Előfizetés

Orbán: egyharmadával biztosan csökkennek a törlesztőrészletek

A bankok elszámolásának végén átlagosan egyharmaddal biztosan csökkenni fog az adósok fennmaradó hiteleinek törlesztőrészlete - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Miután az a pénz, amit a bankok - a miniszterelnök megfogalmazása szerint - tisztességtelenül elvettek, visszajár, ez a legtöbb esetben úgy történik majd, hogy a még fennálló tartozást ennyivel csökkenteni fogják, vagyis az emberek adóssága is radikálisan csökkenni fog  - közölte Orbán Viktor.

A kormányfő hozzátette: az elszámolási törvényjavaslat pénteken kerül nyilvánosságra, ami után "egy ország fog osztani, szorozni, számolni", hiszen egyenként kell minden hitelszerződést újraszámolni.

A miniszterelnök értékelése szerint a magyar gazdaságtörténetben példátlan, hogy a kormány és a parlament "a tisztesség logikája" alapján teljes egészében átvilágítson egy "az emberekkel szemben tisztességtelen pénzügyi manőverrendszert", és elszámoltassa a bankokat. Orbán Viktor hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a modern pénzügyi rendszerben a bankok nélkülözhetetlenek, és ha "jól kezelik" őket, akkor a gazdaságnak áldás a létezésük. "Ha eljön a fair bankok korszaka, akkor ők nagy mértékben segítik a gazdaságot, ezen keresztül segítik az embereket" - emelte ki.

A devizahitelek forintosítását firtató kérdésre Orbán Viktor azt mondta, ez továbbra is cél, "el akarjuk tüntetni a devizahitel-rendszert, ám ezek a tárgyalások még el sem kezdődtek, "ez egy másik történet" - jelezte.

Megoldódott a “ vándorló” kövek rejtélye

Publikálás dátuma
2014.09.12. 09:15
Fotó: Plos One
Régóta foglalkoztatta a tudományt a kaliforniai Halál Völgye kiszáradt medrében vándorló kövek rejtélye. Tulajdonították a földön kívüliek által kibocsátott mágneses sugaraknak, hirtelen feltámadt orkán erejű szélnek, fordított gravitációnak és még sok minden másnak. Valóján, mint most kiderült, a magyarázat sokkal egyszerűbb: egy megolvadt, darabokra törő jégréteg csúsztatja a köveket.

„Életem legunalmasabb megfigyelése volt.” - vallotta be Richard Norris, a San Diego-i Scripps Institution paleo-oceanográfusa, aki a Plos One-ban magyarázta el a jelenséget, amelyre a múlt század negyvenes éveiben figyeltek fel.

Hogyan csinálják a 300 kg-ot is elérő kövek százai, hogy elindulnak? A választ egy GPS és egy in-time-lapse filmfelvétel adta meg. .Ezeknek az eszközöknek sikerült befogniuk 2013. december 20-án egy követ, amikor vele együtt több mint hatvan másik kő is elindult és követték az útját hosszú órákon keresztül. Norris, aki regisztrálta 2013 december és 2004 január között egy kő 224 méteres teljesítményét, rájött, hogy a kiszáradt tó felszínén télen gyakran képződik egy 3-6 milliméteres jégréteg az éjszakai órákban. Amikor ez a jég másnap délelőtt olvadni kezd, a 14-18 km/órás szél ezeket a jégdarabokat megmozdítja és velük együtt elindulnak a kövek is, nagyon alacsony sebességgel, percenként 2-5 m-t tudnak megtenni.

Amellett, hogy a Halál völgyében mérték a legmagasabb hőmérsékletet, amióta van ilyen mérés - 1913-ban Furnace Creekben 1913. július 10-én plusz 56,7 C fokot némely helyen télen a higany- szál 0 fok alá is süllyedhet és ezen a hőmérsékleten a létező kevés víz megfagy.

 

Őshüllő keresztapja lett Mick Jagger

Publikálás dátuma
2014.09.11. 20:09
Fotó: Chris Jackson, Gettyimages.
Mick Jagger, a Rolling Stones frontemberének tiszteletére a Jaggermeryx naida nevet kapta egy 19 millió évvel ezelőtt élt mocsárlakó lény, amelynek fosszíliái az egyiptomi sivatagban kerültek napvilágra. A leletet az amerikai Wake Forest Egyetem és a Duke Egyetem kutatói a Journal of Paleontology legújabb számában mutatják be.

A sivatagos terület, ahol feltárták a fosszíliát, évmilliókkal ezelőtt mocsaras deltavidék volt - olvasható a ScienceDaily hírportálon.

A Jaggermeryx naida, azaz "Jagger vízi nimfája" akkora volt, mint egy kisebb szarvas. A fura lény, amely a páros ujjú patások, az Anthracotheriidae kihalt családjához tartozott, leginkább egy sovány víziló és hosszúlábú sertés keverékére emlékeztet.

"Jagger vízi nimfája" egyike volt az Anthracotheriidae-családnak a helyszínen feltárt hat fajának. A többi öttől az különbözteti meg, hogy állkapcsának mindkét oldalán apró lyukak, az idegek kilépési helyei sorakoztak. A szokatlanul gazdag ideghálózat, valamint az állkapcsok alakja arra enged következtetni, hogy a mocsárlakó lénynek nagy, "érzéki" ajkai voltak, akár csak a brit rocklegendának.

Az elvégzett izotópos vizsgálatok alapján a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a lény növényevő volt, a táplálék begyűjtését lényegesen megkönnyítették számára a nagyméretű, érzékeny ajkak.

A rock-zene máskor is megihlette már az őskutatókat. A leghíresebb az Etiópiában talált ősember, aki a Lucy nevet kapta azért, mert felfedezőjének a Beatles Lucy In The Sky With Diamonds című dala volt a kedvence.