Az MSZP hét elvárása a jelöltjeivel szemben

Publikálás dátuma
2014.09.13. 16:56
FOTÓ: MTI
Az MSZP országos választmánya hét pontban fogalmazta meg elvárásait a párt októberi önkormányzati választáson induló képviselő- és polgármesterjelöltjeivel szemben.

Az ellenzéki állásfoglalást Tóbiás József, az MSZP elnöke és frakcióvezetője ismertette újságíróknak Budapesten Botka László választmányi elnök társaságában, a testület szombati ülését követően.
Tóbiás József kiemelte, azt szeretnék, hogy a szabadság és a szolidaritás szigeteivé válhassanak azok a helyek, ahol a szocialista jelöltek kerülnek ki győztesen az önkormányzati választáson. Az ellenzéki politikus szerint erre azért is nagy szükség van, mert mára az önkormányzatiság maradt a demokrácia utolsó védvonala.

Az MSZP országos választmánya ennek érvényesülése érdekében hét elvárást fogalmaz meg a jelöltekkel szemben - olvasható a testület állásfoglalásában.

A jelöltektől elsőként azt várják, településükön érjék el: ne éhezzen egyetlen gyerek sem, másodikként pedig annak megakadályozását, hogy a temetőkben "szegényparcellák" jöjjenek létre.

A megválasztott szocialista jelölteknek emellett el kell érniük, hogy az önkormányzat rendszeres kapcsolatot tartson fenn a magányos idős emberekkel, a települések munkaképes lakóinak biztosítson elhelyezkedést, továbbá tekintsék saját ügyüknek a gyerekek tanulását annak ellenére is, hogy a kormány megfosztotta iskolafenntartói joguktól a helyi közösségeket.

Az MSZP országos választmánya a fentieken túl azt is elvárja, hogy a szocialisták teljes nyilvánosságot biztosítsanak az önkormányzati munkának, valamint szélesítsék a közvetlen lakossági döntések körét, így például helyi népszavazással döntsék el a szabad felhasználású fejlesztési források felhasználását.

Szerző

MSZP: a kormány még az idén forintosítsa a devizahiteleket!

Az MSZP országos választmánya szombaton politikai állásfoglalásban kérte fel a párt frakcióját, hogy országgyűlési határozati javaslatban kezdeményezze a devizahitelek 2014 végéig történő forintosítását.

A szocialista testület döntését Botka László, a választmány elnöke és Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője ismertette újságírókkal szombaton, Budapesten.
Botka László hangsúlyozta, arra szeretnék kötelezni a kormányt, hogy a devizahitelek év végéig történő forintosításakor legfeljebb a 2010 áprilisi átlagos devizaárfolyamokat alkalmazza, amikor egy euróért 265 forintot, egy svájci frankért pedig 185 forintot kellett fizetni. Az ellenzéki politikus emellett fontosnak nevezte, hogy a kabinet a pénzügyi rendszer stabilitását nem veszélyeztető módon oldja meg a bajba került hitelesek problémáit.

Botka László elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kormány legutóbbi nyilatkozataiban "2015 tavaszára tolta" a devizahitelesek megsegítését. A szocialisták választmánya állásfoglalásában úgy fogalmaz, az Orbán-kormány gazdaságpolitikájának egyik legfájdalmasabb következménye a devizahitelesek helyzetének radikális romlása. A jegybank statisztikái szerint ugyanis egy átlagos havi törlesztőrészlet 2010 óta 70 százalékkal emelkedett, amely nagyobb részben az árfolyamkülönbség alakulásából ered - olvasható a dokumentumban.

A kormány pénteken nyújtotta be az Országgyűlésnek azt a törvényjavaslatot, amely alapján a pénzügyi intézményeknek el kell számolniuk fogyasztóikkal a múltbeli túlfizetéseket, a kiszámítási és elszámolási módszertan részletszabályainak megállapítását ugyanakkor a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kompetenciájába utalja.

Szerző

Árvíz - 140 kilométeres szakaszon van elsőfokú készültség

Jelenleg 138 kilométeres folyószakaszon van első fokú árvízvédelmi készültség az országban, a hajnali csapadék hatására intenzív vízállás-emelkedések indultak meg - közölte Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT).

Első fokú árvízvédelmi készültség van érvényben a Duna, a Mura, a Zala és a Rába, valamint ezen folyók egyes mellékvízfolyásainak szakaszain - olvasható a közleményben.
Tudatták, a Duna magyarországi felső szakaszán Nagybajcsnál az első fokú készültség szintjét közelítő vízállások várhatók, Budapestnél az alsó rakpart szintjét el nem érő levonulási szintre lehet számítani.

A Lajta szombat reggel lassan áradó jellegűvé vált. Mosonmagyaróvárnál a pénteken kialakult árhullám miatt szombat reggel az első fokú készültségi szint - 160 centiméter - körüli a vízállás.
A megindult második árhullám várhatóan utoléri az első árhullámot, így Mosonmagyaróvárnál a harmadfokú árvízvédelmi készültségi szint kialakulása sem zárható ki a jövő hét közepén.

A Rába árad, Szentgotthárdnál szombat délutánra harmadfokot - 370 centimétert - is elérheti a vízállás, Körmendnél is a harmadfokot - 440 centimétert - meghaladó vízállásra lehet számítani szombat estére.
Sárvárnál az első fokot - 350 centimétert - meghaladó vízállás is kialakulhat a kedden. Jelentős völgyi elöntésekre lehet számítani a teljes völgyszakaszon - írták.

A közlemény szerint a Mura vízállása vasárnap folyamán Letenyénél becsülhetően eléri majd a harmadfokú készültségi szintet, 460 centiméter körüli tetőző vízállás várható.

A Dráva vízgyűjtőjén a napokban leesett csapadék hatására újabb árhullám indult el. A folyón a védvonalak mentén harmadfokú vízállások várhatóak a jövő héten. A horvát erőművek működése az árhullámok várható tetőzését módosíthatja.

A Zalán Zalaapátinál magas mederteltség alakult ki a korábbi árhullámok miatt. A lehullott csapadék hatására úgy becsülik, hogy Zalaapátinál fokozatot elérő vízállás alakul ki kedd körül.

A Marcalon a lehullott, nem jelentős csapadék hatására további lassú vízszintemelkedésre lehet számítani. A Répcén újabb árhullám alakult ki, Répcevisnél jelenleg intenzív áradás tapasztalható - olvasható a közleményben.

A Balatonon a vízparti sávban fekvő településeken sehol nem kellett helyi vízkárelhárítási védelmi fokozatot elrendelni, de a védekezésért felelős helyi szakemberek készenlétben állnak.

Az OMIT közleménye szerint belvízvédelmi készültség jelenleg nyolc vízügyi igazgatóság területén van. Tizenegy szakaszon van érvényben első-, négy szakaszon másod-, öt szakaszon pedig harmadfokú belvízvédelmi készültség.
A szombat reggeli adatok alapján az elöntött terület nagysága 554 hektár, ebből 5 hektár vetés-szántó. A védekezésben 133 ember vesz részt - közölték.
Mint írták, szombaton még erősen felhős idő lesz, és sokfelé várható eső, zápor, helyenként zivatar.

Szerző