Előfizetés

Politikus - házaspár nyakig adósságban

Várkonyi Tibor
Publikálás dátuma
2014.09.16. 07:32
Manuel Valls miniszterelnök Thévenoud társaságában FORRÁS: FACEBOOK
Kegyelemdöfés! - így kommentálták a múlt hét végén a vezető párizsi lapok, egy (volt) szocialista politikus házaspár anyagi összeomlását. A férj a legutóbbi hevenyészett kormány átalakulás után, már az új gazdasági miniszter ficánkoló államtitkárának érezhette magát,de úgyszólván csak pillanatokig. Amíg derült égből villámcsapásként ki nem derült, hogy ő és a felesége fűnek és fának tartozik, közösen szélhámoskodott.

Kedvenc volt Thomas Thévenoud, ez a rokonszenves és jóképű fiatalember. Francois Hollande elnöknek is beférkőzött a bizalmába, amikor a gazdasági tárcától távozott Arnaud Montebourg, az előző miniszter, mert kissé dogmatikus politikája nem fért össze az új irányvonallal, ő az új csoda ember mellett máris megkapta államtitkári kinevezését. És úgy érezhette ő is, hogy akárcsak ifjú gazdája, a helyén van, fiatalsága és hajlékonysága okán erre a hirtelen változásra termett.

Kedvelték bájos hitvesét is, aki úgyszintén a szocialista politika mellett kötelezte el magát, a szenátus elnökének lett a kabinetfőnöke. Két hét esztendős ikerlányukkal boldogan és gondtalanul éltek, amíg hirtelen és váratlanul ki nem derült, hogy eléggé tisztes jövedelmük ellenére is ki sem látszanak az adósságokból. Egyszerűen azért, mert senkinek sem fizettek, akiknek járt volna.

Fuccs lett a friss államtitkárságnak, világbotrány, be sem kellett mennie a minisztériumba bemutatkozni, a rend kedvéért közölte, sajnálja, ami kiderült, önként és dalolva kilép a Szocialista Pártból. Ami még tisztázásra vár, hogy lemondjon-e parlamenti képviselői mandátumáról is.

Karrierje delelőjén választották meg, és a visszaélések kiderülése után ez a visszalépés logikus is volna, de ő közölte, elnyerte a választók bizalmát, miért is kellene kolostorba vonulnia? Pillanatnyilag ekörül dúl az alkudozás, egyelőre eredménytelenül.Thomas Thévenaud a kitűnőek iskoláját végezte el, a világhíres Sciences Po-t.

Az államtudományok diplomájának a megszerzése után Laurent Fabius, Francois Mitterrand kiválasztottja mellett indulhatott el a pályán, majd utóbb folytathatta a másik szocialista politikus, Lionel Jospin árnyékában. Neje őnagysága ugyancsak politikai tanulmányokat végzett, őt Pierre Moscovici indította el a pályán. Az a politikus, aki keserves alkudozások után most nyerte el biztosi kinevezését az Európai Bizottság új első embere, Jean-Claude Juncker mellett.

A kilencvenes évek végére, a kétezresek elejére, mindketten egyszerre értek révbe. A férfiú "karizmatikus egyéniség"- mondták a beavatottak, Madame-nak pedig a politikai szimata "finom és legendás". Arra a hírre, hogy férjuram államtitkár lett, a hölgy tiszteletére pezsgővel koccintottak a szenátus elnökségén. Ekkor robbant a bomba. Az átvilágítási főhatóság tudatta az Élysée-palotával, hogy a házaspár háza táján pénzügyi bajok vannak. 

Jövedelmi és adóbevallásaik 2012 óta rapszodikus rendellenséggel késnek, ezért csaknem 13 000 eurós büntetést szabtak ki rájuk. Napok múltán, a politikusok életében mindig kéjjel vájkáló szatirikus hetilap, a Le Canard enchainé (Leláncolt kacsa) szellőztette meg, hogy Párizsban bérelt lakásukért három éven át "elfelejtettek fizetni', majd az derült ki, hogy Thévenaud időközben egy borértékesítő ügynökségnek volt a vezérigazgatója, és azzal gyanúsították, tevékenysége csalásra enged következtetni, jogi vizsgálat alá vonták.

