Előfizetés

Gmail postafiókok adatai kerültek fel a világhálóra

Ismeretlenek tömegesen tettek fel Gmail felhasználói neveket és jelszavakat az internetre. Állítólag először orosz internetes oldalakon tűntek fel a fontos adatok, összesen ötmillió postafiókról lehetett szó. 

A Gmailnál azonban úgy vélték, felesleges megkondítani a vészharangot. A nyilvánosságra hozott kombinációk mindössze két százaléka érvényes. Ez azonban így is azt jelenti, hogy százezer személy postafiókjának adatai kerültek fel a világhálóra. Az érintetteket felszólítottál arra, változtassák meg jelszavukat. Az azonban nagy kérdés, honnan tettek szert az adatokra. A Google szerint ugyanis szerverét nem törték fel.

A Gmail 2004-es megjelenésével forradalmasította az elektronikus levelezést. Kezdetben meghívóval csatlakozhattunk a Gmail világába. A szolgáltató ekkor még egy gigabájtnyi tárhelyet adott, de ez is a sokszorosa volt annak, amit az addigi szolgáltatók. Az emailt ráadásul akár az Outlookból is egyből elküldhettük. A Google felemelkedése a kiváló keresőszolgáltatás mellett a Gmail nagyvonalúságára volt visszavezethető.

2005 tavaszán aztán új ajándékkal kedveskedtek a felhasználóknak. Georges Harik, a cég termékmenedzsere bejelentette, hogy a tárhelyet folyamatosan, napról napra emelik, amely akár a végtelent is elérheti. Kapacitását eleinte 3,2 MB/nap sebességgel növelték, majd ezt 145 MB/évre lassították, ami 0,4 MB/napnak felel meg. 2007 októberében aztán felgyorsították a számlálót 5,37 MB/napra. 2007 decemberében 6 gigabájtra emelték a tárhelyet, amivel továbbra sem kelhetett versenyre egyetlen szolgáltató sem.

A tárhely folyamatos emelése mellett a Gmail másik telitalálata a chatszolgáltatás bevezetése volt, melynek segítségével a webes felületről lehet csevegni bárkivel. A Google e szolgáltatásával már-már halálos csapást mért a nagy riválisokra, a Microsoft Hotmailjére, valamint a Yahoo Mail szolgáltatására. Pontosabban két legyet is ütöttek egy csapásra, már ami a Microsoft lekörözését illeti, hiszen ezután szorult vissza az MSN Chat, amely aztán el is tűnt a világhálóról.

A Gmailnek ma már megannyi funkciója van, ellátták a címtár mellett naptárral, s számos olyan szolgáltatással, amely hasznos lehet a digitális világ mindennapjaiban. 2012 júniusi adat szerint látogatóinak száma 425 millió.

Veszteségesek a legnagyobb víziközmű-cégek

Tavaly megcsappant a hazai víziközmű-szolgáltatók száma, a ma aktív 46 szolgáltatóból 18 kizárólag állami vagy önkormányzati tulajdonban van, és a legnagyobb cégek adózott eredménye tavaly mínuszban volt - írja a Világgazdaság.

Az árbevétel alapján a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) maradt a listavezető az előző évitől egymilliárd forinttal elmaradó, 39 milliárdos bevétellel. A mögötte álló Fővárosi Vízművek 31,1 milliárdos forgalma mögött viszont 3,5 milliárdos növekedés áll. A 8. legnagyobb árbevételű Tiszamenti Reginális Vízművek 6,8 milliárdos bevétele triplázást takar annak köszönhetően, hogy a szakmában lezajlott koncentráció részeként jelentősen megnőtt a társaság ellátási területe. Az üzemi eredmények területén sokkal rosszabb a kép, a szegmens 20 legnagyobb cégének a fele mínuszban volt, ráadásul sokkal nagyobb mértékben, mint egy évvel korábban.

