Előfizetés

Kevesebb gázt küld Európába a Gazprom

Az oroszországi földalatti tározók feltöltése és a Jamal-Európa gázvezeték javításának befejezése miatt megy az európai vásárlók által igényeltnél kevesebb orosz földgáz Ukrajnán és Szlovákián keresztül Európába - közölte hétfőn a Gazprom szóvivője.

Szergej Kuprijanov azt mondta, hogy szeptember elején 4 milliárd köbméterrel kevesebb földgázt töltöttek a tározókba, mint tavaly ilyenkor. A terv 6 milliárd volt. Csak augusztusban 800 millió köbméterrel maradtak el a tervezett mennyiségnél.
Az orosz állami energetikai cég szóvivője hozzátette, hogy az Oroszország, Fehéroroszország, Lengyelország és Németország területén áthaladó Jamal-Európa elnevezésű gázvezeték javítását befejezték, így az európai exportra szánt földgázmennyiség egy részét azon keresztül továbbítják.
Az Interfax orosz hírügynökség hétfőn az Eustream nevű szlovák gázcég adataira hivatkozva azt jelentette, hogy a Gazprom megkezdte a Szlovákián keresztül továbbított földgáz mennyiségének csökkentését.

Az Ukrajnán és Szlovákián átmenő, ungvári folyosónak nevezett gázvezetéken keresztül szeptember eleje óta továbbított naponta stabilan 60 millió köbméteres mennyiség helyett hétfőn már csak 49,6 millió köbméter továbbítását jelentették be. Ez 17 százalékkal kevesebb az előző két heti átlagos mennyiségnél és az ebben a hónapban kért legnagyobb 63,25 millió köbméteres mennyiséghez képest elérheti a 21,5 százalékos csökkenést.

Korábban több uniós ország jelezte, hogy a Gazprom nem teljesíti az igényelt mennyiség leszállítását.
Razvan Nicolescu, román energiaügyi tárca nélküli miniszter hétfőn tájékoztatott arról, hogy az orosz cég közlése szerint keddtől vasárnapig tíz százalékkal csökkenti a Romániának szállítandó földgáz mennyiségét. Moszkvában nem indokolták a döntést - mondta Nicolescu.

A lengyel PAP hírügynökség a Gazprom szóvivőjére hivatkozva közölte, hogy az orosz állami cég csak a szerződéses minimumot tudja földgázból leszállítani Lengyelországnak, a megnövelt rendeléseket nem képes kielégíteni.
Brüsszelben Marlene Holzner, az Európai Bizottság szóvivője pedig arról tájékoztatott, hogy a hét végén stabilizálódott Oroszország, Fehéroroszország és Ukrajna felől az EU-ba érkező gázszállítások mennyisége. A Lengyelország, Szlovákia és Magyarország felől Ukrajnába irányuló szállítások is visszatértek a normális szintre.
A brüsszeli tisztviselő szerint Lengyelország a hét végén kevesebb gázt kapott a Gazpromtól a kértnél, de ennek "technikai okai" voltak.

Némileg erősödött délután a forint

Publikálás dátuma
2014.09.15. 18:22
Fotó: Thinkstock
Erősödött hétfő délutánra délelőtthöz képest a forint árfolyama a főbb nemzetközi devizákkal szemben a bankközi devizapiacon.

Az euró árfolyama hétfő délelőtt tízkor 314,86 forint volt, délután négyre 314,14 forintra csökkent.
A dollár jegyzése a délelőtti 243,47 forintról 242,62 forintra változott.
A svájci frankért délelőtt 260,16 forintot kellett adni, délután 259,63 forintot.
A japán jen árfolyama a délelőtti 2,2691 forintról 2,2659 forintra mérséklődött.
Az euró árfolyama hétfő délután 1,2946 dollár volt, az euró hétfőn 0,10 százalékkal gyengült a dollárral szemben.

Felfüggesztették Hiszékeny Dezső mentelmi jogát

Publikálás dátuma
2014.09.15. 17:59
FOTÓ: MTI, Illyés Tibor
Vesztegetés bűntette és más bűncselekmények elkövetésének megalapozott gyanúja miatt az Országgyűlés hétfői ülésén felfüggesztette Hiszékeny Dezső szocialista képviselő mentelmi jogát.

A képviselők 148 igen, 25 nem, és 3 tartózkodó szavazattal hozták meg döntésüket.
Polt Péter legfőbb ügyész júliusban tett indítványt Hiszékeny Dezső mentelmi jogának felfüggesztésére.
Az Országgyűlés mentelmi bizottsága kedden határozott arról, hogy Hiszékeny Dezső mentelmi jogának felfüggesztését javasolja az Országgyűlésnek. Az ülésen meghallgatták Hiszékeny Dezsőt is, és ő is mentelmi joga felfüggesztését kérte.