Meglepő fordulat volt az is, hogy a házaspárnál egy napon végrehajtó jelent meg, követelve, fizessék meg végre az ikerlányok mozgásterápiai kezeléséért járó két esztendőn át mellőzött díjat.  Amire ez a kép összeállt, kezdték kérdezgetni a pórul járt államtitkár urat, hogy is megy ez? A felelet kissé meglepő volt: "Egész magánéletem akárcsak bordélyház volna. Aki ismer, tudja jól, hogy becstelen nem voltam soha, de irtózom az adminisztrációtól".

És ezt többen csakugyan bizonyítják is. Ifjúkorabeli cimborái néha tréfásan, néha meghökkenten regélik, ha bepillantottak az autójába, látták az egymás hegyén-hátán halmozódó nyitatlan borítékokat, dossziékat, összehajtogatott micsodákat. Megtörtént, hogy lakóhelyükön napokra elzárták a vizet, mert nem fizettek.

Amikor a Szocialista Párt központjában egy felelős csak úgy kíváncsiságból megkérdezte a Monsieur-t, vajon miért feledkezett meg róla, azt válaszolta, "ismersz, tudod, borítékot soha ki nem nyitok, irtózom minden papírtól". Most viszont megkímélték attól, hogy átvegye államtitkári kinevezési okmányát.

A közélet azonban inkább arra kíváncsi, hogyan fogják visszaszerezni tőle képviselői mandátumát, amelyet még virágkorában hajdani pártja színeiben szerzett meg. Vajon korabeli megválasztói már a tények ismeretében, belenyugszanak-e ebbe a szokatlan helyzetbe?

Légüres tér

Már csak ez hiányzott! - vélekedik a politikai elemzők többsége, a Thévenaud-ügy részleteinek kiszivárgása után. És még nincs vége semminek. A Trierweiler-könyv kasszasikerét követően (mert csak ennyi az eredménye, a volt államfői élettárs leleplezéseiről az a kommentárok lényege, hogy a hölgy az eladott példányok után máris euró milliomos), jön az újabb fenyegetés. A hírek szerint komolyabb, mert nem egy megunt pár bosszúja, hanem Hollande volt zöldpárti, környezetvédelmi minisztere, október közepére ígéri a kötetét.

Delphine Batho "Engedetlenség" címen teszi közzé vádjait, azok lesznek, az egész sztori vitriolos tollba mártva, mint értesült az előzetesekből a Le Monde. És Gérard Courtois (pontos szótári jelentése szerint "udvarias, előzékeny"), a lap vezető belpolitikai publicistája, egyáltalán nem finomkodva azt írta, politikai űr, a legrosszabb állapot. Szemügyre véve a sorozatban történteket, Courtois arra a következtetésre jut, hogy mindez akár nevetséges is lehetne, Beaumerchais komédiáiba méltó, ha nem volna végtelenül szomorú.

Mintegy leltárba sorolja, ki hol áll a mai francia mezőnyben. Hollande elnök "példás köztársaságnak" mondja államát, miközben kipenderített hajdani élettársa nem csupán lerombolni igyekezett az embert, beletiport a méltóságába is. A másik oldal, a konzervatív tábor élén Sarkozy, a volt államfő bohóc grimaszokkal készül a "nagy visszatérésre". Olyan zűrzavart teremt fölkészületlenségével, ha netán a választók kiábrándultsága okán parlamenti patthelyzet alakulna ki, elképzelhetetlen volna a vezetéshez nélkülözhetetlen társbérlet.

És akkor egyszer csak fölbukkan a Nemzeti Front élén Marine Le Pen, azzal a szöveggel, hogy akár holnap is kész átvenni a hatalmat. Ugyan mit is számít, jegyezte meg Courtois, hogy egyáltalán nincs kormányképes csapata. Mindez légüres térben megy végbe, de a Le Monde szerint ebben a jelenlegi őszi politikai nyitányban, nem ez a legnyugtalanítóbb.

