Előfizetés

Rambo utolsó vérig

Publikálás dátuma
2014.09.12. 09:30
Fotó: Facebook
Ötödször is felölti Rambo fegyverzetét Sylvester Stallone és ez lesz az ötödik, egyben az utolsó filmje a rettenthetetlen harcos sorozatában. Stílszerűen Utolsó vér (Last Blood) lesz a címe.

Rambo ezúttal ismét egyedül száll szembe az ellenséggel, amely könyörtelenebb és kiszámíthatatlanabb a délkelet-ázsiai gerilláknál is: egy mexikói drogkartellel. Ezt a missziót, a Comingsoon.net filmes portál szerint azért vállalja el, hogy megmentse egy, az amerikai-mexikói határon elrabolt lány életét.

 A jó öreg Sly 68 évesen ismét teljesen a kezébe veszi a filmet: ő írja a forgatókönyvet, ő rendezi és természetesen ő a főszereplő is. Stallone készülő művét minden álszerénység nélkül a Coen-testvérek remekműve, a Nem vénnek való vidék „személyes változatának” nevezte. Rambo fizikai formája nem is kérdés, ugyanakkor a korral csak tapasztaltabb, okosabb, ravaszabb lesz, mint ellenségei.

 A forgatás október végén kezdődik a Millenium Films produkciójában.

 Stallonét lehet szeretni, vagy nem szeretni, de tény, hogy az olasz-amerikai színész az elmúlt bő 30 évben két ikonikus figurát teremtett a moziban: a mélyről jött bokszbajnokot, Rocky-t, és az amerikai „magányos hősök” sorába illeszkedő Rambót, aki 1982-es feltűnésekor sokat tett azért, hogy a  vietnami sokkból éppen csak ébredező amerikaiak visszakapják  önbecsülésüket és saját erejükbe vetett hitüket.

Még mindig dübörög

P. Szabó Dénes
Publikálás dátuma
2014.09.12. 07:48
A Scooter együttes FORRÁS: BUDAPEST PARK
Ma este igazi "ereszd el a hajam" bulin vehet részt az, aki befizet a Scooter nevű együttes Budapest Parkban tartott koncertjére. Az 1993-ban, Hamburgban megalakult techno csapat már a kilencvenes évek óta nagy népszerűségnek örvend hazánkban, a házibulikon és korábbi koncerteken is kórusban éneklik a rajongók a Scooter nem túl bonyolult, egy vagy pár szavas dalszövegeit.

Kis túlzással kijelenthető, hogy a Scooter több száma is, mint a Fire, az I'm raving és az Endless Summer mára az európai popzenei kultúra kitörölhetetlen slágerei lettek.

Csakúgy mint a humoros szövegű How much is the Fish, melyet sokan értetlenkedéssel fogadtak, mikor kijött 1998 nyarán, hiszen miért is énekelne bárki is arról, hogy "Mennyibe kerül a hal?". Szofisztikáltságot ne is keressünk a dalszövegekben, melyek amúgy is szándékoltan egyszerűek.

A pergő vagy éppen keményebb ütemű zeneszámok persze nem lennének az igaziak a kultikus frontember, H. P. Baxxter nélkül. A karakteres arcú és hangú énekes jól ért a hangulatkeltéshez, a már említett pár szavas dalszövegekkel és rap-betétekkel izzítja fel a közönséget. Mint egy eszelős tábornok, annyi különbséggel, hogy ő nem hadba, hanem buliba szólítja a rajongótáborát.

A mély orgánumhoz persze figyelemfelhívó imidzs is dukál. Baxxter már a Scooter karrierjének kezdete előtt is hidrogéneztette rövidre nyírt haját. Az elmúlt két évtizedben pedig megőrizte a jellegzetes frizurát, legfeljebb a haj színének árnyalata és hosszúsága változott. Pár miliméterrel.

A háromtagú Scooter egyetlen biztos tagja amúgy is Baxxter. Jelenleg két társával, Phil Speiser és Michael Simon zenészekkel lép fel, de az elmúlt húsz évben többször is változtak a tagok a hidrogénszőke frontember körül.

Hozzájuk hasonló együttest se hangzásban se stílusban nem találni más európai országban. Vagy talán mégis: hazánkban az 1995-ben alapított Kozmix együttes hasonlít egy kicsit a német csapatra. Ráadásul az énekes, Lányi Lala is rövidre nyírt hidrogénszőke hajat visel már a kezdetek óta, de lehet, hogy mindez csak véletlen... 

Az este 7-kor kezdődő eseményen ezúttal mindkét csapat megdübörögteti a Budapest Park hangfalait, amelyen nemcsak a Scooter kilencvenes évekbeli és ezredforduló utáni, hanem legújabb számai is elhangzanak majd. One, two, three, fire!

Filmek minden mennyiségben

Bársony Éva
Publikálás dátuma
2014.09.12. 07:47
Robert De Niro a Zsigmond Vilmos által fotografált ötszörös Oscar-díjas Szarvasvadász című filmben, amely a CineFest retrospektí
A Land Ho! című izlandi-amerikai film bemutatójával ma megkezdődik a 11. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál. A szeptember 21-ig tartó programban minden eddiginél több filmet láthat a közönség, több mint kétszáz mozgókép szerepel a különböző szekciókban és programokban. Miskolc külön bája: a közönség minden vetítésre ingyen léphet be.

