Cáfol a polgármester: nincs pánik és nincs megbetegedés

Cáfolta Tiszacsege polgármestere vasárnap este az MTI érdeklődésére, hogy pánik lenne a faluban fertőzött ivóvíz fogyasztása miatt, és eddig egyetlen megbetegedésről sincs tudomásuk.

Az RTL Klub vasárnap esti híradása szerint: "Tiszacsege Nagymajorban péntek óta egyre többen betegednek meg az ivóvíztől, idősek és kisbabák is. Hasmenésük van és hánynak. Kiderült, a polgármester már napok óta tud róla, hogy kóli baktériummal fertőzött a víz, de erről ő sem szólt az embereknek".

Szilágyi Sándor polgármester az MTI-nek elmondta: csütörtökön jelezte a vízmű, hogy az egyik ivóvíztározóba az esőzés miatt csapadékvíz szivárgott be egy repedésen.

A vízmű azonnal leválasztotta az ivóvízellátó rendszerről a tározót, így onnan nem kerülhetett kóli baktériummal fertőzött víz a hálózatba. Ugyanakkor miután a laboratóriumi vizsgálati eredményekre 24 órát kell várni, a vízmű elővigyázatosságból felhívást tett közzé a víz forralására - közölte Szilágyi Sándor.

Elmondta azt is, hogy pénteken lajtos kocsiban is vitetett vizet Nagymajorba, ahol 88 család él.

A családi orvosoknál semmilyen megbetegedéssel nem jelentkezett senki, ezért a polgármestert - mint mondta - meglepte az erről és a pánikról szóló televíziós híradás.

Szilágyi Sándor a tévéadás után vasárnap este a helyszínre küldte az orvosi ügyeletet, derítsék ki, történt-e megbetegedés, és ha igen, azt miért nem jelezték. 

Az ügyeletes orvos jelenleg is a helyszínen tartózkodik - tette hozzá.

Szerző

Nemzeti Vágta - Tahitótfalu lovasa nyert

Publikálás dátuma
2014.09.21. 21:37
Az első helyezett Molnár Gyöngyi, Tahitótfalu (j) és a második helyen végzett Németh János, Baja lovasa a Nemzeti Vágta döntőjéb
Molnár Gyöngyi, Tahitótfalu lovasa nyerte Iceman nevű lován a Nemzeti Vágta döntőjét vasárnap délután a fővárosi Hősök terén rendezett versenyen.

Molnár Gyöngyi a döntőben Baja, Hernádnémeti, Lemhény és Szentlőrinc versenyzőjét utasította maga mögé. A tahitótfalui lovas immár második alkalommal lett a Nemzeti Vágta leggyorsabb versenyzője: a 2011-es vágtán aratta első győzelmét.

Az ünnepélyes díjátadón a győztes, 2014 leggyorsabb lovasa átvehette a vándordíjat, egy 1848-as huszárszablyát és az ötmillió forintos jutalmat. Iceman hátára arany lótakarót terítettek. A döntőben másodikként befutó tavalyi győztes, Németh János, Baja lovasa egymillió forintot, a harmadik helyezett, az idén Hernádnémetit képviselő Vass Jennifer - a 2012-es vágta bajnoka - ötszázezer forintot vihetett haza. A negyedik és ötödik helyen végzett lovasok, Zsigmond János (Lemhény) és Arató Barna (Szentlőrinc) 300-300 ezer forintot kaptak.

Délután megrendezték a PreVital nemzetközi futam döntőjét is, amelyen Kína, Kazahsztán, Bulgária, Magyarország, Csehország és Szlovákia lovasa versenyzett az elsőségért. Végül a magyar versenyző, Varga Zoltán aratott győzelmet a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtok shagya-arab lova, Shagya VII-2 hátán. Második helyen Csehország, harmadik helyen pedig Bulgária lovasa végzett. Negyedik helyre a kínai, ötödikre a kazah lovas érkezett be. A szlovák versenyző az első start alkalmával felbukott lovával, ezért kizárták a versenyből, a döntő futamban így végül öt lovas versenyzett.

