Előfizetés

Kétezer zenész áll csatasorba a hétvégén

Podhorányi Zsolt
Publikálás dátuma
2014.09.13. 07:45

Megmozdul hétvégén a magyar muzsikusok apraja nagyja, hogy még népszerűbbé és kedveltebbé tegye hazánkfiának a dalt, a miénket. Elképesztő mennyiségű előadó ragad hangszert és/vagy mikrofont, hogy világgá kürtölje dicsőségünket elsősorban szeptember 14-én. A hagyományos és évek óta kedvelt kezdeményezések mellett idén újdonságoknak is örülhetünk, Martonvásáron a Magyar Népdal Napját ünnepeljük.

Mindennek van már napja, talán még az újságíróknak is, a magyar dalt már hét éve ünnepeljük. Múltja van, méghozzá dicső a kezdeményezésnek, amely azt tűzte ki célul, hogy egyszer a hazai dalokra is odafigyeljünk.

A programsorozat igyekszik ráébreszteni a hallgatóságot, hogy a magyar dalkultúra élő és eleven, sőt eredeti, még ha forrásait néhány műfaj esetében a tengerentúlon is kell keresnünk. Hogy mitől magyar a dal? Na, ez már fogas kérdés. Némelyeknek az angol nyelvű daléneklés is belefér a meghatározásba, ha a zenész magyar. Legtöbben azonban megkövetelik a magyar éneklést.

Erre a kérdésre is megpróbál válaszolni a kezdeményezés. A legtöbb esetben ingyen és bérmentve számolhatunk le előítéleteinkkel és élvezhetjük a műfaj sokszínűségét.

Alkalmas a rendezvény arra is, hogy maguk a zenészek, előadók is megszabaduljanak előítéleteiktől, a szokástól, ahogy nap mint nap színpadra lépnek, muzsikálnak. Ritkán láttam olyan szabadon közönség elé állni zenészeket, mint éppen a Magyar Dal Napja pódiumain. Lukács Lászlóról a Tankcsapda énekeséről a Sziget Fesztivál egyik régi nulladik napján kiderült, hogy remek hangulatot varázsol akár egy szál akusztikus gitárral is. Fenyő Miklósról bebizonyosodott, hogy vérbeli rock and roll előadóként poros fesztiválszínpadokon is otthon érzi magát, ahol Deák Bill Gyulán is addig nevetgéltek az erősen bepálinkázott amerikai fiatalok, amíg nem tanította bluest énekelni őket úgy, ahogy műfaj őshazájában, Amerikában is ritkán hallják.

A dalünnep rendezvényei során a magyar dalról kiderült, hogy legtöbbnyire befogadó, sokszínű, nyitott, ezerféle, mint a Maszkura és a Tücsökraj óbudai koncertje volt néhány éve, ahol keveredett rock, blues, magyar népzene és rap. A szintézis pedig leginkább egyetlen emberben született meg, Maszkurában, aki Erdélyből jött, zenélt aluljáróban, színházban és tévéstúdióban, volt násznagy, harmonikás énekes és költő… 

 Az idei rendezvény részben őrzi a korábbi évek jó kezdeményezéseit és új ötletek is színesítik a programot, mint a Magyar Népdal Napja Martonvásáron a Csík zenekar részvételével. Az egész hétvégén át tartó fesztiválon színpadra lépnek a környék hagyományőrző együttesei, muzsikál a Csík zenekar, a Punnany Massif, a Szalonna és bandája, este pedig a népszerű televíziós vetélkedő, a Fölszállott a páva gálaműsorának tapsolhat a közönség.

Magyar Népdal Napja
A magyar dal napján külön ünnep a Magyar Népdal Napja, amelyet Martonvásáron rendeznek a Csík zenekar részvételével. Vajon mi tekinthető magyar dalnak? - kérdeztük Csík Jánostól. "A magyar dalt mindenképpen magyar előadó szólaltatja meg és magyar nyelven énekelt művet kell rajta értenünk" - válaszolta kérdésünkre a hegedűs, énekes. - "Rengeteg zenei információ kering a világban, az amerikai hallgatóság tekintélyes része a könnyűzenére tombol. Mi magyarok azonban büszkék lehetünk előadóinkra, akik talán világhírűek lettek volna, ha történelmünk másképp alakul.
Büszkeséggel tölthet el minket a nemzedékeken át formálódott népzenei hagyományunk is. Míg német nyelvterületen az elmúlt százötven évben ötezer népdalt gyűjtöttek, Közép-Kelet-Európában, hála neves gyűjtőinknek 250 ezer darabot.
Mi népzenészek azzal is dicsekedhetünk, hogy a műfaj ismét reneszánszát éli. A hetvenes években főként Sebő Ferenc táncházmozgalmának hatására a népzene ismét népszerű lett, a felívelés szinuszhulláma manapság is fent csúcsosodik.
Egy-egy népdal kialakulásához több emberöltő kell. Fischer Iván nemrégiben panaszolta, hogy a megváltozott zenehallgatási szokások miatt a szimfonikus zenének negyven év múlva valószínűleg befellegzett a jelenlegi formájában. A népzenét megszólaltató új hordozók és közegek azonban úgy tűnik, kedveznek a mi muzsikánknak."

