Ők a Prima Primissima jelöltjei

Publikálás dátuma
2014.09.08. 14:32
Fotó: MTI, Marjai János
Minden eddiginél több, mintegy 900 jelölt közül választották ki idén a Prima Primissima Díj jelöltjeit, azaz a Prima díjasokat - jelentette be hétfőn Budapesten Csányi Sándor, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke.

A magyar szellemi élet, művészet, tudomány, sport jeles képviselői számára odaítélt díjra tíz kategóriában három-három főt jelölt az alapítvány kuratóriuma, közülük a december 5-i díjátadó gálaest előtt választják ki a Prima Primissimákat.

Csányi Sándor közölte: a díjra minden évben egyre több jelölés érkezik, idén már 900 név közül kellett választania a kuratórium tagjainak. A legtöbb jelölést - százharmincat - a Magyar színház és filmművészet kategóriában kapták.

A Prima díjasok 5 millió forint, a Prima Primissimák 15 millió forint jutalomban részesülnek, a közönségdíj értéke szintén 15 millió forint. A közönség szeptember 30-tól adhatja le szavazatát a www.primaprimissima.hu honlapon.

Az elismeréshez kapcsolódnak a kiemelkedő teljesítményt nyújtó, harminc év alatti alkotók számára odaítélt, 2 millió forinttal járó Junior Prima díjak, továbbá a megyékben kiosztott, 1 millió forinttal járó, területi Prima díjak is - hívta fel a figyelmet a kuratórium elnöke.

Magyar irodalom kategóriában Bodor Ádám, Buda Ferenc és Turczi István, Magyar színház és filmművészet kategóriában Bánsági Ildikó, Csomós Mari és Ragályi Elemér kapott jelölést.

Magyar képzőművészet kategóriában Karátson Gábort, Konok Tamást és Lakner Lászlót jelölte a kuratórium, míg a Magyar tudomány kategóriában Barabási Albert László, Erőss Lóránd és Romsics Ignác közül választanak Prima Primissimát.

Magyar zeneművészet kategóriában Angelica Leánykar - Gráf Zsuzsanna, Jandó Jenő és Sztevanovity Dusán közül kerül ki az idei díjazott.

A Magyar oktatás és köznevelés kategória Primái Derdák Tibor, a Fővárosi Állat- és Növénykert, valamint Pósa Lajos lettek.
Magyar építészet és építőművészet kategóriában Czigány Tamásra, Pálfy Sándorra és U. Nagy Gáborra lehet szavazni, a Magyar népművészet és közművelődés kategória jelöltjei pedig Sárosi Bálint, a Jászság Népi Együttes és a Hagyományok Háza.

Magyar sajtó kategóriában a közmédia Fölszállott a páva című műsorára, az On The Spotra és Perjés Klárára érkezett jelölés. Palotai Károly, Polgár Judit és a Regőczy Krisztina-Sallay András-kettős közül választanak Prima Primissimát a Magyar sport kategóriában.

Szerző
Frissítve: 2014.09.08. 16:50

Sophia tegnap, ma, holnap

Publikálás dátuma
2014.09.08. 13:04
Fotó: Elisabetta Villa, Gettyimages.
Tegnap, ma, holnap címmel írt magáról könyvet a szeptember 20-án nyolcvanéves Sophia Loren olasz filmszínésznő, számos titkot felfedve saját életéről és az olasz-amerikai filmtörténetről.

 A szeptember 10-én egyszerre több nyelven megjelenő biográfiájával Sophia Loren meg akarta előzni azt, hogy mások tolla számoljon be életéről. “Annyian írtak már rólam a beleegyezésem nélkül könyvet, hogy arra gondoltam, most az egyszer én leszek a szerző” - mondta el az olasz sajtónak, amelyben már bő részletek jelentek meg a Tegnap, ma, holnap című memoárból.

A kötet címe Vittorio De Sica Tegnap, ma holnap című 1963-as filmjét idézi, amelyben Loren Marcello Mastroianni oldalán játszott.

“Vittorióval azonnal megértettük egymást, mindketten nápolyiak voltunk. Nélküle nem lennék az, aki vagyok. Marcellóval a diszkréció, az optimizmus, az életöröm és annak a tudata kötött össze, hogy szerencsés volt az életünk" - emlékezett, hozzáfűzve, hogy "soha semmi nem volt" közöttük.

Sofia Villani Scicolone egy római kórházban jött világra az egyedülálló anyáknak fenntartott szülészeti osztályon. Apja, Riccardo elismerte ugyan, de nem kért a családi életből. Az eredetileg színésznőnek készülő édesanyja és főleg anyai nagyszülei nevelték fel a Nápoly melletti Pozzuoliban. “Anyám zavaróan magas, szőke és szép volt, én pedig sötét hajú és csontos, fogpiszkálónak csúfoltak!” - idézte fel gyerekkorát, amikor a háború éveiben megismerte az éhezést is.

