Snowden a háborús veszedelmekről

Publikálás dátuma
2014.09.19. 11:00

Egy másik Snowden-ügy, éppen 80 éve. Európa egy újabb, még rettenetesebb háború kitörésétől retteg. A nyugtalanság fő oka a versaillesi szerződésben és a békeszerződésekben rejlik

(London, szeptember 18.) A „Daily Mail"-ben Snowden volt kincstári kancellár cikket írt az európai helyzetről és a háborús veszedelemről. Tizenhat évvel ama háború befejezése után — írja Snowden—, amelynek az utolsó háborúnak kellett volna lenni, Európa újabb, még rettenetesebb háború kitörésétől retteg és mégsem tesznek semmi kísérletet a háborús veszedelmet jelentő sérelmek orvoslására.

Európa nyugtalanságának fő oka a versaillesi szerződésben és azokban a békeszerződésekben rejlik, amelyek földarabolták az osztrák-magyar monarchiát. Addig nem is lesz béke Európában, amíg ezeket a szerződéseket nem módosítják. Nem akarom lekicsinyelni a békemódosítás nehézségeit, de kétségtelen, hogy a békeszerződések egyik legsúlyosabb bűne az osztrák-magyar monarchia földarabolása. Ausztriából politikailag és gazdaságilag életképtelen egységet hagytak meg. Az összes földarabolt államok közt azonban Magyarország sorsa a legmegrendítőbb. Végül kérdi Snowden, vajon újabb háború esetén Anglia a békeszerződések igazságtalan határozatainak fönntartásáért száll-e majd harcba.

Népszava 1934. szeptember 19.

Szerző

Lemond Navracsics Tibor

Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszter pénteken hivatalosan értesítette Áder János köztársasági elnököt és Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy lemond miniszteri megbízatásáról.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium péntek reggeli közleményében az áll, hogy Navracsics Tibor - akit oktatási, kulturális, ifjúsági és állampolgársági ügyekkel foglalkozó biztosnak jelölt Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság megválasztott elnöke - az október elsejei európai parlamenti meghallgatásra történő eredményes felkészülése érdekében mond le megbízatásáról.

Twitter-üzenetében Navracsics Tibor péntek reggel azt írta: "Mától kizárólag az európai parlamenti meghallgatásra történő felkészülésre koncentrálok, ezért lemondtam miniszteri megbízatásomról."  Jean-Claude Juncker szeptember 10-én javasolta oktatással, kulturális, ifjúsági és állampolgársági ügyekkel foglalkozó biztosnak Navracsics Tibort.  A tárca szóvivője, Nagy Anna közölte: arról, hogy Navracsics Tibor lemondása mikortól hatályos, a köztársasági elnök dönt.

A brüsszeli testület közleménye szerint a magyar biztos a bizottság kulturális és oktatási, továbbá a foglalkoztatási, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős főigazgatósága és az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat munkájára támaszkodhat majd, emellett ő felel majd a Munkavédelmi és Egészségügyi Ügynökséggel, a szakképzések továbbfejlesztéséért felelős központtal, a munka- és életkörülmények javításán dolgozó alapítvánnyal és az Európai Képzési Alapítvánnyal fenntartott kapcsolatokért. 

 A biztosjelölti meghallgatások szeptember 29-én kezdődnek és október 7-én zárulnak. Az egyelőre nem végleges európai parlamenti menetrend szerint Navracsics Tibor az EP-szakbizottsági meghallgatását október elsejére, a 18 és 21 óra közötti idősávba ütemezték be.

Szerző

Túl jó üzlet az elefántcsont

Publikálás dátuma
2014.09.19. 08:14
Fotó: tempsreels.fr
 Ha irtásuk így folytatódik, az afrikai elefántok kevesebb, mint egy évszázad múlva eltűnnek, mint annak idején őseik, a mamutok. Annyi felnőtt példányt mészárolnak le az orvvadászok, hogy ezt természetes szaporodásuk már nem tudja ellensúlyozni.

Az Amerikai Tudományos Akadémia lapjában megjelent tanulmány szerint globális válaszra van szükség, enélkül a nagy afrikai emlős pusztulása megállíthatatlan.

A helyzet főként Közép-Afrikában kritikus, itt az elefántcsont illegális kereskedelme az egyik legnagyobb forrás a kontinensen dúló háborúk finanszírozásához.

Eddig ezt a pusztítást kompenzálta a fajta szaporodása, de ma már nincs így. 2010 óta minden évben megölik Közép-Afrikában az elefántok 7 %-át. 2011-ben 40 ezer elefántot pusztítottak el. A múlt év októberében egy zimbabwei rezervátumban pedig egyetlen akcióban 300 példányt. Ciánnal mérgezték meg az ivóhelyüket és elpusztultak azok a ragadozók is, amelyek ettek a húsukból.

A 2013-ra vonatkozó előzetes adatok arra mutatnak, hogy ez a mészárlás tovább fokozódik.

Az Elephant Action League állatvédő szervezet tanulmánya szerint a csempész bandák az elefántcsont kereskedelemmel havi 200-600 ezer dollárhoz jutnak. A zöme Ázsiában talál vevőre, ahol a világ legnagyobb fekete kereskedelme folyik.

Az utóbbi időben azonban már észlelhetőek a változás első jelei. A Traffic, amely monitorozza a vadállatokkal folytatott nemzetközi fekete kereskedelmet, 33 tonnára becsüli a Hongkongban lefoglalt elefántcsontot. A Save the Elephants pedig nyilvánosságra hozta, hogy a három legnagyobb viszonteladó megegyezett abban, hogy törlik üzleteik katalógusaiból ezt az árut. Májusban, a volt angol gyarmatban a hatóságok megsemmisítettek egy elefántcsont-raktárat.

Az Amerikai Tudományos Akadémia lapjában megjelent tanulmány sürgős intézkedéseket tart szükségesnek. Vissza kell szorítani az orvvadászatot és fékezni a keresletet, főleg Ázsiában, csökkenteni kell az elefántcsont árát a fekete piacon. Valamint közbe kell avatkozni a csempészhálózat minden szintjén - írja.

A tanulmány készítői tisztában vannak azzal, hogy ez nehéz küzdelem lesz, hisz az elszegényedett földrészen egy orvvadász annyit kaphat egy agyarért, amellyel megmentheti a családját az éhezéstől. A haszon nagy része ugyanakkor a kereskedőé és jut belőle bőségesen fegyvervásárlásra is és ezzel a kör bezárul.

Szerző