már a nyáron felvette a kapcsolatot a felsőoktatásért felelős államtitkárral. A további lépéseket meghatározandó az elnök szeptember 8-ra összehívta a HÖOK választmányának ülését.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen várhatóan pénteken zárul le a gólyatáborokban történtek miatt indított fegyelmi vizsgálat - közölte az ELTE rektora csütörtökön sajtótájékoztatón. Mezey Barna hozzátette, hogy ha megállapítják a szervezők felelősségét, akkor a legsúlyosabb döntés is születhet, ami azt jelenti, hogy meg is válhat az egyetem a vétkes hallgatóktól.

Kitért arra, hogy felülvizsgálják az egyetemi gólyatáborok szervezésének rendjét, és a jövőben a szervezés csak az egyetem vezetése által meghatározott garanciák és központi ellenőrzés mellett történhet. Mint elmondta: kiderült, hogy a kari részönkormányzatok súlyosan megsértették az egyetem normáit.

Szerző