Aranyhullám a Balatonon

Publikálás dátuma
2014.09.08. 08:00
Orosz Ádám, Kiss Nikoletta és Kiss Attila (b-j), a balatonfüredi junior nyíltvízi úszó-világbajnokság junior csapatversenyének a
A magyar úszok történelmet írtak a hétvégén a II. junior nyíltvízi úszó-világbajnokságon. Eddig ugyanis nem volt példa arra, hogy a hazai fiatalok érmet szerezzenek világbajnokságon. 

A balatonfüredi eseményen meg sem álltak háromig. Kiss Nikoletta egyéniben és - Orosz Ádámmal és Kiss Attilával kiegészülve - csapatban is világbajnok tudott lenni, míg Sibalin Flóra bronzérmet szerzett. Az úszók sikere mellett a szervezők is megérdemeltek volna egy aranyérmet, mert világbajnok teljesítményt nyújtottak.  "Nem találom az érmemet, de vasárnap majd megmutatom"- mondta lapunknak Kiss Nikoletta 7.5 kilométeres diadala után, ahol Sibalin Flóra harmadik helyen végzett.  Majd másnap így fogadott bennünket: "Sajnos nem hoztam el, de szereztem még egyet"- újságolta mosolyogva az immáron kétszeres világbajnok úszó, aki Orosz Ádámmal és Kiss Tamással a csapatversenyben is diadalmaskodott.

Az aranyos trió elárulta miben rejlik a sikerük. "Azért nyertünk, mert csapatként működtünk. A srácok nagyon figyeltek rám, nem hagytak egyedül egy percre sem. Ádámnak a fél szeme mindig rajtam volt. Néztem az ifiket, nagyon sokszor elhagyták a lányt, majd bevárták és újra elhagyták. Ők még nincsenek annyira együtt, mint mi"- nyilatkozta Nikolett.

Miksi Richárd, Drigán Zoltán, Sztankovics Dóra összetételű ifi csapat szép teljesítménnyel a negyedik helyet szerezte meg, így a 14-16 éveseknek nem sikerült dobogóra állniuk. A magyar csapat a második helyen végzett az éremtáblázaton három medállal - két arany, egy bronz -, de még egy arany járt volna, mégpedig a szervezőknek. Negyven nap alatt tökéletes versenyt rendeztek meg. Cornel Marculescu, a FINA ügyvezető igazgatója hasonlóképp vélekedett.

"Az első nap mindenki a rendezést méltatta, de most vagyok igazán boldog, mert egyre többen nem a gyors szervezésről, hanem a gyors magyar nyíltvízi úszókról beszélnek - ez pedig mindennél fontosabb!" - közölte Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség- és a szervező-bizottság elnöke.

Eredmények
Szombat
Junior lányok, 7.5km: 1. Kiss Nikoletta 1:32:42.27, 2. Anasztaszia Azarova (orosz) 1:32:43.73, 3. Sibalin Flóra 1:32:46.53
Ifjúsági fiúk, 5km: 1. Taylor Abbott (amerikai), 56:13.32, 2. Jintong Yang (kínai) 56.17.64, 3. Zhongyi Qiao (kínai) 56.18.33 ... 15. Drigán Zoltán 58:20.24, 30. Miksi Richárd 1:00:43.42
Vasárnap
Csapatversenyek (3km)
Junior: 1. Magyarország 33:26.1 (Kiss Attila, Orosz Ádám, Kiss Nikoletta), 2. Oroszország 33:34.4 (Anton Jevszikov, Kirill Beljajev, Anasztaszja Azarova)
3. Brazília 34:26.4 (Marcus Silva, Yagoh Watanabe, Viviane Jungblut)
Ifjúsági: 1. Kína 33.25.5 (Jintong Yang, Zhongyi Qiao, Siyu Yan), 2. Olaszország 34.27.7 (Alessandro Bellinelli, Daniel Silvestri, Carlotta de Mattia), 3. Egyesült Államok 34.33.6 (Taylor Abbott, Simon Lamar, Kylie Mitchell), 4. Magyarország 34.43.9 (Miksi Richárd, Drigán Zoltán, Sztankovics Dóra)

Szerző

F1: csak a szokásos

Publikálás dátuma
2014.09.08. 07:56
Hamilton a hatodik sikerét aratta az idén FOTÓ: EUROPRESS/GETZTY IMAGES/
Semmi meglepő nem történt a hétvégi Formula-1-es Olasz Nagydíjon, ha csak az nem, hogy a két mercedeses, Lewis Hamiltoin és Nico Rosberg mellé az a Felipe Massa állhatott fel a dobogóra, akinek hasonló élményben a tavalyi spanyol futam óta nem volt része.