Az adózott eredményt tekintve a 20 legnagyobb társaságból 17 veszteséges volt. A még nyereséges három szolgáltató egyike, az FCSM is csak a 2012-es érték háromötödét kitevő 4,7 milliárdos nyereséget mutatott fel, és hasonló mértékben gyengült a Szegedi Vízmű eredménye is. A pécsi önkormányzat tulajdonában lévő Tettye Forrásház viszont - csökkenő árbevétel és negatív üzemi eredmény mellett - 116 millióról csaknem 7 milliárdra javította ezen mutatóját.

A Fővárosi Vízművek és a Debreceni Vízmű kiemelkedően nagy, 52,8 milliárdos, illetve mintegy 21 milliárd forintos veszteséggel zárta az évet, mindkét esetben egy-egy rendkívüli tétel rontotta le a mutatót - írta az újság.

Hernádit csábítja Orbán?

Publikálás dátuma
2014.09.12. 07:00
Hernádi Zsolt állítólagos horvátországi korrupciós ügye megnehezíti az INA-ról folyó tárgyalásokat FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója - lapunk információja szerint - már nem tér vissza a magyar olajmultihoz, több hónapos, szeptember végén lejáró szabadságáról, és csatlakozik Orbán Viktor kormányfő legszűkebb stábjához, gazdasági főtanácsadóként. A hírt a Mol hivatalosan cáfolta.

A nyáron adta hírül a Népszabadság, hogy Hernádi Zsolt hosszú, több hónapos fizetés nélküli szabadságra megy. Később kiderült, hogy a több hónap szeptember végét, október elejét jelenti. Tegnap olyan hírek terjedtek el, hogy a magyar olajmulti első embere már vissza sem tér az Október 23. utcai székházba, hanem a Kossuth téren köt ki, ahol Orbán Viktor gazdasági főtanácsadója lesz. Az információt nem erősítették meg, Havasi Bertalan helyettes államtitkár, a miniszterelnök sajtófőnöke lapzártánkig nem válaszolt a lapunk által feltett kérdésre.

Az közismert, hogy Orbán Viktor és Hernádi Zsolt jó viszonyt ápol egymással, sőt azt is mondhatnánk, hogy kapcsolatuk bizalmas. A mindkettejüket ismerők szerint is gondolkodásuk közel áll egymáshoz, bár Hernádit kifejezetten jó topmenedzsernek tekintik, márpedig a versenyszféra szempontjai és az orbáni filozófia kevés ponton találkoznak. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a kormányfő állítólag még a Mol-vezér kisoroszi villájában is vendégeskedett. A jobbközép magyar kormány - egyébként helyesen - mindig kiállt a Mol mellett. Ugyanakkor mondvacsináltnak látszott a kormányzati indok, hogy korábban miért is kellett megvennie a Szurgutnyeftegaz tulajdonában lévő 20 százalékos Mol-részvénycsomagot. Ezzel ugyanis a befolyása a cég életébe továbbra sem nőtt meg, amit az is igazol, hogy még igazgatósági taggal sem képviseltetik magukat.
A Mol-t jól ismerő szakemberek gyakran beszélnek arról, hogy Hernádi személye megnehezíti a horvát kormánnyal folytatott tárgyalásokat az INA-cég jövőjét illetően. A Mol meghatározó tulajdonában és irányítása alatt lévő, horvát olajcég gazdaságos működését ugyanis a rossz állapotú olajfinomítói lerontják, márpedig a Mol ezt a kérdést legszívesebben "parkoltatná."

