New York igazi királynője

Publikálás dátuma
2014.09.09. 07:56
Chris Evert és Martina Navratilova nyomában Serena Williams FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/MIKE STOBE
Az idei esztendő utolsó Grand Slam-tornája, hiszen a hölgyek egyéni küzdelmében hatodik alkalommal - zsinórban harmadszor - lett első Serena Williams, aki immár 18-szoros Grand Slam-bajnok lett.

Ugyan tele volt meglepetésekkel az idei US Open, abban nem változott meg a világ rendje, hogy a hölgyeknél, a világelső Serena Williams lett New York királynője.

Névjegy
Név: Serena Williams
Állampolgárság: amerikai
Szül. hely és idő: Saginaw, 1981. szeptember 26.
Magasság/testsúly: 175 cm/68 kg
Első profi éve: 1995
Ütőfogás: jobbkezes, kétkezes fonák
Világranglistás helye: 1.
Legjobb eredményei
egyes - 63 tornagyőzelem, ebből 18 Grand Slam-siker, négyszeres világbajnok, olimpiai bajnok (2012), 677 győzelem és 118 vereség (85,15%)
páros - 22 tornagyőzelem, ebből 13 Grand Slam-siker, háromszoros olimpiai bajnok, 174 győzelem és 26 vereség (87%)
Eddigi pénzdíja: 60.881.179 dollár

A tornán végig fantasztikus formában teniszező amerikai klasszis 75 perc alatt 6:3, 6:3-as győzelmet aratott a dán Caroline Wozniacki ellen a fináléban, és ezzel 18. alkalommal diadalmaskodott egy Grand Slam-tornán, míg a US Openen hatodszor lett bajnok.

Ezzel egyébként beérte az örökranglistán a szintén 18 GS-sikerrel álló két amerikai legendát, Chris Evertet és Martina Navratilovát, illetve már "csak" néggyel van lemaradva a 22 trófeát begyűjtő Steffi Graftól.

Amennyiben a 32 éves Serena továbbra is így játszik, veszélybe kerülhet az egykori német világklasszis csúcsa.

A világelső pazarul teniszezett a döntőben is, ütött 29 nyerőt, és úgy adogatott, hogy a világ egyik legjobb fogadója, Wozniacki bréklabdáig sem jutott el.

"Nem hittem volna, hogy az idén Grand Slam-tornát nyerek, hálás vagyok a sorsnak, hogy megadatott nekem. Fantasztikus érzés, hogy Everttel és Navratilovával említenek egy lapon. Gyermekként csak egy álmom és egy ütőm volt" - mondta a hatszoros US Open-győztes, akiről egy bizonyos John McEnroe kijelentette: ha a legjobbját nyújtja, akkor ő minden idők legjobb női teniszezője.

Szerző

Mercedes: a kölcsön visszajár?

Publikálás dátuma
2014.09.09. 07:55
Gyanúsan boldog mindenki FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/MARK THOMPSON
Noha most nem ment neki egymásnak a múlt vasárnapi monzai futamon a két Mercedes-pilóta, megint Lewis Hamilton és Nico Rosberg került az érdeklődés központjába. Ugyanis egyre többen vannak meggyőződve arról, hogy a csapat vezetése arra utasította Rosberget, hogy adja át Hamiltonnak az első helyet, ezzel mintegy egyenlítse ki a belga verseny számláját, amikor tönkre tette a brit futamát.

Például a korábbi háromszoros világbajnok, Jackie Stewart azt vallja, az összetettben élen álló német pilóta meglehetősen furcsán rontotta el kétszer is az első kanyart, majd miután Hamilton élre állt, még véletlenül sem rontott többet.

Nemzetközi sajtóvisszhang
Bild (német): "Két buta elfékezés Rosbergtől, és Hamilton lazán nyert. Rosberg idegei rosszabbak vajon az ezüstnyilak csatájában?"
Marca (spanyol): "Félelem, feszültség, lelkiismeret-furdalás? Rosberg úgy elrontotta a sikánt, mint egy kezdő."
Sport (spanyol): "Hamilton presztízsgyőzelmet aratott, idén hatodik futamát nyerte, Rosbergre rá sem lehetett ismerni."
L'Equipe (francia): "A Mercedes feltankolt pontokkal. Hamilton lendületben, ráadásul márkatársa hibákat követett el."
The Independent (brit): "Hamilton csapattársának fiaskóiból kovácsolt tőkét."

"Ez így egy kicsit túl furcsa! Legalább megpróbálhatott volna bekanyarodni, de nem tette. Először arra gondoltam, ez a bölcs dolog, másodjára viszont már az járt a fejemben, hogy vajon mi folyik itt?" - fogalmazott Stewart.