Az idei rendezvénysorozat fővárosa Hévíz lesz, ahol az egész hétvégét a muzsikának szentelik. Mindenhonnan zene árad majd, még a menetrend szerint közlekedő Dottón is muzsikusok szórakoztatják a közönséget. Az est fénypontja a zenei tehetségkutató, a Hévízi Dalfesztivál döntője lesz.  A muzsika szolgálatába áll a Hévíz nevű vízibusz a Balatonon - alighanem sok turista térhet majd haza gazdag ismeretekkel a magyar dalról.

Az előadók szerint
Solymos Antal, Expressz: "Ötven éve vagyunk a pályán. Jobban megy, mint régen. Végre mindent eljátszhatunk, amit szeretünk. Hát ki ünnepelje meg a Magyar Dal Napját, ha nem mi?"
Palya Bea: "A Magyar Dal Napja kapcsán mindenki a "magyar" szóra teszi a hangsúlyt. Én viszont azt mondom, hogy éljen a dal! Nagyon fontos, hogy szülessenek mindig új dalok, mert nincs fontosabb közvetítő csatorna, mint az anyanyelven megszólaló zene."

Ismét fellépnek a "dalos csajok" a Budapest Jazz Clubban, a fővárosban három új helyszínt is avatnak. A MŰPA-ban műkedvelő kórusok fesztiválja lesz, a MOM színpadán, a jazz dal kapja a főszerepet, a Roham Bárban a hazai alternatív rock zenekarok teszik próbára a publikum dobhártyáját és/vagy idegeit.  A Vígszínházban vasárnap este Ha majd egyszer mindenki visszajön címmel az első világháború idejéből hangzanak el dalok a társulat tolmácsolásában.

Felsorolhatnánk néhány előadót is a sorozat fellépőinek sokaságból, de kétezer zenészből igazságos bárkit is kiemelni?

Meghalt Sztankay István

Bóta Gábor
Publikálás dátuma
2014.09.13. 07:40
Fotó: Népszava
Életének 79. évében tegnap elhunyt Sztankay István, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas, érdemes művész. Hosszú betegség után, családja körében érte a halál. Temetéséről később intézkednek. Az egész ország szerette, pályafutása főleg a Nemzetihez, a Madách Színházhoz és a József Attila Színházhoz kötődött. Emlékezetesek film- és szinkronszerepei is.

Berobbant a pályára, ahogy ezt már többen is elregélték. Legendák keringenek arról, hogy Miskolcon milyen Hitler volt. Brecht Állítsátok meg Arthuro Uit című darabjának címszereplője ugyanis félreérthetetlenül ez a világpusztító szörnyeteg. És Sztankay egészen fiatalon őt játszotta, a legenda - és a szemtanúk - szerint dermesztő félelmetességgel. Megmutatta, hogy egy pitiáner fickó, aki persze egyáltalán nem képességek nélküli, miként válik látszat-naggyá, hogyan hatalmasodik el rajta a téboly. Tudott hirtelen hangulatokat váltani. Hősszínészhez illő zengzetes hangja volt, így nem okoztak neki gondot a jól felépített, mégis őrült, halálos fenyegetéssel teli lidérces szónoklatok.

Eredetileg pap akart lenni, és a szószékről tanítani a népet. Hiszen édesapja is görög katolikus papként dolgozott. Később azt mondogatta, hogy tulajdonképpen ő is pap lett, Thália papja. Persze a származása egyáltalán nem volt jó ajánló levél a felvételihez, de ő az édesapja foglalkozásához azt írta be, hogy pásztor. Azt gondosan kihagyta, hogy lelkipásztor. Így is csak harmadszorra vették fel. És persze, hogy ferde szemmel néztek rá, klerikálisnak számított. Későbbi jobboldaliságának gyökerei valószínűleg innen eredeztethetők. Miskolc után a Nemzetibe vezetett az útja.