Ugyanakkor arról sem szabad megfeledkezni, hogy jövőre minden bizonnyal sorra kerül Hernádi állítólagos korrupciós büntetőügyének tárgyalása a horvát fővárosban. Viszont a Mol-vezér semmiképpen nem jelenik meg majd Zágrábban, sőt Magyarországot egyáltalán nem meri elhagyni, mert horvát elfogatóparancs van érvényben ellene. (Május végén a horvátországi ügyek kapcsán Magyarországon zajló büntetőperben első fokon, nem jogerősen, felmentették a Mol-vezért, ha jogerőre emelkedne a döntés, akkor azt a horvát ügyészségnek is el kellene fogadni.) Mint ismeretes április 3-i kezdettel felfüggesztette Hernádi Zsolt igazgatósági tagságát az OTP Nyrt.-ben, összefüggésben az ellene emelt horvát váddal.

Hernádi neve a kormány, illetve a hozzá közel álló gazdasági csoportok között a tavaszi választások óta éleződő feszültség kapcsán is szóba került - eltérő kontextusokban. A Figyelő kifejezetten Hernádira, illetve a Molra koncentráló múlt heti összeállítása szerint személyével kapcsolatban a Mol két legfontosabb stakeholdere (befolyással bíró személye), Orbán Viktor miniszterelnök és Csányi Sándor OTP-elnök-vezérigazgató is támogató.

Ugyancsak néhány napja a 444.hu próbálta feltárni a Simicska-Orbán háború hátterét. A portál összeállítása szerint Orbán Viktor - mivel szabadulna a Fidesz gazdasági hátterét több mint két évtizede meghatározó Simicska Lajos befolyásától - "új klán" kiépítéséről döntött. Mint írták, "az új csoportban valószínűleg senkinek nem lehet majd olyan kitüntetett szerepe és önállósága, mint amilyen Simicska Lajosnak volt. Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester például egyre nagyobb vagyon pénztárnoka, de feladatai inkább technikaiak, és nem fér a döntések közelébe." Mészáros mellett a portál a Felcsúton is aktív Duna Aszfalt Kft.-t, illetve Garancsi László Videoton futball klub tulajdonost említette, továbbá Hernádi Zsoltot. Garancsi személye amúgy kapcsolódási pont Orbán és Hernádi között; az egykori takarékszövetkezetes Garancsi 2002-ben - Hernádival közösen jegyzett - cége vette meg az OTP-től a CD Hungary maradékát. De ide kapcsolódik a 2013 végén felbukkant egykori Mol Energiakereskedő, melynek ma MET Magyarország Energiakereskedő Zrt. a hivatalos neve és amely olcsóbban hoz Magyarországra földgázt, mint amennyiért az oroszok a magyar állammal kötött hosszú távú szerződés alapján szállítanak. A MET tulajdonosai között a Mol mellett egy offshore céghálózatban feltünik Garancsi és a Wallis-alapító Nagy György is. A 444.hu szerint épp a MET sikere volt az a pont, amikor Orbán felismerte, hogy ehhez nincs szükség Simicskára.

Hernádi nélkül ezek az üzletek nem jöttek volna létre, a kormányfő régi személyes barátja pedig a legfontosabb magyar energetikai céget vezeti. Ráadásul az INA-ügyben hazai bíróságon indított kereset, amely gyakorlatilag kimentheti a Mol-vezért az ügyből, a 444.hu szerint Orbánnak köszönhető. A portál szerint "talán a Molnál lehetett a leghamarabb érezni, hogy új szelek fújnak a 2014-es választások után". Korábban ugyanis az NFM-ből folyamatos nyomás alatt tartották a Molt, aminek oka az lehetett, hogy az MVM-mel szemben a Mol-nál nem volt befolyása Simicskának.

A portál szerint a Mol-vezér környezetében először többen azt hitték, hogy ez a vég kezdete, és Hernádinak mennie kell. Ehhez képest a 444.hu forrásai szerint a távol töltött időt épp az új orbáni hátország rá eső részének megszervezésével töltötte. Mások szerint nem szervezkedett, hanem azért lépett hátra, hogy mérlegelje hogy egy új felállásban akar-e szerepet vállalni.