A két ezüst autó az egész víkenden dominált, s ugyan az élről rajtoló brit beragadt a rajtrácson, a negyedik helyről hamar visszakapaszkodott csapattársa mögé. A német pilóta kétszer elfékezte magát a célegyenes végi kanyarkombinációban, s habár az első rontást még megúszta, a másodikat a 2008-as világbajnok kihasználta, s ezek után az elsőséget már nem is eresztette ki a kezéből: a mostani az idényben hatodszor, Monzában másodszor győzött.

A Ferrari kétszeres világbajnoka, Fernando Alonso 28 futam után először nem ért célba, műszaki hiba miatt a 29. körben feladta a viadalt. A spanyol versenyző emiatt a pontversenyben a negyedikről visszaesett az ötödik helyre, mivel az ezúttal negyedik finn Valtteri Bottas (Williams) megelőzte őt. Az F1 ezzel a versennyel az idei évre elbúcsúzott Európától, a sorozat két hét múlva Szingapúrban folytatódik.

F1, számokban

Az Olasz Nagydíj, végeredménye: 1. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 1:19:10.236 óra, 2. Nico Rosberg (német, Mercedes) 3.175 mp hátrány, 3. Felipe Massa (brazil, Williams) 25.026 mp h., 4. Valtteri Bottas (finn, Williams) 40.786 mp h., 5. Daniel Ricciardo (ausztrál, Red Bull) 50.309 mp h., 6. Sebastian Vettel (német, Red Bull) 59.965 mp h.

A vb-pontverseny állása: 1. Rosberg 238 pont, 2. Hamilton 216, 3. Ricciardo 166, 4. Bottas 122, 5. Fernando Alonso (spanyol, Ferrari) 121, 6. Vettel 106.

A konstruktőri vb-állása: 1. Mercedes 454 pont, 2. Red Bull 272, 3. Williams 177, 4. Ferrari 162, 5. McLaren 110, 6. Force India 109.

Szerző

Három szakág, mennyi éremesély?

A ma kezdődő taskenti bírkózó-világbajnokság előtt mindhárom szakág vezetője képesnek tartja tanítványait az éremszerzésre. A magyar színeket 16 versenyző képviseli, a kötöttfogásúak szokás szerint teljes csapattal szerepelnek, ami az idei évtől már nyolc indulót jelent a súlycsoportok módosítása miatt. A szabadfogásúaknál öt, a nőknél három kategóriában lesz érdekelt honfitársunk.

Struhács György kötöttfogású kapitány ekként fogalmazta meg várakozásait: "Egy dobogós hely elvárható, de akár több is összejöhet. Ez a gárda sokszor bizonyított, elég csak az idei két Eb-aranyra gondolni, vagy a tavalyi vb-n elért három dobogós helyre. Budapesten ráadásul úgy lett három érmünk, hogy legnagyobb favoritként Lőrincz Tamásnak nem jött össze a jó szereplés."

Az üzbég fővárosban "legnagyobb favoritnak" ezúttal is a ceglédiek olimpiai ezüstérmes, háromszoros Eb-első birkózója nevezhető, annak ellenére, hogy vb-n még soha nem tudott dobogóra állni. A szabadfogásúaknál az idei Eb-bronzérmes Ligeti Dániel a nagy hiányzó, visszatért ugyanakkor az Eb-t kihagyó, olimpiai és világbajnoki harmadik Hatos Gábor (74 kg).

"A csapatból Hatostól és Veréb Istvántól várható el a kiemelkedő szereplés, a három fiataltól pedig, hogy tovább pallérozódjanak a felnőttek között, s gyűjtsenek egy-két skalpot" - mondta Gulyás István. - Sajnos Gábor felkészülése nem volt problémamentes, de mindenképpen fontos lenne nála és Istvánnál is, hogy az első egy-két meccsükön ne a legnehezebbek közé tartozó versenyzőkkel találkozzanak."

Amíg a férfiaknál egy-egy hiányzóval kellett számolni, addig a nőknél az eredeti tervekhez képest egy fő plusszal, miután a tavaly 59 kilogrammban világbajnok Sastin Marianna úgy döntött, mégis részt vesz a vb-n. "Az Eb idején biztosak voltunk benne, hogy nem indul Marianna, ám három hete megváltoztattuk a döntésünket, mert egészen kiváló formába került az utóbbi időszakban, komoly ellenfeleket vert magabiztosan" - mondta feleségéről Wöller Ákos szakágvezető.

A háromfős magyar női küldöttségben nem csupán Sastin az egyetlen éremesélyes, hanem az ezúttal az olimpiai súlycsoportnak számító 58 kilóban induló Barka Emese is. A vb a szabadfogásúak versenyeivel kezdődik, hétfőn négy súlycsoport képviselői küzdenek az érmekért, a magyarok közül az Eb-ötödik Gulyás Zsombor (70 kg), Veréb (86 kg) és Csercsics Richárd (125 kg) lép szőnyegre.

Szerző