Életfogytiglan a battonyai gyilkosoknak

Életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte a Gyulai Törvényszék pénteken a 25 éves battonyai B. Rékát 2010 nyarán halálra kínzó három vádlottat.   

Az elsőrendű vádlott, M. Zoltánt és a harmadrendű vádlott, Sz. Zoltánnét emberölésben, valamint személyi szabadságjogok megsértésében, kiskorú veszélyeztetésében és súlyos testi sértésben, Sz. Zoltán másodrendű vádlottat az utóbbi három vádpontban találta bűnösnek a törvényszék. 

M. Zoltán a leghamarabb negyven, Sz. Zoltánné harmincöt, Sz. Zoltán pedig harminckét év eltelte után helyezhető feltételesen szabadlábra.

A vádirati tényállás szerint a vádlottak Battonyán közös ingatlanban laktak a sértettel, B. Rékával, akit anyagilag, fizikailag, érzelmileg is kihasználtak. A bántalmazások 2007 végén kezdődtek, majd 2010 márciusától egyre gyakoribbá és durvábbá váltak. A nőnek például antidepresszáns gyógyszert adtak be, égő cigarettát nyomtak el az arcán, a nyakára hurkolt kötéllel többször a levegőbe emelték, és megrugdosták, amivel a sértettnek vesezúzódást és bordatörést okoztak. A bántalmazásoknak sokszor szemtanúja volt Sz. Zoltán és Sz. Zoltánné közös fiatalkorú gyermeke.

Amikor a sértett a súlyos bántalmazások és a gyógyszerek okozta kábulat következtében már nem tudta magát tartani, tolókocsiba rakták és továbbra is kínozták. Olyan súlyosan bántalmazták, hogy a nő belehalt sérüléseibe. A holttestet az elkövetők a melléképület mellett elásták és ötven kilogrammnyi betontörmeléket pakoltak rá. 

A holttestre a rendőrség 2011. október 6-án talált rá. Az elsőrendű vádlottat október 7-én fogták el Szegeden. 

A törvényszék az ítélet indoklásában kiemelte: az eljárás során bebizonyosodott, hogy a vádlottak különös kegyetlenséggel követték el tettüket, emberi mivoltában alázták meg az áldozatot. 

A vádlottak ügyvédjei fellebbezést jelentettek be az ítélet ellen, így az nem jogerős.

Szerző

Tizennyolc évet kapott az abonyi gyerekgyilkos

Publikálás dátuma
2014.09.17. 12:46
Fotó: Thinkstock
Jogerősen tizennyolc év börtönbüntetéssel sújtotta a Fővárosi Ítélőtábla szerdán azt az abonyi férfi, aki 2012 nyarán közvetlen közelről fejbe lőtte tízéves, alvó kislányát.

A táblabíróság – a kirendelés miatt Szegeden tartott tárgyaláson - előre kitervelten, aljas indokból, 14. életévét be nem töltött, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében, valamint lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntettében mondta ki bűnösnek a most 45 esztendős vádlottat.

A férfi 2000-ben kötött házasságot, két évvel később született meg a kislánya. A vádlottnak kifejezetten jó volt a kapcsolata a gyerekkel, a kislány erősen kötődött hozzá, szerette őt. Azért is, mert apja sok időt töltött vele, amikor az ápolónő édesanya délután vagy éjszaka dolgozott.   

A házaspár kapcsolata - a kezdeti időktől eltekintve - nem volt konfliktusmentes, ezért az asszony többször is a házasság felbontását fontolgatta. 2012 augusztusában ismét bejelentette válási szándékát. 

A férj elhatározta, úgy áll bosszút a feleségén, hogy megöli gyermeküket, majd végez magával is. Ezután többször, több családtagjának is utalt arra, hogy felesleges a bontóper, mert "a sors majd szétválasztja őket", és "már késő megoldást keresni".

A férfi édesapja gázpisztolyát lőfegyverré alakította át, és lőszereket is vásárolt. 

2012. augusztus 26-án az asszony éjszakai műszakba ment dolgozni, így a vádlott a lányával kettesben maradt az abonyi házban. Miután nyugovóra tértek, a férfi felkelt, és hajnalban fejbe lőtte a kislányt. Miután úgy gondolta, hogy a gyerek a lövéstől nem halt meg, a fegyvert újból megtöltötte, és a kislány homlokához tartva elsütötte.

Ezután fejbe lőtte magát, és elvesztette eszméletét. Miután magához tért, kijutott a fürdőszobába, ahol a felesége találta meg, aki mentőt hívott hozzá.

A vádlott az eljárás során beismerő vallomást tett, és azt mondta, hogy megbánta tettét.

Az ítélőtábla döntésével helyben hagyta az elsőfokú bíróság ítéletét.

Szerző

Idős embert gázoltak halálra a főúton

Halálra gázolt egy autós egy idős férfit a 3-as főút Miskolchoz közeli szakaszán - tudta meg a HavariaPress.

Kedden este, a 3-as út Miskolc és Mályi közötti szakaszán történt a baleset. Egy 76 éves miskolci férfit gázolt el egy személyautó, egyelőre tisztázatlan körülmények között. Az elgázolt ember olyan súlyosan megsérült, hogy a helyszínen életét vesztette. A baleset körülményeit vizsgálja a rendőrség.

Szerző