Dühöngő kaszás az utcán

Kaszával sebesített meg két embert egy dühöngő férfi Jánoshalmán. A rendőrök a támadót elfogták - értesült a HavariaPress.

Vasárnap délután, a Bács-Kiskun megyei város egyik utcáján jelent meg a kaszás férfi. Kiabálva fenyegetőzött, mire két férfi megpróbálta lenyugtatni, s kivenni a kezéből a kaszát. A dulakodás közben a kaszával mindkét embert megsebesítette a dühöngő. Az egyik áldozat könnyű, a másik nyolc napon túl gyógyuló, súlyos sérülést szenvedett.

A helyszínről elmenekült támadót a rendőrök két óra leforgása alatt megtalálták, s elfogták. Az ügyben garázdaság miatt indult eljárás, a gyanúsítottat őrizetbe vették.

Szerző
Témák
bűnügy

Terrorista-gyanúsak Boszniában is

Előzetes letartóztatásba helyeztek Bosznia-Hercegovinában öt terrorizmussal gyanúsított férfit, akit a Damaszkusz nevű rendőrségi akció keretében fogtak el a múlt héten - jelentette hétfőn a boszniai média.

A rendőrségi fellépés célja az volt, hogy bizonyítsák a gyanúsítottak és olyan boszniai állampolgárok kapcsolatát, akik a szíriai és az iraki harcokban vesznek részt terrorista szervezetek oldalán. A gyanú szerint a letartóztatott férfiak terroristacsoportot szerveztek, finanszíroztak és népszerűsítettek, valamint szíriai és iraki harcokra toboroztak embereket.

A boszniai rendőrség szerdán vett őrizetbe 16 feltételezett iszlamista szélsőségest Bosznia-Hercegovina több településén, közülük helyeztek most ötöt előzetes letartóztatásba, négyet lakhelyelhagyási tilalommal sújtottak, a többieket pedig elengedték.

A sajtó információi szerint harmincnapos fogva tartást rendeltek el a boszniai vahhábita mozgalom egyik vezetője, a Bilal néven ismertté vált Husein Bosnic ellen is.

Bosznia-Hercegovina új büntetőtörvénykönyve tiltja az idegen katonai vagy félkatonai szervezetekhez való csatlakozást, és tíz évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatja a külföldi hadszíntéren harcoló zsoldosokat, míg öt évig terjedő szabadságvesztéssel azokat, akik katonai vagy félkatonai osztagokat szerveznek külföldi harcokra, illetve felkészítik, kiképzik az önkénteseket. Négy évre ítélhetők azok, akik nyilvánosan vagy a médián keresztül a külföldi harcokban való részvételt népszerűsítik.

A szíriai összecsapásokban bizonyítottan több tucat bosznia-hercegovinai állampolgár harcol a szélsőséges iszlám szervezetek soraiban, Husein Bosnic ügyvédje ugyanakkor újságíróknak azt mondta: az új törvény idén júliusban lépett életbe, a vádak pedig a 2013-as évre vonatkoznak. Szerinte ezért sem védencét, sem a többi gyanúsítottat nem lehet elítélni, a törvényeket ugyanis nem lehet visszamenőlegesen alkalmazni.

Szerző

Vasúti átjáróban halt meg egy motoros

Személyvonat gázolt halálra egy motorost vasárnap késő este a fővárosban - tudta meg a HavariaPress.

A XXII. kerületi Campona utca és a Nagytétényi út kereszteződésénél lévő vasúti átjáróban történt a baleset. Egy Érd felé tartó személyvonat elgázolt egy motoros férfit. A kétkerekű vezetője szörnyethalt, holttestét a tűzoltók emelték ki a szerelvény alól. A baleset körülményeit a rendőrség vizsgálja.

Szerző