Lassan lábadozik Görögország

Publikálás dátuma
2014.09.16. 07:31
Rengeteg a látogató az ortodox keresztények szent helyén, a Meteorákon FOTÓK: A SZERZŐ
Derűs képet festett Görögország gazdasági kilátásairól nemrégiben Antonisz Szamarasz miniszterelnök. Könnyítéseket ígért az emberek számára, s úgy vélte, hosszú évek után újra gyarapszik majd a GDP. A görög átlagpolgár azonban még jó ideig nem érzi majd ennek hatásait. 

Az utóbbi hónapokban mintha kissé lecsillapodtak volna a kedélyek Görögországban. A gazdaság túlvan a mélyponton, s mivel a kormánynak kevesebb népszerűtlen intézkedést kell foganatosítania, a parlamentben is csökkent az átülések száma, nem apadt tovább a szűk kormánytöbbség.

A szólásszabadságot veszélyezteti a rasszizmusellenes törvény?
Több mint száz görög történész és akadémikus fejezte ki fenntartásait a kormányzat új rasszizmusellenes törvénye kapcsán, amelyet múlt héten terjesztettek az athéni parlament elé.
A javaslat értelmében szigorúan büntetnék a holokauszt tagadását és kiterjesztenék a rendőrség jogköreit, amennyiben rasszista erőszak gyanúja merül fel. A 139 szakértő által aláírt dokumentumban ugyan elismerik a kormány azon törekvését, mely szerint vissza kell szorítani a rasszizmust és a szélsőségesek által elkövetett erőszakos bűncselekményeket, ugyanakkor úgy vélik, hogy a holokauszt és más népirtások tagadásának súlyos bűncselekménnyé minősítése "a szólásszabadságot veszélyezteti".
Az életszínvonal romlásával megnőtt rasszista okokból elkövetett bűncselekmények száma. Az athéni ombudsman a 2013 májusát megelőző időszakban 281 olyan erőszakos bűncselekményről értesült, amelyeket rasszista vagy homofób indíttatásból követtek el. Ezekben négy személy meghalt és 135-en megsérültek.

Lehet azonban, hogy ez csak vihar előtti csend, s néhány hónap múltán véget érhet a békésebb időszak. A baloldali radikális Sziriza ugyanis nem tett le a kormány megbuktatásának szándékáról. A tömörülés azt reméli, hogy már a jövő év elején előrehozott választást írhatnak ki az országban. A terv készen is áll erre.

A Sziriza elnöke, Akekszisz Tsziprasz már év elején közölte, bárkit jelöl is a konzervatív Új Demokrácia (ND) és a Pánhellén Szocialista Mozgalom (PASZOK) alkotta koalíció a 2015 februárjában távozó Karolosz Papuliasz elnök utódának, pártja nem támogatja az illető személyt.

A Sziriza azt reméli, hogy más tömörülések, a kommunisták, illetve a Független Görögök nevű jobboldali formáció is követi példáját, így az adott jelölt nem kapná meg a parlamenti szavazás első két fordulójában a szükséges háromötödös többséget, ami 200 szavazatnak felel meg. (A harmadik körben már elegendő lenne 180 voks is.)

Érhető módon Szamarasz kormányfő minden erejével arra törekszik, hogy elkerülje az idő előtti voksolást, amelyet vélhetően a Sziriza nyerne meg. A miniszterelnök úgy véli, hazája nem engedhet meg magának egy újabb előrehozott választást, politikai stabilitásra

van szükség a gazdaság rendbetételéhez. Szamarasz egy vasárnap megjelent interjújában meggyőződését fejezte ki, hogy hazájának nem lesz szüksége több hitelre a két hitelcsomagban Athénnak megszavazott 240 milliárd eurós támogatás után.