Fordulatot az 1950-es Miss Italia szépségverseny hozott számára, amely nem sokkal később megnyitotta előtte a Cinecittá római filmgyár, majd Hollywood kapuit is. Sophia Loren könyvében első esetlen színésznői próbálkozásairól is írt, továbbá arról, mennyire csodálta az olasz és amerikai filmsztárokat, akikkel később maga is forgatott.

Nevét 1952-ben változtatta Sofiáról a nemzetközibb Sophiára. Tíz évvel később pedig Oscar-díjat kapott a Vittorio De Sica rendezte Egy asszony meg a lánya című filmben nyújtott alakításáért.

Visszaemlékezéseiben beszámolt a “krónikusan későn érkező” Marlon Brandóról, aki csak egyszer próbált közelebb kerülni hozzá, “de én rögtön helyre tettem, mit képzelt, nem is ismert engem”. Brandóval forgatta Loren Charlie Chaplin utolsó filmjét, A hongkongi grófnőt, amely megbukott. Azt is megírta, hogy Cary Grant megkérte a kezét, de mint megjegyezte: “nemet mondtam, és jól tettem, Carlóval akartam családot alapítani”. Carlo Ponti producerrel Sophia 1951-ben találkozott: az akkor még ismeretlen lány 17 éves volt, a filmszakmában már ismert férfi 39. “Carlo tanított meg mindenre, beszédórákra járatott, angolra, és tőle tudtam meg, hogy az omlettet nem késsel kell elvágni”.

Sophia Loren születésnapját is fiaival, a rendező Eduardóval és a karmester Carlo jr-ral menyeivel és unokáival tölti. “Szerencsés vagyok, a múltam szép volt, a jelenem még szebb, a jövőm pedig ki tudja” - mondta az olasz sajtónak.

Szerző

Jön az első Hal- és Vadfesztivál

2014. szeptember 19-20-21-én, Budapest látványosságainak szívében, a Városligetben, a Vajdahunyad várnál megrendezésre kerül az I. Hal és Vadfesztivál.  A rendezvény a Nemzeti Vágtával egy időpontban, sőt amellett kerül megrendezésre.

A rendezvény két nagyszabású esemény összefogásából jött létre; a Budapesti Halfesztivál és a Húsvéti Bárányfesztivál hivatása, hogy a látogatókkal megismertessék a legtöbb erdőben fellelhető alapanyagból készült mesterfogásokat, és azok jótékony hatásait.

A vadon élő állatok (szarvas, őz, vaddisznó) húsa sokkal gazdagabb fehérjékben, vitaminokban és ásványi anyagokban, mint bármely házi vágóállaté, továbbá növekedési hormontól és egyéb oltóanyagtól mentes, azaz a vadhús fogyasztása nagyon egészséges.

A Kárpát-medence máig Európa vadban leggazdagabb régiói közé tartozik. A vad ételek speciális elkészítéssel kerülnek az asztalra, itt akár olyan különleges alapanyagból készült ételeket is megkóstolhatunk, melyeket még soha. Többek között az alábbi erdei vadak is terítékre kerülnek: fácán, nyúl, őz, vaddisznó, szarvas különlegességek, amelyekhez a kiváló hazai bor-, pálinka-, és sörházak minőségi nedűket kínálnak!

A halfogyasztás évszázadok óta a magyar gasztronómia szerves része, ünnepnapjaink elengedhetetlen része. A hal jótékony hatásai köztudottak, a gazdag halhús fogyasztása kihat a szív- és érrendszeri megbetegedések veszélyének csökkentésére.
Az I. Hal és Vadfesztivál alkalmával lehetőség nyílik látogatóink számára, hogy a különböző tájegységek ízesítésében is megkóstolhassák méltán híres hungarikumunkat, a halászlevet. A Budapesti Halfesztiválhoz híven, Budapest halas street food éttermei különleges tengeri fogásokkal, sushival, pad thai tésztával, kaviárral és fish & chipsszel is készülnek.

A gourmet fogások szerelmesei mellett a szakembereknek is kedvezünk, ugyanis a rendezvényen megtalálható lesz a Vadász és Halász Börze, ahol megismerkedhetnek legősibb mesterségeink eszközeivel. Többek között íjakkal, vadásztőrökkel, távcsövekkel, horgászbotokkal, halászcsónakokkal, trófeákkal, hagyományőrző viseletekkel, szerszámokkal.


Az Erdei piacon fellelhető lesz többek között a szarvasgomba, medvehagyma, magolajok, parlagfűből készült termékek, pisztrángkrémek, mézek, erdei gyümölcsökből készült lekvárok, szörpök. Ezen kívül a gyermekek is találnak elfoglaltságot a fesztiválon, ugyanis a Vadasparkban közelebbről is megismerkedhetnek az erdei állatokkal!

A Fesztiválon megfőzzük Magyarország legnagyobb halászlevét, nem másban, mint a Szegedi Halászcsárda 5000 l-es óriásbográcsában. A sajtótájékoztatón a résztvevő újságírók egy ingyenes kóstolójegyet is kapnak a fesztiválra.Szerző