Természetesen a Mercedesnél mindenki mindent cáfol, és nevetségesnek tartják a feltételezését annak, hogy ilyen csapatutasítást adtak volna.

"Csak egy paranoid elme állhat elő ilyen ötlettel. Ha ez volt az elképzelésünk, elképesztően jól működött… Nagy nyomás nehezedett Nicóra, mert Lewis nagyon gyors volt a futamon" - nyilatkozta az Autosportnak a Mercedes motorsport-igazgatója, Toto Wolff.

Vannak olyan elméletek, hogy az időmérő megnyerését követően Hamilton ezúttal védelmet élvezett, ám ezt elveszítette a gyenge rajtjával, így Rosbergnek nem kellett tartania a pozícióját, ám később mégis helyre állították az eredeti sorrendet.

Mások azt mondják, ezzel Rosberg ugyan visszaadta a kölcsönt, ám ő járt jól, ugyanis amíg Hamilton a múltkor nullázott, addig ő a második helyével csak hét pontot veszített a helycserével. Mindeközben Rosberg azt mondta, Hamilton rá gyakorolt nyomásának volt köszönhető, hogy hibázott.

"Lewis gyors volt, hátulról jött, nekem pedig muszáj volt gyors tempót diktálnom, aminek eredményeként többször is hibáztam" - közölte Rosberg, akit Spához hasonlóan megint kifütyült a közönség. Rosberget még csapattársa, Lewis Hamilton is védelmébe vette.

"Egyáltalán nem szeretem, ha ilyet látok a sportban. Ha egy ilyen verseny után kiszállsz az autóból, nem így kéne fogadniuk" - mondta 2008 világbajnoka.

Szerző

Mindenki elemez most mindenfélét

Publikálás dátuma
2014.09.09. 07:53
Ami már nagyon megy a magyar focistáknak: a meccs végén csípőre tett kézzel tudomásul veszik, hogy az éppen aktuális ellenfél jo
A legfőbb kérdés a 2016-os labdarúgó Európa-bajnokság első selejtezőfordulójában az északírek ellenében Budapesten elszenvedett 2-1-es vereség után: mikor esik már le valakinek, hogy a magyar futball fejlődése érdekében a hosszabb távú stratégiára kellene fókuszálni? A sportág honi állapotai nem teszik lehetővé, hogy már két év múlva ott legyünk az Eb-n. Függetlenül attól, hogy hívják a szövetségi kapitányt.

Pintér Attila sajtótájékoztatóját hallgatva az volt az érzésem: a szövetségi kapitánnyal foglalkozó kommunikációs tréner az egyetlen, aki eredményes munkát végez a válogatott mellett. A szakembernek egyre kevesebb problémája akad az alany állítmány egyeztetésével, egyetlen újságírói kérdésnél sem borult ki, pedig akadt, aki például azt firtatta, miért nem gratulált kollégájának a lefújás után, s egyébként is igyekezett reális helyzetértékelést adni a történtekre (bár az eléggé visszatetsző volt, ahogy minden harmadik mondatát azzal vezette fel: a meccset még ki kell elemezni, utána többet tudunk minderről).

Ekkor még nem tudtam, hogy a lefújást követő televíziós gyors értékelésben azt találta mondani: tizenegy emberrel még képesek lettünk volna megfordítani az eredményt. A dolgot tudjuk be annak: az északírek elleni 1-2 megviselte az idegeket. S kivált megviselhette a szövetségi kapitányét, jóllehet utóbb azt állította, nem hallotta, amint a szurkolók kórusban szidják, és a távozását követelik.

Az első tétmeccsén…  A sajtószobában mindenesetre a valós problémákat ecsetelte, jóllehet a kincstári optimizmuson kívül mást nemigen tudott fölhozni arra, hogy a meglévő gondok ellenére hogyan lesz meg az Eb-szereplés? Ilyen téma a fizikai állapot kérdése. Kiemelte, a játékosoknak nem a válogatottban kell megszerezniük a nemzetközi porondhoz szükséges erőnlétet, hanem a klubcsapataikban. Az nem derült ki, hogy a lagymatag tempójú NB I-nek miként kellene felkészíteni a játékosokat. Pintér kezdőcsapatába a hazai élvonalból hét labdarúgó került be. Köztük az a Lipták, aki tíz perccel a lefújás előtt középhátvédként kapott görcsöt, s már vissza sem tudott térni a pályára.

