Előfizetés

Edzőcsere: Pintér Attilát Dárdai Pál váltja

Publikálás dátuma
2014.09.19. 07:55
Pintér Attila kapitánysága egyetlen tétmeccset ért meg. FOTÓ: Tóth Gergő
Ideiglenesen Dárdai Pál veszi át Pintér Attila helyét a magyar válogatott szövetségi kapitányi székében - jelentette be tegnap sajtótájékoztatón Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke. Dárdai kinevezése három mérkőzésre, az év végéig szól, ez idő alatt ingyen dolgozik majd. Pintérrel a válás korrekten zajlott, s annak anyagi vonzata "nem rázza meg a szövetséget". Az MLSZ  az utódlás kérdését a téli szünetben tervezi hosszabb távon megoldani.

Az MLSZ elnöksége szerdán meghallgatta Pintér Attila szövetségi kapitány beszámolóját az első, északírek ellen Budapesten 2-1-re elveszített Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésről, megvitatta az elhangzottak, majd tegnap délelőtt Csányi Sándor elnök bejelentette: a tréner távozik posztjáról, ideiglenes utóda pedig a jelenleg a Hertha BSC utánpótlásedzőjeként dolgozó Dárdai Pál lesz.

"Ha kilenc hónap után távozik a kapitány, akkor legalább akkora, vagy még nagyobb az őt megválasztók felelőssége" - rögzítette mindenekelőtt az MLSZ első embere, aki Pintér tavaly december 19-i kinevezéséről elmondta, sikeres játékos- és edzői karrier állt mögötte (trénerként kétszer nyert bajnokságot és Magyar Kupát is), ráadásul habitusában eltért elődjétől, Egervári Sándortól. A szövetség vezérkara arra számított, hogy vezetésével a válogatott küzdőszelleme, harciassága sokat változik majd.
"Természetesen tisztában voltunk a veszélyekkel, például hogy kommunikációs képessége nehézkes, de arra gondoltunk, ezen a téren fejlődik kapitányként" - említette Csányi. Hozzátette, amit feltételeztek, nem csalódtak, Pintér szakmailag felkészült edző.

"Kevés olyan ember dolgozik a magyar labdarúgásban, mint ő, aki szívét, lelkét, egész lényét a munkának és a futballunk fejlődésének szenteli" - jellemezte Pintért. Menesztését azzal indokolta, hogy túl nagy kerettel dolgozott, túl sok játékost próbált ki, s az első tétmeccsen több újonc kapott szerepet a csapatban, túl sok játékrendszert akart begyakoroltatni, mindemellett sok összetartásra a külföldön játszók nem tudtak hazajönni, s a magyar klubok sem minden esetben voltak vele együttműködők, mindez ugyancsak nehezítette a dolgát. Ám természetesen az Eb-kvalifikáció nyitányán mutatott produkció volt a legnyomósabb érv.
"Az elnökség úgy ítélte meg, kisebb kockázatot vállalunk a személycserével, mint azzal, ha Pintérrel folytatjuk" - fűzte hozzá Vági Márton főtitkár.

Később kérdésre válaszolva Csányi elmondta, korrekt körülmények között váltak el, s habár korábban voltak olyan hírek, miszerint Pintér kinevezésében döntő jelentőségű volt, hogy olcsó edző (főleg a külföldi aspiránsokkal összevetve), Csányi ezt visszautasította. Mindazonáltal azt mondta: végkielégítése nem rázza meg a szövetséget.

Dárdai Pálról szólva azt mondta: szerette volna, ha hosszabb távra kötelezi el magát, ám a 38 éves tréner visszautasította a lehetőséget, családi és szakmai okok miatt nem tudja vállalni a feladatot.
"Az ő karaktere, az a 17 év, amit a profi világban töltött játékosként neves edzők irányítása alatt, valamint az elfogadottsága remélhetőleg egységet kovácsol a válogatott tagjai között, s bízunk benne, mindez ellensúlyozza a tapasztalatlanságát" - nyilatkozta róla Csányi, majd köszönetet mondott neki, illetőleg klubjának az együttműködésért. Elárulta, Dárdai nem kért pénzt a szolgálataiért.
Arra az újságírói fölvetésre, miszerint csökkentek-e az Eb-kvalifikációs esélyeink, Csányi igennel felelt, mondván hazai pályán veszítettünk három pontot, ám hozzátette: nem vált reménytelenné a helyzet.