                                                       Cáfol az olajtársaság
A Mol Nyrt.-nek nincs tudomása arról, hogy az elnök-vezérigazgató távozna a cégtől. Szollár Domokos, a társaság szóvivője arról számolt be a Népszavának, hogy állandó kapcsolatban áll Hernádi Zsolttal, aki e hónap végén, a jövő hónap elején vissza szándékszik térni a céghez. A szabadságáról azt mondta, hogy az elmúlt években számos, a társaság életében fontos esemény esett mindig a nyárra, idén azonban ez nem így volt, ezért az elnök-vezérigazgató hosszabb időre szabadságot tudott kivenni, amire az elmúlt években nem volt példa.

                                                        Találgatások
Hernádi neve a kormány, illetve a hozzá közel álló gazdasági csoportok között a tavaszi választások óta éleződő feszültség kapcsán is szóba került - eltérő kontextusokban. A Figyelő kifejezetten Hernádira, illetve a Molra koncentráló múlt heti összeállítása szerint személyével kapcsolatban a Mol két legfontosabb stakeholdere, Orbán Viktor miniszterelnök és Csányi Sándor OTP-elnök-vezérigazgató is támogató."
Ugyancsak néhány napja a 444.hu próbálta feltárni a Simicska-Orbán háború hátterét. A portál összeállítása szerint Orbán Viktor - mivel szabadulna a Fidesz gazdasági hátterét több mint két évtizede meghatározó Simicska Lajos befolyásától - "új klán" kiépítéséről döntött. Mint írták, "az új csoportban valószínűleg senkinek nem lehet majd olyan kitüntetett szerepe és önállósága, mint amilyen Simicska Lajosnak volt. Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester például egyre nagyobb vagyon pénztárnoka, de feladatai inkább technikaiak, és nem fér a döntések közelébe." Mészáros mellett a portál a Felcsúton is aktív Duna Aszfalt Kft.-t, illetve Garancsi László Videoton futball klub tulajdonost említette, továbbá Hernádi Zsoltot. Garancsi személye amúgy kapcsolódási pont Orbán és Hernádi között; az egykori takarékszövetkezetes Garancsi 2002-ben - Hernádival közösen jegyzett - cége vette meg az OTP-től a CD Hungary maradékát. De ide kapcsolódik a 2013 végén felbukkant egykori Mol Energiakereskedő, melynek ma MET Magyarország Energiakereskedő Zrt. a hivatalos neve és amely olcsóbban hoz Magyarországra földgázt, mint amennyiért az oroszok a magyar állammal kötött hosszú távú szerződés alapján szállítanak. A MET tulajdonosai között a Mol mellett egy offshore céghálózatban feltünik Garancsi és a Wallis-alapító Nagy György is. A 444.hu szerint épp a MET sikere volt az a pont, amikor Orbán felismerte, hogy ehhez nincs szükség Simicskára.
Hernádi nélkül ezek az üzletek nem jöttek volna létre, a kormányfő régi személyes barátja pedig a legfontosabb magyar energetikai céget vezeti. Ráadásul az INA-ügyben hazai bíróságon indított kereset, amely gyakorlatilag kimentte a Mol-vezért az ügyből, a 444.hu szerint Orbánnak köszönhető. A portál szerint "talán a Molnál lehetett a leghamarabb érezni, hogy új szelek fújnak a 2014-es választások után". Korábban ugyanis az NFM-ből folyamatos nyomás alatt tartották a Molt, aminek oka az lehetett, hogy az MVM-mel szemben a Mol-nál nem volt befolyása Simicskának.
A portál szerint a Mol-vezér környezetében először többen azt hitték, hogy ez a vég kezdete, és Hernádinak mennie kell. Ehhez képest a 444.hu forrásai szerint a távol töltött időt épp az új orbáni hátország rá eső részének megszervezésével töltötte. Mások szerint nem szervezkedett, hanem azért lépett hátra, hogy mérlegelje hogy egy új felállásban akar-e szerepet vállalni.