Előfizetés

Német plakátkiállítás a határnyitás évfordulóján

Köszönjük Magyarország címmel nyílt plakátkiállítás csütörtökön a budapesti német nagykövetségen. A rendezvénnyel Lieselore Cyrus nagykövet szavai szerint a nagykövetség és a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara közösen kívánta háláját kifejezni azért, hogy Magyarország 25 évvel ezelőtt megnyitotta határait az NDK-s menekültek előtt.

Az Úri utcai nagykövetség falán, továbbá ezzel egy időben Budapest több más pontján, valamint különböző városokban, egyebek között Sopronban, Szombathelyen, Kecskeméten, Veszprémben, Pécsett, Hatvanban és Miskolcon kezdődött, több héten át tartó, egyedülálló plakátakció célja a hála kinyilvánítása mellett az emlékezés. A nagykövet szavai szerint a világban és itt Európában is történő erőszakos cselekmények láttán különösen fontos, hogy a fiatalabb generációk számára megőrizzék a negyedszázaddal ezelőtti békés történelmi események emlékét. Az egykori keletnémet menekültek magyarországi befogadását, ellátását és végül a kiengedésüket bemutató plakátok ezt az emlékezést segítik - mutatott rá a nagykövet, aki 1989-et a "csodák évének" nevezte.

A diplomata emlékeztetett arra, hogy a berlini fal leomlásához, a német egység megvalósulásához és Európa megosztottságának felszámolásához vezető úton"sok mérföldkő" volt. Ezzel kapcsolatban utalt a vasfüggöny lebontására, a páneurópai piknikre és végül a magyar kormány döntésére, amely lehetővé tette az NDK-polgároknak, hogy kiutazzanak Ausztriába.

"A magyarok ezeknél ez eseményeknél nagy bátorságról és nagy szívről tettek tanúbizonyságot. Erről ismertek ők, és így is cselekedtek" - hangsúlyozta Lieselore Cyrus.

Az évfordulós plakátakciót támogató Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) és egyben a Siemens Magyarország elnök-vezérigazgatója, Dale A. Martin hangsúlyozta: 1989 szeptember 11. mindenekelőtt a magyarok és a keletnémetek szabadságszeretetének győzelme volt. Szavai szerint ezen a napon kezdődtek azok a hatalmas társadalmi átalakulások is, amelyek az azóta eltelt 25 évben megvalósultak az egykori keleti tömb országaiban.

A DUIHK tagjai számára nem valamiféle formális kötelezettség, hanem szívből jövő késztetés volt, hogy köszönetet mondjanak a magyaroknak a 25 évvel ezelőtt tanúsított bátorságukért - jelentette ki a kamarai elnök. Elmondta: a DUIHK egyes tagvállalatai - köztük a Siemens, a Mercedes és az Audi - nem csupán a budapesti rendezvényhez járultak hozzá, hanem lehetővé tették, hogy más városokban is kihelyezzenek közterületen vagy a saját gyárépületeken plakátokat. "Ezek a legékesebb bizonyítékát jelentik annak is, hogy ma milyen szorosan kötődnek ezek a vállalatok Magyarországhoz" - jelentette ki Dale A. Martin, egyben meggyőződését fejezte ki, hogy a magyarok és a németek közötti rokonszenv a jövőben is fennmarad.

A Budapesten és a többi városban szervezett plakátkampány alapmotívuma az egyik legelső fénykép, amelyen 1989. szeptember 11-én Sopronnál keletnémet állampolgárok átlépik a határt. A fénykép - és a többi plakát sarkában - jól látható a kommunista rendszer ellen küzdő NDK-s polgárok hármas követelése: "Egység, szabadság, demokrácia".

Operába is megy Barroso, pedig nem tudta, mit ír alá

Miután a Budapesti Corvinus Egyetem szenátusa és egyetemi doktori tanácsa ünnepi ülésen díszdoktorrá avatja José Manuel Barrosót, az Európai Bizottság elnöke Orbán Viktor társaságában megtekinti az Operaház ma esti előadását, a Trójai játékok/A szilfid című balettparódiát. 

Barroso amúgy, amikor aláírta Orbánnal az úgynevezett partnerségi megállapodást, azt mondta a Világgazdaság tudósítása szerint: "Két papírt írok alá. Aláírom a magyart. Nagyon remélem, hogy az van a szövegben, amire számítok”.

ttp://www.vg.hu/kozelet/politika/barroso-odaszurt-orbannak-a-tizezer-milliard-forintos-megallapodas-alairasan-435148

Jöjj néhány órás napsütés...

Publikálás dátuma
2014.09.11. 16:37
Fotó: Facebook
Bár már kisüthet a nap, még pénteken is számíthatunk esőkre az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint.

Csütörtökön többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, inkább csak a Tiszántúlon és északkeleten süthet ki hosszabb időre a nap.

Pénteken is sok lesz a felhő, továbbra is hosszabb napos időszakok keleten valószínűek, de időnként már a Dunántúlon is kibukkanhat a nap. A Tiszántúlon elszórtan, másutt sokfelé várható eső, zápor, zivatar. Helyenként heves zivatar is kialakulhat. Több helyen jelentős mennyiségű csapadékra számíthatunk. Reggelig nyugaton az északi, keleten a délkeleti, pénteken a délkeleti, keleti szél lesz helyenként erős. Zivatarok környezetében átmenetileg viharossá fokozódhat a szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 17 fok között valószínű.

A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken a Dunántúlon 16 és 20, másutt 19 és 30 fok között alakul, melegebb északkeleten lesz.

Szombaton délelőtt elsősorban a nyugati és középső, délután főként keleti területeken várható eső, zápor, zivatar. Helyenként - elsősorban nyugaton - még ekkor is jelentős mennyiségű csapadék hullhat. Időnként megerősödik a szél is. Délelőtt keleten, délután néhol nyugaton is kisüthet rövid időre a nap. A leghidegebb órákban 12-17 fok lehet. Nappal a Dunántúlon 16-21, másutt 21-27 fok között alakulnak a maximumok.

Vasárnap is többfelé valószínű eső, zápor, helyenként zivatar. Zivatarokban a szél is megerősödik. Rövid napos időszakok néhol délnyugaton és északkeleten lehetnek. A minimumhőmérséklet 10-16 fok között valószínű. A nappali maximumok többnyire 17-26 fok között alakulnak, a melegebb északkeleten lehet - olvasható az előrejelzésben.