A hosszabb távú megoldásról annyit tudtunk meg, hogy a téli szünetig próbálják előkeríteni a megfelelő trénert, s hogy Bölöni László nincs az aspiránsok között. Az elnök ugyan nem nevezte meg a romániai magyar szaktekintélyt, de nyilvánvaló volt, hogy róla beszél. Felrótta neki, hogy egy évvel ezelőtt a tárgyalások során hetekre eltűnt, s klubcsapatától sem tudott elszakadni. A további jelöltekről annyit árult el: 5-6 olyan neves edző van a kalapban, aki kijuttatott csapatokat vb-re, Eb-re, sőt, túljutott ott a csoportkörön. Csányi, okulva a legutóbb történtekből, mégsem akarta leszögezni, hogy külföldről érkezik a megoldás.
Dárdai Pál október 11-én Bukarestben, a románok elleni Eb-selejtezőn mutatkozik be, három nappal később a Feröer-szigetek csapatával szembeni idegenbeli találkozón, végül november 14-én az Üllői úton a finnek ellenében irányítja a magyar válogatottat.

Húszhelyes hátraarc
A magyar válogatott húsz helyet rontva az 54. a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) legfrissebb, csütörtökön - Pintér Attila szövetségi kapitány távozásának napján - nyilvánosságra hozott világranglistáján, melyet továbbra is a világbajnok német válogatott vezet Argentína és Hollandia előtt. A 2016-os franciaországi Eb selejtezősorozatában a magyarokkal azonos csoportban szereplő csapatok közül a görög a 14., a román a 26., a finnek a 65., a magyarokat az első Eb-selejtezőn Budapesten legyőző északírek a 71., a feröeriek pedig a 179. helyen állnak.
Az élcsoport
1. Németország 1765 pont
2. Argentína 1631
3. Kolumbia 1488
4. Hollandia 1456
5. Belgium 1444
6. Brazília 1291
7. Uruguay 1243
8. Spanyolország 1228
9. Franciaország 1202
10. Svájc 1175
...14. Görögország 1052
...26. Románia 837
...54. MAGYARORSZÁG 548
...65. Finnország 491
...71. Észak-Írország 435
...179. Feröer-szigetek 67

Árvíz: 600 millió lehet a kár

Publikálás dátuma
2014.09.19. 07:14
FOTÓ: MTI, Varga György
Becslések szerint 15 megyében összesen 600 millió forintos kárt okozott az elmúlt napok viharsorozata, s mivel már nincs közvetlen veszély, az ingatlanokban, ingóságokban keletkezett kárt a lehető leggyorsabban, legkésőbb 5-10 napon belül célszerű bejelenteni a biztosítóknak – tanácsolja Németh Péter, a CLB Független Biztosítási Alkusz Kft. értékesítési és kommunikációs igazgatója.

Arra is figyelmeztet: a víz alá került értékeket a lehetőségekhez képest azonnal menteni kell, a biztosítók ugyanis a szándékosan napokig áztatott vagyontárgyakban keletkezett kárt nem fizetik ki, a kárfelmérők viszonylag pontosan felismerik a szándékosságot.

Nem érdemes felturbózni a valós veszteségeket, de szerénykedni sem szabad, mert annak később nagy ára lehet – figyelmeztet a szakértő. A kárlistára érdemes a legapróbb tételt is felvetetni, mert egy most keletkezett hajszálrepedés a falon később komoly problémát is okozhat, és utólag nem fogja árvízkárnak minősíteni a biztosító, ezért nem is fog fizetni. Nem szabad viszont erőn felül próbálkozni: hiba lenne egy régi spontán állagromlást a friss káresemény számlájára írni, mert ha ez kiderül, akkor megeshet, hogy egyetlen fillért sem kap a károsult, mivel csalásnak minősül.

