Előfizetés

Újra kiadják Callas összes stúdiófelvételét

Publikálás dátuma
2014.09.21. 13:17
Fotó: Biography.com
Új digitalizált változatban jelenteti meg Maria Callas összes eredeti lemezfelvételét a Warners Classics lemezkiadó.

A 69 CD-t tartalmazó óriási csomag hétfőn jelenik meg: másfél évi kutatás, valamint dokumentumok és az eredeti felvételek segítségével végzett munka eredményeképpen.

Az újabb restaurálást a hangtechnika fejlődése indokolta, valamint az, hogy felmerült a veszély, hogy tönkremegy az ötvenes években készült eredeti felvételek némelyike – mondta el Allan Ramsay, a londoni Abbey Road-i stúdióban dolgozó négyfős csapat vezetője.

Az új kiadásnak korábbiaktól való különbözőségét a szakember a digitális fényképezőgéphez hasonlította. "Ha egy megapixeles géppel készítünk felvételt, nagyon szép lesz a kép, de a tizenkét megapixelessel készült képnek jóval nagyobb a felbontása! A hanggal ugyanez a helyzet: az 1980-as évekbeli 16 bit helyett ma már 24 bitet használunk" – magyarázta.

Callas lemezfelvételeit eddig már két ízben adták ki új technikával, először a bakelitlemezről a CD-re történt átálláskor a nyolcvanas években, majd 1997-ben, de soha nem tértek vissza az eredeti szalagokhoz.

 Allan Ramsay szerint ez a fő különbség. "Sikerült megoldani az olyan technikai problémákat, mint a kismotorok zaját a Scala körül" – hangsúlyozta. A korabeli technikusok jegyzeteket hagytak hátra, amelyekben felhívták a figyelmet a közlekedési zajokra, és kérték, hogy tegyenek meg mindent azok kiszűréséért".

A digitális technológiával, amely a képernyőn jelenteti meg a frekvenciákat, lehetségessé vált ezeknek a zajoknak az elszigetelése és eltávolítása anélkül, hogy hozzá kellett volna nyúlni volni a mély hangokhoz vagy a zenéhez.

A technikusok valamennyi darabhoz az eredeti analóg felvételekből dolgoztak, kivéve a Médeát (1957), mert az elveszett.

A csomag 26 teljes opera és tizenhárom dalest felvételeit tartalmazza. A legelső, 1949-ben készült felvételek 78-as fordulattal készültek a torinói Cetra Records számára, a magnókazetták és az LP (33 fordulatos) bakelitlemezek megjelenése előtt. Az utolsó felvételek 1969-ből származnak.

A testes wagneri szopránénekesnő drámai fogyókúrák révén karcsú dívává változott, és a bel canto darabjainak olyan híres szerepeit tolmácsolta, mint Bellini Normája vagy Donizetti Lammermoori Luciája. Virtuozitása az operában szokatlan drámai képességekkel párosult.

 A Normát 1948 és 1969 között nem kevesebb mint 89 alkalommal énekelte. Utolsó operai szereplése pedig a Franco Zeffirelli rendezte híres Normához fűződik 1964-ben és 1965-ben Párizsban.

Ebben az időszakban hangja rendkívül kifinomult volt, de a szerep túl sokat követelt tőle. 1959-től ugyanis Arisztotelész Onasszisz görög hajómágnással való kapcsolata miatt művészi karrierje visszaszorult. Miután szakítottak – Onasszisz 1968-ban Jackie Kennedyt vette feleségül – Giuseppe di Stefano tenorral közösen tartott előadói esteken próbálta újraindítani énekesi karrierjét, de a felvételek minősége kiábrándító volt, és sohasem kerültek kiadásra.

"Ami megdöbbentő a teljes katalógus újbóli kiadásában, az hangjának a 20 év alatt – 1949 és 1969 között – történt átalakulása. Még a végén is, amikor valóban gondok voltak a hangjával, csodálatos volt a muzikalitása, minden évtizede varázslatos" – mondta Alan Ramsay.

Maria Callas – eredeti nevén Kalogeropulosz – görög bevándorló családban született New Yorkban, és 1977-ben hunyt el Párizsban, 53 éves korában, feltehetően szívrohamban.

Az áfonya, az őszelő csodaszere

Publikálás dátuma
2014.09.21. 09:15
Fotó: Scienza.it
Az erdei áfonya gyümölcse, az egészség valódi koncentrátuma, a nyári hónapokban vadon növekszik a hegyekben. Augusztus és szeptember között a vad cserjék zamatos bogyókkal telnek meg és az egész világon kedvelt áfonya igazi természeti csoda.

