Előfizetés

Átlépte az éjszakára várt vízszintjét a Mura

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság honlapjának adatai szerint hétfő délután átlépte a Mura vízállása Letenyénél azt a szintet, amelyet csak este tíz órára vártak a védekezés résztvevői.

A honlap automata mérős adatai szerint hétfőn 16 órakor 542 centimétert mutatott a vízmérce, ez 24 óra alatt több mint 130 centiméteres vízszintemelkedést jelent. A folyó eddigi rekordvízállását 1972-ben mérték, akkor 514 centiméter volt a legmagasabb vízszint.

A Zala Megyei Védelmi Bizottság kora délutáni ülését követő sajtótájékoztatón arról adtak hírt, hogy a folyón este tíz órára várták az 530 centiméter körüli tetőzést.

Az MSZP elnöksége dönt Velez utódáról

Szerdán dönthet az MSZP elnöksége a posztjáról szombaton lemondott Velez Árpád pártigazgató utódáról - értesült lapunk. Forrásaink szerint elképzelhető, hogy a jövőben nem ugyanaz a személy lesz a pártigazgató és a pártpénztárnok, így Velez helyére két tisztségviselő is kerülhet. 

A lehetséges utódról vagy utódokról a szocialisták a végleges döntés előtt nem akartak ugyan beszélni, hogy nem mondhassák rájuk, megint castingolnak, ennek ellenére kiszivárgott, hogy a pártigazgatói posztra mások mellett Baja Ferenc, a Táncsics Alapítvány új elnöke, illetve Szabóné Müller Tímea, a párt civil ügyekkel foglalkozó politikusa a legesélyesebb. Névtelenséget kérő elnökségi tagok lapunknak azt mondták, hogy a végleges forgatókönyv még csak Tóbiás József pártelnök fejében létezik.

Velez levélben jelentette be a lemondását, amit Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese megerősített. A távozó pártigazgató azt írta, hogy úgy érzi, elfogyott iránta a bizalom és sokan benne látják az akadályát annak, hogy az új pártelnök megvalósíthassa saját politikai terveit, irányvonalát.

Velez Árpád az idei két súlyos választási kudarc miatt lemondott Mesterházy Attila köréhez tartozik. Akadnak olyan szocialista politikusok, akik szerint a volt pártelnök bizalma kezdett megrendülni Velezben, amiért Tóbiás megválasztása után is a helyén maradt. Mások kijelentették, hogy Szabóné Müller Tímea is Mesterházy egyik bizalmasa, így ha ő lesz a pártigazgató, akkor a volt pártelnök egyik emberét a másik váltja. Baja viszont Tóbiás köréhez tartozik, az ő neve már a nyári tisztújító kongresszus előtt is felmerült Velez lehetséges utódaként.

A pártigazgató a lemondás előtt egyeztetett Tóbiással, arról azonban a pártelnök állítólag nem tudott, hogy pontosan mikorra időzíti azt Velez. Ahogy arról sem, hogy levélben jelenti majd be az indokait, amelyek így nyilvánosságra kerülhetnek. Szocialista forrásból úgy tudjuk, azért akarja minél hamarabb "rövidre zárni" az ügyet az elnökség, hogy ez ne zavarja az önkormányzati választási kampányt.

Újabb árhullám várható a Cuhai-Bakony-éren

A lassú apadás után újabb árhullám várható a Cuhai-Bakony-éren.

Bőnyön a településen álló töltés közelébe 5000 homokzsákot helyeztek el a tűzoltók, míg Mezőörsön 500 homokzsákkal erősítették meg a kiépített védvonalat.

Készenlétben áll a mosonmagyaróvári Szigetköz mentőcsapat, így szükség esetén bármikor be tud avatkozni. A regionális vízügyi igazgatóság kevéssel korábban jelezte, hogy a Lajtán reggel nyolc órakor másodfokú készültség lépett életbe, a szerdai tetőzéskor pedig a vízszint meghaladhatja a harmadfok határát.