A közösségi szolgálat érzékenyebbé tesz

Publikálás dátuma
2014.09.19. 07:13
A KÖSZ! program nyitórendezvényén Ónodi Eszter és Szilágyi Áron – iskolások segítségével – élelmet oszt hajléktalanoknak FOTÓ: T
Ételosztással indult el a MOL Új Európa Alapítvány KÖSZ! című pályázati programja szerdán a Menhely Alapítvány Kürt utcai Nappali Melegedőhelyén. Ónodi Eszter színésznő, a szervezet jószolgálati nagykövete és Szilágyi Áron olimpiai bajnok kardvívó középiskolás diákok segítségével osztott ételcsomagot a hajléktalanoknak.

A MOL Új Európa Alapítvány KÖSZ! című pályázati programja az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézettel (OFI) együttműködve valósul meg, és célja a diákok önkéntességének, azaz az iskolai közösségi szolgálatának a támogatása, melynek értelmében 2016. január 1-jét követően csak azok a tanulók kaphatnak érettségi bizonyítvány, akik teljesítették az 50 óra közösségi szolgálatot.

„Amikor bevezettük a közösségi szolgálat rendszerét a köznevelésben, akkor az a cél vezérelte a tárcát, hogy a felnövekvő generációban egy olyan hozzáállást, attitűdöt tudjunk kialakítani, amely az iskolarendszerben hozzáférhetővé válik sok-sok társadalmi szereplő, intézmény bekapcsolásával. Ez egy olyan nevelési cél és eszköz, amely során a felnövekvő fiatalokat érzékennyé, fogékonnyá tesszük a társadalmi problémákra” – fogalmazta meg Czunyiné dr. Bertalan Judit köznevelési államtitkár a KÖSZ! pályázati program tájékoztatóján.

Hozzátette: „Nemcsak a számszerűség és nemcsak a jelenlét a fontos, hanem az a vízió, hogy azok a gyerekek, akik részt vettek akár a hajléktalanokkal való foglalkozásban, akár betegápolásban, akár rászoruló gyerekek táboroztatásban, vagy bárhol, ahol a másoknak való segítségnyújtás, attitűdformálás az út, ők sokkal érzékenyebbek lesznek mások problémáira. Meg fogják látni a nehézségeket, és már eszköz is lesz a kezükben a segítésnyújtáshoz.”

A rendezvényen az OFI főigazgatója, dr. Kaposi József megfogalmazta: az iskolai közösségi szolgálat sikertörténet, „mert ritka az olyan program, amely kapcsán olyan nagy társadalmi aktivitás fogalmazódott meg, mint ami az elmúlt években a közösségi szolgálat terén leírható. Naponta négyezren látogatják a közösségi szolgálat híreit tartalmazó oldalt, és a www.kozossegi.ofi.hu portálon 1704 fogadóintézmény jelent meg, és 1300 iskola tett fel olyan programot, amelyet mintaértékűnek tart.”

Kiemelte: emellett olyan akkreditált továbbképzést fejlesztett az intézet, amelyen az elmúlt időszakban több mint ezer pedagógus vett részt, és az idén is meghirdette az OFI a „Segítő diákok” pályázatot a közösségi szolgálatban résztvevő diákok, pedagógusok és fogadóintézmények számára, melynek ünnepélyes díjátadója szeptemberben lesz.

„Mi a MOL-nál meg vagyunk győződve arról, hogy akkor tudjuk előremozdítani az országot, ha az önkéntességet, közösségi szolgálatot mindannyian jobban tudjuk gyakorolni. Akkor fog működni az ország, ha a génjeinkben lesz az önkéntesség” – fogalmazta meg Szollár Domokos, a MOL kommunikációs igazgatója. Elhangzott: egy közösséget és közösségi szolgálatot támogató program nagyon jól illeszkedik a MOL társadalmi felelősségvállalási koncepciójához, amelyben a szolidaritásnak és a rászorulókért és a közösségért vállalt felelősségnek fontos szerep jut.

A KÖSZ! Programra magyarországi nonprofit szervezetek, egyházi szervezetek, illetve intézmények mint lehetséges fogadószervezetek tudnak pályázni, amennyiben oktatási intézménnyel együttműködve az iskolai közösségi szolgálat előírásainak megfelelő programokat valósítanak meg a középiskolák 9-11. évfolyamos diákjai számára. A pályázatokat – melyekkel a közösségi szolgálat megvalósítása során felmerülő költségekre lehet pályázni – október 15-ig lehet benyújtani, így a projektet 2015-ben tudják megvalósítani a támogatott szervezetek.