Kiváló gyulladáscsökkentő, antioxidáns, antibakteriális, és vízhajtó, rendkívüli hatékony a vérkeringésre, (gyógynövény szaküzletekben használják fitoterapikus kezelésre) és kitűnő kiegészítő a duzzanatok és narancsbőr ellen. A és C vitamint tartalmaz, és jót tesz a szemnek, mivel védelmezi a retinát és a hajszálereket, üdítő és felfrissítő,   gátolja a hajszálerek kitágulását,  (áfonyaalapú maszkokat és krémeket a természetgyógyászat is alkalmaz) és bélrendszeri zavaroknál a különböző kutatások tumor elleni képességet is tulajdonítanak neki.

Hogyan fogyasszuk őket? Az áfonya valójában nemcsak friss gyümölcsként ehető, hanem gyümölcssalátában, joghurtban és fagylaltban vagy süteményekben is (híres és finom az áfonyás muffin). Vannak, akik saláta recept kiegészítőjeként alkalmazzák. Nagyon elterjedt Kelet- és Észak Európában az áfonyával töltött ravioli, (derelye) amelyben az édessel ellensúlyozzák a tejfölt; vagy alkalmazni lehet egy erős ízű sajttal, és eredeti tölteléket lehet alkotni a házi készítésű tésztákba. Ezek közül az első helyen áll az áfonyás rizottó, egy ínyenceknek való tál, amelyet lehet önmagában készíteni, vagy hozzá lehet csatolni az erdő egy másik nagyszerűségét, a gombát

Az áfonya kitűnő mártás a húsokhoz, például a hagyományos amerikai Hálaadás napi pulykához. A hegyekben a vadhúshoz, vagy a szalonnához csatlakoztatják. Az áfonyamártás nagyon jól illik a sajtokhoz, a méz alternatívája. Ezen kívül a kapribogyóval együtt kiváló társa a kékhalnak, amelynek fanyar és gyümölcsös ízt ad. Végül ez az erdei gyümölcs kiváló ízesítője a keserű salátának, Próbálják meg hozzáadni például a rukkolához, a cikóriához vagy a fodros salátákhoz!

 

 

Az LMP újra átadta a Várkert Bazárt

Publikálás dátuma
2014.09.20. 17:29
Fotó: MTI, Dömötör Csaba
A "Tarlós-korszak tökéletes szimbólumaként" újra felavatta szombaton Budapesten a már kétszer átadott Várkert Bazárt Csárdi Antal az LMP főpolgármester-jelöltje és Istvánffy András a 4K! elnöke.

Csárdi Antal azt hangsúlyozta: amennyiben megválasztják a főváros élére, az LMP programjának megfelelően a presztízsberuházások helyett a fontos fejlesztéseket, a többi között a 3-as metró felújítását és az óvodai férőhelyek bővítését helyezi előtérbe.

Közlése szerint a Várkert Bazár tökéletes szimbóluma annak az áltevékenységnek, amit a főváros vezetése végzett az elmúlt években.

Ugyanis az igazán fontos dolgokra sem pénz sem energia nem jutott; ami az elmúlt négy évben megvalósult Budapesten, abból semmi sem a főváros érdeme, hanem állami finanszírozás nyomán valósult meg - fűzte hozzá.

Azt szeretnék, hogy a következő évek az emberek életét befolyásoló, valódi beruházásokról szóljanak - mondta Csárdi Antal. Istvánffy András úgy vélekedett, hogy a jelenlegi politikai elit "cinikusan hülyének nézi az embereket" akkor, amikor kétszer adnak át egy máig el nem készült beruházást.

Ezzel szemben a 4K!-LMP szövetség olyan alternatívát kínál  a főváros élére, amely nem nézi hülyének az embereket, olyat amely a hétköznapi emberek valós hétköznapi problémáival foglalkozik - mondta a politikus.

Gallowich Margit, az LMP I. kerületi polgármesterjelöltje arról szólt, hogy ugyan örülnek a Várkert Bazár megújulásának, ám keserűséget jelent számukra, hogy a beruházás "kampány ízű", illetve közvetve a kormány várba költözését szolgálja. Utóbbival kapcsolatban azt mondta, hogy a  kormánynak nincs helye a várban.

"A XXI. században nincs szükségünk se királyokra, se várurakra, se kormányzó urakra" - fogalmazott a polgármesterjelölt.

A sajtótájékoztatóval egybekötött "avató ünnepség" végén az LMP aktivistái lehetőséget adtak a járókelőknek is arra, hogy a nemzetiszínű szalag átvágásával mindenki kedve szerint felavathassa újra és újra a Várkert Bazárt.