Előfizetés

Olcsó! Tíz euróért is kapható jegy a milánói világkiállításra

 Megnyílt a 2015-ös milánói világkiállítás internetes jegyértékesítési oldala. Előre lefoglalt dátummal olcsóbb a belépés.

A május elsejei megnyitó előtt vásárolt jegyek 10 százalék kedvezménnyel vásárolhatók meg. A legolcsóbb jegy jelenleg 10 euróba, a legdrágább 39 euróba kerül. Az ár függ attól, hogy nyitott dátumú jegyet vásárolunk-e, vagy már most konkrét időpontot választunk-e ki a világkiállításon való látogatásra.

Ingyen léphetnek be a négy év alatti gyerekek, kedvezményben részesülnek a családok, a fiatalok és a 65 év felettiek. Egy kétgyermekes család belépője fix dátummal 67 euróba kerül. A május elsejétől október 31-ig nyitva tartó Expo 2015 délelőtt tíz órától este tizenegyig tart majd nyitva. 

Húszmillió belépőjegy eladását tervezik 24 millió eurós bevétellel. A jegyek okostelefonos alkalmazással is lefoglalhatók. 

Orbán Viktor szerint a gazdaság rátalált a helyes útra

A magyar gazdaság olyan szakaszba jutott, amikor nem átmeneti, hanem tartós növekedésről beszélhetünk, ami azt mutatja, a magyar gazdaság rátalált a helyes útra. Ezt Orbán Viktor miniszterelnök mondta egy újabb avatás alkalmával. Ezúttal Kecskeméten adták át az Univer Zrt. 3,5 milliárd forintos élelmiszeripari beruházását. 

A magyar gazdaság az elmúlt fél évben majdnem 4 százalékkal bővült, ami önmagában is szép eredmény, különösen válság idején, de ennél fontosabb a tendencia - fogalmazott a kormányfő.

Orbán Viktor miniszterelnök szalagot vág Szarka Balázs, az Univer Szövetkezeti Zrt. vezérigazgatója , Szemereyné Pataki Klaudia alpolgármester és Molitórisz Károly, az Univer Product Zrt. vezérigazgatója társaságában MTI Fotó: Ujvári Sándor

Orbán Viktor miniszterelnök szalagot vág Szarka Balázs, az Univer Szövetkezeti Zrt. vezérigazgatója , Szemereyné Pataki Klaudia alpolgármester és Molitórisz Károly, az Univer Product Zrt. vezérigazgatója társaságában MTI Fotó: Ujvári Sándor

 Molitórisz Károly, az Univer Product Zrt. vezérigazgatója elmondta: a cég a 3,5 milliárd forintos beruházással megháromszorozta eddigi 25 ezer tonnás nyersparadicsom-feldolgozó kapacitását, ami egyben a kecskeméti paradicsomfeldolgozó üzem teljes műszaki, építészeti és energetikai rekonstrukcióját jelentette.

Devizaperek: A Hungária Takarék keresetét is elutasították

Elutasította a Hungária Takarék Takarékszövetkezet devizahitelekkel kapcsolatban a magyar állam ellen benyújtott keresetét a Fővárosi Törvényszék a csütörtökön kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítéletében.

A bíróság megítélése szerint a felperes takarékszövetkezet általános szerződési feltételei a keresetben megjelölt idősávokban nem feleltek meg az átláthatóság követelményének.  A szóbeli indoklásban a bíró emlékeztetett, a bíróságnak azt kellett vizsgálnia, hogy a felperes pénzintézet által alkalmazott általános szerződési feltételek megfelelnek-e a törvényben foglalt hét alapelvnek.