Az első helyezett Molnár Gyöngyi, Tahitótfalu (j) és a második helyen végzett Németh János, Baja lovasa a Nemzeti Vágta döntőjében Budapesten, a Hősök terén. MTI Fotó: Beliczay László

Az első helyezett Molnár Gyöngyi, Tahitótfalu (j) és a második helyen végzett Németh János, Baja lovasa a Nemzeti Vágta döntőjében Budapesten, a Hősök terén. MTI Fotó: Beliczay László

 

Az előfutamokon résztvevő összesen tizenegy külföldi és egy magyar lovas országuk tradicionális öltözeteit viselve nem saját, hanem sorsolás alapján egy magyar fajtájú, a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtokról kapott saját tenyésztésű shagya-arab magyar fajta lóval indult. 

A Hősök terén kialakított különleges helyszínen megrendezett eseményen összesen 72 település képviseltette magát, a 17 elővágta során pedig mintegy 300 települést mozgatott meg a verseny Magyarországon és a határokon túl. A kétnapos versengésre több tízezren látogattak ki a fővárosi helyszínen, az otthonról szurkolók a közmédia csatornáin követhették figyelemmel élőben a versengést.

Szerző

Az Újpesté a rangadó

Publikálás dátuma
2014.09.21. 20:25
Pavlovic Mateo, az FTC (b) és Suljic Asmir, az Újpest játékosa (j) a labdarúgó OTP Bank Liga 8. fordulójában játszott Újpest FC
Az Újpest nyerte vasárnap a rangadót 2-1-re hazai pályán a Ferencváros ellen  8000 néző előtt az OTP Bank Liga 8. fordulójában.

0-0-ás félidő után 10 percen belül két 11-est is ítélt Farkas játékvezető a Szusza Ferenc stadionban. Először az újpestiek értékesítették a büntetőt Vasziljevics révén az 52. percben, három percre rá Mateos egyenlített a zöld-fehéreknek. Végül a meccset Simon döntötte el a 72. percben egy 18 méteres lövéssel.

Emberemlékezet óta nem kísérte el ennyire kevés drukker a Ferencvárost az Újpest elleni rangadóra. Persze más kluboknál, ekkora tábornak is nagyon örülnének, de a zöld-fehérektől megszokottakhoz képest, kevés volt a létszám. Akárcsak pár hete, az MTK elleni örökrangadón. Az FTC szervezett szurkolói csoportjai, a szkenner és az egyebek elleni tiltakozás jeleként, a Groupama Aréna előtt nézték közösen a meccset. Ezért kihaltabbnak tűntek azok az utcák, amiken a fradisták szokták megközelíteni azt a Szusza-stadiont, aminek a környékén, a hazai szurkolók, már a kezdés előtt fergeteges hangulatot teremtettek - írta az NBI.hu

A Ferencvárost sérülés sújtotta a találkozó legelején, a csapatkapitány Gyömbért Busaira kellett váltania Dollnak, míg az Újpest, Vasziljevics révén hagyott ki hatalmas ziccert. Ezután is a hazaiak maradtak fölényben, Bardhi a 21. percben, szabadrúgásból lőtte szét a bal kapufát. A félidő derekára lett bátrabb a Fradi, Böde kétszer is lőtt, elsőre a blokkoló védő, másodjára Balajcza mentett. Akárcsak Somalia 4 méteres lövését, ami a rangadó addigi legnagyobb helyzete volt. Vadász a szünet vége előtt a bal kapufát tesztelte. A gól ugyan nem, viszont a küzdelem és kezdeményezőbb Újpest, az első félidő jellemzője volt.

Fordulás pörögtek csak fel igazán az események. Előbb Lauth kapott sárgát, mondván színészkedett, amikor Balajczával találkozott a tizenhatoson belül (nem úgy tűnt), majd jött két tizenegyes, előbb az Újpest, majd az FTC szerzett belőle gólt. Utána ismét a küzdelem dominált, ám a hajrá előtt, Simon szép góljával, ismét a liláknál volt az előny. A végére tovább nőtt a feszültség, ám a született csatárok nélkül felálló Újpest megőrizte az előnyét a végéig, fontos megjegyezni, mindkét gárda újabb gólokra törekedett (Dibusznak kellett többször védenie). A lilák azért nyertek, mert többet voltak kezdeményezőbbek a kilencven perc során - értékelt a sportoldal.

 

Szerző
Témák
FTC Újpest
Frissítve: 2014.09.21. 21:06