Ebolától tartva visszafordították a hajót

„Morálisan és jogilag is rendbenlevőnek” nevezte Joseph Muscat máltai kormányfő hazájának azt a döntését, amellyel tegnap megtiltották az MV Western Copenhangen nevű vízijárműnek, hogy megközelítse a földközi-tengeri sziget bármelyik kikötőjét.

Előzőleg az afrikai Guineából Ukrajnába tartó hajó parancsnoka segítséget kért, mert egyik fülöp-szigeteki utasuk megbetegedett. Mivel Guinea a Nyugat-Afrikában hónapok óta tomboló ebola-járvány egyik gócpontja, ezért a máltai hatóságok attól tartanak, hogy – mivel a szimptómák erre utaltak – hozzájuk is behurcolhatják az egyelőre gyógyíthatatlan fertőzést. „Lehet, hogy téves riasztásról van szó, de egyszerűen nem veszélyeztethetjük egészségügyi rendszerünket” – érvelt az elutasító döntés mellett Muscat.

A máltaiak szigorát jelzi, hogy (a rádión közölt tiltás mellett) őrhajókat küldtek ki, mivel meg akartak bizonyosodni róla, hogy az MV Western Copenhangen nem hatol be a máltai vízekre. A tilalom magyarázata egyszerű: az érintett afrikai államokban már 2600 halálos áldozatot követelt a kór, s már többször felröppent a hír, hogy óvatlan utazók behurcolták Európába is a gyilkos vírust. Az elutasított hajó jobb híján Olaszország felé vette az irányt.

Szerző

Halogatják a vádemelést a rendőr ellen

Jövő év elejéig időt kapott a nagyesküdtszék, hogy döntsön, vádat emel-e a rendőrtiszt ellen, aki a Missouri állambeli Fergusonban lelőtt egy fegyvertelen fekete tizenévest. A 27 éves Darren Wilsont a héten több mint négy óra hosszat hallgatta meg a nagyesküdtszék.

A testület 60 napos haladékot kapott, 2015. január 7-ig kell eldönteniük, indokoltnak tartják-e a rendőr elleni vádemelést, mivel túlzott erő bevetésével lépett fel, vagy elfogadják, hogy önvédelemből cselekedett. Wilson idén augusztus 9-én lőtte le a 18 éves Michael Brownt, akiről utóbb kiderült, hogy bolti lopást követett el, de a rendőr nem tudott erről, amikor igazoltatta. A vádemeléshez a nagyesküdtszék 12 tagja közül legalább 9-nek az egyetértése szükséges.

 Michael Brown lelövése faji zavargásokat robbantott ki St. Louis jórészt feketék lakta elővárosában, a fergusoni tüntetések lecsillapítására még a nemzeti gárdát is bevetették. Brown temetését követően enyhült a feszültség. A washingtoni kormány a lakosság és a rendőrség jobb megértését célzó programot indít be. 

Szerző

Pénzhez jutnak az alaszkaiak

Lehet, hogy mindentől távol van, lehet, hogy az időjárás sem túl barátságos, ám anyagilag a jelek szerint megéri alaszkainak lenni. A legészakibb amerikai szövetségi államban ugyanis évről évre szép summát vehet át minden rezidens, pusztán azért mert – alaszkai.

 A „talált pénz” forrása a busás olajjövedelem, amelyből egy úgynevezett Állandó Alapot töltenek fel, ebből részesítve a helyi lakosokat. A számítás elég bonyolult, mindig az 1976-ban, az olajkincs kiaknázásának kezdete után létrehozott Alap előző öt esztendőben elért befektetési tevékenysége eredményességétől függ. Első ízben 1982-ben került sor ilyen pénzosztásra, de az is logikus, hogy egy-egy tőzsdei válság-év jócskán csökkentheti a kiosztható összeget.

Idén csaknem 1900 dollárra (körülbelül 463 ezer Forint) rúg a „jutalom-pénz”, melynek kiutalását október elején kezdik a hatóságok. 2014 ezzel szinte rekord-évnek minősül, hiszen tavaly például csak 900 dollárra rúgott a kvóta, igaz, némileg elmarad a csúcsnak számító 2008-tól, amikor 2069 dollár lett a „fejpénz”. Ráadásul ez a summa nem családoknak jár, hanem minden egyes férfinak, nőnek és gyermeknek, azaz idén 599 ezer alaszkai várhatja örömmel a csekket. Jó hír ez minden alaszkainak – büszkélkedett az idei bejelentéskor Sean Parnell kormányzó. A legidősebb alaszkai lakos 109 éves, de még épp belefér a juttatás kedvezményezettjei közé az a 26 csecsemő is, aki tavaly december 31-én látta meg a napvilágot.

Lelkes szakértők még azt is kiszámolták, hogy ha valaki kezdettől mindmáig részesült az alaszkai „pót-pénzből”, akkor az évtizedek során összesen 37 ezer dollárra (több mint 9 millió Forint) tett szert, a szövetségi állam pedig 21,9 milliárd dollárt osztott szét.

Szerző