Előfizetés

A Hamász megkezdte a lerombolt alagutak helyreállítását

Izraeli hírszerzési értesülések szerint a Gázai övezetet uraló Hamász megkezdte azoknak a föld alatti járatoknak a helyreállítását, amelyeket az izraeli hadsereg semmisített meg a július 8-án indított, Erős Szikla kódnevű hadművelet során - adta hírül vasárnap a Haaretz izraeli napilap, egy magas rangú tisztségviselőre hivatkozva.

A névvel nem említett forrás szerint az iszlamista szervezet alig két héttel a harcok beszüntetése után megkezdte előkészületeit a következő ütközetre Izraellel. A liberális napilap által idézett tisztségviselő azt is elmondta, hogy újraindult a fegyvercsempészet is az övezet és Egyiptom közti határvonal alatt húzódó, továbbra is működőképes alagutakon keresztül. 

Kairó fokozott katonai akcióinak egyik célja, a fegyverek és fegyveresek Gázából való átáramlását megakadályozni a határ két oldalát összekötő alagutak megsemmisítésével. A hadsereg szóvivője júliusban azt jelentette, hogy az alig tíz kilométer hosszú szakaszon az egyiptomi fegyveres erők addig több mint 1600 járatot számoltak fel.

A Haaretz szerint a Hamász újra megkezdte M75 típusú rakétáinak gyártását is, amelyek hatóköre Izrael központi régióira is kiterjed. A szélsőséges szervezet rakétagyártó kapacitásának mintegy 40 százaléka maradt meg az ötvennapos izraeli hadjárat ellenére.

Fellázadtak a francia könyvesboltok a politikusok könyvei miatt

Fellázadt jó néhány francia könyvesbolt az ellen, hogy árusítsa Francois Hollande francia elnök volt élettársa, az egykori first lady, Valerie Trierweiler könyvét.

 A csütörtökön 200 ezer példányban megjelent Merci pour ce moment (Köszönet ezért a pillanatért) című kötetben Trierweiler a francai politikussal eltöltött mintegy tíz évet és szakításuk történetét tárja olvasói elé. Az újságíró Trierweiler 2012 májusa és 2014 januárja között volt Hollande élettársaként Franciaország first ladyje, de a nem hivatalos poszton nem volt igazán sikeres, nem sikerült magát belopnia a franciák szívébe. 

A kiadó az eladási toplista élére várja a könyvet, amelyből már minden kötet elkelt Franciaországban, az újabb kiadás szerdán kerül a boltokba. Számos kereskedés kirakatában azonban feliratok jelentek meg, amelyek tudatják, hogy az üzletben nem kapható a könyv. "11 ezer kötetünk van. Nem azért vagyunk itt, hogy Trierweiler és Hollande szemétládája legyünk" - olvasható az egyik kirakatban. "Ez a könyvkereskedés nem tervezi, hogy Trierweiler piszkos szennyesének kiteregetője legyen" - áll egy másikban. 

Más boltok a könyv iránti érdeklődést arra használják fel, hogy vásárlóikat rábírják komolyabb könyvek olvasására. "Elnézést, de nincs Trierweiler könyvünk, van viszont néhány Balzac, Dumas, Maupassant és más" - olvasható egy újabb feliraton.   Jean Birnbaum, a Le Monde francia napilap irodalmi mellékletének szerkesztője a Twitteren egyenesen arról írt, hogy "futótűzként terjed azon könyvkereskedők lázadása, akik nemet mondtak a kötet terjesztésére".

Gérard Collard, egy Párizs környéki könyvkereskedő azzal számol, hogy legalább félmillió példányban fog elkeni a könyv, amely feldühítette a politikusokat, de jól fogy a középosztály körében, amely úgy érzi, hogy Holland támadást indított ellenük, mivel államfőként számos adót megemelt.

Ismét felfüggesztenék a leköszönő Basescut

Publikálás dátuma
2014.09.07. 13:50
Traian Basescu/Getty Images
Traian Basescu második államfői mandátuma decemberben jár le, harmadjára nem indulhat a tisztségért. A román szenátus elnöke, Calin Popescu Tariceanu volt miniszterelnök mégis felfüggesztési eljárást kezdeményez az államfő ellen, amelyet gyakorlatilag az elnökválasztással egybekötve tartanának meg.

Nyilvánvalóan szimbolikus lépésről van szó, egyfajta elégtétel keresésről, ugyanis Basescu mindkét mandátuma idején szembenézett egy-egy felfüggesztési eljárással és referendummal, ám mindkettőt túlélte. Legutóbb 2012 nyarán, amikor hiába haladta meg az ellene voksolók száma a 2010-es elnökválasztáson rá szavazókét, a népszavazás érvénytelennek bizonyult, mivel a résztvevők száma nem érte el az 50 százalék plusz egyet.

Mindezt egy bürokratikus hiányosságnak köszönhette az elnök, annak, hogy a rendszerváltás óta eltelt negyedszázadban mintegy 4 millióval csökkent Románia lakossága, körülbelül ennyien tartózkodnak és dolgoznak külföldön, a választási névjegyzéket nem aktualizálták, s így az a furcsa helyzet állt elő, hogy hivatalosan Románia tényleges lakosságának és választóinak létszáma majdhogynem megegyezik. Ha a választást és a felfüggesztési referendumot egyidőben szervezik, első alkalommal érvényes lehet a referendum is, hiszen az elnökválasztás általában nagy érdeklődés és részvétel mellett zajlik Romániában.

Az államfő újbóli felfüggesztését péntek este javasolta Tariceanu, aki szerint Basescu sorozatos alkotmányszegéseivel szolgált rá a tisztségéből történő elmozdítására. A volt miniszterelnök az államfő felfüggesztésének menetrendjét is felvázolta. Eszerint a parlament szeptember 23-án fogadná el a vonatkozó határozatot, a referendumot pedig november másodikán, a romániai elnökválasztás első fordulójának napján tartanák. Okként azt nevezte meg a volt kormányfő, hogy Basescu testvére korrupciós botrányba keveredett, államfőként leplezetlen pártpolitikát folytat, annak ellenére, hogy semlegesnek kellene lennie, a napokban pedig megakadályozta, hogy Corina Crețu román EU-biztosjelölt az egyik legnagyobb súlyú, a regionális fejlesztésekért felelős, posztot kapja meg az Európai Bizottságban.

Basescu nem tart az újabb referendumtól. A walesi NATO-csúcs után tartott sajtótájékoztatóján azt üzente haza: „Belépek én is a választási kampányba, és ez nem lesz jó nekik. Kampányban óriási az újjáéledési képességem”.

Az RMDSZ tegnap reagált Tariceanu kezdeményezésére – a választási kampány részének tartja, és nem támogatja azt.