Égszakadás Budapesten

Publikálás dátuma
2014.09.16. 07:17
Áradás Rédics és a magyar–szlovén határ között. A Kebele- és a Szentgyörgyvölgyi-patak áradása miatt a Kebele-tározóban mintegy
A főváros utcáin hömpölygött a víz, a járdákon és az utakon is több, bizonytalan mélységű tócsa alakult ki. Az Andrássy úti palota földszintje is beázott, tető továbbra sincs, a lakók fóliával védik megmaradt értékeiket. Az eső elől a 4-es metró sem nyújthat menedéket, a peronon várakozó utasok fejére csöpög a víz. Vidéken sem jobb a helyzet: több település is megközelíthetetlenné vált, több mint 200 embert kellett kitelepíteni, a maróci víztározónál a gát is megcsúszott. 

Budapest elázott: az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) tájékoztatása szerint az elmúlt napok folyamatos esőzései sok gondot okoztak magánházaknál és több közterületen is. A XIII. kerületi Béke téren fél méteres víz állt, több vendéglátóhelyre is betört a víz.

A VII. kerületben, a Munkás utcában az útburkolat is beszakadt, itt egy víznyomó cső tört el. A Gellért hegyről valóságos hegyi patakként zúdult le a sáros esővíz a járókelők számára kialakított lépcsőkön. A Péterfy Sándor utcai kórház pincéjét is elöntötte víz, ennek okán több műtétet is el kellett halasztani. Előfordult, hogy az utakon kialakult nagyobb tócsák miatt autók is elakadtak.

Az esőzések a Kodály köröndön leégett palotát sem kímélték. Az épület immáron két hónapja áll tető nélkül, a tűz pusztítása után most a víz keseríti a kétségbeesett lakók életét, tető hiányában ugyanis félő, hogy az esőzések következtében az egész épület teljesen használhatatlanná válik. A ház harmadik emelete már szétmállott a tűz oltása közben használt víztől és az esőtől.

Egy hete a lakók még abban reménykedtek, hogy legalább az első emeletet és a földszintet sikerülhet megvédeni, ám reményeik gyorsan szertefoszlottak: a folyamatos esőzések következtében már a földszinti lakások is beáztak, a falakat penész borítja, a bútorok szétáztak, a padló is felpúposodott. A lakók most csak abban reménykednek, hogy az önkormányzat legalább a hidegebb idő beállta előtt tesz valamit - addig is nejlonfóliákkal próbálják védeni, ami még menthető.

A 4-es metró sem bírta a hatalmas víztömeget, ismét beázott. A Kálvin téri állomáson a peron egy részét le is zárták, a feltartóztathatatlanul csöpögő vizet - ami egyenesen a metrószerelvényből kilépő utasok fejére hullott - jobb megoldás híján műanyag vödrökkel próbálták kordában tartani, mindemellett a metró Kelenföldi végállomásánál is egy kisebb tó alakult ki.

Nem ez volt az első eset, a csodametró július közepén is engedett a víz akaratának, ám ekkor nem az eső okozott galibát, hanem egy csatornavíz-átemelő szivattyú ment tönkre. Július végén a Keleti pályaudvarnál is ázott a metró aluljáró, szeptember elején pedig szintén a Kálvin tér kezdett csöpögni. A BKK szakemberei keresik a hibát.

Vidéken sem jobb - sőt, még rosszabb - a helyzet. Hétfő hajnalig 91 településen kellett védekezni, és több mint 200 embert kellett kitelepíteni - tájékoztatott az OKF. A Dunántúlon tegnap délután öt település még mindig megközelíthetetlen volt, Nagykanizsa és Gyékényes között megcsúszott egy töltés, ezért ott a vasúti forgalmat is le kellett állítani.

A maróci víztározónál pedig a gát csúszott meg hétfőre virradó hajnalban. Tegnap még 287 kilométeren volt árvízvédelmi készültség az egész ország területén. Átmenetileg lezárják az M0-s autóút és az M6-os autópálya csomópontját ma reggel, mert az esőzések miatt megcsúszott rézsűt állítják helyre.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) tájékoztatása szerint a csapadékos időjárás az őszi munkákban is problémákat okoz, a sok eső kárt tehet a vetésekben, több helyen a belvíz is megjelent a földeken, a felázott területeket munkagépekkel sem lehet megközelíteni, ráadásul a sok csapadék különféle gombabetegségek kialakulásának is kedvez.