Halmozta a nagy alakításokat. Ma már szintén legenda a felvételek által is őrzött Varsói melódia, ebben a kétszereplős játékban Törőcsik Mari volt a felejthetetlen partnere. Azért volt nagy szó ez a darab azokban az időkben, mert arról szól, hogy egykori ifjú szerelmeseket kényszerűen szétválaszt a vasfüggöny, de amikor már lehet, újra és újra találkoznak, ismét fel-fellángol a szerelem, ami amúgy már, hiszen sok tekintetben megállapodott emberek, nem teljesedhet ki. A két színész eljátszotta azt az örök reménnyel teli reménytelenséget, ami a keleti blokk embereiben élt, és ezzel megfogalmaztak egy korhangulatot, könnyeztettek és nevettettek, ettől vált ez az alakításuk örök értékűvé.

Törőcsikkel játszott még, méghozzá a Rómeó és Júliában voltak partnerek, és sok tekintetben a nagy hatalmú rendező, Major Tamás áldozatai. Ez a produkció ugyanis, miközben egyáltalán nem volt rossz, sőt tele volt feszülten izgalmas jelenetekkel, meglehetősen nagy bukás lett. Én is félház előtt láttam. Major lehántotta a darabról a reneszánsz látványosságot és negédességet, szürke, dobozszerű tákolmányokból állt a puritán díszlet, és a két színész erősen túlkoros volt a szerephez. Ezt a közönség jelentős része nem fogadta el. Ők pedig hősiesen küzdöttek, és szerintem jók voltak, megmutatták a végtelenül áradó szerelmet, és tragikus mélységgel éreztették, hogy a környezet szinte mindig mennyire belegyalogol a magánéletünkbe, és hogyan lehetetlenít el bennünket a legboldogabb időszakainkban is.

Sztankay remek svádájú, sármos férfi volt, így aztán egyre másra játszotta a szerelmeseket. Miután átszerződött a Madách Színházba, már könnyed bulvár komédiákban is. Szinte hozzátapadt partnerévé vált Schütz Ila, akivel több produkcióban is érzelmesen nevettetek. A Jövőre veled, ugyanitt című bohóságot ötszázszor is adták. Közben Sztankay játszott Sütő András-darabokban, ezekben aztán igazán megmutathatta hősszínész voltát, és ráadásul ezek a hatalom eldurvult természetrajzáról szóló, vaslogikával felépített művek akkoriban komoly politikai tettnek is számítottak.

A leghosszabb időt a Madách Színházban töltötte, népszerűsége teljében. A máig ismételt Bors című sorozat valószínűtlenül közkedveltté tette. Partizánt játszott a vészterhes időkben, Antal Imrével sokat bolondozva, lúdbőröztető pillanatokban is. Érzékletessé tette, hogy kiélezett szituációkban, amikor ez elkerülhetetlen, olyanoknak is vállalniuk kell a nagyon is gyakorlatias cselekvést, akik nem feltétlenül erre termettek. Hasonlóan nagy népszerűséget szerzett neki, hogy több filmben ő volt a felejthetetlenül komédiázó Tony Curtis magyar hangja.

A Madách után a József Attila Színházba került, ahol elég hamar rájött, hogy a teátrum profilja miatt nem juthat olyan fajsúlyos feladatokhoz, mint korábban. Ez azért újra és újra zavarta, miközben persze temérdek darabban volt egészen remek. Egyik utolsó szerepében, Molnár Ferenc Játék a kastélyban című vígjátékának darabírójaként, Gálként, Bodrogi Gyula volt a partnere. Két öreg rafinált színházi róka egymásra talált, és pazar tűzijátékot rendezett, különösebben azzal sem törődve, hogy többeket lejátszottak a színpadról. Szerepük szerint is egymást kellett hergelniük, heccelniük, na ebből aztán lett olyan ne mulass, hogy a publikumnak igencsak fognia kellett a szék karfáját, ha nem akarta, hogy az ülőalkalmatosság alá kerüljön fékezhetetlen röhögése közepette.

Amikor 2012 januárjában átvette a Nemzet Színésze rangos elismerést, tulajdonképpen már nem volt a hivatásával boldog. A lányával, Sztankay Orsolyával még szép fellépése volt a Karinthy Színházban, örömmel komédiáztak együtt. A fiával, Sztankay Ádámmal, aki a 168 óra munkatársa, más nézeteket vallva, rendszeresen vitatkoztak, de ez állítólag nem zavarta a kapcsolatukat.

Az idős Sztankay már egy ideje végleg kivonult a szakmából, interjút sem adott, begubózott, elmagányosodott.  És most végleg távozott. Nem nagyon búcsúzott, már nem volt ránk szüksége, de nekünk abszolút szükségünk lenne olyan nagy színészekre, mint amilyen ő volt.