„Többször elmondtam már, hogy a csapat 60-70 percig tudja tartani az elvárható szintet, utána teljesítménye rohamosan visszaesik” – említette Pintér, s persze nem mulasztotta el hozzátenni, hogy ki kell elemezni, mi ennek az oka. Szerinte most 70 percig bírta a gárda. Hangsúlyozta, a mostani vereséget komoly kudarcnak tekinti, főleg, hogy 1-0-s vezetés után kaptak ki, ám rámutatott, hogy a selejtezősorozat hosszú, van lehetőség a folytatásban javítani. Egy északír újságíró azt firtatta, elképzelhetőnek tartja-e, hogy hazája válogatottja kijut a franciaországi kontinenstornára?

Úgy felelt, egyetlen mérkőzésből messzemenő következtetéseket levonni nem lehet, ahogy most az északírek tudtak nyerni Budapesten, úgy nyerhet a magyar válogatott Belfastban.  „Mindenesetre az az együttes, amely két idegenbeli találkozón győzni tud, nagy eséllyel eléri a kvalifikációt” – rögzítette Pintér. Kérdésre elmondta, az öltözőfolyosón gratulált kollégájának, a neki címzett szurkolói rigmusokat nem hallotta, a játékra figyelt. Mindenesetre volt egy mondata, mely szerint sajnálja a publikumot, a kellemetlen eredményért. A magyar válogatott október 11-én Bukarestben, három nappal később Tórshavnban lép pályára.

Még egy fiaskó, s érdemes volna a hosszabb távú tervekre fókuszálni, nem pedig az Eb-szereplésről álmodozni.

Nehezen pótolható a három pont Csányi Sándor szerint

Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) elnöke a Prima Primissima Díj tegnapi sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre elmondta, csalódást okozott számára a mérkőzés, de meghallgatja a szakemberek értékelését is. Hozzátette: „még nem ment el a hajó”, azzal együtt, hogy nehezen pótolható három pontot veszített el a válogatott. Jelezte: nincs sok idő a változtatásra, hiszen rövidesen Bukarestben, majd a Feröer-szigeteken játszik selejtezőt a csapat.

"Bevallom nehezen tudjuk az elvesztett három pontot pótolni, ugyanakkor kapkodni nem lehet, hiszen három hét múlva már Románia, majd három napra rá a Feröer-szigetek ellen játszunk EB-selejtezőt" - közölte Csányi Sándor. Az elnököt bosszantotta, hogy a vasárnapi meccsen mást látott ő, és mást a szakmai stáb, ugyanis Csányi Sándor nagyon elégedetlen volt a válogatott teljesítményével. Éppen ezért értékelést kért különböző szakemberektől, ők hogyan vélekednek. Megjegyezte: a stadion teltházas lelátóinak közönsége többet érdemelt volna, mint amennyit a magyar játékosok nyújtottak.

A Pintér Attila szövetségi kapitány sorsára vonatkozó kérdésre így válaszolt: ez alaposabb kiértékelést, a szakemberekkel és a játékosokkal folytatott konzultációt kíván. Az MLSZ-elnök hangsúlyozta: a legjobban az zavarta, hogy az első félidőben nagyon passzívan játszott a válogatott, egy olyan csapat ellen, mint az északír, sokkal bátrabban kellett volna pályára lépni.

Eb-selejtező, 1. forduló
SZEPTEMBER 7., VASÁRNAP
D csoport
Grúzia-Írország 1-2
Németország-Skócia 2-1
Gibraltár-Lengyelország 0-7
F csoport
Magyarország-Észak-Írország 1-2
Feröer-Finnország 1-3
Görögország-Románia 0-1
I csoport
Dánia-Örményország 2-1
Portugália-Albánia 0-1
(Szerbia szabadnapos.)
SZEPTEMBER 8., HÉTFŐ
C csoport
Luxemburg-Fehéroroszország 1-1 (1-0)
Spanyolország-Macedónia 5-1 (3-1)
Ukrajna-Szlovákia 0-1 (0-1)
E csoport
Svájc-Anglia 0-2 (0-0)
Észtország-Szlovénia 1-0 (0-0)
San Marino-Litvánia 0-2 (0-2)
G csoport
Oroszország-Liechtenstein 4-0 (1-0)
Ausztria-Svédország 1-1 (1-1)
Montenegró-Moldova 2-0 (1-0)

SZEPTEMBER 9., KEDD
A csoport
Kazahsztán-Lettország (18 óra, Tv: Sport1)
Csehország-Hollandia (20.45, Tv: Sport1)
Izland-Törökország (20.45)
B csoport
Andorra-Wales (20.45)
Bosznia-Hercegovina-Ciprus (20.45)
(Belgium és Izrael októberben kezd.)
H csoport
Azerbajdzsán-Bulgária (18, Tv: Sport2)
Horvátország-Málta (20.45)
Norvégia-Olaszország (20.45, Tv: Sport2)

Szerző
Frissítve: 2014.09.09. 12:25