Szándéka és elhatározott célja szerint a CineFest a tizenegyedik alkalommal is a világ filmtermésének friss és izgalmas újdonságaival kíván a közönség elé lépni, s emellett idén is klasszikus darabokkal emlékezik a mozgókép nagyságaira. A fesztivál történetében rekordszámú, több mint 200 filmet hívtak meg a válogatók a különböző szekciókba, de többféle filmes program is szerepel a kínálatban.

Miskolc különlegessége idén is érvényben maradt: a nézők ingyen nézhetik meg a filmeket. A zsűrik a díjakat a nagyjátékfilmek, a kisfilmek, dokumentációs és animációs filmek kategóriájában ítélik oda, a két legfőbb díj, a Pressburger Imre- illetve az Adolph Zukor - díj egyaránt 5-5 ezer euróval jár. A válogatók jól megpakolták a kategóriákat. A CineFest nagyjátékfilmes versenyében idén 20 friss alkotás mutatkozik be.

Az európai filmek mellett van izraeli, kazah, kubai, amerikai, kolumbiai, török, kanadai és orosz versenyző. És szintén csúcs: idén három magyar szerepel a versenymezőnyben: Reisz Gábor rendezésében VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan valamint Kerékgyártó Yvonne: Free Entry című játékfilmje mellett Miklósy Zoltán: Manieggs - Egy kemény tojás bosszúja című egész estés animációja.

Az idei miskolci mezőny érdekessége, hogy a többi szekcióban is több magyar film versenyez. A dokufilmek között van Halász Glória Dr. Lala című munkája. A kisfilmek versenyében Milojev Zanett Vénusz átvonulása, Nagypál Orsi: Kispárizs és Hörcher Gábor: Ricsi című műve szerepel, míg az animációs szekcióban Felvidéki Miklós: Röpíts el a Holdba, Varga Petra: Vannak szomszédaim valamint Ruska László és Ringeisen Dávid: Papírvilág című filmje versenyez.

Friss felfedezések és fesztiválokon befutott tehetségek egyaránt szerepelnek a miskolci nagyjátékfilmek versenyében. A legnagyobb figyelmet alighanem A megfelelő ember című dokumentum-játékfilm ébreszti, amelyet Vanessa Lapa izraeli rendezőnő Heinrich Himmlerről készített. Himmler magánlevelezésén és naplóján keresztül mutatja meg, hogy a tömeggyilkosok is csak átlagemberek.

A dokumentumokat amerikai katonák találták meg és foglalták le Himmler rezidenciájában 1945. május 6-án, az anyag 25 évre eltűnt, majd Tel-Avivban valaki negyven évig rejtegette. Ezután a rendezőnő édesapja vásárolta meg a film érdekében. Vanessa Lapa a CineFesten személyesen mutatja be filmjét a magyar közönségnek.  A nemzetközi filmvilág kedvelt arcai közül jó páran megjelennek a játékfilmekben.

Így például Viggo Mortensen és Kirsten Dunst látható a Kétarcú január (The Two Faces of January) című film főszerepeiben, míg Scarlett Johansson az Under the Skin, azaz A felszín alatt című mozidarabban lesz látható. Ez a Jonathan Glazer rendezte mozidarab Londonban és Velencében aratott tavaly sikert, s a brit filmkritikusok díját elnyerte a legjobb operatőri munkáért Londonban.

A Sundance fesztivál biztos forrása a nemzetközi filmes fiesztáknak, a CineFesten idén is látható lesz jó néhány onnan érkezett darab. A versenyben szerepel a Sundance idei zsűri nagydíját és a közönség díjat elnyert Whiplash, Damien Chazelle filmje, amely egy 19 éves dobosról szól. Ugyancsak a Sundance-ről több díjjal indult a miskolci verseny egy másik darabja, az I Orogins, azaz a Felettünk a Föld, Mike Cahill rendezésében.

A Sundance idén versenyen kívül is jelen van, külön programban mutatják be a Sundance-Channel válogatás elnevezésű összeállítást, amelyben négy ígéretes nagyjátékfilm lesz látható.  Idén a DunaDock társaság nem lesz jelen Miskolcon. Mint lapunk is foglalkozott a témával, a fesztivál először elzárkózott a fiatal filmesek programjától, amelyben cigány témájú játék- és dokufilmeket akartak a szokásos workshopjukon bemutatni.

Az eljárást erősen kritizáló sajtóvisszhang hatására a CineFest visszavonta első döntését, a szokásos DunaDock program mégsem jön létre idén, mert a felkészülésre a filmeseknek már nem maradt elegendő idejük. A CineFest viszont megtartja beharangozott Roma-Kép 2014 című programját, amelyben különböző sikeres roma személyiségek portréfilmjeit, valamint Sára Sándor Feldobott kő című, 1968-as rendezését vetítik majd.

A CineFest izgalmas CineClassic programja idén ötödik alkalommal jelentkezik - ismét különlegességekkel. A filmtörténeti program nagy dobása a Meseautó bemutatása, ugyanis éppen 80 éve forgatták a filmet a lillafüredi Palota Szállóban. A legendás klasszikust most ugyanott vetítik le, ahol nyolcvan éve Törzs Jenő, Perczel Zita és Kabos Gyula játszotta el a Gaál Béla-rendezte mozi karaktereit.

A CineFest-programok sorában a Kitekintő a kortárs filmek közül válogat, a Made by Spain három filmet, a Szlovák animáció 33 művet, a Partner fesztiválok 61 rövidfilmet a retrospektív program 8 filmet vezet majd elő. És Miskolc emlékezik a magyar színészet örök csillagára, Tolnay Klárira is ünnepi programokkal.