Közveszély okozása miatt eljárás indult egy Vas és egy Komárom-Esztergom megyei gazda ellen, akik lakóterületeket veszélyeztettek azzal, hogy a földjükről elterelték az oda zúduló vizet  Bár a hét elején mérséklődött az intenzív esőzés, az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései szerint még nem szabadulunk az esős időtől, a héten is sok helyen várható zápor, zivatar.

Szerző

Ujhelyi: nem szabad mindent lenyelni

Miután az Orbán-rezsim "elvtelen, hűtlen, hazug és veszélyes", a szocialista EP-képviselő Ujhelyi István továbbra is minden vasárnap meg fogja kongatni a harangot. 

Az MSZP alelnöke szerint Orbán Viktor tusványosi beszéde után kötelessége hétről hétre emlékeztetni az ország polgárait arra, hogy a miniszterelnök kijelentései felett nem szabad napirendre térni. Ha ugyanis apatikusan mindent "lenyelnek" az emberek, egyre elfogadhatatlanabb eszméket fog hirdetni Orbán, pedig már így is az antidemokratikus országok közé sorolják Magyarországot. Ujhelyi legutóbb arról írt, hogy a szabadságharcos magyar kormányfő az "ingyen eurók csörgésére rendre leteszi a fegyvert, az igaz magyar becsület a pénzszámolás közben már nem is annyira számít. Tudja ő is: ha nem lenne az EU-támogatási rendszer, a magyar gazdaság felborulna". Az MSZP alelnöke szerint "ezért jóval veszélyesebb az orbáni rezsim, mint amilyennek látszik". Emlékeztetett, a miniszterelnök tavaly az akkori nagyköveti értekezleten már előrevetítette az Oroszországgal kapcsolatos véleményét. Elismerte, hogy "Oroszországban nem a demokrácia a legfontosabb kérdés". Ujhelyi szerint azóta ez lett Orbán hitvallása is: megőrizni a kialakult viszonyokat, "ha nem lehet demokratikusan, hát másképp."

Szerző

Inkább továbbsiettek Zoltai nevére

Jobbára kerülték Zoltai Gusztáv váratlan kinevezésének véleményezését a lapunk által megkérdezett fideszes politikusok. Miután áprilisban lemondott a Mazsihisz ügyvezető igazgatói posztjáról, Zoltai a Zsidó Közösségi Kerekasztal múlt keddi ülésén tűnt fel, de már a "másik" oldalon: a zsidó szervezetekkel tartandó egyeztetést összehívó Lázár János kancelláriaminiszter, és L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára között. A Magyar Hírlap épp aznap írta meg, hogy Zoltai a Miniszterelnökségen vállalt főtanácsadói megbízatást, miközben a Dohány utcai körzet elöljáróságának továbbra is elnöke maradt. A hét végén a két poszt összeegyeztethetetlensége miatt a templomkörzet maga döntött arról, hogy visszahívja Zolait a tisztségből.

Mindezt fideszes politikusok nem kívánták boncolgatni. Lapunknak Gulyás Gergely, a parlament fideszes alelnöke - lényegében megismételve azt, amit a Magyar Nemzetnek elmondott - úgy fogalmazott, elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormány volt munkásőrt nevezzen ki miniszterei főtanácsadónak, és bár szerinte az még megengedhető lenne, hogy másik politikai oldalról hívjon valakit segítségül a kabinet, "de ilyen múlttal ez nem megengedhető", és ez a kormánypártok felfogásával, de az alkotmány értékrendjével is összeegyeztethetetlen.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke azonban nem akart nyilatkozni az ügyről. Lapunk kérdésére csak azt ismételgette: "nem hiszem, hogy nekem tisztem a kinevezést kommentálni". Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára még ennyit sem mondott. Csöndben vonult, miközben a büfétől a Ház kormánypárti folyosójáig többször megkérdeztük tőle, hogyan vélekedik Zoltai új megbízásáról. Más fideszes politikusok is továbbsiettek, amikor Zoltai nevét meghallották.

Szabó György, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány elnöke azonban az MTI-nek példátlannak nevezte, hogy egy közéleti szereplőt azért hívjanak vissza tisztségéből, mert Magyarország kormányával főtanácsosi szerződésben áll. Felelőtlenségnek nevezte, hogy valaki elutasítsa a kormány felajánlását, hiszen "ki akarja kérni a magyar zsidó közéletben jártas ember tanácsait". Mint mondta, igaz, hogy Zoltai múltja "sok vitára ad okot", de a magyarországi zsidósággal kapcsolatos tudása "jóformán páratlan".

Szerző