Thesszalonikiben nem hiányozhatnak a PAOK Szalonikit éltetőfalfirkák

Thesszalonikiben nem hiányozhatnak a PAOK Szalonikit éltetőfalfirkák

A kérdés azért időszerű, mert az uniós segély idén jár le. A Nemzetközi Valutaalap támogatása ugyanakkor 2016 első negyedévéig szól. A kormányfő kifejtette, hogy idén az adósság nem lesz több a gazdasági teljesítmény 177 százalékánál.

Szamarasz előzőleg a thesszaloniki nemzetközi vásáron derűs képet festett hazája gazdaságáról azt állítván, kormánya számos eredményt ért el e tekintetben. Jó hírrel is szolgált, mint mondta, azonnal csökkentik a fűtőolajra kivetett 30 százalékos különadót. Ez azonban alig érinti a görög háztartásokat. Az adó bevezetése ugyanis a kormányzat egyik legnagyobb melléfogása volt.

A görögök ugyanis inkább más módon, például fával kezdtek fűteni, így a fűtőolajból származó adóbevételek 300 millió euróval csökkentek. Szamarasz ígéretet tett a honfitársait egy jobban érdeklő kérdésre, a szolidaritási adó ügyére. Ez az adónem évi 2 milliárd eurós bevételt jelent a költségvetés számára.

Szamarasz nem tért ki az adónem csökkentésének mértékére, de amennyiben jelentősen lefaragná annak mértékét, borítékolható, hogy Görögország szembekerül a hitelező trojkával, az Európai Unió, az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hármasával.

A hitelezőkkel folytatott tárgyalásokon kiderült, hogy a trojka Szamarasz derűlátó kijelentései ellenére nem annyira elégedett a görög eredményekkel. Különösen a munkaügyi reform gyakorlatba való átültetésével kapcsolatban állapított meg hiányosságokat. Másrészt azt követelte Athéntól, szüntesse meg azon hitelesek védelmét, akik nem tudják fizetni törlesztő részletüket a pénzintézeteknek.

A trojka szerint csak így lehet szanálni az ország bankjait. A hitelezők Athén kifejezésére juttatták: ha nem teljesíti a feltételeket, ne is számítson a következő, 8 milliárd eurós hitelrészlet folyósítására. Egyet nem értés merült fel abban a kérdésben, mekkora lesz a 2015-ös költségvetési hiány. A kormány 900 millió euróból indul ki, a trojka viszont 2 milliárdra számít.

A fenyegetések ellenére a görög kormány bízik abban, hogy a trojka szakértőinek következő, szeptemberi vizsgálódása gond nélkül lezajlik majd. Január és július között a költségvetés 3,2 milliárd eurós elsődleges többletet mutatott fel, ami a GDP 1,75 százalékának felel meg. Az idei évre 1,5 százalékos megtakarítást irányoztak elő. A kabinet a napokban kezdi meg a jövő évi költségvetés előkészítését. A büdzsé tervezetét október 6-án terjesztenék a parlament elé.

Mennyire érzik a görögök a saját bőrükön az óvatos derűlátásra okot adó változásokat? Egyelőre nem nagyon. Igaz, ha valaki Görögországban jár, eleinte nem sokat tapasztalhat az életszínvonal drámai romlásából. Az utcákon nagy a pezsgés, a görögök kedvesek, vidámaknak tűnnek.

Legfeljebb annyi a változás, hogy manapság munkaidőben kevesebben időznek a kávéházakban, mint a válságot megelőzően. Ugyanakkor az élet nemigen kezdődik el 10 óra előtt, s a délutáni sziesztához ugyanúgy ragaszkodnak az emberek, mint korábban. Thesszaloniki külvárosában azért már láthatóak a szegénység nyomai. Több házon, üzleten szerepel az "eladó" tábla.

Nem könnyű összehasonlítani a görög életszínvonalat a közép-európaival. Az árszínvonal között mindenesetre nincs nagy különbség. A görög nettó átlagbér 2013-ban 818 euró (257 800 forint) volt, ami magyar szemmel magasnak tűnik ugyan, de az összeg több mint 30 százalékát is elviheti a lakás bérleti díja. A városokban ugyanis a többség bérli lakását, inkább csak vidéki falvakban fordul elő, hogy az ember saját házában élheti le az életét.