Pistorius fellélegezhet

Elekes Éva
Publikálás dátuma
2014.09.13. 07:16
Fotó: Pool, Gettyimages.
Gondatlanságból elkövetett emberölésben találta bűnösnek a bíróság a dél-afrikai paralimpikont, Oscar Pistoriust. Több mint másfél év után tegnap hirdette ki az ítéletet Thokozile Masipa bírónő. Csak hetek múlva dől el, hogy a sportolónak mennyi időre kell börtönbe vonulnia. A maximális büntetési tétel 15 év, de szakértők szerint enyhítő körülményeket is figyelembe véve 7-10 évet kaphat, s még azt sem zárják ki, hogy felfüggesztett börtönre ítélik.

Oscar Pistorius érzelemnyilvánítás nélkül, állva hallgatta végig az ítéletet. A 27 éves sztáratléta 2013 februárjában, Valentin-nap előestéjén négy lövéssel megölte szépséges barátnőjét, a 29 éves Reeva Steenkamp modellt. Az ügyészség azt igyekezett bizonyítani, hogy előre megfontolt szándékkal gyilkolta meg Reevát, Pistorius nem tagadta, hogy ő adta le a végzetes lövéseket, ugyanakkor azzal védekezett, hogy azt hitte, valaki betört a házába, s nem tudta, hogy a lány rejtőzik a vécéajtó mögött.

Thokozile Masipa, a 66 éves sowetói bírónő már az ítélethirdetés első napján, csütörtökön közölte, ejtette a legsúlyosabb vádat, az ügyészségnek szerinte nem sikerült bizonyítania, hogy Pistorius előre kitervelten követte volna el a gyilkosságot. A bírónő a vádnak azt az érvelését sem fogadta el, hogy a sportoló gyilkolni akart, amikor négy lövést adott le a bezárt ajtóra. Ha szándékos gyilkosságért ítélték volna el, Pistorius akár 25 évet is kaphatott volna.

Masipa a vád által állított számos tanú vallomását megbízhatatlannak, következetlennek ítélte. A bírónő ugyanakkor kifejtette azt a véleményét is, hogy Pistorius nem racionálisan cselekedett, amikor puskát fogott, hiszen más módon is kérhetett volna segítséget. Az ítélet szerint a sportoló gondatlanul, túlzott erőt alkalmazva lépett fel, s tette azzal sem magyarázható, hogy kettős amputáltként különösen védtelennek érezhette magát. A bírónő szerint bármekkora stresszben volt is Pistorius, fel kellett volna ismernie, hogy a kicsi helyiségre leadott lövései halálos sebeket ejthetnek. Jogi szakértők szerint e kérdésben megtámadható az ítélet, s a vád súlyosbításért fellebbezhet. A dél-afrikai főügyészség máris tiltakozott az ítélet ellen.

Három kisebb vádpont közül kettőben a bírónő nem találta bűnösnek Pistoriust. Ejtette azt a vádat, hogy egy autó felnyitható tetején keresztül lövöldözött, s azt is, hogy illegálisan tartott lőszereket. Megállt azonban a harmadik vád: egy zsúfolt étteremben is lövéseket adott le.

Az ítélet ismertetését követően Pistorius ügyvédje azt kérte, hogy védence a büntetés kirovásáig óvadék ellenében szabadlábon maradhasson. A bíróság ezt később jóvá is hagyta, s október 13-ig elnapolták a döntést. Az ügyvéd visszautasította a feltételezést, hogy a sportoló, aki a per idején eladta három ingatlanát, külföldre akarna költözni. Mint mondta, nem a szökés szándékával, hanem a tetemes perköltség fedezésére bocsátotta áruba a házait.

Steenkamp családja súlyosabb ítéletre számított, a meggyilkolt Reeva édesanyja a fejét csóválta, húga zokogásban tört ki. Pistorius az ítélethirdetés után családjára nézett, megölelte testvérét, Aimee-t, apja a kezét nyújtotta neki. A sportoló családja megkönnyebbült, de tartózkodott a hangos ünnepléstől. A közvélemény a per során elfordult sprintertől. A Blade Runner (Pengelábú) néven emlegetett Oscar Pistorius Dél-Afrika legismertebb sportolója. Alsó lábszárait 11 hónapos korában amputálták, protézissel fut. Világhíres lett, amikor közzétette, hogy ép atlétákkal együtt akar indulni, s teljesítette is álmát. Ha a bírónő a korábban büntetlen előéletű Pistoriusra felfüggesztett börtönt szab ki, a paralimpikon folytathatja sportolói karrierjét.