A bíróság elsődlegesen az átláthatóság elvét vizsgálta, ennek körében azt, hogy az általános szerződési feltételek tartalmaznak-e oklistát és az megfelel-e az átláthatóság követelményének, és az alapján döntött az általános szerződési feltételek tisztességességéről. Azaz, a fogyasztó láthatta-e előre, hogy milyen feltételek teljesülése esetén és milyen mértékben háríthatnak rá további terheket. A felperes takarékszövetkezet általános szerződési feltételei a bíróság megítélése szerint a keresetben megjelölt idősávokban nem feleltek meg az átláthatóság követelményének.

A bíróság elutasította a felperes azon indítványát is, hogy függessze fel a pert és kezdeményezze az Alkotmánybíróság eljárását. Indoklása szerint nem észlelte, hogy akár a jogegységi határozat, akár a vonatkozó törvény alaptörvény-ellenes lenne.

A bíróság a felperest arra kötelezte, hogy 5 napon belül fizessen meg 1 millió 141 ezer 160 forint perköltséget. Az alperes magyar állam jogi képviselőinek ügyvédi munkadíját eltúlzott mértékűnek tartotta a bíróság, 56 munkaóra helyett 5 órát tartott elfogadhatónak, figyelembe véve, hogy jelenleg hasonló perek zajlanak, a többi költséget elfogadta.

A felperes jogi képviselője a határozathozatal előtt egyebek mellett kifejtette, hogy a referenciakamatláb változásából adódó kamatváltozást nem tekinti a per tárgyának. A takarékszövetkezet konverziós díjat nem számolt fel és a vizsgált időszakban háromszori kamatemelésen kívül más költségemelés nem volt. Hangsúlyozta, hogy a pénzintézet mindenkor a hatályos jogszabályok és a bírói gyakorlat alapján járt el, jogkövető magatartását igazolja, hogy a felügyeleti szervek a fogyasztói szerződések körében semmilyen megállapítást nem tettek ellene. A jogi képviselő szerint a bíróságok mindig egyedi szinten vizsgálták a szerződések tisztességességét. Kijelentette, a megjelölt időszakban a felperes általános szerződési feltételei és az egyedileg meg nem tárgyalt szerződései tisztességesek és érvényesek.

Az alperes állam jogi képviselője a keresetek elutasítását kérte, mert a takarék által alkalmazott általános szerződési feltételek álláspontja szerint egyetlen idősávban sem feleltek meg maradéktalanul a törvényben foglalt alapelveknek. A referenciakamat alkalmazásával kapcsolatban leszögezte, hogy a kamatfelárra vonatkozó szerződéses rendelkezések érvénytelenek, mert megváltoztatásának lehetőségével kapcsolatban semmilyen objektív okot nem jelöltek meg, s a felperes nem is próbálta erre vonatkozóan a tisztességtelenségre vonatkozó vélelmet megdönteni.

A felperes jogi képviselője a tárgyalás berekesztésének bejelentését követően egyebek között kifejtette: utólag minősítenek tisztességtelennek olyan eljárásokat, amelyek a mindenkori törvényeknek megfeleltek. Ha a takarékszövetkezet magatartása tisztességtelen volt, akkor a törvények is azok voltak - jegyezte meg. Hozzátette, nem vonja kétségbe, hogy voltak, akik nem jártak el tisztességesen, azonban fűnyíróelv érvényesül, a törvény kiiktatja a piaci mechanizmusok érvényesülését és olyan elvárásokat fogalmaz meg, amelyeket a jogalkotó maga sem tud betartani. Példaként az szja törvényt hozta fel, mondván, ha olyan szintre lebutítanának egy törvényt, hogy az átlagpolgár számára is érthető legyen, a törvény jellege veszne el. A felperes kérte a részleges érvénytelenség megállapítását.

Az alperes jogi képviselője a felperes által elmondottakra reagálva megjegyezte, hogy a szerződéses feltételek vizsgálata közérdekű kereset formájában is lehetséges volt, a szerződéses feltételek pedig már egy feltétel nem teljesülése esetén is érvénytelenek. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a régi és az új Ptk. is megfogalmazza azokat az alapelveket, amelyeket törvényi szintre emeltek.