A családoknak nem sok esélyük van arra, hogy megvásárolják éppen használt ingatlanjukat. Athénban például a városközpontban 1000-2000 euró között mozog egyetlen négyzetméter ára. A városközponton kívüli negyedekben sem jobb a helyzet, sőt. Itt ugyanis 1400-2500 eurót kell fizetni egy négyzetméter ellenében.

Az élelmiszer ára hasonló, mint Magyarországon, a gyümölcsök még olcsóbbak, a sör azonban drágább: egy 3,3 decis Mythos sör ára egy euró. A rezsi kicsit kevesebb, mint Magyarországon azért is, mert télen sem kell sokat költeni a fűtésre. A lakásbérlet, az élelmiszer fogyasztás és a rezsi összesen a bérek mintegy 70-75 százalékát emésztik fel, s ebbe nem számoltuk bele a tömegközlekedésre, vagy benzinre fordított összeget.

Sokat mindenesetre nem tudnak félretenni a görögök. Ráadásul a még mindig magas, 27 százalékos munkanélküliség miatt egy családon belül gyakran csak egy kereső ember van. A válság következményeként az elmúlt hat évben ugyan egyértelműen csökkentek az árak Görögországban, de az adóterhek emelése miatt ez nem érződik a mindennapokban.

Görögországban lényegében csak egyetlen olyan intézmény létezik, amely kevésbé érezte meg a válságot: az ortodox egyház. A szent helyeken rengeteg a látogató. Egyes kolostorokba, például a Meteórákon, beférni is nehéz a külföldiek valóságos ostroma miatt. Különösen a térség pravoszláv többségű országaiból, Szerbiából és Romániából érkeznek sokan ide, de gyakorta hallani orosz és ukrán szavakat is.

A görög ortodox egyház 81 egyházmegyével rendelkezik, ezek közül 36 az ország északi részén található. A krétai egyházmegye és az Athosz-hegyi Köztársaság nem a görög egyház része. Az ortodox egyház különleges előjogokkal rendelkezik, például ma is a legnagyobb földterületeket mondhatja magáénak.

A papok javadalmazását az állam állja, egy lelkipásztor nagyjából egy tanár fizetését kapja. (Korábban az állami támogatást az egyház a bevételeire kirótt 35 százalékos adóval honorálta, ezt a gyakorlatot azonban 2004-ben megszüntették.) Bár 2008 után felmerült, hogy a súlyos gazdasági helyzet miatt megfelezik a papok bérét, végül az intézkedést egyetlen kormány sem merte meghozni.

A mindenkori kabinet jó kapcsolatokra törekszik az ortodox egyház vezetésével. Így van ez most is. Bár még messze nem lehet arról beszélni, hogy Görögország kikecmergett volna a válságból, az athéni parlament múlt héten elfogadta az Új Demokrácia képviselőinek azon előterjesztését, amely szerint nem kell adóbevallást készíteniük azoknak az idős papoknak, akik nyugdíja nem éri el az évi 9500 eurót.

Görögországnak még hosszú utat kell megtennie, amíg valóban sikerül a saját lábára állnia, de az emberek mintha optimistábban tekintenének a jövőbe.

Így örült megmentőjének a megkínzott kölyök - Videó

A videón egy pitbullkölyök, Mojo látható, akit néhány héttel ezelőtt borzalmas állapotban szállítottak be hozzájuk. A kutyus csontsovány volt, és a testét számtalan sérülés borította. Megmentője, Joey Wagner szerint kutyavidalokra akarták kiképzni tulajdonosai, ezért bántalmazták és vadították. Szerencsére a férfit - aki egy állatmenhely tulajdonosa - időben értesítették a szomszédok, így ki tudta menekíteni Mojót - számolt be a Blikk.